Dit bedrag is plusminus 20.000 euro. En 40.000 euro wanneer je een fiscaal partner hebt.quote:Op woensdag 21 september 2011 14:28 schreef ManAtWork het volgende:
Over het rendement betaal je hoogstens de vermogensrendementsheffing van box 3 als je boven de (afgerond) ¤ 40.000,- aan spaargeld zit. (Het dubbele zelfs als je een fiscaal partner hebt.)
Ja. En ik vraag me dus af of er extra beperkingen komen. Bijvoorbeeld of uitkering van het vitaliteitsfonds als extra inkomen wordt gezien of dat je deze mag gebruiken als een aanvulling wanneer je uitkering bijvoorbeeld maar 70% is.quote:Hou je er wel rekening mee dat er voor de bijstand, ww en wia verschillende voorwaarden gelden om er voor in aanmerking te komen?
vanwege de algemene heffingskorting, die overigens omhoog gaat en de arbeidskorting blijft er een stuk meer over. De eerste ruim 6.000 euro is sowieso al vrijgesteld. Dan heb je al 500 euro per maand. Met een eventuele studiefinanciering is dat al een aardig inkomen.quote:Ware het niet dat je bij het uitkeren belasting moet betalen terwijl je geen ander inkomen hebt dan het opgenomen spaargeld. Simpel gerekend: van de ¤ 20.000 blijft er netto 2/3 over om te besteden.
Als het bedoeld is om iemand uit een FT dienstverband weer in de schoolbanken te krijgen zullen ze het bedrag toch echt wat op moeten rekken. Die 20.000 is belast, dus blijft er ca. 13k van over. Dat is 1083 per maand. Niet bepaald een vetpot voor iemand die al aan vast inkomen gewend is (als diegene zelfs al iets heeft kunnen opsparen).quote:Op woensdag 21 september 2011 14:19 schreef Piger het volgende:
Wel word je met deze regeling gemotiveerd om te stoppen met werken en alsnog een studie te gaan volgen. Met een opgespaard bedrag van 20.000 euro krijg je in een jaar zonder inkomsten aardig wat netto uitgekeerd.
Je mag het vrij bepalen.quote:Op woensdag 21 september 2011 14:42 schreef Piger het volgende:
Ja. En ik vraag me dus af of er extra beperkingen komen. Bijvoorbeeld of uitkering van het vitaliteitsfonds als extra inkomen wordt gezien of dat je deze mag gebruiken als een aanvulling wanneer je uitkering bijvoorbeeld maar 70% is.
Stufi is maar tot 30-35 jaar. Denk dat er niet heel veel zijn die dan al de volledige 20k hebben gespaard.quote:vanwege de algemene heffingskorting, die overigens omhoog gaat en de arbeidskorting blijft er een stuk meer over. De eerste ruim 6.000 euro is sowieso al vrijgesteld. Dan heb je al 500 euro per maand. Met een eventuele studiefinanciering is dat al een aardig inkomen.
Plus de normale vrijstelling van box 3 kom je op 40.000 resp. 80.000 euro.quote:Op woensdag 21 september 2011 14:42 schreef Piger het volgende:
[..]
Dit bedrag is plusminus 20.000 euro. En 40.000 euro wanneer je een fiscaal partner hebt.
Een ww-uitkering staat los van het overige inkomen. Dus waarom zou je alleen uit het vitaliteitsfonds mogen putten als je een hoog inkomen hebt? (Al kan ik me voorstellen dat er bij een bijstandsuitkering wel rekening gehouden wordt met het saldo in het vitaliteitsfonds.)quote:[..]
Ja. En ik vraag me dus af of er extra beperkingen komen. Bijvoorbeeld of uitkering van het vitaliteitsfonds als extra inkomen wordt gezien of dat je deze mag gebruiken als een aanvulling wanneer je uitkering bijvoorbeeld maar 70% is.
Arbeidskorting heb je niet als je niet werkt. En een studiefinanciering weegt over het algemeen niet op tegen de studiekosten. Vandaar dat ik ook niet met 42% reken maar met een derde.quote:[..]
vanwege de algemene heffingskorting, die overigens omhoog gaat en de arbeidskorting blijft er een stuk meer over. De eerste ruim 6.000 euro is sowieso al vrijgesteld. Dan heb je al 500 euro per maand. Met een eventuele studiefinanciering is dat al een aardig inkomen.
Mocht je het in 1 jaar uitkeren, dan hou je al rond de 15 a 16.000 euro over (maar dat spreid je dan over meerdere jaren lijkt me) Ik denk niet dat de regeling hiervoor is bedoeld, maar het kan wel motiveren om te stoppen met werken.quote:Op woensdag 21 september 2011 14:45 schreef sanger het volgende:
Als het bedoeld is om iemand uit een FT dienstverband weer in de schoolbanken te krijgen zullen ze het bedrag toch echt wat op moeten rekken. Die 20.000 is belast, dus blijft er ca. 13k van over. Dat is 1083 per maand. Niet bepaald een vetpot voor iemand die al aan vast inkomen gewend is (als diegene zelfs al iets heeft kunnen opsparen).
Hooguit voor mensen die deeltijd willen gaan studeren is dit een optie denk ik.
Sorry, maar ik snap echt niet waar je het nu over hebt. Je vrijstelling in box 3 is normaal 20.000 euro. Dus je behaalt hier pas voordeel op met de vitaliteitsregeling wanneer je daar boven zit (of met partner boven de 40.000). Aangezien je anders ook geen vermogensbelasting had betaald. Ik weet niet wat jij nou wil zeggen met die 80.000 euro.quote:Op woensdag 21 september 2011 14:55 schreef ManAtWork het volgende:
Plus de normale vrijstelling van box 3 kom je op 40.000 resp. 80.000 euro.
Het uitgekeerde bedrag wordt gezien als box 1 inkomen. Ik kan me voorstellen dat je uitkering dus beperkt wordt met het bedrag dat je "verdient".quote:Een ww-uitkering staat los van het overige inkomen. Dus waarom zou je alleen uit het vitaliteitsfonds mogen putten als je een hoog inkomen hebt? (Al kan ik me voorstellen dat er bij een bijstandsuitkering wel rekening gehouden wordt met het saldo in het vitaliteitsfonds.)
Arbeidskorting zal inderdaad wel niet meetellen. Uitwonende stufi dekt wel je studiekosten.quote:Arbeidskorting heb je niet als je niet werkt. En een studiefinanciering weegt over het algemeen niet op tegen de studiekosten. Vandaar dat ik ook niet met 42% reken maar met een derde.
Het vitaliteitsfonds kent ook een vrijstelling van ¤ 20.000. Dus als ik ¤ 20.000 normaal spaargeld heb, is dat vrijgesteld onder de normale vrijstelling. Daarnaast kan ik nog ¤ 20.000 in het vitaliteitsfonds hebben dat is vrijgesteld van heffing in box 3. Dus totaal kan ik ¤ 40.000 in box 3 hebben dat is vrijgesteld van heffing in box 3. Heb ik dan ook nog een fiscaal partner kan het tot ¤ 80.000.quote:Op woensdag 21 september 2011 15:12 schreef Piger het volgende:
[..]
Sorry, maar ik snap echt niet waar je het nu over hebt. Je vrijstelling in box 3 is normaal 20.000 euro. Dus je behaalt hier pas voordeel op met de vitaliteitsregeling wanneer je daar boven zit (of met partner boven de 40.000). Aangezien je anders ook geen vermogensbelasting had betaald. Ik weet niet wat jij nou wil zeggen met die 80.000 euro.
Bij sommige (bijv. bijstand) uitkeringen wel. Maar bij bijv. een WW-uitkering niet.quote:[..]
Het uitgekeerde bedrag wordt gezien als box 1 inkomen. Ik kan me voorstellen dat je uitkering dus beperkt wordt met het bedrag dat je "verdient".
Je hoeft er ook niet aan mee te doen.quote:[..]
Arbeidskorting zal inderdaad wel niet meetellen. Uitwonende stufi dekt wel je studiekosten.
Maar er zijn iig nog wat fiscale zaken waar ik me bij afvraag welke keuzes er worden genomen.
Ook vind ik het gevaarlijk om deel te nemen. Naar verwachting zal je inkomen in de jaren juist gaan stijgen en zal uitkering bij een hogere belastingschijf je rendement teniet doen. Misschien kost het je zelfs geld.
Dat staat toch los van de vitaliteitsregeling?quote:Op woensdag 21 september 2011 16:17 schreef Five_Horizons het volgende:
Maar de algemene heffingskorting gaat omhoog en daarmee wordt dus de korting op de aanrechtsubsidie teniet gedaan? (ik zit hier mobiel, dus lekker vlot zoeken is wat lastig)
quote:Op woensdag 21 september 2011 15:26 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het vitaliteitsfonds kent ook een vrijstelling van ¤ 20.000. Dus als ik ¤ 20.000 normaal spaargeld heb, is dat vrijgesteld onder de normale vrijstelling. Daarnaast kan ik nog ¤ 20.000 in het vitaliteitsfonds hebben dat is vrijgesteld van heffing in box 3. Dus totaal kan ik ¤ 40.000 in box 3 hebben dat is vrijgesteld van heffing in box 3. Heb ik dan ook nog een fiscaal partner kan het tot ¤ 80.000.
Klopt, maar ik lees het in dit topic, vandaar dat ik het me afvraag.quote:Op woensdag 21 september 2011 16:45 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dat staat toch los van de vitaliteitsregeling?
Uhhhm,.... was een 'stel dat,...', een theoretische opmerking voor degene die geen fiscaal partner hebben.quote:
Moeten we niet een apart Prinsjesdag-topic maken waar alle vragen en brainstormsessies plaats kunnen vinden?quote:Op donderdag 22 september 2011 00:14 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Klopt, maar ik lees het in dit topic, vandaar dat ik het me afvraag.
De korting zou toch ieder jaar worden verhoogd?quote:Op donderdag 22 september 2011 00:14 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Klopt, maar ik lees het in dit topic, vandaar dat ik het me afvraag.
Het verbaast me dat die er nog niet is eerlijk gezegdquote:Op donderdag 22 september 2011 08:00 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Moeten we niet een apart Prinsjesdag-topic maken waar alle vragen en brainstormsessies plaats kunnen vinden?
Nog niet hier, maar in zijn algemeen wel al jaquote:Op woensdag 28 september 2011 12:36 schreef ManAtWork het volgende:
Hadden we hier al geconcludeerd dat het spaarloop en de levensloop in 2012 afgeschaft worden en de vitaliteitsregeling pas een jaar later in werking treedt?
Een jaar zonder fiscaal vriendelijk sparen, dus.quote:Op woensdag 28 september 2011 12:43 schreef sanger het volgende:
[..]
Nog niet hier, maar in zijn algemeen wel al ja
Jep, en ik wilde net opnieuw beginnen met spaarloon nadat ik dit jaar niet mee mocht doen omdat ik in februari pas bij mijn nieuwe werkgever was begonnen.....quote:Op woensdag 28 september 2011 12:45 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Een jaar zonder fiscaal vriendelijk sparen, dus.
Je had geen mogelijkheid bij je oude werkgever?quote:Op woensdag 28 september 2011 13:30 schreef sanger het volgende:
[..]
Jep, en ik wilde net opnieuw beginnen met spaarloon nadat ik dit jaar niet mee mocht doen omdat ik in februari pas bij mijn nieuwe werkgever was begonnen.....
Nee, die bood het niet aanquote:Op woensdag 28 september 2011 13:45 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je had geen mogelijkheid bij je oude werkgever?
De vitaliteitsrekening is een administratieve afsplitsing van je spaarrekening. Als je ¤ 8.000 op je spaarrekening hebt staan en besluit om ¤ 3.000 aan te merken als je vitaliteitsrekening hoef je dit niet op een aparte (met lagere spaarrente) rekening te zetten.quote:Op woensdag 28 september 2011 14:24 schreef Ikweethet312 het volgende:
Eerst maar eens afwachten wat de tweede kamer er van maakt.
Tot nu toe is het niet echt een verbetering:
- je mag jaarlijks 5.000 sparen en in totaal 20.000.
- dit bedrag is aftrekbaar in box 1 (werk en woning)
- de uitkering is (inclusief rente) belast in box 1
- Je mag willekeurig uitkeringen laten doen (belast), tenzij je 62 of ouder bent, dan is het maximaal 10.000 per jaar.
Het bedrag dat in deze pot zit, telt niet mee in box 3. Dat betekent niet dat het onbelast is, immers de werkelijke rente is bij opname belast in box 1. Dat kan zelfs nadelig zijn. Zeker als banken, net als bij spaarloon en levensloopregelingen een relatief lage rente hanteren.
Je hebt belastinguitstel zolang je niet aan het geld zit. Oftewel: eigenlijk heb je niets aan dat uitstel.
Voorbeeld: stel je betaalt 52% belasting over je inkomen en hebt veel spaargeld. Je krijgt 2% rente op je vitaliteitsspaarrekening en 3% op je gewone spaarrekening.
Handig die glazen bol.quote:Over 3 jaar hebben we weer een nieuw kabinet en wordt de regeling weer afgeschaft, het potje komt ineens volledig tot uitkering.
Waarom zou je het salaris van januari nemen en niet dat van december?quote:Je legt 1 keer 5.000 in, je netto-salaris over januari.
Nee, ¤ 5.000,- want zoals je zelf al zegt: je krijgt de ¤ 2.600,- pas na afloop van het jaar terug.quote:Je kiest voor vitaliteitssparen:
5.000 inleg, kost je netto 2.400 (want 52% = 2.600 krijg je na afloop van het jaar terug van de belastingdienst, die leg je in op je box-3-spaarrekening). Totaal spaargeld 7.600
Geen belastingheffing, OK. Maar het saldo staat gewoon op mijn spaarrekening dus ook hierover krijg je rente.quote:na jaar 1: saldo vitaliteitsrekening: 5.000 * 1,02 = 5.100
Saldo box-3-rekening: 2.600. Geen rente, want je krijgt het pas in december terug, geen belastingheffing, want op 1/1 had je het nog niet.
Hier vergeet je nog de 52% aftrek over ¤ 100 in je vitaliteitsrekening.quote:Totaal: 7.700
Ook hier vergeet je weer de aftrek van 52% over ¤ 202 als inleg op je vitaliteitspot.quote:Na jaar 2: vitaliteitsrekening: 5.100 * 1,02 = 5.202
box-3-rekening: 2.600 * (1,03 - 0,012) = 2.646,80 (na belasting)
totaal: 7.848,80
Zie hierboven. Dezelfde fouten.quote:Na jaar 3: vitaliteitsrekening: 5.202 * 1,02 = 5.306,04 (voor belasting)
box-3-rekening: 2.646,80 * (1,03 - 0,012) = 2.694,44 (na belasting)
uitkering vitaliteitsrekening: 5.306,04 * 0,48 = 2.546,90
totaal: 5.241.34
OK, jij bedankt. Maar ik zou het nog maar eens uitrekenen als ik jou was. Want ik verdien al 52% over ¤ 100 en ¤ 202 euro (dus ruim ¤ 150) ten gunste van de vitaliteitsrekening. En dat is los van de correctie van de rente.quote:Je kiest niet voor vitaliteitssparen:
Je stort 5.000 op je box-3-spaarrekening
na jaar 1: 5.000 * 1,03 = 5.150 (geen belasting, want op 1/1 had je nog niets)
na jaar 2: 5.150 * (1,03 - 0,012) = 5.242,70
na jaar 3: 5.242,70 * (1,03 - 0,012) = 5.337,07 na belasting
NETTO-NADEEL VITALITEITSSPAREN: 95,73
Nee, bedankt.
Het verschil met regulier sparen is dus niet heel erg groot helaas.quote:Op woensdag 28 september 2011 15:29 schreef ManAtWork het volgende:
Ter vergelijking: één jaar inleggen en na drie jaar volledig opnemen.
Uiteraard komt de bespaarde/betaalde belasting ten gunste/ten laste van het spaargeld.
[ afbeelding ]
Tweede voorbeeld: drie jaar inleggen en na drie jaar volledig opnemen.
Ook hier komt de bespaarde/betaalde belasting ten gunste/ten laste van het spaargeld.
[ afbeelding ]
Juist. Bv. als je minder wilt gaan werken (vlak voor pensioengerechtigde leeftijd) en daardoor in een lager IB tarief terechtkomt.quote:En natuurlijk probeer je het geld zo lang mogelijk in het potje te laten staan of je laat het vrijvallen als je in een lager tarief valt.
Het voordeel zit in een liquiditeitsvoordeel en een stukje vrijstelling van box 3 heffing. Dus nee, zo groot kan het verschil nooit zijn.quote:Op woensdag 28 september 2011 15:43 schreef sanger het volgende:
[..]
Het verschil met regulier sparen is dus niet heel erg groot helaas.
Juist. Of het opnemen over meerdere jaren uitspreidt. Waarbij het belastingtarief natuurlijk wel van belang blijft.quote:[..]
Juist. Bv. als je minder wilt gaan werken (vlak voor pensioengerechtigde leeftijd) en daardoor in een lager IB tarief terechtkomt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |