![be791s.jpg]()
Moordcommando op zoek naar Vierde Rijk
Gruwelijke racistische liquidaties
ZWICKAU, dinsdag
Uwe Mendlos tekende graag portretten van nazileiders en bezocht processen van Holocaust-ontkenners. Diens kameraad Uwe Böhnhardt droeg altijd een dertig centimer lange dolk bij zich, kleedde zich in een bomberjack en maakte wanneer mogelijk de Hitlergroet. Samen met Birgit Zschäpe pleegden de neonazi’s in Duitsland een serie moorden op allochtonen, waarvan de gruwelijkheid met de dag duidelijker wordt. Zo filmden zij de lijken van hun slachtoffers voor een propagandafilm. Duitse veiligheidsdiensten bestempelen het drietal als de ’grootste dreiging van neonazi’s sinds Hitler’.
De twee Uwe’s kwamen vorige week om na een succesvolle bankoverval, hun veertiende. Officieel pleegden zij zelfmoord, omdat de politie hen op het spoor was. Bronnen melden dat ze elkaar een kogel door de kop hebben gejaagd, net zoals zij in het verleden bij hun zeker tien slachtoffers deden. De dood van haar twee kameraden was voor Birgit Zschäpe reden zich bij de politie te melden. Maar niet voordat zij het appartement dat ze met de twee Uwe’s in Zwickau deelde, opblies. Een deels mislukte poging om bewijzen te vernietigen.
Motieven
Sinds gisteren zit de voormalige tuinvrouw (36) samen met Holger G. (37) uit Hannover, die hand- en spandiensten verleende, in een zwaarbewaakte gevangenis. Over de motieven van haar bende zwijgt de Oost-Duitse als het graf. Ze wil als kroongetuige – de andere hoofdrolspelers zijn dood – strafvermindering. Zschäpe heeft enorm veel daderkennis over de levensgevaarlijke neonaziscene in de ex-communistische DDR. „Ze was op zoek naar het Vierde Rijk”, oordeelt professor Hajo Funke van de Vrije Universiteit in Berlijn.
Volgens hem zorgde de Duitse eenwording na 1990 voor een deels kapotte maatschappij. Miljoenen raakten werkloos, de autoriteiten waren afwezig, de rechtse jeugd werd rebels en bewapende zich tegen asielzoekers en linkse jongeren. Bij Zschäpe en haar kornuiten begon het met vechtpartijen, daarna werden bomaanslagen met TNT gepleegd en het eindigde met een racistische moordserie vanaf het jaar 2000 op acht Turkse immigranten, een Griek en een Duitse agent. Bovendien wordt de bende verdacht van twee bomaanslagen in Keulen, waarbij in totaal 23 gewonden vielen, voornamelijk allochtonen.
Bij Zschäpe werd het moordwapen gevonden. Het ging om een Ceska van Tsjechische makelij, die steeds werd gebruikt. Bij de 38-jarige Enver S., die in 2000 in Neurenberg met acht kogels in zijn auto werd doorzeefd. Bij Habil K. (38), die een jaar later in München in zijn winkel werd doodgeschoten. Ook groentehandelaar Suleyman T. (31) werd zo geliquideerd, in Hamburg.
Kleermaker Abdurrahim Ö. (49) kreeg twee kogels in het hoofd, in Neurenberg. Yunus T. (25) is de enige die in Oost-Duitsland werd vermoord, in zijn dönerzaak in Rostock. Daarna trof ditzelfde lot kebabverkoper Ismail Y. (50), opnieuw in Neurenberg, en Halit Y. in zijn internetcafé in Kassel. Tot slot Mehmet K. (39), die in zijn kiosk door vijf kogels in zijn gezicht werd getroffen en de Griek Theodorus B., die op een morgen in 2005 drie kogels bij zijn sleutelservicebedrijf in zijn kop kreeg.
Cynisme
Alle slachtoffers werden met hetzelfde cynisme gedood als diegenen die decennia eerder door de linkse terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) werden omgebracht. Het ging daarbij niet om de persoon zelf, maar om de functie die zij bekleedden. Bij de RAF ging het om politici, bankiers en openbare aanklagers. Bij de ’Braune Armee Fraktion’ waren de boemannen buitenlandse ondernemers, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.
bronExtremist begint vaak als militair
AMSTERDAM, dinsdag
Daders van extreemrechts geweld hebben opvallend vaak een achtergrond bij de politie of de krijgsmacht, aldus onderzoeker dr. Michiel de Weger, een van de schrijvers van het recent verschenen onderzoek ’Gewild wegens de dienst: extremisme en terrorisme vanuit politie en krijgsmacht’.
„Uit ons onderzoek blijkt dat acht procent van de bekende terroristen een dergelijke achtergrond heeft, meestal belangrijke posities in de krijgsmacht hadden en ook in terreurgroepen belangrijke posities innemen. Amerikaans onderzoek spreekt zelfs over achttien procent van alle extremisten, die een militaire achtergrond hebben”, aldus De Weger, tot voor kort docent aan de faculteit militaire wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie.
Kapitein
Een voorbeeld in Duitsland is Udo Voigt, tot dit weekeinde baas van neonazipartij NPD, die als kapitein een hoge rang in het leger had. Hij diende als officier in de VS en was ook elders voor de NAVO actief. Later dwong de Bundeswehr hem om het leger te verlaten. Bij de NPD werd hij landelijk bekend. Hij noemde Hitler ’een groot staatsman’. De ontmantelde rechtse terreurcel in Duitsland had zijn ideologie van de NPD overgenomen.
Niet alleen hebben veel Duitse soldaten extreemrechtse sympathieën, ook in de Bundeswehr zelf vertonen ze zulk gedrag. Bij de hogeschool van het leger in München werden boeken verbrand, net als in de nazitijd. En hun tijdschrift ’Campus’ wil vrouwen uit het leger hebben. Zelfs hoge militairen laten antisemitisme zien, zoals Reinhard Günzel, de ontslagen baas van de Kommando Spezialkräfte. Hij schreef antisemitische brieven op papier van de Bundeswehr.
De Weger: „Uit Amerikaans onderzoek blijkt 3,5 procent van de 17.000 ondervraagde actief dienende Amerikaanse militairen benaderd te zijn door ledenwervers van extremistische, neonazistische groepen. Duits onderzoek over de jaren 1996 - 2000 leerde dat Duitse militairen jaarlijks tot wel vijftien keer betrokken waren bij extremistische geweldsdelicten.
„In Nederland geniet dit onderwerp beperkte belangstelling van de inlichtingendiensten. Er zou jaarlijks slechts sprake zijn van een beperkt aantal incidenten met radicale of extremistische personen binnen de krijgsmacht.” Hij vindt het beperkte toezicht een groot probleem gezien de duizenden ex-militairen die gevaarlijk kunnen worden al ze zich begeven in terroristische kringen. Als maatregel noemt hij het centraal registreren van al het overheidsveiligheidspersoneel, ook in een dna-databank, zodat ze na dienstverlating kunnen worden gevolgd.
bron