De omzetbelasting ( BTW) is een belasting met relatief lage inningskosten en brengt verhoudingsgewijs veel op. In 2010 leverde de omzetbelasting 41,1 miljard euro op en in vergelijking hiermee leverde de loon en inkomstenbelasting 44,4 miljard euro op.
Het zou wellicht een goed idee zijn om de omzetbelasting te verdubbelen, dan zou de loon en inkomstenbelasting zelfs kunnen verdwijnen. Belasting op werken is eigenlijk een perverse prikkel om werklozen te demotiveren om weer aan de slag te gaan.
Echter deze discussie is al bekend met zijn voor en nadelen en daar heb ik het verder niet over.
Er is echter bij de invoering van de omzetbelasting in 1969 een grote fout gemaakt, die in de jaren daarna tot een afbraak van de maakindustrie heeft geleid.
De omzet belasting is steeds een percentage van de verkoopprijs van ieder product in de winkel.Nu voor de meeste producten 19%.
Mijn voorstel, dat ik indertijd in 1969 heb geopperd, is bij de berekening van de omzetbelasting niet met een percentage maar met een vast bedrag per productcategorie te werken:
Dus bij de aanschaf van een dames/herenbroek 20 Euro, bij een kinderbroek 10 euro bij ondergoed 5 Euro een kilo vlees 8 euro, een kilo groente 6 euro, een auto kan onderverdeeld worden in verschillende klassen ( dat is in de autobranche al gebruikelijk) op een kleine compacte auto moet dan bijvoorbeeld een vast bedrag van 5000 euro aan BTW worden betaald, op een middenklasse 8000 Euro , op een sport auto of een top-klasse auto 20.000 euro BTW.
Het grote voordeel van deze belastingsconstructie is dat kwaliteitsproducten aantrekkelijker worden voor de consument en dat het eerder lonend wordt de productie weer in Nederland te doen. Dat is goed voor de werkgelegenheid hier. Maar het is ook heel goed voor het milieu. Nu leven wij in een weggooimaatschappij. Allemaal goedkope troep uit China gaat kapot en reparatie loont niet meer. Dus het belandt op de vuilnisbelt. De bioindustrie produceert vlees tegen dumpprijzen en wordt nog beloond met een lagere BTW heffing dan kwaliteitsvlees. Wij laten onze kleding fabriceren in lage lonenlanden door kinderarbeid.
Het enige nadeel van deze BTW constructie lijkt op het eerste gezicht dat de sociaal zwakkeren verhoudingsgewijs meer geld kwijt zijn voor het kopen van producten. Echter er is niets mis met tweedehands producten als die in een goede staat zijn gebracht. Dus veel sociaal zwakkeren zouden in reparatiewerkplaatsen producten kunnen herstellen en als nieuw weer kunnen verkopen aan anderen.
In de jaren 70 heerste er ook geen armoede trouwens en was er veel meer werkgelegenheid.
Deze nieuwe BTW-constuctie zou alleen in internationaal ( Europees)verband kunnen worden doorgevoerd, maar dit moet met wat goede wil mogelijk zijn. Vreemd dat de milieu beweging hier nooit eerder mee gekomen is.
Graag hoor ik jullie reacties op dit vaste i.p.v. percentuele BTW quotum.
Mr. Karel Utrecht
Gratis advocaat, bedrijfsjurist en notaris voor iedereen!!
Specialisaties:
Strafrecht, Ondernemingsrecht, familierecht, fiscaalrecht, notarieel recht