Goed...modellering van warmte overdracht van de slang naar de ondervloer. Terwijl ik dit schrijf bouw ik ook de berekening op. Eerst ga ik een heel simpel model uitleggen, daarna ga ik kijken of ik wat verder de diepte in kan.
Het simpele model: Beschouw dit als "het eerste schot voor de boeg" waarbij de uitkomsten wel "ergens in de richting" zullen zijn. Als je als engineer in thermische processen aan de slag gaat leer je dat je heel veel zaken gewoon niet precies gaat kennen en dan begin je gewoon eens met wat eenvoudige referenties die zich wel ongeveer zo zullen gedragen als hetgeen jij van plan bent.
Dit is wat ik gedaan heb met de vloerverwarming. De slang heb ik beschouwd als een cilinder waar opgewarmde lucht langs op kan stijgen.
![pipe.gif]()
Dit is een heel bekend probleem in ketelbouw, met name voor -bijvoorbeeld- geisoleerde stoomleidingen in een hal. De pijp warmt lucht op, die kan stijgen en verse koude lucht komt weer aan. Dit proces treedt vaak op bij temperaturen van 40-50C pijp wand temperatuur en een omgevingstemperatuur van circa 30C. Als je goed kijkt in mijn eerder berekende grafiekje:
![27wrbm.png]()
Zie je dat ik hier qua temperaturen en temperatuurverschil wel aardig in de buurt zit. Laten we dus even aannemen dat dit klopt voor het moment.
Nb: Ervaring heeft ook geleerd dat de overdrachts coefficient niet ernstig afneemt als de pijp ergens onder een bordes oid is ingebouwd, dat je 't effe weet

Dan het andere probleem: Convectie door koeling van de relatief koude onderkant van de ondervloer. Dit gedraagt zich gespiegeld tov de warmte afgifte van de warme vloer aan de koude kamer. Ook voor dit scenario vind je warmte overdrachten die vaak op circa 15W/m2K liggen, zie het volgende voorbeeld:
Bij Kreatherm.be vind je een
tabel met performance en temperaturenEen case uit de tabel die ergens rond mijn verwachte resultaat ligt:
-Kamer temp: 20C
-Vloer temp: 23.3C
-Vermogen: 44.5W/m2
Warmte overdracht: 44.5/(23.3-20)=13.5W/m2K
Ergo:
-Slang-lucht: 15W/m2K
-Lucht-vloer: 13.5W/m2K
Hoe dik de luchtlaag is boeit verder niet, lucht fungeert als transport medium. Het warmt dus op, waait iets verder en geeft daar de warmte weer af. Hier bovenop treedt nog geleiding op maar dat vergeten we even. De schatting die ik nu doe zou dus qua warmte overdracht pessimistisch moeten zijn.
Even dit posten, straks komt een edit met de uitkomst van het model dat ik hier uitleg 
Goed: Het resultaat.
Onze slangen worden naar verwachting 13cm (hart op hart) uit elkaar gelegd. De diameter is 16mm.
Met de warmte overdracht houd ik zowel rekening met de verschillende oppervlaktes van de slang en de vloer als met de verschillende overdrachts coefficienten.
![2uiap2q.png]()
Overdracht van 1 m2 vloer = Overdracht per cel/oppervlak per cel
Je ziet dat je zo op circa 40W/m2 uit komt met een temperatuurval van 10C tussen slang en vloer.
Ook meteen maar even het sommetje voor verschillende slang-slang afstanden gedaan:
![2j67doo.png]()
Je ziet dat het bij korte afstanden nog erg belangrijk is wat de afstand is voor het vermogen. Daarna maakt het in verhouding allemaal wat minder uit.
[ Bericht 8% gewijzigd door TR08 op 25-10-2011 19:46:55 ]