Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:28 |
Afgelopen weekend met wat ''vrienden'' een terasje gaan pakken. Hele avond daar gedronken bij het caffee, kwam de rekening. iets van 68,20 euro dacht ik. Nou, zou je denken van iedereen betaald gewoon 20 euro. Niks aan de hand. Dat gebeurde ook. Maar vervolgens kwam de hele discussie bij ze, we moeten wel die 1,80 terug krijgen. Ik als enige weer plijten om dat gewoon als fooi te geven,is wel zo netjes,en vooral als je goed behandeld en tevreden bent over de service. Maar nee, ze gaan 1,80 terug vragen aan de desbetreffende ober. . . . . . . Nou, daar zat ik dan, als ik door de grond kon zakken,dan had ik dat gedaan. Dan schaam je je toch kapot als je daarover gaat zeuren ![]() Ja,ik moet echt nieuwe vrienden gaan zoeken ![]() | |
baashaaskaas | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:29 |
Arme studenten. | |
Mutsaers__78 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:30 |
Groot gelijk die vrienden van je. Met een rekening van 68,20 verdient zo'n zaak genoeg. Opbokken met die fooi. En daarbij : dat terugvragen is nooit nodig. Gewoon niks zeggen, dan krijg je het vanzelf terug. Hoef je je ook neit te schamen. | |
JohnnyKnoxville | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:30 |
"pleiten". Blijkbaar maakt alcohol écht meer kapot dan je lief is. | |
Boris_Karloff | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:31 |
Jullie hebben die 1,80 natuurlijk netjes verdeeld zoals het hoort ![]() Wat een droeftoeterij | |
Mr.117 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:32 |
Als iedereen 20 euro betaald kom je uit op 60 euro als je met zijn 3en bent en 80 met 4. Dus kreeg je 11,80 terug, genoeg reden om te zeuren. | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:32 |
Ja,dat wilden ze doen. Ik zo van, flikker op ![]() | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:32 |
Ik vraag me dan altijd af he, in de prijzen van drank & eten zit toch allang het loon verwerkt? Die mensen krijgen toch betaald? Geef jij de verkoopster van V&D ook een fooi al ze je goed helpt? Fooi is gewoon zo iets idioots... Verder: | |
Silverdigger2 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:33 |
als ieder 20 neertelt dan krijg je 11,80 terug? | |
CaptainCookie | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:34 |
Nee, serveersters moeten het vaak wel van de fooi hebben. Daarbij verdienen ze ook best wat extra's als ze je goed behandeld hebben. | |
Ikhebtrek | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:34 |
Scherp ![]() Kortom: OP is hoax | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:34 |
Eigenlijk niet zo, fooi is nog een reden om voor horeca te kiezen. Zo veel verdient dat standaard niet voor die zware werkdagen op rare tijden. | |
schommelstoel | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:35 |
Met die 1 euro 80 hadden ze zeker net genoeg om wiet te kunnen kopen. | |
Demon_Hunter | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:35 |
Welke planeet kom jij vandaan zeg... zo`n bedrag rond je toch af naar 70 euro... pfft | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:35 |
1,80 fooi geven op een bedrag van bijna 70 euo ![]() Wat een schooier ben jij TS. | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:36 |
Ik zeg toch ook, ''iets van 68,20'' . Ik weet het bedrag niet meer zeker, maar het komt op hetzelfde neer. | |
Bananenshake | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:36 |
Kan iemand uitleggen wat de filosofie achter obers tippen is? Altijd een mysterie geweest.. | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:37 |
Wie het kleine niet eert... Ik vraag mijn 5 cent nog terug, vooral bij zo'n terras waar ze 2 euro voor een biertje vragen. Mensen in dit topic die doen alsof ze rijk zijn ![]() | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:37 |
Ja ontzettend zielig, geef jij je vuilnisman ook fooi? Of de postbode? | |
Silverdigger2 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:37 |
ze vragen eerst veels te veel voor een drankje, laten je dan nog flink wachten, en verwachten dan extra geld? eerlijk toch | |
Ikhebtrek | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:37 |
Iets van 68,20 is nog een heel verschil met EUR 80,- die jullie gezamenlijk neer gelegd zouden hebben als een ieder EUR 20 neer zou leggen. TS ![]() | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:37 |
Kijk Reservoir Dogs, eerste scene meteen | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
Service in Nederland is meestal best slecht --> geen fooi Maar Nederlanders zijn ook gierige vrekken --> geen fooi --> slechte service Horeca is vaak bikkelen: hard werken, lange dagen, feestdagen/weekend, slecht salaris. Voor een leuke fooi doe je net dat beetje extra. Je hoeft geen fooi te geven, maar verwacht dan ook niet dat iemand je geduldig te woord staat, je bestelling zonder probleem drie keer aanpast, terugloopt voor een ijsklontje, een biertje aanbeveelt op basis van je voorkeuren....etc....etc...en dit alles met een glimlach. Als je vind dat ze gewoon betaald krijgen voor hun werk, moet je het ook niet vreemd vinden dat ze alleen maar je eten/drinken komen brengen en weer weglopen. | |
Rene | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
Ik ben ook degene die alsnog de fooi geeft ![]() | |
JohnnyKnoxville | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
Als je tevreden bent over de service en bediening, dan geeft je de ober wat extra's om je waardering te laten blijken. Helaas lijkt het er soms op dat sommige horken er standaard vanuit gaan dat ze een fooi krijgen, hoe slecht ze ook bedienen. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
1: Ik vind fooi bullshit. Als ik goddomme 2 euro 75 betaal voor een biertje, dan zit die fooi daar al ruim in verwerkt. 2: Als je 68 euro moet betalen moet je niet zeuren om 2 euro, zeker niet als je het met zijn 5'en betaalt. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
In veel tenten krijgen mensen in de horeca een karig minimumloontje en moeten ze het hebben van de fooien. Soms krijgen ze zelf ook helemaal de fooi niet. Kan je ook best naar vragen. | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
In de VS krijgen de obers/barpersoneel helemaal niks uit betaald, dan is het de bedoeling dat hun hele inkomen bestaat uit de 'tips'. Denk dat het daar van uit komt waaien. | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
Of je kijkt naar post 8 ![]() | |
Byte_Me | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:38 |
ik geef in principe geen fooi. is iets wat over is komen waaien uit amerika, waar het minimumloon lager is dan hier. ik sluit me aan bij reservoir dogs, als een ober vindt dat hij te weinig verdiend, moet hij dat met zijn baas bespreken. ik sta daar buiten. | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:39 |
Misschien waren ze wel met zijn 5en en hebben ze 100 euro ingelegd! Er staat nergens met hoeveel mensen ze waren | |
Id_do_her | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:39 |
Misschien zijn het ook wel allemaal vrienden, alleen TS niet. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:40 |
In de betere horecagelegenheden betaal je alles op het eind dus dan weten ze dat dus nog niet. | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:40 |
Dat dus. Het fabeltje dat serveersters "te" weinig verdienen geloof ik niet. In Nederland heb je gewoon een minimumloon wat net zoveel is als het minimumloon van een vuilnisman, postbode, secretaresse etc. The end. | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:40 |
Ga nu niet bijdehand doen. Het ging om een fooi bedrag van 1,80. Rekening weet ik dus niet meer. En daarnaast,als je zelf zou werken in de horeca zou je ook blij zijn als je wat extra's zou krijgen. En die paar centjes kun je echt wel missen. | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:41 |
Is voor die mensen een eigen keuze om dit werk te doen voor een bepaald salaris. Daar horen alle nadelen bij. Bij mijn saaie kantoorbaan krijg ik toch ook geen fooi | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:41 |
Gast, dat is toch gewoon de service die je krijgt in een winkel? Waarom is dat dan niet vanzelfsprekend als het gaat om horeca? | |
Boris_Karloff | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:42 |
Fooi geven is slim als je ergens vaker komt, dan krijg je gewoon meer gedaan. Ik heb jaren in de horeca gewerkt. En je loopt gewoon harder voor mensen als je weet dat ze fooi geven. Na jaren horeca werk ben ik ook wel aardig goed geworden in het kunnen spotten van mensen die wel of niet fooi geven. Daar paste ik ook altijd de behandeling op aan als het druk was. | |
jankaas020 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:42 |
Wat een gierige mensen hier.. ![]() | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:42 |
Het gaat dus absoluut niet om gierigheid. Als die serveerster het nodig zou hebben dan zou ik er niet eens over twijfelen om het haar te geven. | |
9611Niels | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:43 |
Ik wist gewoon dat er een aantal fokkers zou reageren dat het heel normaal is om die 1.80 terug te vragen ![]() | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:43 |
Dus als er niemand fooi geeft zal de service minder zijn dan wanneer er geregeld fooi gegeven wordt. Bovendien heb je vaak te maken met vaste klanten waarvan je wel of niet weet of ze je waarderen (Het hoeft ook niet altijd in geld uitgedrukt te worden: een goede verstandhouding/vriendelijke toon wordt ook door het personeel gewaardeerd). | |
Bananenshake | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:43 |
Dat is toch achterlijk als je er met volle verstand over nadenkt... Hetzelfde geldt ook voor andere banen. Je tipt toch ook geen cassiere omdat ze je artikelen snel afreken? En ze krijgen toch al gewoon betaald.. | |
jeoff | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:43 |
Nou dat is nou ook weer niet waar. Ze krijgen weldegelijk loon echter ligt het minimum loon voor mensen die vaak fooi krijgen lager dan het normale minimum loon (Minimum wage for Tipped workers). Zij zijn dus echt afhankelijk van fooi. | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:43 |
![]() | |
Otis2.0 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:43 |
Mensen die het argument gebruiken "je geeft de bakker toch ook niks extra's!!!11!1111!11" ![]() | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:44 |
Als je goed geholpen bent is 1,80 nog steeds gewoon gierig op 70 euro. Doe niet alsof je zelf een haar beter bent ![]() | |
fratsman | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:44 |
"Ons ben zuunig" hollanders. ![]() | |
Rene | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:44 |
Als ik 5 cent terug moet laat ik het bij de bakker ook wel zitten hoor. Echte ambacht en zo.. | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:44 |
TS, geef mij eens ¤1.80 gewoon omdat het kan. niet? kan je niet eens 1.80 missen? stomme TS | |
Boris_Karloff | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:44 |
![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:45 |
Vroeger, werd je bediend. Dan voerde je een gesprekje met een barman/ober/uitsmijter/serveerster, die mensen verdienden niet veel aan hun werk, en dan betaalde je voor de service. Ook betaalde je vroeger veel minder voor je drinken, nam je een biertje kostte je dat bijvoorbeeld 1 gulden 50. Tegenwoordig betaal je 2 EURO 50 voor een biertje, binnen, op het terras loopt het soms op tot wel 3 euro (=6 gulden 60). Ik, als normale boerenlul, ga er dan vanuit dat die mensen die daar werken ook een stuk beter salaris krijgen, dus geef ik minder fooi. Uit ervaring in familiekring merk ik ook dat mensen die werken bij restaurants of cafe's die betaalbaar eten/drinken leveren aanzienlijk meer fooi krijgen als mensen die bij restaurants werken die de eerder genoemde prijzen hanteren. | |
Bananenshake | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:45 |
Als de mensheid dit gedachte blijft aanhouden kOmt er nooit verandering | |
Rene | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:45 |
Bedelen voor 1.80. Waar is je gevoel van eigenwaarde? | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:46 |
Als je een hele avond mijn drinken en eten komt serveren krijg jij 1,80 ![]() | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:46 |
oké dat kan kloppen. toen ik in de VS was was het de bedoeling 20% extra te betalen als tip... wat een rare boel, kunnen ze niet gewoon een normaal salaris vragen aan de crew? | |
Ronald-Koeman | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:46 |
Een ober is toch een veredelde slaaf, een loopjongen. Een ander op z'n wenken bedienen qua eten, drinken en andere services. Een fooi vergoedt veel voor de ober qua waardigheid, een ook het schuldgevoel van de klant. Zo is het tenminste begonnen.. nu is het een gewoonte (en volgens sommigen zelfs een recht). Niets vervelender dan een ober/serveerster die recht dient te hebben op fooi en je kutservice geeft als je geen fooi geeft ![]() | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:47 |
Heel verhelderend deze post. Maar in Nederland is dat dus niet zo? Of hebben serveersters/kelners toch andere afspraken met hun werkgever? | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:47 |
Die service krijg je echt niet in elke winkel hoor. Hoe meer minimumloontieners er werken, hoe minder de service. Bovendien kost het bij horecawerk meestal wat meer moeite om bijvoorbeeld op het einde van een lange slopende dag toch nog aardig, vriendelijk en snel te zijn. Voor een leuk extraatje doe je toch weer wat meer je best. Als het toch niets uitmaakt, raffel je het gewoon af (binnen de normale grenzen van service natuurlijk, maar niets extra). | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:47 |
Je betaald genoeg en je bent een student. ik heb naast mijn studie vaak avondwerk en op een terras knal ik er zo 4 uur aan mijn eigen loon er doorheen. Dan wil ik wel mijn 1.80 terug. | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:47 |
Ik weet hoe die mensen tegenover fooi geven staan, dus om dan nog meer geld bij elkaar te leggen heeft geen zin. Als ze al om 1,80 gaan zeuren | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:47 |
Ik probeer het een beetje om te draaien en daarmee mensen te laten nadenken wat ze doen; namelijk beslissingen maken over andermans geld. Dat ik daatbij mij eigenwaarde even opzij moet zetten doe ik met plezier ![]() | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:48 |
waarom is dat een onzinargument dan? | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:48 |
Nederlanders. ![]() | |
Rene | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:48 |
1,80 / 5 = 36 cent per persoon ![]() | |
Boomlaars | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:49 |
Gewoon 10% fooi tenzij je slecht behandeld wordt of je zelf je drank moet halen. Oom Dagoberten hier ![]() | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:49 |
Wel grappig hoeveel Nederlanders bij dit soort onderwerpen dingen gaan roepen over hoe zuinig wij wel niet zijn. Alsof dit een puur Nederlands discussiepunt is. Denk je dat ze in Engeland hier nooit over discussieren? Of Amerika? Zie dat filmpje van Reservoir Dogs... | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:49 |
Had die ober dan 1.80 gegeven als je dat zo belangrijk vind. Ga niet andere opleggen dat ze moeten meebetalen. ik ben met je eens dat in dit geval, op zo'n bedrag het wel het gemogen. Maar de uitgangspositie is dat jij niet beslist over andermans portemonnee punt | |
Trommeldaris | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:50 |
In nederland heb je geen speciaal minimumloon voor tipped beroepen. In Amerika is het minimumloon voor normaal werk 7.31 dollar per uur, voor tipped werk (dus horeca) slechts 2.13 dollar per uur. | |
Boomlaars | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:50 |
In Amerika wordt je uitgescholden wanneer je geen fooi geeft, aangezien dat daar vaak zo ongeveer de enige bron van inkomsten is voor serveersters. | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:50 |
Tering, dat is 1/3e ofzo... | |
stevenmac26 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:52 |
Leg zelf die 2euro neer dan | |
Bananenshake | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:52 |
Bullshit, hij hoort me te bedienen, dat is nou eenmaal z'n baan, waar hij gewoon betaald voor krijgt. Of ie t nou leuk vindt ofniet, waarom zou je obers anders behandelen | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:52 |
Waar ik mij wel aan stoor is dat het bedienend personeel er soms automatisch met de rekening en het wisselgeld vandoor gaan. En de fooi dus als iets vanzelfsprekends vinden. ![]() | |
Seam | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:52 |
Fooien ![]() Ik krijg toch ook geen extra geld als ik iemand laat leven op de operatiekamer ![]() | |
Bananenshake | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:54 |
Deze man | |
Id_do_her | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:54 |
In Nederland krijgt iemand gewoon salaris, dus ik vind het ook wel een beetje overdreven. Of hij/zij moet echt goed gewerkt hebben, dan zou ik het nog overwegen. | |
Rene | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:54 |
Dat had ik gedaan, als statement. 'Hier, verdeel die 2 euro maar onder jullie vieren' | |
Broodjebitterbal | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:55 |
Terechte klacht. | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:56 |
Dat had ik achteraf moeten doen ja. ![]() | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:56 |
Omdat ze nou eenmaal wat harder werken dan in de andere sectoren. Horeca is een stuk zwaarder knul. Maar dat schijn jij, of niet te begrijpen, of je bent een trol. Ik gok dat 2e. | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:57 |
Tuurlijk, maar je hebt gradaties in 'bedienen'. Er wordt verwacht dat je elke klant 200% aandacht geeft, maar dat kan natuurlijk niet. Je betaalt voor een biertje, dus krijg je een biertje. Geef je fooi, krijg je ook nog betere service. Kijk, slecht bedienen als je geen fooi krijgt kan natuurlijk niet. Maar beter bedienen als je het wel krijgt, is logisch... | |
wise | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:57 |
mensen die geen geld kunnen missen ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 11:58 |
Ik was pas geleden in een discotheek. Zo rond een uur of 2 had ik het aan de stok met wat gasten en we kregen een beetje ruzie, waarop een van die jongens begon de dreigen en duwen. Ik zei gewoon beschaafd tegen heb dat ie wel normaal mocht doen, maar dat deerde niet. De beste man moest en zou een knokpartijtje aangaan. Ik had daar, vanzelfsprekend, weinig zin in. Daarom duwde ik de gast uit mijn weg en liep terug naar mijn vrienden, die inmiddels de uitsmijters hadden laten halen. Een van die gasten liep achter mij aan en begon mij te slaan (nauwelijks pijnlijk, maar toch), toen ik de jongen wegduwde en aan de uitsmijter vroeg of hij de beste man even wilde aanspreken zei hij "Dat zoek je zelf maar uit, niet mijn taak!". Dus ik geef de beste vechtbaas een hengst op zijn wang en hij laat het erbij zitten. Die uitsmijter loopt weg, al kijkend naar de jongen die op de grond ligt, om weer rustig op zijn post te gaan zitten. Ik had geen zin meer in gezeik dus ik ga naar buiten om ervan af te zijn. En nu komt het hoor: loop ik naar buiten, vraagt die vent om een fooi! Toen ging ik uit mijn pannetje. Boos, dat ik was. Die man heeft geweten dat ik uit Den Haag kom (verbaal dan, he). Ik kom die discotheek nooit meer in volgens die vent. ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:00 |
Wat is betere service bij het brengen van een biertje? ![]() | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:00 |
![]() | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:00 |
Dat wil je toch ook niet ![]() Die bewaker is er om die knul op z'n muil te geven als ie met jou wil vechten, tevens dient hij 'm een schop onder z'n hol te geven zo de discotheek uit. Laat hem maar niet terugkomen. | |
Superslechterik | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:01 |
Mensen die zeuren dat werken in de horeca zwaar is. ![]() Soms wordt in de horeca het bonnetje nog wel eens handgeschreven. Een slimmerik speelt hier natuurlijk op in en verhoogt alles met 20cent, bij elke gast, de hele dag. Wanneer je daar bovenop fooi krijgt is dat voor de algemene fooienpot zodat je geen argwaan op wekt. | |
wise | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:01 |
ook al zou dat wel mogen zou ik alsnog niet gaan. Die gasten zitten daar voor de veiligheid. En dat werk deed die man niet. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:02 |
Pleurt toch op! Alsof werken in de horeca zoveel zwaarder is als elke andere random baan. Nee, die mensen denken dat ze de prijzen almaar op kunnen voeren en hun fooi kunnen behouden. Het geld groeit me niet op de rug! Het is al belachelijk dat ik 3 fucking euro betaal voor een biertje. Daar mogen ze an sich al blij mee zijn. | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:02 |
Goed getapt, snel gebracht, netjes neergezet (juiste drankje voor de juiste persoon, viltje, logo naar voren). Je kunt ook gewoon vier biertjes op tafel kwakken. | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:03 |
Wat heeft dat met elkaar te maken ![]() Je snapt het gewoon niet hé. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:03 |
2 ipv 3 vingers schuim ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:03 |
Goed, goed, beetje aangedikt, maar in essentie waar gebeurd. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:05 |
Het is juist helemaal niet zwaarder werken ivm andere slechtbetaalde beroepen. In tegendeel. Alleen de tijden zijn kut. | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:05 |
Het bier smaakt er niet minder om ![]() | |
Superslechterik | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:05 |
Mensen die lopen te zeiken dat werken in de horeca zwaar is, maar er geen extra slaatje uit durven te slaan... | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:05 |
Horeca is over het algemeen wel zwaarder ja. Ik heb genoeg ervaring in een boel werkvelden om dat te kunnen bevestigen. Er zijn wel meer zware banen ja, maar over het algemeen verdien je daar ook beter mee. Bovendien bepalen de obers de prijzen natuurlijk niet. Of jij nu wel of niet 3 euro voor een biertje neertelt, dat maakt niks uit. | |
Splutje | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:05 |
Ik zou op je vrienden pissen, tering wat een dildo's | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:06 |
Het gaat mij in dit geval buiten de prijzen om, ik geef toe dat die ook belachelijk hoog zijn. Maar het meeste geld daarvan gaat niet richting de werknemers maar naar het bedrijf zelf (onderhoud, schoonmaak e.d.). En het is wel degelijk een stuk zwaarder, je werkt vaak langere dagen, zeker in de zomer (als je in een restaurant werkt ook vaak in de winter), en je staat toch zeker 3/4 uur of langer extra op je poten dan iemand met een baan van 9 tot 5. | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:06 |
Dus ik moet (extra) fooi geven als de logo's de goede kant op staan? Wat een sneue bende ![]() ![]() | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:06 |
Nee je moet fooi geven omdat zij hun werk doen. Nou doe ik ook altijd gewoon mijn werk, maar ik krijg nooit een fooi als ik het goed doe. | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:08 |
Grotendeels waar (snel gebracht = kouder en verser). Basisservice hoort ook gewoon prima te zijn. Fooi geven als blijk van waardering kan wel voor betere service zorgen. Heb je daar geen behoefte, dan hoeft dat ook niet. | |
stevenmac26 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:08 |
achteraf is altijd lekker makkelijk praten he | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:11 |
Wie profiteert er bij jou van wanneer je extra je best doet? Je baas? Dan is het ook niet gek om een opslag of een bonus te verwachten wanneer je extra moeite doet (die niet nodig is om je werk op acceptabel niveau uit te voeren). Ben je freelancer? Dan probeer je ook extra je best te doen voor klanten om zo beter resultaat (=geld) te krijgen. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:11 |
Nee, mensen die werken in de Horeca hebben daar toch passie voor? Tenminste, dat was vroeger zo, tegenwoordig werken er alleen nog maar 13-jarigen voor het allerminimaalste loon. En als jij met passie je werk doet en ik wordt goed bedient, het eten is lekker, maak je dan vooral niet druk, dan krijg je een fooi. Maar nee, geen 10%, misschien 5. Voor 1 avond, met 4 personen, uitgebreid uit eten moet ik toch al gauw zo'n 12 uur werken. Dan kun je niet verwachten dat ik nog wel een uurtje extra ga werken zodat jij op vakantie kunt. | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:12 |
Ik moest een keer mobiel bellen, maar had zelf geen telefoon, dus vroeg of ik even een mobiel van een vriend (eerder kennis ) mocht lenen. Natuurlijk mocht dat, maar of ik wel 20 cent bij me had ![]() En ja het was serieus... | |
Hendroit | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:12 |
ik heb, als pizzabezorger een HEKEL AAN MENSEN DIE GEEN FOOI GEVEN AAAAAAAH [ Bericht 4% gewijzigd door yvonne op 12-10-2011 12:20:45 (je schreeuwt en je scheldt) ] | |
Ikhebtrek | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:13 |
Tering ... enige topic dat besproken lijkt te worden, gaat weer over geld ..... gierige ruk-FOK!kers ![]() Het gaat om 2 euro ... .get a life, bitches ... ga door met jullie leven ![]() | |
Markster | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:13 |
Mensen in de horeca werken toch ook voor een baas? | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:13 |
Geef thuisbezorgd.nl maar de schuld. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:14 |
Ik heb een HEKEL AAN PIZZABEZORGERS. serieus. Ik ga toch geen fooi geven als ik nog niet weet of me pizza uberhaupt warm is. Kom gerust binnen, dan controleer ik of de pizza warm (en lekker) is en dan krijg jij je fooi. [ Bericht 0% gewijzigd door yvonne op 12-10-2011 12:21:55 (schelden nee.) ] | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:15 |
![]() | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:15 |
Dus als je passie voor de horeca hebt mag je geen fooi krijgen? Vaak gaat de fooi trouwens in een pot, en deze wordt eind van de maand verdeeld over alle werknemers, ook de koks en zo. Dus dan is de fooi niet alleen voor de serveersters. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:16 |
Ik kan me voorstellen dat je moest lachen. 20 cent in natuurlijk nooit genoeg om 1 minuut mobiel te kunnen bellen. | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:17 |
Klopt.Een horecabaas mag ook best 'fooi' geven aan zijn personeel waneer dat extra zijn best doet. Dat gebeurd dan vaak in de vorm van gratis drankjes ![]() | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:18 |
Wat het nog erger maakt, is dat die kill dat studiejaar zo' n 2 x per week met mij in de auto meereed naar het station en daar vroeg ik nooit geld voor ![]() Sommige mensen kennen echt geen schaamte | |
Kandijfijn | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:18 |
Dat verschilt ook nogal extreem per horeca-gelegenheid. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:18 |
Nee. Andersom. Als je passie hebt krijg je fooi. Als je daar met kauwgom in je bek staat te wachten tot dat ik aangeef dat ik wat wil bestellen en je mij volkomen negeert en snel naar binnen loopt om aan je pik te gaan sjorren heb ik geen zin om jou fooi te geven. | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:19 |
Eventjes wat olie op het vuur. Vraagje, als die serveersters toch allemaal fooi krijgen, wordt het niet eens tijd om het minimumloon voor fooi-beroepen te verlagen zoals in Amerika? Wordt het meteen een stuk vanzelfsprekender om fooi te geven ![]() | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:20 |
nogmaals, bij het argument 'ze werken zo hard'. Ze kiezen hier toch zelf voor? je weet waar je aan begint en wat je werktijden zijn. en je weet je loon. onzin dat deze mensen 'extra' geld verdienen. en wie zegt dat ze die fooi in hun eigen zak kunnen steken? | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:20 |
Nu ben je gewoon puur aan het trollen. ![]() Geen goed idee dus. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:21 |
Volgende dag, jij met factuur naar school, goed dat was dan 40 weken school, tweemaal per week, dat ik 80 keer heen en terug, is 160 ritjes, brandstof kosten totaal: 160 x 2,10 = 320,16 gedeeld door twee = 160,80. Morgen contant betalen ajb. | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:21 |
Maar ik zei het er wel eerlijk bij ![]() | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:21 |
En zo geweldig hard werken ze nou ook weer niet. Wordt nog wel eens overdreven. | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:21 |
Kan ik je geen ongelijk in geven. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:22 |
Waarom. Ik vind het een prima idee. Zet maar op de menukaart hoeveel van het bedrag dat ik voor een biertje betaal naar de serveerster gaat. Dan weten we dat ook, en op basis daarvan bepaal ik wel hoeveel fooi ik geef. | |
Hendroit | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:22 |
Dat kun je makkelijk voelen aan de doos en tevens mogen wij niet bij mensen naar binnen, alleen als ze bijvoorbeeld gehandicapt zijn en dan moeten we de pizza even op de tafel zetten ofzo ![]() | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:23 |
Ja oké dan, maar was het niet zo dat de fooi bij het betalen in Amerika al inbegrepen was? (20% of zo) | |
Hendroit | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:23 |
Ja kut thuisbezorgd inderdaad. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:23 |
Maar ook bij normale service vind ik 10% nogal overdreven. | |
stevenmac26 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:23 |
Je kan ook gewoon krantjes rondbrengen ipv pizza's | |
Hendroit | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:24 |
Haha en dan een beetje om 5 opstaan wil je een redelijk salaris krijgen, haha dikke lul! ![]() | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:24 |
Precies, gelukkig kun je altijd nog zelf bepalen of, en hoeveel je fooi geeft. | |
stevenmac26 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:24 |
haha zeik dan niet haha | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:25 |
10% is toch gewoon redelijk. | |
BELASTING | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:25 |
Het is een kwestie van gewenning. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:26 |
Waarom eigenlijk vrienden tussen aanhalingstekens? Zijn het je maten niet meer omdat ze geen fooi willen geven? De klacht vind ik trouwens wel terecht. Ik geef doorgaans ook geen fooi maar als je met een groepje bent en zo'n 1.80 terug moet krijgen is het gewoon veel makkelijker om het te laten zitten. Dat zou ik niet eens fooi willen noemen.Ja man horeca is echt het zwaarste beroep dat er is. ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:26 |
Ik bestel nooit pizza, maar je kiest er natuurlijk, net als met alle andere beroepen, zelf voor. Fooi zou nooit de reden moeten zijn waarom je werk gaat doen. Tenzij je bereid bent om daar flink wat stappen harder voor te lopen. Overigens geldt hier weer hetzelfde verhaal als eerder: Ik betaal bij de turk bij ons in de buurt 7,50 voor een kapsalon, zonder bezorgkosten! De bezorgkosten zijn 1 euro en die zie ik dan ook als fooi. | |
jankaas020 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:26 |
nee. Een fooi geven is hier niet verplicht, maar ik vind het gierig als de rekening bijvoorbeeld 13zoveel bedraagt en dat dan niet naar boven wordt afgerond. | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:27 |
Sowiezo KUTFOOI, 9 van de 10 mensen waardoor ik in de horeca / pizzabezorger / wat voor nolifer dan ook geholpen word verdient het eerder om eens flink beroofd te worden dan dat ze geld toekrijgen... Wat een chagrijnige inspiratieloze mensen zijn dat zeg | |
jankaas020 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:28 |
En al zijn het geen chagrijnige inspiratieloze mensen, dan krijgen ze wel fooi? | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:28 |
Jeetje discussie over fooi hoogte. Als iemand die zelf in de catering heeft gewerkt, als je uitgebreid hebt zitten drinken en eten laat gewoon een fooi achter van 2 euro/genoeg voor een drankje na het werk. Heb je een drankje of 3 op, verwachten we echt niks van je tenzij je ons echt de meest nutteloze vermoeiende kut roddels hebt verteld. Waar een goeie ober/serveerster/bar personeel lid natuurlijk naar luistert en in mee praat alsof het hun persoonlijk aan gaat. Van die passie loze kauwgum kauwende kut kooters mag je een anti fooi geven als er een goed team rondloopt ![]() | |
sinterklaaskapoentje | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:29 |
eens. bij veel bars zit het barpersoneel een beetje te hangen met de stamgasten in de halve middag. Vergelijk dat eens met vakkenvullers van 15 die één minuut krijgen om een hele doos uit te pakken en te vullen voor 3 euro per uur. Die knulletjes zouden fooi mogen krijgen. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:30 |
Dat niet eens. Maar ander onopgeleid werk is 9 van de 10 keer veel zwaarder. Daar waar de horeca nog redelijk gezellig en sociaal is. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:30 |
Even een berekening, stel: Ik verdien 10 euro per uur (dat is vrij veel voor een student). Ik ga uit eten, voorgerechten: +- 5 euro, hoofdgerechten beginnen bij +-15 euro en toetje: +- 5 euro, totaal eten: 25 euro. Dan drank. Biertje: 2,50. Stel ik drink 4 biertjes: 10 euro. Totaal per persoon 35 euro (minimaal!). 4 pers x 35 euro = 140 euro. Fooi: 10%. 140 euro * 0,10 = 14 euro. Dat is anderhalf uur werken. Bovenop de 14 uur die ik al moet werken om het eten alleen al te betalen. | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:31 |
van mij wel ja. Fooi kun je krijgen, maar dan moet de service wel op de een of andere manier boven het gemiddelde( bedroevend lage) serviceniveau uitspringen.. Wat doet een fucking pizzabezorger nou, rijdt levensgevaarlijk, vaak ook nog zonder licht met hun ipod in de oren over straat, staat kauwgumkauwend aan je deur, mompelt iets onverstaanbaars en geeft je wisselgeld. Tot op de 5 cent wil ik al mn wisselgeld terug, net als van taxichauffeurs.. U heeft geen wisselgeld terug? ik wacht wel even ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:31 |
![]() Trouwen? | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:32 |
Zeker mee eens. Je mag niet eens beschadigde verpakkingen mee nemen naar huis begreep ik, wat een onzin.[die flikkeren ze toch weg] Kranten lopers komen aan het eind van het jaar tenminste nog bedelen om een fooi, kunnen die vakkenvullers ook niet. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:33 |
3,50 per persoon ja. Wel de goede berekening maken he. | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:33 |
Dat drankje na je werk haal je maar uit die belachelijk hoge prijzen die er gevraagd worden ![]() Net alsof jullie het verschrikkelijk vinden dat die mensen bij jullie komen eten en drinken, er wordt schandalig veel verdiend op drank en eten... | |
CaptainCookie | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:35 |
Ja, een CEO van een bedrijf hoeft ook niet veel te verdienen. Hij heeft toch zelf voor dat werk gekozen? | |
jankaas020 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:35 |
Daarom geef ik dus fooi, dat ik een betere service krijg. Als ik die niet krijg, ook geen fooi. | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:35 |
Vuilnismannen krijgen vrij goed betaald, dat is namelijk ook fysiek zwaar en vies werk. Postbodes kregen goed betaald, tot die massaontslagen bij TNT. Nu is het naast horeca het favoriete studentenbaantje. En als ik moet kiezen tussen overdag post rondbrengen of elke keer in de avond/nacht en elke feestdag in zo'n dampende keuken staan, dan weet ik het wel. | |
CaptainCookie | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:36 |
Dit dus. Een terrasje waar ik vaak zit heeft hele goede bediening. Loopt heel gesmeerd, je zit nooit lang zonder drankje en ze zijn heel vriendelijk. Die geef ik dan ook altijd wel een fooi, als blijk van waardering. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:36 |
+ alle winst die die mensen nog maken op het eten en drinken. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:36 |
Toen ik als afwasser werkte was een drankje na het werk gewoon gratis. Ik kan me niet voorstellen dat dat zo uniek was. Wat een stomme vergelijking. ![]() | |
xibalba | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:36 |
Jij eet/betaalt altijd voor vier? | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:37 |
Je faalt. Terug naar de basisschool. | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:38 |
Tja, maar zelfs een ober die gewoon binnen de redelijke termijn van 5 minuten mijn drinken brengt en met een lache zegt : Alstublieft.. Leuk en aardig allemaal, maar hij krijgt betaald en ik vind het kunstje niet knap genoeg om dan fooi te geven ofzo... Als ik nou mn glas kapot laat flikkeren en er ligt een halve pot bier in de schoot van mn vriendin ligt, en hij gaat op EIGEN initiatief een doekje halen ofzo, dan kunnen ze fooi verwachten. Maar dat soort acties hoef je in 9 vd 10 toko' s niet eens te verwachten... | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:38 |
Dan moet je dus niet zeuren. Je krijgt kut betaalt en dan moeten je klanten het oplossen? Ik sluit me helemaal aan bij die serveerster hierboven, over fooi enzo. | |
CaptainCookie | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:39 |
Wat een verzuurde, niksgunnende horken zitten er toch op FOK! zeg ![]() | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:39 |
Ik ga er van uit dat een drankje tussen de 2.50 en 4 euro is. Ik ga er ook van uit dat een serveerster/ober/bar medewerker meerdere fooien combineert. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen dat mensen in catering werk van de middenklasse echt niet verwachten dat je ze een uurloon betaald. 20 of 10% fooi..HAH. Zouden we zelf ook niet doen. Kijk als je echt heel erg blij ben met de service, is het heel fijn als je me zo geul wilt tippen dat ik de komende 2 dagen wat ruimer boodschappen kan doen. En wij verwachten zelf ook niet dat je iemand die je slecht van dienst is of gewoon lomp is fooi gaat geven. Dat verteld meteen dat personeels lid dat hij/zij iets fout doet dan hoeven wij dat ook niet meer te gaan vertellen. | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:39 |
Je snapt het niet of wilt het niet snappen. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:40 |
Neuh. 3,50 euro is nog steeds 7,70 gulden. Dat soort fooi zou jij nooit geven. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:40 |
Na dit topic ga ik denk ik toch maar fooi geven, want het lijkt nu wel alsof heel weinig mensen dat doen, dat vind ik dan weer zielig. ![]() | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:40 |
Waar neem jij je vriendin mee naartoe dan? | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:41 |
Lees haar post. Goddomme. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:41 |
Omrekenen naar guldens ![]() ![]() ![]() ![]() De tering man, dat doet mijn oma niet eens meer. Scheer je weg vent. | |
Snuf. | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:43 |
Ja, horeca is een stuk zwaarder dan andere beroepen. Werkdagen van 13 uur zijn geen uitzondering hoor, gewoon lekker van 12 tot 1 werken is me al enkele keren overkomen. Iedereen moet zelf weten of hij fooi geeft, maar het zijn meestal van die ICT nerds die het niet geven ![]() | |
Mister_Bojangles | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:43 |
Was van de zomer ergens op een terrasje bij een stelletje naast ons. Hij had een grote bier en zij een wijn ofzo, en het staat nog geen minuut op tafel of meneer sodemietert zijn goudgele rakker over de witte rok van zijn dame...(perongeluk uiteraard ![]() Ober ziet het maar wacht net zo lang tot die kerel aan hem vraagt of hij een doekje heeft. Die ging hij vervolgens wel braaf halen, maar dan ben je bij mij je fooi dus al kwijt. Beetje eigen initiatief en net even anders dan anders, dan geef ik fooi... | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:43 |
Het helpt als je het besef van de waarde van geld kwijt bent. Probeer het eens. Is jouw salaris gestegen in 2002, bij de overgang van de gulden naar de euro? En dat van je ouders? | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:44 |
Hoe weet ik dat nou man. Is bijna een decennium geleden ![]() Ga eens in het heden leven pauper. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:45 |
Als jij 13 uur werkt is het aan je baas om je te belonen, niet aan mij. Noem me een nerd, ik vind mezelf een realist. Als ik mijn klant beter help krijg ik toch ook geen fooi VAN DE KLANT? | |
Prenzlauer | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:46 |
De Nederlandse horeca is om van te huilen. Werknemers krijgen geen ruimte om voor klanten te zorgen. Gewoon brengen en je bek houden. Stond vandaag nog een artikel over in de krant en ik kan het er niet meer mee eens zijn. In Canada en Amerika is het gewoon een ervaring om uit eten te gaan, ze zijn supervriendelijk, je krijgt altijd een glas water aangeboden bij aankomst (van de zaak) en dit alles zorgt er voor dat je ook gewoon dat je sneller iets extra's besteld bij zo'n zaak. Intrinsiek gevoel van terugbetalen, algemeen bekend fenomeen, behalve in de Nederlandse horeca. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:47 |
Waarom is het zo populair dan als het zo kut is? Kijk ik geloof best dat horeca zwaar is hoor, maar kom alsjeblieft niet doen alsof het zoveel zwaarder is dan andere beroepen. Werken is sowieso kut, deal with it. | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:47 |
Vreemd joh, kijk je mag in veel gevallen niet de bar personeelloos achterlaten. Dan is er een grote kans dat je meteen naar huis word gestuurd, maar waar ik werkten en nu af en toe met hoge nood nog help weet meteen heel het personeel dat er wat is en dat er meteen wat gedaan moet worden. En dat met 3 aparte ruimtes en 2 terrassen. Dus ik weet niet wat voor een slechte communicatie daar was, maar nee, dat is een geval van ..niemand verwacht nu fooi. Zelfs als er wel goed gehandeld word verwachten we dat de dame snel naar huis wilt en omkleden en dat er dus geen fooi gegeven word. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:48 |
Als je me ook maar een beetje zou kennen zou je dat niet zeggen. Bovendien rekende ik hier om naar guldens om jou te laten zien dat 3 euro PER persoon wel een boel geld is. want de gemiddelde serveerster helpt niet 1 iemand, die helpt wel 30 mensen op een dag. Dat is toch 90 euro, bijna meer als wat ze krijgt van haar baas. Verder wat ik eerder zij: Als jij 13 uur werkt is het aan je baas om je te belonen, niet aan mij. Noem me een nerd, ik vind mezelf een realist. Als ik mijn klant beter help krijg ik toch ook geen fooi VAN DE KLANT? | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:49 |
Welke krant? Link? | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:50 |
Daar heb je wel een punt, veel bezuinigen ze op personeel door buiten minder mensen aan te nemen hele jonge mensen aan te nemen die minder kosten. Veel bedrijven zijn dan ook nog nalatig in het zorgen dat er tenminste 1 personeelslid staat met ervaring en passie voor het werk om de rest te sturen en te motiveren.. waar door je verwarrende rommel krijgt en het zelfde sapje in 3 verschillende glaasjes en garnituren in elke keer een ander bakje.. ![]() | |
jankaas020 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:50 |
Water krijg in de meeste landen wel gratis, maar je hebt gelijk: om de 5 minuten staat er iemand bij je om te vragen of alles naar wens is en of je nog iets wilt drinken. Dit zie je in NL nauwelijks terug, dan kan je een half uur met een leeg glas blijven zitten en pas als je iemand aanschiet kan je misschien wat krijgen. En dan nog rond ik de bedragen altijd naar boven af. ![]() | |
Prenzlauer | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:51 |
Nrcnext, ik kan geen link vinden online. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:51 |
Drie euro pp op een bedrag van 140 euro is peanuts. Als je dat echt zo'n gigantisch bedrag vindt ben je iig wel in het juiste land geboren. Die fooi is trouwens in de meeste restaurants voor alle 'afdelingen'. Dus van de afwasser tot de bediening. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:53 |
Schijtirritant is dat inderdaad. | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:53 |
Gezien de karige hoeveelheid fooi die wordt gegeven (bron: dit topic) lijkt me dat niet verstandig | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:54 |
Nu moet jij eerlijk rekenen. Het is dus in totaal 14 euro. Nee, het is an sich geen gigantisch bedrag, maar ik moet er wel anderhalf uur voor werken, dat is toch behoorlijk, en waarom? Omdat die restaurant eigenaar weigert zijn personeel een fatsoenlijk loon te betalen? Ik bedoel, als ze van die 20 euro die ik betaal voor mijn eten niet eens een afwasser normaal kunnen betalen, dan is er toch echt iets mis met het business model van dat restaurant. | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:54 |
Deze man heeft gelijk. Fooi gaat meestal in de pot en word onderverdeeld over het personeel. Hier door kan de baas wel goed zien welke samen stellingen bijvoorbeeld goed werken, dus het heeft zijn voordeel als de fooi word bij gehouden elke dag. Al faalt natuurlijk 80% van de bedrijven er in dit middel ook echt te gebruiken | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:55 |
Vind het persoonlijk ronduit vervelend als men constant naar je toe komt als je net je glas leeg hebt. Duitsland doet dit juist wel heel erg, als ik daar op een zomermiddag niet vaak genoeg 'nee' zeg, ben ik na 2 uur zat. | |
yosander | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:55 |
(Kraan)water is bij ons ook gratis, vind ik iets vanzelfsprekend. Daarnaast is het wel leuk als de gasten fooi geven als blijk van waardering (al is het zonder fooi vaak ook al wel duidelijk). Daarnaast worden de fooien ook gedeeld met de bar/keuken/afwas van die avond, dus niet alleen de bediening strijkt fooien op ![]() | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:56 |
Dus als ze de lonen en de prijzen van het eten/drinken omhoog gooien is het wel goed? Kunnen ze daarmee het extra loon betalen | |
brood_met_aarbeien | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:56 |
En TS, jij zegt ook niet tegen die pauper vrienden van je EY ZEIK NIET ZO TEGEN DAT MEISJE LAAT DIE 1,80 MAN ![]() Zwak hoor ![]() | |
Adames | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:57 |
Kraanwater gratis zie je niet vaak, als je het uberhaupt al kan bestellen. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:57 |
Nee. Het is 3,50. Maar ik had idd 3,50 op een bedrag van 35 neer moeten zetten. Oh oh oh wat veel ![]() | |
Kandijfijn | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:57 |
Mjah, vooral omdat FOK! de autisten en decadente kutusers die zich verheven voelen boven anderen over vertegenwoordigd zijn. Die voelen zichzelf te goed om fooi te geven ![]() Onderschat trouwens de kleine bedragen niet als je 20 tafels hebt per avond met gemiddeld 50ct fooi. Is dat na 20 dagen wel 200 euro. Leuk bijverdienen met een avondbaantje. De praktijk is vaak dat je het moet verdelen enzo maar afhankelijk van de horeca-gelegenheid kan je zo een euro per uur extra op je loon rekenen. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 12:58 |
Of helemaal vrijgeven (ik betaal wat ik wil betalen), of helemaal vastleggen ja. En je hoeft niet bang te zijn bij vrijgeven, in de meeste restaurants zou ik gewoon de menuprijs betalen. Maar fooi heb ik gewoon altijd iets geks gevonden. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:00 |
Het gaat er niet om of het veel is, het gaat erom of het terecht is. Als je voor 35 euro boodschappen hebt gedaan ga je toch ook geen 38,50 betalen? | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:00 |
Reageer dan op mijn punt, maar nee. Ik geef goddomme nog toe dat het niet veel is. | |
yosander | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:00 |
Klopt, maar is wel iets opkomend volgens mij. Zag een tijdje terug een sticker met iets van 'Water altijd gratis' bij een restaurant op de deur. Wij vragen meestal of men een karaf water wil, wel zo handig omdat we veel pittige gerechten serveren ![]() | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:00 |
Ik kon alleen dit vinden:
| |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:01 |
Het ligt er natuurlijk aan waar je werkt, maar het is fucking zwaar in de horeca ![]() Zit geen moment stil, brap, 12 uur lang lopen. Gelukkig zijn onze klanten niet gierig en krijgen we soms wel 50 euro fooi (wat dat wel weer in de pot gaat tho). Al met al vind ik het leuk om dit werk te doen ondanks dat mijn polsen er schraal van worden. Geweldige collega's, mijn baas is leuk en de tijd vliegt voorbij. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:01 |
Als ik mijn boodschappenlijstje bij de ingang af kon geven, in de auto kon wachten totdat ze mijn kofferbak hadden volgeladen zou ik dat wel doen hoor. ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:02 |
Wacht even, dit is anders horeca als in een simpel restaurant, he ;-) | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:03 |
Een kassiére hoeft dan ook alleen maar achter haar kassa te zitten en heeft geen zere voeten en polsen de hele dag lang. Grote horecagelegenheden zijn KEIhard werken. | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:03 |
Daar, ben ik het inderdaad wel mee eens. Fooi is iets wat je mag geven en niet moet. We krijgen al betaald, maar vooral voor het jonge grut van 16 wat staat weg te ploeteren in de spoel keuken voor 3 euro per uur met 40 grade, wil ik voor wel extra mijn best doen dat hij er 4 euro per uur van kan maken. ![]() Het is wel zwaar maar het blijft altijd leuk. Ooit gewerkt in de horeca en het leuk vinden, blijf je altijd een beetje plakken. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:04 |
Als je dat kon waren de boodschappen wel duurder. Net zoals in de horeca dus. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:04 |
Klinkt gewoon als een normaal middelgroot restaurant. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:05 |
En die mensen dan? die het brood voor je bakken? die je vertellen waar iets ligt als je het niet kunt vinden? die je boodschappen over de band heen zeulen, i.p.v. je bij een zelfscankassa laten staan? Die zijn dat niet waard? | |
LolaLovesYou | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:05 |
je hebt bedrijven die van alles doen... restaurant met bar en mogelijkheid voor feesten en partijen. Vaak hele grote ruimtes, hele hoop renen, soms een trouwerij en een reünie tegelijk... | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:05 |
Waar mensen 50 euro aan fooi geven? ![]() | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:05 |
Klinkt meer als een hotelrestaurant. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:06 |
Klinkt meer als een feestzalentent. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:07 |
Toevallig scan en betaal ik bijna altijd mn boodschappen zelf. ![]() Maargoed. Die geef ik geen fooi omdat ik weet dat ze het toch niet zelf mogen houden en ze ook nauwelijks service leveren. | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:08 |
Het is in een kasteel ![]() | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:08 |
Ja. In een wat meer high class tent is dat de normaalste zaak van de wereld hoor. | |
eQuaL | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:10 |
Dat is dan toch geen gewoon middelgroot restaurant? ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:10 |
Dat is jouw perceptie. Dat die mensen weinig service leveren. Omdat je dat niveau van service gewent bent! | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:11 |
We zijn dan ook ruim 2 uur bezig gezamelijk om alles weer schoon te maken en af te sluiten. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:11 |
Waarom niet? De standaard hoeft toch niet bij en vreetschuur te liggen waar je 7 euro betaalt voor een hoofdgerecht ![]() | |
Mutsaers__78 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:13 |
Ah, dus als jij 14,70 betaalt in een winkel, dan rond jij het bedrag ook altijd af naar boven of verwacht je toch wisselgeld? Indien het laatste, gedraag jij je fijn als een hypocriet door de één wel fooi te geven en de ander niet. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:14 |
Wel een zere rug. Kijk ik geloof best dat horeca hard werken is hoor, maar jullie zetten het neer alsof het het zwaarste beroep ter wereld is. Elke baan die je zonder diploma kan doen is zwaar, het werk van een caissičre is ook zwaar. Die heeft dan geen zere voeten en polsen maar wel een zere rug. En denk je dat vakkenvullen chill is? Of schoonmaken? Het is allemaal kut en ze werken allemaal voor minimumloon. De standaard moet ergens tussenin liggen. Het is niet voor niets "high class" en een "vreetschuur". Geen van beiden zijn de norm. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:15 |
Wat voor service dan? De massale afbak van brood? De ongeinspireerde blik van de cassiere of het slechte spiegelwerk van Mohammed? Zoals ik al zei, tegenwoordig scan ik zelfs mn eigen boodschappen ![]() Begrijp me niet verkeerd. Ik geef ook wel eens geen fooi hoor, de service moet gewoon prima zijn. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:16 |
Een zere rug? Toen ik 16 was en in de supermarkt werkte moest ik wel eens bijspringen achter de kassa. Dat was relaxed man, heerlijk zitten. ![]() | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:19 |
Schoonmaken heb ik ooit gedaan en om eerlijk te zijn vond ik dat ook best wel chill ja. Natuurlijk krijg je op ten duur ook wel last van je schouders ervan maar dat gaat een stuk minder snel dan in de horeca ![]() Er is heus wel zwaarder werk, maar waar ik nu werk is het zwaarste wat ik tot nu toe gedaan heb. Ik ben na mijn werk helemaal uitgedroogd, nog grappiger, werk ik een week fulltime dan val ik gewoon makkelijk 2 kilo af in 1 week puur omdat er geen seconde voorbij gaat dat ik niet zweet en ren (en eten doe ik wel veel op het werk want ik moet de hele tijd dingen proeven van de koks) ![]() ![]() Niet elke horecagelegenheid is zo hard aanpoten natuurlijk, een restaurant is er niks bij en dat kan ik je stellen want ook daar heb ik gewerkt en dat was een luizenbaantje vergeleken met dit (dat restaurant was ook druk bezocht, maar alleen zweten tijdens de 'spits', nu is het continu spits en druk druk druk). | |
Trommeldaris | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:23 |
Stratenmaker zijn is ook zwaar, maar hoeveel mensen geven die een fooi nadat ze een straat afhebben? ![]() | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:24 |
Daarom ook: respect voor jou. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:24 |
Die vinden best vaak muntjes die mensen hebben verloren volgens mij. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:25 |
Stratenmakers krijgen zeer goed betaald hoor. Lekker veel bijbeunen ook. Jammer alleen dat op je 50e je rug helemaal naar de tyfus is ![]() | |
zyntex | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:26 |
Als je het geld hebt om 2 euro voor een biertje te geven dan is de fooi er toch niks bij. | |
JohnnyKnoxville | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:26 |
Dat komt ook door die ettelijke duizenden m2 die ze in het weekend nog even zwart wegstraten in tuintjes her en der. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:27 |
Ja. Dat zei ik inderdaad ook. | |
Anno2012 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:28 |
Stratenmakers kun je niet hosselen, bedienmeisjes wel | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:29 |
Oke dan wil ik wel geloven dat wat jij doet één van de zwaardere banen is. Alleen ik denk niet dat dit voor de gemiddelde horecagelegenheden geldt en zeker niet voor een terrasje zoals in de OP. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:29 |
Totdat ze gaan klagen dat je maar 20 euro fooi geeft. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:32 |
En daar heb je mijn grootste bezwaar tegen dat hele fooiengedoe. Ze zeggen altijd dat het gaat om de service enzo, maar in werkelijkheid weten we allemaal dat als een mooi blond meisje een beetje lief lacht veel mannen dat al als topservice zien. | |
JohnnyKnoxville | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:34 |
Mits er nog een beetje tiet zichtbaar is niet geheel onbillijk, dunkt me. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:34 |
Ja duh. Waarom denk je dat veel kroegen/restaurants specifiek om vrouwen vragen in de bediening ![]() | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:40 |
Gast, behalve het uitleggen wat de gerechten zijn, vragen beantwoorden van de klanten en heeft het gesmaakt tussen de gangen door hebben we echt geen tijd om met ze te lullen. Dat kan tijdens het eten/bijvullen van de karaffen/wijflessen alleen, mits ze daar behoefte aan hebben en na het diner als iedereen je komt bedanken voor wederom een goede service. Denk tevens ook maar niet dat ik na een hele dag en avond werken in het weekend nog maar even de stad in ga om te stappen ![]() ![]() ![]() Al met al is en blijft het leuk ![]() | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:43 |
Vanaf een blowjob kan ze een fooi krijgen, of ik moet in een hele goeie bui zijn/net veel geld hebben verdiend. Omdat het motherfuckers zijn. Maar waarom dan heel de tijd dat gezeik van "het is zo zwaar", "hun loon is zo laag", "ze verdienen het omdat ze zo hun best doen" etc. terwijl dat hele fooien geven gewoon gereduceerd is tot je pik achterna lopen omdat een meisje een beetje lief lacht? Als een meisje lief tegen mij lacht op straat geef ik haar toch ook geen 10tje? Als ik een leuk gesprekje houd met iemand in de bus druk ik die persoon ook geen geld in de hand. Dus fuck hun fooien. Als ik wil betalen om geteased te worden steek ik wel gelijk een vijfje in de string van een stripper (en vraag vervolgens doodleuk 3 euro terug ![]() | |
Kandijfijn | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:44 |
En toch trek ik gozert van 24 vrijwel altijd meer fooi binnen dan 17jarige blonde huppelmutjes bij ons. Het zit echt wel wat dieper dan alleen mooi koppie+tieten. Behalve bij dronken gozers waarschijnlijk | |
Id_do_her | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:46 |
Een kennis van me kreeg 150 euro fooi toen hij een dronken zakenman na sluitingstijd even bij zijn hotel een paar straten verderop had afgezet. Hij stond erop. ![]() | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:47 |
Nee nee, het kán dieper zitten, dat is het punt. De reden dat jij veel fooi krijgt is waarschijnlijk dat je ook echt je best ervoor doet (of flirt met homo's). Echter de meeste horecagelegenheden zijn alleen gevuld met 17jarige huppelmutsjes die vinden dat ze wel een fikse fooi verdienen voor een beetje flirten met de klanten. Nou van mij kunnen ze lekker de tyfus krijgen. | |
n00b13 | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:53 |
![]() | |
postmortum | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:53 |
Dat van de tips is in de usa is ook gelogen hoor , ik ben er vorig jaar geweest en ik helemaal niemand een tip gegeven en ben helemaal niet uitgescholden. De tip zit gewoon verwerkt in het bedrag dat op je bonnetje staat bij afrekenen. Verder geef ik nooit maar dan ook in Nederland fooi , de mensen in de horeca verdienen genoeg hoor | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:53 |
Morgen weer 2 borrels en 3 diners ![]() | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:53 |
Deze hele discussie over 2 euro is priceless ![]() | |
Kandijfijn | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:53 |
Ik zou gerust met homo's flirten als ze rijk zijn ![]() Maar ik denk serieus dat ik mijn best doe, heb natuurlijk ook wat meer kennis van de gerechten & wijnen dan de gemiddeld personeel. Daarnaast gewoon opletten zorgen dat een gast vrijwel niet hoeft te wenken maar 0 keer tevaak aan tafel staan. En zolang je serieus met je vak bezig bent kan je bijna met alles wegkomen. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:54 |
Srsly. Niemand geeft een fuck. | |
Phantomesse | woensdag 12 oktober 2011 @ 13:54 |
Toch reageren ![]() | |
Pharkus | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:10 |
Hier reageren kost me al minimaal 2 euro, moet je nagaan hoeveel dit topic wel niet gekost heeft. | |
IPA | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:10 |
Deze discussie gaat inmiddels niet meer over 1,80. Het gaat om fooi geven, wat er wordt verwacht en de meningen over voor/tegen fooi geven. Ik heb gister nog 5 cent fooi gegeven! De rekening was 19,95 en ik had een briefje van 20 bij me. Komt bij dat ik m'n drankjes zelf mocht gaan halen aan de bar, anders had ik er misschien wel wat losgeld bij gestopt. Was gister met 2 personen. Met een vriendengroep gooien we altijd ongeveer het bedrag (iets meer meestal i.v.m. rekenluiheid) / aantal personen op tafel en als iemand wisselgeld durft te vragen dan is ie nog tot 2 weken naderhand het pispaaltje. Ik geef niet alleen fooi aan horeca personeel, maar soms ook aan goede taxichauffeurs. Niet aan de nietszeggende overhaaste nieuwe-Nederlandse die met 130 over een 80 weg knallen en ondertussen een paar rode stoplichten skippen. Wel aan taxichauffeurs die oprecht een leuk praatje maken, veilig rijden en je niet proberen op te lichten. Toch voel ik mij nooit verplicht om een fooi te geven. In het stamcafé waar ik kom (caféhouder zonder personeel) geef ik ook niet iedere week fooi. De service is altijd prima, krijg regelmatig een rondje en er wordt nooit moeilijk gedaan, maar als ik iedere week fooi zou geven dan zou me dit toch stiekem veel geld kosten. Daar komt bij dat m'n kleingeld in die kroeg vaak regelrecht in de dubbeltjespot gaat. Af en toe geef je natuurlijk wel fooi. Zo scheelt het dus van geval tot geval of ik wel of geen fooi geef. Al krijg je zelf super-service van een leuke jongen of meid, maar is de rest van de gelegenheid en het personeel zwaar kut en je weet dat het fooi in een potje gaat dan is de drang om fooi te geven ook wat minder. Als het een leuk team is en ook de mensen die niet jouw 'gebied' horen te bedienen zijn alert op service en komen aardig over dan is een fooi bij mij gegarandeerd - dan hebben we het misschien over een euro of misschien 2. Dat is niet veel geld maar ik ben ook maar een arme jongen. Tevens is fooi geven bij een avond lang uit eten en een avond lang goede service anders dan 3 biertjes drinken in een poolcafé. En een pizzabezorger moet wel iets heel goeds doen om fooi te krijgen.. Met die mensen heb ik niet genoeg direct contact om te vinden dat ze wel of geen fooi verdienen. TL:DR: Ik vind niet dat je kunt zeggen dat je een autistische paardenlul bent als je geen fooi geeft. Het hang allemaal af van allerlei omstandigheden. | |
Id_do_her | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:11 |
Ik zat ook al te denken. "Mensen die tien threads lang zeuren om twee euro." ![]() | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:15 |
Daar zou ik juist fooi voor geven, daar heb je tenminste nog wat aan. ![]() | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:19 |
Ik zeg toch niet dat 'deze' discussie over 1,80 gaat? Ik las het topic en dat eerste gedeelte is lachwekkend. Sommige mensen in het 2e gedeelte zijn gewoon sneu. Wow, fooi geven, wat erg zeg. Dat je dat niet doet als je boodschappen gaat doen, prima, maar als ik ergens wat gegeten heb dan geef ik eigenlijk altijd fooi. Mijn vriendin en ik willen op zaterdagmiddag nog wel eens ergens een hapje gaan eten. De rekening is dan iets van 17 euro nog wat. Wij geven 20 euro en dan is 't wel goed zo. | |
Boris_Karloff | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:21 |
Het blijkt wel weer dat de meerderheid van Fok toch echt autistische contact gestoorde idioten zijn. Wat is er mis om wat fooi te geven als de bediening goed is, kunnen ze eens een ander zijn dag goed maken is het weer niet goed | |
Casino.Bob | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:22 |
Met ¤ 1,80 kan je wel 1,8 hamburger bij de Mac halen ![]() | |
Boris_Karloff | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:23 |
Ja, bij het Holland casino zien ze je de deur uit met 1,80 euro ![]() | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:23 |
Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat je fooi geeft als de bediening goed is. De vraag is wmb vooral: Wanneer is de bediening goed? | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:24 |
Nou ja, dat heeft in mijn ogen niks te maken met contact gestoorde idioten, maar meer met (gebrek aan) bestedingsruimte, denk ik? edit; bij nader inzien is denk ik gierigheid ook wel een grote factor. | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:25 |
Nee dat is de vraag niet, want dat is subjectief. Die vraag heeft geen eenduidig antwoord want wat voor jou goede bediening is hoeft dat voor mij nog niet te zijn. Ik denk dat het vooral is dat mensen gewoon geen fooi willen geven, en dan iets bedenken om het niet geven van fooi te rechtvaardigen. | |
Boris_Karloff | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:25 |
Onzin, bestedingsruimte heeft daar weinig mee te maken. Het is gewoon een bepaald type mens dat het vertikt om fooi te geven | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:28 |
Jij praat over vertikken. Kijk, het kan ook zijn dat je het als heel normaal ziet dat als je meer geld geeft dan je verschuldigd bent, je dat overschot terug krijgt. Dat is ook normaal, maar in het geval van horeca vind ik dat niet normaal. Maar als je praat over 'vertikken', dan betekent dat in mijn ogen dat dat mensen zijn die er heel bewust mee bezig zijn om geen fooi te geven. Die groep is er ook al, maar ik kan me niet voorstellen dat er zóveel mensen zijn die dat daadwerkelijk 'vertikken'. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:31 |
En daarom verschillen de meningen dus zo over wel of geen fooi geven. En dat speelt ook mee natuurlijk, maar niet alleen dat. Ik vind het heel legitiem om je af te vragen of de bediening goed is alleen maar omdat je hebt gekregen wat je wilde hebben. Naar mijn mening zou dat de norm moeten zijn, dus is dat gewoon gemiddelde bediening. Kijk bij de mcdonald's is het heel bijzonder als je krijgt wat je wilde hebben dus daar zou je eigenlijk wel fooi moeten geven. ![]() | |
Casino.Bob | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:45 |
De eindbaas zegt op het eind waarom je fooi moet geven. cough up a buck you cheap bastard ![]() | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 14:58 |
Neuh, ik denk dat dat een andere reden heeft. Jij wil net doen alsof je het wel of niet geven van een fooi laat afhangen van of de bediening goed was of niet. Met andere woorden, je doet net alsof je een leraar bent die een voldoende of een onvoldoende geeft en afhankelijk daarvan wel of geen fooi geeft. Maar het is niet zo dat je dat voor hun doet, dat doe je voor jezelf. Jij hebt al lang besloten dat je geen fooi wil geven, en als je dat per se niet wil, dan vind je altijd wel wat om mee te rechtvaardigen dat je geen fooi geeft. Wat ik me dan afvraag is; waarom moet daar een reden voor opgediept worden? Waarom zeg je niet gewoon 'ik doe niet aan fooien geven', en dan klaar? Waarom moet daar een andere reden voor bedacht worden? Waarom kan het niet gewoon zijn van 'jullie doen gewoon je werk, en daar krijgen andere mensen in andere branches geen fooi voor, dus jullie ook niet'. Waarom moet daar iets bij bedacht worden van of de bediening goed is of niet? Omdat je dat niet wil zeggen, want je wil niet dat die mensen dan een bepaalde mening over je krijgen. Als je dat niet uitmaakte en het gewoon een principe kwestie was had je dat wel gezegd. Want dat zogenaamd afhangen van de bediening vind ik een lulverhaal. Want wanneer krijgt iemand dan wel een fooi? Als hij/zij goed z'n werk heeft gedaan? en wat is goed dan? En wie beoordeeld dan of hij/zij daar aan voldaan heeft? Jij? Ja, das lekker makkelijk. Nee, je wil gewoon geen fooi geven omdat je gewoon heel ordinair die 2 euro niet wilt missen. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:00 |
Omdat hij betaald heeft ja. | |
Casino.Bob | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:15 |
Het ging erom dat hij niet zo moest zeiken en gewoon moest meebetalen. Om zijn betoog kracht bij te zetten herinnerde hij de wanbetaler eraan dat hij heeft betaald. | |
Jeff89 | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:15 |
We hebben hier in Nederland gewoon een minimumloon, wat een bestaansminimum garandeert. Fooi=Extra, niemand hoeft het daar van te hebben.. Zoals Mr. Pink zegt: You don't tip at McDonalds, do you? | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:19 |
Nee hoor, ik laat of ik fooi geef niet afhangen van of de bediening goed is dat wil ik best toegeven. Ik ben ook niet principieel tegen fooi geven ofzo. Echter meestal geef ik geen fooi nee, om de simpele reden dat ik het niet wil missen. Echter als iemand naar mijn mening me echt goed heeft bediend, vind ik een fooi vanzelfsprekend (tenzij ik het echt letterlijk niet zou kunnen betalen op dat moment). Het punt is alleen dat ik 9/10 keer niet vind dat iemand me echt goed heeft bediend. Want wat is er zo goed aan iemand brengen wat hij besteld heeft en een beetje beleefd zijn? Dat is gewoon het minimale wat je hoort te doen. Wmb hoort iedereen die aan het werk is beleefd te zijn. Toch wordt er in dit topic heel de tijd beweerd dat je fooi moet geven als blijk van waardering voor het feit dat ze hun werk zo goed doen. Nou dan ga ik me afvragen: betekent het feit dat je een mooi blond meisje bent dat mij een lieve glimlach geeft dat jij je werk goed doet of betekent het dat je je werk gewoon doet? | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:26 |
ja, 9 van de 10 keer vind je dat je niet 'goed' bediend bent, en die 10e keer kun je het zeker net op dat moment ff niet betalen? maar je kunt wel precies het bedrag betalen dat je volgens de rekening moet betalen? ![]() Als je een fooi van 2,50 euro niet 'kunt betalen' dan heb je dermate gebrek aan geld dat ik me afvraag waarom je dan uberhaupt wel gaat uit eten, want dát kun je blijkbaar wel betalen, maar op een rekening van 80 euro zou je dan ineens geen 2,50 kunnen missen? ![]() Zoals je al zei, je wíl het niet missen en dat heeft helemaal niks met de bediening te maken, je wil 't gewoon niet missen. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:30 |
Precies. En het staat je gewoon vrij hoor om gierig te zijn, geen enkel probleem. Maar ga dan niet allerlei drogredenen verzinnen om dat goed te praten voor jezelf. | |
Jeff89 | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:37 |
Hij hoeft het niet goed te praten voor zichzelf, maar meer jegens de mensen die er vanuit gaan dat geen fooi=gierig.. Als je gierig bent ga je toch sowieso niet uit eten, of op een terrasje zitten zuipen? Thuis is veel goedkoper.. Buiten de deur kost het een veelvoud, deels omdat ook het salaris van de serveerster betaald moet worden, en toch zijn er een heleboel mensen die vinden dat je bovenop die rekening wat extra's hoort te geven.. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet principieel tegen fooi ofzo, (ik maak mezelf ook wel eens schuldig aan het geven van een fooitje ![]() | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:37 |
Nee dat maak jij ervan, dat niet kunnen betalen was vooral bedoeld als een "stel dat", maar het zou op zich best voor kunnen komen ja. Restaurants zijn niet de enige horecagelegenheden. Er bestaat ook nog zoiets als een terrasje pakken en daarvoor heb ik echt niet altijd veel geld bij. En tuurlijk wil ik het niet missen. Als ik in een restaurant ga eten zou ik liever die 80 euro ook niet missen, maar die ben je nou eenmaal verplicht te betalen. ![]() Ik vind van niet en daar geef ik zo mijn redenen voor, o.a. dat ik je werk gewoon doen niet beschouw als iets waar je extra geld voor verdient. Jij doet nu alsof ik het wil laten overkomen dat ik een lijstje opstel met waarom iemand wel of geen fooi verdient en dit allemaal ga afwegen. Dat is niet zo, voor mij is het heel simpel. Of je wel of geen fooi krijgt hangt van mijn bui af óf je moet echt iets hebben gedaan waarvan ik zeg "nou hij/zij doet wel echt zijn/haar best". | |
CoolGuy | woensdag 12 oktober 2011 @ 15:55 |
Volgens mij hangt het niet van je bui af. Je geeft gewoon geen fooi, want als je onderbouwing is dat 'gewoon je werk doen' geen reden is voor extra geld, dan gaat die redenering dus altijd op, welke bui je ook hebt. Dus, maw, jij wil 5 cent ook terug hebben, want als dát je onderbouwing is, dan is het dus gewoon een principekwestie. Nogmaals, dat is prima, maar zeg je dat ook zo als iemand je daar op dat moment mee confronteert? Of ga je dan een verhaaltje stamelen over dat de bediening niet je van het was? Met andere woorden, kom je uit voor je principes, onafhankelijk van wat de ander dan wellicht over je denkt, of hang je een lulverhaal op (zoals je hier in eerste instantie ook deed, want niks goede/niet goede bediening, het is gewoon principe + dat je dat geld niet kwijt wil). Maar nogmaals, als je een rekening van 80 euro moet betalen en je betaald wel die 80 euro maar geen 2,50 fooi dan ben je in mijn ogen een beetje goedkoop. | |
#ANONIEM | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:23 |
Piye is gewoon een schooier. | |
Arcadia | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:37 |
Ik zou ook mijn geld terugwillen, mensen hier krijgen genoeg loon van de werkgever en het is hier niet gewoon om een fooi te geven. En voor een 18 jarige is 2 euro nog steeds circa 20 mins werken, dusja, ze hebben het juiste gedaan. In andere landen of in chiquere plaatsen is het normaal dat je fooi betaald, maar dan moet je uiteraard wel een goede service krijgen. | |
icecreamfarmer_NL | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:37 |
Dat vraag ik mij ook af. En zoveel zwaarder is dat werk in de horeca helemaal niet. | |
Arcadia | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:39 |
Betere service? Leuke glimlach, aardig, beleefd. Dat is al voldoende voor een fooi, we verwachten toch niet dat ze je broek uit doet en je toverstaf in haar mond neemt. | |
Caland | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:40 |
Jij hebt duidelijk nog nooit op een terras in Thailand gezeten. | |
Arcadia | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:42 |
Nee, wat hebben we in Thailand wat we hier niet hebben. | |
Snuf. | woensdag 12 oktober 2011 @ 16:57 |
Ja, horeca werk is even zwaar als een kantoorbaan.. | |
ZuidGrens | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:03 |
Bij ons betaald altijd iedereen gewoon en vaak heb je inderdaad zo'n bedrag van 87 euro, vaak betalen we dan 90 euro en die drie euro is dan de fooi. | |
icecreamfarmer_NL | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:16 |
Dat zeg ik niet maar zoveel zwaarder dan werken in een winkel of magazijn is het niet. Mwah beleefd hoort sowieso, je krijgt bij mij vooral fooi als je snel bent en je niet gaat verschuilen achter je collega's. Overigens als ik zelf mijn eten of drinken moet halen betaal ik sowieso geen fooi. | |
penny-wise | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:18 |
Op vakantie hebben we altijd een pot, en een vriend van ons betaalt alles. Nu moesten we ¤115 betalen of zo, legt ie ¤150 neer. Laat maar zitten zegt ie ![]() Nou, zó goed was het nou ook weer niet ![]() ¤35 is wel een discussiepunt ![]() | |
Equites | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:23 |
Een fulltime bediende krijgt misschien 1000 euro per maand en dan werkt hij veel uren. Hij moet het dus grotendeels van ze fooi hebben. Ze willen die fooi en verlenen dus extra goeie service om dat te bereiken. Krijgen ze standaard en 1600 euro per maand en bestaat fooi geven niet, dan gaat de service omlaag. Zo werkt het meestal. | |
Jeff89 | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:30 |
We hebben in Nederland gewoon een minimumloon hoor.. En bij mijn weten is dat nog altijd ietsje hoger dan 1000 euro voor fulltime. | |
CaptainCookie | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:35 |
Dat is wel veel ja ![]() | |
Trommeldaris | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:39 |
Het minimumloon in Nederland is voor 23 jaar en ouder 8.28 per uur bij een 40 urige werkweek. Dat is dus ~1320 euro. Dus 1000 euro per maand gaat er iets goed mis. En dan nog zeuren trouwens. In Amerika ligt minimumloon voor tipped beroepen op 2.13 dollar ![]() | |
penny-wise | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:45 |
Ja, als je de hele middag kan buizen, dan ga je niet moeilijk doen over een paar euries.. ![]() | |
boukelover | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:46 |
haha wat een gezeur op dit topic om 1,80 | |
yosander | woensdag 12 oktober 2011 @ 17:49 |
Ha, ik heb een vriend die Bouke heet. | |
Meloewa | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:03 |
Ik rond het meestal af op een rond bedrag, soms gaat net om 20 cent en soms om meer. | |
Piye | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:28 |
Ja joh nou wordt ie mooi. Ga jij mij een beetje komen vertellen waarom ik iets doe? ![]() Ik vind inderdaad dat je geen extra geld verdient voor het doen van je werk, maar dat wil niet zeggen dat ik het je niet alsnog gun soms. Dat doe ik net zo goed bij een snackbar en ik heb ook wel eens aan bedelaars geld gegeven. Dat is echt niet omdat ik vind dat ze het nou zo verdienen, maar omdat ik op dat moment in een bepaalde bui ben. En nee 5 cent hoef ik niet terug, in het verhaal uit de OP zou ik mijn deel van die 1,80 ook niet terug hoeven. Echter ik vind het wel bullshit dat je gierig of een sloeber zou zijn als je dat wel wil. Er valt trouwens ook helemaal nergens mee te confronteren. Hoe graag jij het ook zou willen, ik ben niet principieel tegen fooi, ik vind het alleen niet vanzelfsprekend. Als iemand mij erop zou aanspreken als ik geen fooi geef zal ik die persoon gewoon vertellen dat ik geen reden zag wel fooi te geven. Ik heb echt niet het idee dat ik mezelf moet verantwoorden waarom ik geen fooi geef. De reden dat ik hier een aantal argumenten geef om geen fooi te geven is het feit dat dit een discussieforum is. Er is namelijk totaal geen verantwoording nodig om geen fooi te geven. Zoek de definitie van het woord fooi anders eens op. | |
Kutstudent | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:45 |
Al die wereldvreemde lui hier die horeca zwaar werk noemen. ![]() | |
Justinn | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:46 |
Bij mij gaat het vooral om de moeite die ik ervoor moet doen om het terug te vragen en het meeslepen van zoveel kleingeld. ![]() Horeca-werk kan redelijk zwaar zijn en dat is afhankelijk van de omstandigheden. Als je met 5 man 5 tafels moet bedienen is horeca werk dus NIET zwaar. 1 man op 5 tafels wellicht wel. Bij zwaar werk denkt men trouwens vaak aan fysiek zwaar werk. Sommige banen kunnen je ook mentaal helemaal opvreten. Vooral als je er dag en nacht bij betrokken moet zijn. | |
spierbal | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:51 |
Pleur op waarom extra geven ? Is toch hun werk. Toen ik in de supermarkt klantvriendelijk de groente zakjes had gehaald voor de klant als ze op waren, kreeg ik ook nooit fooit. ![]() | |
Justinn | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:52 |
Gewoon vragen dan, jonge. ![]() Zal je baas blij mee zijn. ![]() ![]() ![]() | |
Nevermind.. | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:52 |
Boekhouders in een vriendengroep ![]() | |
spierbal | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:53 |
Daarom ben ik ook weg. | |
FokkenopFok | woensdag 12 oktober 2011 @ 18:58 |
Wat deze man zegt. | |
boukelover | woensdag 26 oktober 2011 @ 10:02 |
Haha mijn paard heet zo! | |
Flixxy | woensdag 26 oktober 2011 @ 10:31 |
Na 3 jaar (fulltime) in de horeca gewerkt te hebben wil ik er wel even iets over kwijt. Het loon in de horeca is kut. Ja, het is minimum, maar dat is nog steeds een magere 700/800 euro voor fulltime werk. Onregelmatige uren (zonder toeslag), vrijwel alle feestdagen werken, lange dagen. Ik verwacht geen fooi als ik je weinig aandacht gegeven heb, maar als ik de hele avond goed voor je ben geweest, mag daar ook wel iets tegenover staan om te compenseren voor het (relatief) harde werken. Natuurlijk zijn er ICT FOKkers die claimen dat horeca niet hard werken is, ik vraag ze een weekje mee te draaien in de zomer op het terras. Dat is iedere dag minimaal 12 uur rennen, 15 minuten eten als je geluk hebt (meestal na werk pas), 5 dagen achter elkaar, en dit alles in een brandend zonnetje met een graad of 30. Zonder fooien zouden weinig mensen het werk nog doen, en krijg je een degradatie van het werkend personeel. In de loop van tijd krijg je dus je biertje van een zwetende behaarde import-Nederlander die gebrekkig Nederlands praat, want dat zijn dan nog de enige die onder deze omstandigheden willen werken. Geloof me, op dat punt had je graag 20 cent extra gegeven voor je biertje om een enthousiaste Hollandsche (dame) aan je tafel te hebben. Ik doe inmiddels ander werk. Werk vrijwel alleen overdag, zit de halve dag, krijg toeslagen voor snachts en feestdagen werken, krijg bijna 2x zoveel betaald als horeca en het werk zelf is minder intensief. Ook dit valt onder (diplomaloos) studentenwerk. |