Linkquote:Inslag satelliet vervroegd
Brokstukken van een oude satelliet zullen morgen al inslaan op de aarde. Aanvankelijk werd gedacht dat de satelliet pas begin oktober de dampkring in zou komen, maar door een zonnestorm is dat moment vervroegd.
Het gaat om de afgedankte Upper Atmosphere Research Satellite, UARS, die in de jaren negentig onderzoek deed naar de dampkring. Die is stuurloos sinds in 2005 de brandstof opraakte.
Het gevaarte, 500 kilo zwaar en ter grootte van een bus, zal grotendeels in de atmosfeer opbranden. Enkele stukken zullen echter wel degelijk op het aardoppervlak terechtkomen.
Lichtshow
NASA kan nog niet precies zeggen wanneer of waar dat gaat gebeuren. Wel schatten wetenschappers de kans dat een mens geraakt wordt zeer klein in, ongeveer 1 op 3200. De kans dat je door de bliksem geraakt wordt, is groter.
Sterker nog: NASA adviseert te gaan kijken. "Als het nacht is als de brokstukken overkomen, levert dat een spectaculaire lichtshow op."
Het komt wel vaker voor dat een satelliet terugkeert in de dampkring, volgens NASA ongeveer een keer per jaar. Wat bijzonder is aan dit geval, is dat het het grootste stuk ruimtepuin in dertig jaar is.
Uitgezet
Dat UARS een paar dagen eerder neerstort dan verwacht, komt door een zware zonnestorm de afgelopen tijd. Door de straling is de dampkring van de aarde iets uitgezet, waardoor de satelliet meer 'aansleept' en snelheid verliest.
Die chat bij de livestream is ook te verschrikkelijk af en toequote:Op zaterdag 24 september 2011 04:49 schreef yavanna het volgende:
OpTwitter al die waarschuwingen dat men moet opletten ivm evt brokstukken.![]()
@Maver24, volgens Holland Space Center was dat een meteoriet.
duck and cover!quote:Op zaterdag 24 september 2011 04:50 schreef Glijdt_licht het volgende:
Wat zouden die mensen willen doen als ze brokstukken aan zien komen?
Wegrennen binnen 20 seconden?
Omdat ze die raket beter kunnen uitsparen voor de Duitse satelliet die volgende maand valt. Daar blijft nml veel meer van over.quote:Op zaterdag 24 september 2011 04:51 schreef Specularium het volgende:
Ik snap eigenlijk niet waarom ze er geen boostraket op zetten om hem de eindeloosheid in te schieten.
Krijg je dat weer.quote:Op zaterdag 24 september 2011 04:57 schreef Ghostbuster het volgende:
ejawatan: if it hit sea can be tsunami?
Prima.quote:De kans is het grootst dat de brokstukken gewoon in de oceaan zullen vallen. Al blijkt uit een simulatie dat een stukje van de baan zich ook boven het land bevindt. In dat geval lijken vooral delen van Afrika en Rusland een risico te lopen.
Mooiste zou zijn als het in zijn geheel op Urk landt.quote:Op zaterdag 24 september 2011 05:17 schreef yavanna het volgende:
Mooiste zou toch zijn wanneer het in zee terecht komt.
Holland Space Center
nu is ie nog "gewichtsloos" geen weerstand. Eenmaal in de dampkring duurt het rond een uur voordat alles is gevallen. dan krijgt het een enorme weerstand en koelt alles af. Dan valt het met het eigen gewicht naar beneden. Z'n 2500 km per uur.
over een klein kwartiertje dus.quote:Op zaterdag 24 september 2011 05:33 schreef yavanna het volgende:
Brad Panovich WCNC
Based on the time and Orbit here's the possible impact zone for the UARS satellite
[ afbeelding ]
twitter:
Whoohoo! Misschien valt 'ie op Sarah Palin's hoofd! Bidden, mensen!quote:Op zaterdag 24 september 2011 05:33 schreef yavanna het volgende:
Brad Panovich WCNC
Based on the time and Orbit here's the possible impact zone for the UARS satellite
[ afbeelding ]
quote:Op zaterdag 24 september 2011 07:55 schreef Maanvis het volgende:
hij schijnt in canada gevallen te zijn, plaatjes volgen op twitter
quote:De Amerikaanse satelliet UARS is vermoedelijk al vergaan. De verwachte tijd waarop de satelliet zou terugkeren in de dampkring verstreek vanochtend (Nederlandse tijd), maar er is nog geen crash gemeld. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA probeert te achterhalen of en waar het vaartuig is neergekomen.
Rond het verwachte tijdstip van ondergang vloog de UARS boven Afrika, de Indische Oceaan, Australië, de Grote Oceaan, Noord-Amerika en de Atlantische Oceaan. Het ruimtepuin liet Europa links liggen. De NASA laat via Twitter met een grote slag om de arm weten dat de satelliet mogelijk in Canada is neergekomen.
Dampkring
De crashende satelliet is zo groot als een bus. Bij zijn terugkeer in de dampkring zal hij grotendeels verbranden, maar enkele grote onderdelen doorstaan dat waarschijnlijk. Die wegen bij elkaar meer dan 500 kilo.
De UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) is een afgedankte Amerikaanse onderzoekssatelliet. Die werd in september 1991 in een baan rond de aarde gebracht en sinds 2005 buiten gebruik. De ondergang van de UARS wordt de grootste satellietcrash sinds 1979.
Toen stortten onderdelen van het ruimtestation Skylab neer in het westen van Australië. Daarbij raakte niemand gewond. In 2001 werd het Russische ruimtestation Mir gecontroleerd teruggebracht in de dampkring.
Van http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.htmlquote:Update #15
Sat, 24 Sep 2011 09:46:42 AM GMT+0200
NASA’s decommissioned Upper Atmosphere Research Satellite fell back to Earth between 11:23 p.m. EDT Friday, Sept. 23 and 1:09 a.m. EDT Sept. 24. The Joint Space Operations Center at Vandenberg Air Force Base in California said the satellite penetrated the atmosphere over the Pacific Ocean. The precise re-entry time and location are not yet known with certainty.
Die foto is een schilderijquote:Op zondag 25 september 2011 20:33 schreef miaeak het volgende:
[ afbeelding ]
Nice!
Neergestort in canada?
Haha omgquote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |