quote:Op vrijdag 20 februari 2009 22:58 schreef eleusis het volgende:
Vinden jullie het ook zo leuk om al nieuws en opinies over de kredietcrisis te volgen?
Dan heb je vast wel wat leuke Youtube (of andere film) linkjes om met ons te delen.
Volgens mij is er nog geen topic voor.
Staat hier al klaar op de mediaplayerquote:Op dinsdag 1 november 2011 20:42 schreef Arcee het volgende:
Margin Call
[ afbeelding ]
Deze film lijkt me iig een must-see.
Gister gekeken, wel een redelijke film.quote:Op dinsdag 1 november 2011 20:42 schreef Arcee het volgende:
Margin Call
[ afbeelding ]
Deze film lijkt me iig een must-see.
Must see inderdaad. Al denk ik dat de vele vrijemarktfundamentalisten hier zullen gruwelen van deze "linkse propaganda".quote:Op zondag 13 november 2011 08:44 schreef SemperSenseo het volgende:
Werkelijk guys, beiden zijn 'a must see'. Het vertelt ons een alternatieve theorie hoe we in deze situatie zijn terecht gekomen en hoe eruit te komen:
• TED Talks - Richard Wilkinson: How economic inequality harms societies
• The Shock Doctrine 2009:
Ja, ook gezien inmiddels. Onderhoudend wel idd.quote:Op zaterdag 12 november 2011 12:11 schreef JortK het volgende:
Gister gekeken, wel een redelijke film.
Waarom was het risicobesef tot nul gedaald? Daardoor is een schuldenberg ontstaan die niet meer te herfinancieren is. Heeft "Greed is good" daar iets mee te maken? Was dat niet de ideologie van de marktfundamentalisten, zoals Milton Freedman? De successen worden geprivatiseerd en de mislukkingen worden gesocialiseerd. Succes heeft vele vaders maar mislukking is een wees.quote:
quote:Op maandag 14 november 2011 00:03 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Waarom was het risicobesef tot nul gedaald? Daardoor is een schuldenberg ontstaan die niet meer te herfinancieren is. Heeft "Greed is good" daar iets mee te maken? Was dat niet de ideologie van de marktfundamentalisten, zoals Milton Freedman? De successen worden geprivatiseerd en de mislukkingen worden gesocialiseerd. Succes heeft vele vaders maar mislukking is een wees.
PS: Dat de obligatiehouders tot nog toe buitenschot zijn gebleven, is wel zo. De afschrijving op de Griekse staatsobligaties is de eerste grote aderlating.
De tucht van de markt en het creatieve destructie van de markt. Het probleem is dat deze logica geen rekening houd met simpele feiten:quote:
Wordt de economie het best beschreven in termen van vrije marktwerking of in termen van een machtspel?quote:
Daarom moeten mensen van instelling veranderen. Sparen voor moeilijke tijden en de economie goed de gaten houden en je zelf daarop aanpassen. Iedereen moet een plan b hebben. Sparen wordt ontmoedigd vanwege lage rentes en inflatie. Belastingen en regels vertragen economisch activiteit. Een robuuste economie kan je alleen krijgen als alles op microschaal ook robuust is. Mijn ouders zijn immigranten en zijn niet alleen van land, maar ook 4-5 keer van baan verwisseld. Ze deden gewoon alles waar brood in zat.quote:Op maandag 14 november 2011 11:45 schreef deelnemer het volgende:
[..]
De tucht van de markt en het creatieve destructie van de markt. Het probleem is dat deze logica geen rekening houd met simpele feiten:
1. Een mensenleven is eindig en de mens is niet oneindig flexibel. Het idee dat je na de correctie de draad gewoon weer oppakt, is niet vanzelfsprekend.
2. Het bedrijf heeft gefaald, maar een bedrijf is geen mens. Hoe vergaat het mensen? Worden de juiste mensen gestraft door een correctie? Een correctie treft velen die er niets aan kunnen doen.
3. Er kan een politiek explosieve sfeer ontstaan in een samenleving waar teveel mensen kansloos worden.
De kritiek op het marktfundamentalisme van Friedman, is dat het uitgaat van een wrijvingloze economie (vele kosten worden als externaliteiten buiten het model geplaatst).
Als mensen alles doen waar brood in zit, dan tonen ze daarmee aan dat ze weinig waarde hechten aan de inhoud van hun werk, maar dat laten invullen door consument. Zo beslist de consument over het gebruik van schaarse productiemiddelen. Dat doet de consument door zijn geld uit te geven (beinvloed door bedrijven die hun vinger achter de vraag proberen te krijgen). Dat leidt tot een populistische invulling van de productiecapaciteit.quote:Op maandag 14 november 2011 18:20 schreef ikhouvannoodles het volgende:
[..]
Daarom moeten mensen van instelling veranderen. Sparen voor moeilijke tijden en de economie goed de gaten houden en je zelf daarop aanpassen. Iedereen moet een plan b hebben. Sparen wordt ontmoedigd vanwege lage rentes en inflatie. Belastingen en regels vertragen economisch activiteit. Een robuuste economie kan je alleen krijgen als alles op microschaal ook robuust is. Mijn ouders zijn immigranten en zijn niet alleen van land, maar ook 4-5 keer van baan verwisseld. Ze deden gewoon alles waar brood in zat.
Je kan niet dingen blijven doen waar geen vraag naar is. Verspilling van grondstoffen en verspilling van moeite. En uiteindelijk moet iemand anders daar weer de prijs voor betalen.
Wat men in dit soort analyses vergeet is dat de mens van nature geneigd is tot "positief denken" en het vergaren van meer materiële zaken. Er zal dus altijd een enorme druk zijn om zoveel mogelijk te kunnen lenen. Ik geloof er daarom niet in dat dat nieuwe risicobesef blijvend zal zijn. Zodra de sluizen weer opengaan zal het feest weer beginnen. Inclusief stijgende huizenprijzen en zeepbellen.quote:
Hoe kan een populistische visie, die bestaat uit het negeren van evidente risico's, de politiek en het bankwezen bepalen? Komt dat:quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |