abonnement Unibet Coolblue
pi_103360927

Liveblogs
NOS Liveblog - Al Jazeera Liveblog - BBC Liveblog - FMCNL: mil. radiocommunicatie - Twitter
Streams
Al Arabiya - Al Jazeera Arabic - Al Jazeera English - BBC Arabic - CBS News - CNN - Euronews - Fox News
France24 - Libya 17 February - Sky News - CPS: meerdere streams op n pagina







SPOILER: meer foto's
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Eman al-Obeidi Wiki





SPOILER: Alex Crawfort 'Bab-al-Aziziyah interview' en 'Gaddafi's hat' Noy Alooshe Remix
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Kaarten:

Reuters heeft een kaart van Libische bases, vluchtelingen, en protesten.
SPOILER: meer kaarten
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

SPOILER: eerdere topics
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Laatste Frontpage-nieuwsberichten:
Obama: Strijd in Libi redde al vele levens
'Rebellen Libi nemen Ajdabiyah in'
Gadhafi: Coalitie maakt burgerslachtoffers
[upd] F-16's gaan mogelijk ook bombarderen

Hoe beoordeel je bronnen?
Dingen die je kunt doen om de Libirs te steunen
Libi Fototopic
Waarom grijpen we in in Libi ?
Discussieer: Lange termijn geo-politieke effecten revoluties.
SPOILER: UN / NATO info
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Landen die militaire steun verlenen:
• Belgi: stuurt zes F16 fighters, ook is de mijnenveger BNS Narcis in het gebied.
• Canada: stuurt zeven CF-18 fighters 140 soldaten naar de regio, het Halifax-class fregat HMCS Charlottetown is ook betrokken bij de operatie.
• Denemarken: stuurt zes F-16 fighters.
• Frankrijk: heeft Mirage en Rafale vliegtuigen op de bases Istres and at Solenzara gestationeerd. Tankvliegtuigen zijn gestationeerd op Istres. De anti-air destroyer Forbin is vlakbij het gebied. De carrier Charles de Gaulle wordt met haar volledige strike group naar de Libische kust uitgezonden. Tijdens een persconferentie werd gezegd dat er op dit moment (20-03) twintig vliegtuigen boven Libi actief zijn.
• Griekenland: stuurt vier F-16 fighters, twee fregatten en een AWACS.
• Itali: volgens het Pentagon nemen er elf fregatten deel aan de eerst aanvalsgolf.
• Nederland: Stuurt zes F-16's, een tanker en de Hr.ms. Haarlem, een mijnenveger.
• Noorwegen: stuurt zes F-16 fighters en een P-3 Orion surveillance vliegtuig. Hij kondigde ook aan humanitaire hulp te bieden.
• Qatar: volgens de Qatar News Agency zullen er tussen de vier en zes vliegtuigen (Mirages) meehelpen met het in stand houden van de no-fly zone boven Libi.
• Spanje: stuurt vier F-18 fighters, een tanker, one F100 frigate, one submarine and one P-3 Orion surveillance vliegtuig.
• Verenigde Arabische Emiraten: Heeft aangekondigd 24 vliegtuigen (Mirages en F-16’s) te zullen sturen.
• Verenigd Koninkrijk: Cameron heeft bevestigd dat Typhoon en Tornadofighters mee zullen participeren in de operatie, samen met tankers en surveillance vliegtuigen.
• Verenigde Staten: de VS hebben elf schepen uitgezonden, waaronder de carrier USS Enterprise. Ook worden doormiddel van Tomahawk-raketten SAM-sites uitgenomen. Volgens een woordvoerder van het Pentagon zijn er drie B-2 bommenwerpers en negentien F-16 en F-18 fighters actief boven Libi, als ook AC-130 PSYOP toestellen. Er zijn U-2 spionagevliegtuigen gestationeerd op Cyprus.

NAVO
• Heeft permanent AWACS vliegtuigen in de lucht, bemanningen worden geleverd door diverse lidstaten.

Landen die mogelijk de no-fly zone militair zullen steunen:
• Albanie: heeft bekend gemaakt klaar te zijn om te helpen.
• Jordani
• Kroati: heeft beloofd hulp te sturen, al dan niet militair.
• Saoedi-Arabie: Min. BuZa heeft bekend gemaakt mogelijk airstrikes uit te zullen voeren.
• Duitsland: schijnt indirect steun te gaan geven door posities in Afghanistan te gaan versterken, stuurt mogelijk AWACS-bemanningen. Ook wordt de campagne in Libi gecordineerd vanaf een militaire basis nabij Ramstein. (zie hieronder)
• Turkije: heeft bekend gemaakt de 'nodige voorbereidingen' te gaan treffen.
• Zweden: heeft aangegeven steun te zullen verlenen wanneer de NATO daarom vraagt. Stuurt humanitaire hulp.

Bases die in gebruik zijn:
• Duitsland: Ramstein - van hieruit wordt de operatie in Libi gecordineerd.
• Frankrijk: Istres, Solenzara, Saint-Dizier Robinson Air Base
• Griekenland: Souda, Aktion.
• Itali: Amendola, Aviano, Decimomannu, Gioia del Colle, Trapani, Pantelleria, Sigonella, Capodichino
• Spanje: Rota, Morn, Torrejn
• Verenigd Koninkrijk: RAF Akrotiri

Laatste update: 23-03, 00:37
quote:
Naamgebruik:
• Operation Mobile, Canada
• Opration Harmattan, Frankrijk
• Operation Ellamy, Verenigd Koninkrijk
• Operation Odyssey Dawn, Verenigde Staten



[ Bericht 0% gewijzigd door Drifter__ op 21-10-2011 08:21:14 ]
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 08:15:53 #2
77711 Drifter__
pi_103360953
http://www.hln.be/hln/nl/(...)uammar-Kadhafi.dhtml

Een reconstructie van de laatste uren van Mouammar Kadhafi


Versuft en gewond, maar duidelijk nog in leven. De laatste momenten van Kadhafi.

Zwaargewond en bloedend tegen een busje met joelende rebellen. Dat zijn de laatste momenten van kolonel Mouammar Kadhafi. De onderstaande beelden zijn, hoe wreed het bewind van de Libische oud-leider ook was, schokkend.

De precieze omstandigheden waarin Kadhafi bij zijn thuisplaats Sirte om het leven kwam, zijn onduidelijk. Een reconstructie van de bedoeenenzoon die Libi meer dan 40 jaar in zijn greep hield op basis van de berichten van de persbureaus Reuters en AFP en de Britse omroep BBC.

• Vanochtend vroeg besluiten Kadhafi en zijn belangrijkste loyalisten te vluchten uit Sirte, dat bijna volledig in handen is van de Nationale Overgangsraad (NTC).

• Een konvooi voertuigen vervoert onder andere Kaddafi en zijn zoon Mutassim. Ze proberen zich een weg te banen door de linies van de NTC.

• Franse en Amerikaanse vliegtuigen van de NAVO-missie vallen het konvooi rond 8.30 uur Belgische tijd aan. Op dat moment bevinden de voertuigen zich 3 4 kilometer ten westen van Sirte. Zeker vijftien wagens werden vernield.

• Kadhafi ontsnapt en gaat schuilen in een nabijgelegen betonnen rioolpijp.

• Rebellen van de NTC sluiten hem in. Volgens Reuters schieten de ze eerste met luchtdoelgeschut, maar heeft dat geen effect. Als de strijders te voet dichterbij komen opent een van de Kadhafi-aanhangers eventjes het vuur. Volgens een NTC-strijder schreeuwt de man: "Mouammar Kadhafi is hier en hij is gewond!"

• Kadhafi wordt rond de middag (plaatselijke tijd) gearresteerd. Hij heeft op dat moment ernstige verwondingen. De Arabische nieuwszender al-Jazeera toont beelden van een versufte en gewonde Kadhafi die wordt mishandeld door de mannen die hem omringen.

• Hoe Kadhafi uiteindelijk sterft, is onduidelijk. Er zijn verschillende lezingen. De premier van de NTC, Mahmoud Jibril, zegt dat een lichtgewonde Kadhafi na zijn arrestatie verzeild raakte in een kruisvuur tussen zijn getrouwen en NTC-strijders. Hij zou daarbij in zijn hoofd zijn getroffen door een kogel. Hij stierf hij bij aankomst in het ziekenhuis van Misurata, waar dokters DNA-stalen genomen hebben.

De lezing van een legercommandant van de NTC is dat Kadhafi tijdens het vuurgevecht voor zijn arrestatie gewond raakte aan onder meer zijn benen en schouder en daarna overleed.

Een getuige heeft tegen de BBC gezegd dat hij zag hoe Kadhafi om ongeveer half een 's middags lokale tijd in zijn buik werd geschoten met een pistool. Het is de twintigjarige Mohamed El Bibi die hiervoor de verantwoordelijkheid opeist. Hij wordt als een held op schouders gedragen met in zijn hand het vergulde handwapen van Kadhafi.

• Al-Jazeera zendt beelden uit van de dode Kadhafi die over de grond wordt gesleept. De NTC meldde dat het lijk naar een Moskee in de stad Misurata is gebracht.

• Fotografen van het Franse persbureau AFP constateren dat de lichamen van Kadhafi en zijn zoon Mutassim tentoongesteld liggen in een huis in Misurata.







[ Bericht 3% gewijzigd door Drifter__ op 21-10-2011 08:22:35 ]
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 08:19:16 #3
180238 zuiderbuur
pi_103360989
Als je als Saif al Islam deze beelden ziet, dan krijg je toch niet veel zin om je gewoon te gaan overgeven? Als je geen degelijke reputatie kan bewaren, wordt het veel moeilijker om met andere strijdende partijen te onderhandelen.
  Moderator vrijdag 21 oktober 2011 @ 08:22:18 #4
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_103361022
Ik kan er niks aan doen, maar als je dan zo die beelden ziet, dan krijg ik toch een beetje medelijden met hem. Ik bedoel, het is wel een mens. Ik weet dat het een tiran was, en dat hij een schrikbewind heeft gevoerd, dat realiseer ik me terdege, maar als ik dat dan zo zie, dan krijg ik toch een beetje een naar gevoel.
Breitling - Instruments for Professionals
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 08:28:55 #5
137562 rakotto
Anime, patat en video games
pi_103361085
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 08:19 schreef zuiderbuur het volgende:
Als je als Saif al Islam deze beelden ziet, dan krijg je toch niet veel zin om je gewoon te gaan overgeven? Als je geen degelijke reputatie kan bewaren, wordt het veel moeilijker om met andere strijdende partijen te onderhandelen.
Saif schijnt volgens veel berichten dood te zijn.

Trouwens, voor de mensen die willen zien wat Muammar deed.
Als je wilt skippen, begin maar vanaf minuut 2.
All wars are civil wars, because all men are brothers. ~Franois Fnelon
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 08:32:33 #6
137562 rakotto
Anime, patat en video games
pi_103361124
Uit de eerste video blijkt dat Muatassim levend was opgepakt door de rebellen.

http://www.liveleak.com/view?i=9fc_1319140358
All wars are civil wars, because all men are brothers. ~Franois Fnelon
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 09:16:42 #7
180238 zuiderbuur
pi_103361690
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 08:28 schreef rakotto het volgende:

[..]

Saif schijnt volgens veel berichten dood te zijn.
Dan nog, het zendt een signaal naar de rest van Libi en ook naar mensen als Saleh, Assad,...;

Ik begrijp wat een poster hierboven schreef (dat hij wat medelijden voelde) maar zelfs los daarvan: gewoon uit pragmatische overwegingen is het soms beter om voorzichtig te zijn met straffen/executies/... van de tegenpartij.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 09:23:35 #8
77711 Drifter__
pi_103361798
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 08:22 schreef CoolGuy het volgende:
Ik kan er niks aan doen, maar als je dan zo die beelden ziet, dan krijg ik toch een beetje medelijden met hem. Ik bedoel, het is wel een mens. Ik weet dat het een tiran was, en dat hij een schrikbewind heeft gevoerd, dat realiseer ik me terdege, maar als ik dat dan zo zie, dan krijg ik toch een beetje een naar gevoel.
Zo iets heb ik ook ja, maar dan denk ik aan de verwoestingen die zijn leger heeft aangericht de afgelopen maanden.......we hebben de beelden nog. :{
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 09:36:40 #9
321112 Truffelvarken
pi_103362029
Ik heb geen medelijden met Gadaffi maar een land dat gesticht is op een politieke moord, zoals Libie straks, gaat ongetwijfeld geen florisante toekomst tegemoet.
Deze zogenaamde democratische opstand had geen schijn van kans gemaakt zonder onze vliegtuigen.
De vele volgelingen van Gadaffi, waarschijnlijk de halve bevolking of meer, zitten nu in hun achtertuin over de naam van hun verzets groep te vergaderen.
De namen Taliban en Hamas zijn al vergeven dus het verzet moet straks anders heten. Iets met Allah en Akbar zal het wel worden.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 09:42:40 #10
77711 Drifter__
pi_103362118
Eerlijk gezegd zie ik de toekomst van Libie ook niet zo rooskleurig. Ze worden niet voor niets rebellen genoemd..... :X

Hoe zit het met de relatie van stammen onderling daar? Straks beginnen die nog te vechten om de macht....
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 09:47:34 #11
64925 kikoooooo
pi_103362217
Waren ze nou met zn 3en bij elkaar in hetzelfde konvooi?
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 09:54:35 #12
77711 Drifter__
pi_103362351
Khadaffi en Muatassim wel. Alleen die Saif zat volgens mij ergens anders.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:02:27 #13
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_103362551
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 09:16 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Dan nog, het zendt een signaal naar de rest van Libi en ook naar mensen als Saleh, Assad,...;

Ik begrijp wat een poster hierboven schreef (dat hij wat medelijden voelde) maar zelfs los daarvan: gewoon uit pragmatische overwegingen is het soms beter om voorzichtig te zijn met straffen/executies/... van de tegenpartij.

Of het laat ze zien wat er gebeurd met diegene die tot het bittere eind verzet blijven bieden. Als Assad nu zegt "Ik ga met pensioen in een bevriend land als jullie mij met rust laten" word er geen haar op zijn hoofd gekrenkt.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:08:39 #14
90619 Apache4U
pi_103362719
Op korte termijn heeft de NAVO dit vanuit militair-tactisch oogpunt natuurlijk wel prima gespeeld. De Libiers hebben het gevoel dat zij het zijn die hun dictator hebben verdreven, geen buitenlandse soldaten op de grond (officieel tenminste) en er is weer een dictator minder.
Wat er op de lange termijn met dat land gaat gebeuren is natuurlijk afwachten. In Irak durfden ze dit niet aan omdat ze bang waren voor een Shi'itische staat met alles erop en eraan....
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:11:01 #15
64925 kikoooooo
pi_103362781
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:17:38 #16
319097 Dekatria
Sterker Door Strijd
pi_103362955
De discussie daargelaten over de behandeling van Khadaffi moeten mensen niet vergeten dat wij in wezen niet anders bezig waren na de Tweede Wereldoorlog. Als mensen maar lang genoeg geleden hebben en ze krjgen de kans voor een vorm van vergelding, dan gebeurt dit gewoon. Is het toelaatbaar? Nee, natuurlijk niet. Te begrijpen, dat is het echter wel.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:52:57 #17
180238 zuiderbuur
pi_103364080
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 10:02 schreef Ugjerke het volgende:

[..]

Of het laat ze zien wat er gebeurd met diegene die tot het bittere eind verzet blijven bieden. Als Assad nu zegt "Ik ga met pensioen in een bevriend land als jullie mij met rust laten" word er geen haar op zijn hoofd gekrenkt.
Zo kan je het ook bekijken, maar als je enige luxe gewent bent, ga je je ook niet overgeven als daarop levenslange celstraf volgt.
(Ik weet dat het een dilemma is, normaal straf je als afschrikking, maar hier heb je met uitzonderlijke machtige criminelen te maken)

Er zijn toch nog argumenten tegen zo'n executie:
-is hij werkelijk wel schuldig aan dat alles?
-hoeveel ex-medestanders kunnen nu alles op hem afschuiven (vergeet niet hoeveel ex-Kadaffigetrouwen er nu voor de NTC vechten)
- hoeveel vragen blijven nu onbeantwoord? Kadaffi is bijvoorbeeld waarschijnlijk n van de weinigen die uitsluitsel had kunnen bieden over wat er Musa Al-Sadr gebeurd is, een Libanese religieuze leider die in 1978 spoorloos verdween. Of denk aan de Lockerbie-aanslag in 1988.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 10:56:07 #18
93664 waht
Mushir
pi_103364182
Ben Ali heeft het tot nu toe best goed geregeld. Die zit met voldoende geld lekker in Saoedi-Arabi.
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:09:24 #19
211196 Weltschmerz
pi_103367024
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 10:52 schreef zuiderbuur het volgende:

Er zijn toch nog argumenten tegen zo'n executie:
-is hij werkelijk wel schuldig aan dat alles?
-hoeveel ex-medestanders kunnen nu alles op hem afschuiven (vergeet niet hoeveel ex-Kadaffigetrouwen er nu voor de NTC vechten)
- hoeveel vragen blijven nu onbeantwoord? Kadaffi is bijvoorbeeld waarschijnlijk n van de weinigen die uitsluitsel had kunnen bieden over wat er Musa Al-Sadr gebeurd is, een Libanese religieuze leider die in 1978 spoorloos verdween. Of denk aan de Lockerbie-aanslag in 1988.
Dat zijn vragen die een heleboel mensen liever niet beantwoord hebben, met name van NATO-zijde. Hij moest en zou dood en het lijkt me heel sterk dat daarover niet gecommuniceerd is.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:11:55 #20
24329 KNAK
ff w88,......
pi_103367116
Een zeer naive post maar,.... is het dan nu niet zo dat heel Libi, althans, degene die anti Gdffi zijn, nu vrienden voor het leven zijn met het westen?
Mai pben rai~!
  Moderator vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:16:51 #21
8781 crew  Frutsel
pi_103367273
ReutersIndia twitterde op vrijdag 21-10-2011 om 12:15:53 Flash: Gaddafi's son Saif al-Islam fleeing south towards Libya’s border with Niger - NTC reageer retweet
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:20:13 #22
127966 Marrije
ja, met dubbel r
pi_103367386
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 08:22 schreef CoolGuy het volgende:
Ik kan er niks aan doen, maar als je dan zo die beelden ziet, dan krijg ik toch een beetje medelijden met hem. Ik bedoel, het is wel een mens. Ik weet dat het een tiran was, en dat hij een schrikbewind heeft gevoerd, dat realiseer ik me terdege, maar als ik dat dan zo zie, dan krijg ik toch een beetje een naar gevoel.
Dat heb ik ook wel, beetje kwaad met kwaad vergelden idee, hij heeft verschrikkelijke dingen gedaan dus mag dat ook met hem gebeuren. Tja. Ik bekijk de beelden dan ook maar niet :@
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:34:10 #23
8369 speknek
Another day another slay
pi_103367823
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 10:17 schreef Dekatria het volgende:
De discussie daargelaten over de behandeling van Khadaffi moeten mensen niet vergeten dat wij in wezen niet anders bezig waren na de Tweede Wereldoorlog. Als mensen maar lang genoeg geleden hebben en ze krjgen de kans voor een vorm van vergelding, dan gebeurt dit gewoon. Is het toelaatbaar? Nee, natuurlijk niet. Te begrijpen, dat is het echter wel.
Nou vind ik de vergelijking met de WO2 niet erg sterk (en daar hebben alle leiders nog soort van een proces gehad, maar goed, dat was een oorlog en geen opstand), maar het helpt voor de beeldvorming niet dat ze voortdurend allahuackbar schreeuwen. Dat is natuurlijk een culturele kwestie, maar als beeld komt het over als een religieuze lynchmob, en dat zien wij in het westen al snel als barbaars, en iets dat je hier dan ook nooit tegen zult komen.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:39:51 #24
211196 Weltschmerz
pi_103368034
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 oktober 2011 12:34 schreef speknek het volgende:

[..]

Nou vind ik de vergelijking met de WO2 niet erg sterk (en daar hebben alle leiders nog soort van een proces gehad, maar goed, dat was een oorlog en geen opstand), maar het helpt voor de beeldvorming niet dat ze voortdurend allahuackbar schreeuwen. Dat is natuurlijk een culturele kwestie, maar als beeld komt het over als een religieuze lynchmob, en dat zien wij in het westen al snel als barbaars, en iets dat je hier dan ook nooit tegen zult komen.
Wat een onzin, je hoeft alleen maar fok te lezen over wat mensen hier wel niet met pedo's en straatrovers zouden doen, als het niet zulke lafbekken waren.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 21 oktober 2011 @ 12:53:56 #25
8369 speknek
Another day another slay
pi_103368588
Ik geloof wel dat we hier lynchmobs hebben, maar geen religieus geinspireerde.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')