abonnement Unibet Coolblue
pi_103136404
@ MMach, oke, gelukkig dat er aan de afzuigkap is gedacht.. soms kan iemand vrij ver opgaan in zijn werk en zoiets misschien vergeten (?)

Wat een super leuk werk lijkt me dat werkblad... Zal je wel naar uitgekeken hebben (?)
  zondag 16 oktober 2011 @ 09:46:24 #102
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_103140577
Ik zal eens proberen antwoorden op alle vragen :)
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2011 23:07 schreef aloe_vera het volgende:
Moooooi dat keukenblad!! gevoelsmatig lijkt het me een risico om het zoals jij maakt te verlijmen, maar als je logisch nadenkt moet het juist heel stevig en waterbestendig zijn... denk ik tenminste!

Wat ik me wel afvraag: heb je al die blokjes zelf gezaagd of toch maar zo besteld?
Merbau is langdurig waterbestendig (er worden ook ramen van gemaakt). Als voorbeeld: deze plank komt van onze merbauvloer in de badkamer en staat intussen al zo'n 3 maanden gewoon buiten, half in een emmer water:

Geen enkele vervorming, geen zwelling, geen maatafwijking, geen rotting. Doe dat eens met je standaard gelamineerde spaanderplaat. Ook het frontframe van de keuken is geselecteerd op vormvastheid, ayouse trekt bijna niet en is zeer zacht, wat ik nodig had om zulke frontjes te kunnen maken

De blokjes zijn de blokjes die je kent van blokjesparketten. Kleiner dan visgraat, van afmetingen lijkt dat op de multiplex onderparketblokken die ze onder normaal parket leggen (2,5x15cm). Hoe kleiner de afmetingen, hoe groter de verhouding tussen breedte en dikte->hoe minder kans op schotelen. Deze heb ik niet zelf verzaagd in blokjes, maar mijn houthandel heeft die uit bredere en dikkere oude merbauplanken verzaagd. Oude planken omdat die meestal beter gedroogd zijn.

quote:
0s.gif Op zaterdag 15 oktober 2011 23:42 schreef bleiblei het volgende:
Heb je nu serieus in een dag tijd een werkblad gemaakt van hardhouten blokjes EN ze helemaal level geschaafd met een elcheapo? (er vanuit gaande dat je niet 200 euro over hebt voor een Lie Nielsen of Veritas bankschaaf) 4/5 inch schaaf zonder enige timmermans achtergrond? Nondeju... Doe ik je niet na.
Heb zelf gepoogd als hobbyist een zachthout werkblad te schaven met een rijschaaf maar dat was echt een kutklus en met niet echt een perfect 100% recht resultaat...
Waar doe je al deze skills op? Of zijn ze aangeboren ;) :P ?

Het blokje wat je trouwens daar aan het inlijmen bent gaat niet passen denk ik :P . Is net te lang (schat zo een halve cm te lang). Ik vraag mij ook af waarom je ergens op de helft gaat proberen een latje erin te lijmen. Is het niet handiger om het gewoon trapsgewijs te lijmen? (Retorische vraag, I know). Verder ben ik wel benieuwd of je niet bang bent dat al die latjes uit je werkblad springen als de vochtigheid van de omgeving veranderd. Hout werkt nu eenmaal, en zo op een plaat verlijmen... Ik zou het zelf niet aandurven...
Het werkblad is nog lang niet compleet, ik denk er zo'n week werk aan te hebben in totaal. De closups die je ziet zijn nog maar een klein stukje van het blad (waar de kat op zit).
Goedkoop materiaal (ik heb een klein schaafje van stanley, maar ook een handgemaakte blokschaaf van 1m lang die ik van een meubelmaker heb gekregen-die ik wel bijna nooit gebruik en nog in het ouderlijke huis staat :p)werkt vaak even goed als een dure. Je merkt wel dat goedkopere merken vaak minder doordacht zijn dan de echte merken. Ik heb 2 zaagtafels, eentje van bosch en eentje van metabo die ik zeer vaak gebruik en onmisbaar zouden zijn in dit project. Maar toch kan die geleiding niet precies op 45° zagen, iets wat mijn verstekzaag uit de Aldi bijvoorbeeld wel feilloos kan. Goekoop gerief is geen slecht gerief, het vereist een andere manier van werken. Daarnaast zou ik zonder twijfelen 200¤ neerleggen voor een schaaf, maar ik ben al tevreden met mijn eigen schaaf dus doe ik het niet. In deze verbouwing is er enorm veel van het budget naar gereedschap gegaan (tussen de 6 en 10 000¤, wat ook allemaal was ingepland in het originele verbouwingsbudget).

Zachthout schaven is moeilijker dan hardhout schaven (maar wel veel sneller). De truuk is gewoon wat oefenen op iets anders en vooral zo weinig mogelijk in 1 gang afnemen. Oefening baart kunst, en dat heb ik mezelf geleerd. Een meubelmaker zal zeker beter kunnen schaven, maar ik streef ook niet naar perfectie voor deze keuken. (Stel u voor dat je de perfect afgewerkte keuken hebt en er valt eens een mes in je werkblad= hartverscheurend). Een keuken is om te gebruiken, niet om naar te kijken.

Het blokje paste wel gewoon trouwens ;) Soms moest ik eens een blokje van een andere lengte tussen steken om elders goed uit te komen. Vandaar:


quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 00:17 schreef BBQ-kip het volgende:
Hardhouten blokjes gaan toch niet zo werken?

Ik zou wel goed uitkijken welke toplaag qua vernis ofzo je gebruikt. Je legt nog al snel een boterham of andere eetbare dingen op een werkblad (of eventuele kids in de toekomst). Dit i.p.v. giftige stoffen in verf, lijm en vernis enzo.
Zoals eerder gezegd: merbau is bijzonder duurzaam, vormvast en werkt nagenoeg niet. Er is een reden waarom dat zoveel gebruikt wordt in de schrijnwerkerij.
Voor de behandeling: net zoals elk ander werkblad, zeker van hout is er niet zoiets als 1 afwerking die goed is voor alles. Een houten werkblad is niet geschikt om warme pannen op te zetten,niet geschikt om langdurig water op te laten liggen, niet geschikt om te gebruiken als snijplank. Laat u niets wijsmaken, er is bijna geen enkel blad die die combinatie schadeloos overleeft.

Dan wat betreft de verlijming, het gebrek aan klemmen: Het is uiteindelijk niet meer dan een parketvloer, dat leg je ook niet met klemmen. Ze zijn perfect recht (wel ongelijk van dikte), dus je hoeft ook niets tegen elkaar aan te trekken. Je moet gewoon veel teveel lijm gebruiken dat het overal zit. Moderne lijmen zijn veel sterker dan -zelfs het nog sterkere merbau- hout. Getuige hiervan:
Het proefplankje dat ik eens heb gemaakt om de opbouw van het blad te testen (wel uit het zachtere eik):

Dat blokje is tientallen keren loodrecht en schuin gehamerd met een bolkophamer (zie de putten bovenaan) tot het brak. En wat breekt er? Zowel de toplaag als de onderlaag van het werkblad, maar de lijmverbinding is intact.

Die manier van werken heeft natuurlijk als gevolg dat er kleine kieren kunnen ontstaan tussen de plankjes. Maar aangezien je soms eens nagelt heb je toch al putjes om op te vullen. Hier noemt men dat 'opstoppen' waarbij je de kieren vult met houtlijm en stof. De lijm droogt transparant, het stof heeft dezelfde kleur als het hout-> naden zijn bijna onmogelijk te zien. En dat maakt het blad ook waterdicht.

quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 01:29 schreef Eelcotje84 het volgende:
@ MMach, oke, gelukkig dat er aan de afzuigkap is gedacht.. soms kan iemand vrij ver opgaan in zijn werk en zoiets misschien vergeten (?)

Wat een super leuk werk lijkt me dat werkblad... Zal je wel naar uitgekeken hebben (?)
[quote]0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 00:17 schreef BBQ-kip het volgende:

De dampkap zit al klaar van deze fase (maart 2011) :P

Die passeert achter de isolatie in de verste wand, en komt uit linksonder de linkse velux aan de achterkant, met een paddestoel.


Hier zie je waar ze beneden ergens zit:


Ik ben echt niemand die zomaar even wat dingen ineenflanst zonder de zaken goed te overdenken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik geen zaken kan vergeten, of geen fouten kan maken, maar fouten maken mag, je doet het tenslotte zelf.

En heb ik naar het bouwen van de keuken uitgekeken? Ja & nee. Ja omdat het de 2de keer is dat ik een keuken wil bouwen (zie vroegere topics van het ouderlijke huis), maar de eerste heb ik niet kunnen beginnen door omstanigheden. Ja, omdat de keuken zoals hij in mijn hoofd zit, een goede keuken zou zijn en ik dat graag wil bouwen voor mijn vriendin, omdat zij graag kookt (ik sta zelden in de keuken, of het zou moeten zijn om een ijscremeke uit de diepvries te halen :P). Nee omdat er zoveel mee kan fout gaan. Het is nog steeds mogelijk dat ik iets aflever dat slecht is, of niet goed ineen zit. Dan gaan jullie denken: zie je wel, een keuken bouwen is specialistenwerk waar je zelf niet aan moet beginnen. Terwijl ik wil tonen dat een keuken bouwen wel doenbaar is en dat je er ontzettend op kan besparen. Een moderne keuken bouwen zou nog makkelijker zijn. Het enige dat je nodig hebt is een paneelzaag en wat schroeven.
En dan nog een nee: ik sta de laatste tijd heel vaak met bewondering naar oude kasten te kijken. Nu kan ik pas apprecieren hoeveel tijd, hoeveel kunde er in dat soort kasten zit. Dat is iets dat in de hedendaagse schrijnwerkerij steeds minder voorkomt. De keuken die ik bouw kan je in 1 dag frezen met een CNC machine. Alles zal perfect passen, elk kastdeurtje zal perfect zijn. Maar waarom zou je iets maken dat lijkt op het resultaat van een machine? Ik wil een deurtje waar je kan zien: aha, hier lag de verf iets te dik, daar is het profiel wat minder goed geschaafd, daar zit er een putje in het werkblad. Dat maakt het menselijk,dat maakt het mooier voor ons

[ Bericht 7% gewijzigd door MMach op 16-10-2011 10:01:06 ]
  zondag 16 oktober 2011 @ 10:16:11 #103
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_103140952
Ik vind het leuk wat je doet MMach. Ik denk ook dat 't wel gaat lukken met dat werkblad. Als afwerking zou ik olie pakken, en dan ieder jaar even nabehandelen. Het is dapper om het allemaal zelf aan te pakken, en ook niet zonder risico op blunders. Maar voor zover ik van de foto's en verhalen kan beoordelen, kijk je overal rustig naar en doe je dingen niet te vlug. :P
  zondag 16 oktober 2011 @ 13:38:42 #104
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_103145240
De frontjes zijn ook al gedaan, bijna tijd voor het spoeleiland! Plamuur en schilderwerken is voor als alles van constructie gedaan is.


pi_103145732
Het voordeel van zelf je keuken maken is natuurlijk ook dat je makkelijker iets zelf kan herstellen.... dat gaat een stuk moeilijker met een stuk geplastificeerd spaanplaat. Mocht er dus echt een onoverkomelijke fout inzitten, dan kun je daar zelf ook weer wat aan doen. Stel dat je werkblad over 5 jaar losgaat zitten van de onderlaag, dan is dat iets om van te balen natuurlijk, maar dan kun je alsnog een houten blad op maat bestellen.

Niet dat ik ooit zelf mijn keuken zal gaan bouwen, daar heb ik de vaardigheden niet echt voor. Maar als je het idee hebt dat je bekwaam genoeg bent: waarom niet? De meeste keukens zijn echt niets meer dan spaanplaat kubussen en deurtjes, de jouwe is bij voorbaat beter gemaakt!

[ Bericht 4% gewijzigd door aloe_vera op 16-10-2011 14:01:48 ]
pi_103145948
Ik volg dat topic intensief al post ik hier bijna niet, maar met die keuken- daar moet gewoon een opmerking over gemaakt worden. Ik vind het ZO waanzinnig gaaf met welk een vakmanschap je dit in elkaar zet!!! Je hoeft echt niet onzeker te zijn dat wij je bekritiseren op foutjes, ik denk dat minder dan 1 procent van de fokkers uberhaupt dit niveau kan evenaren, laat staan nog beter!
De keuken is niet mijn stijl, hoewel ik het werkblad prachtig vind, maar de manier waarop je het met zoveel liefde en zorg in elkaar zet is gewoon bewonderingswaardig, zoals alles in het huis eigenlijk. Een nieuw huis dat vol staat met ikea-meubels, zoals hier, is ook heerlijk als het af is, maar als je om je heen kijkt en kunt beseffen dat je het zélf gemaakt hebt, moet het een nog veel waardevollere ervaring zijn. Zet 'm op :)
I had a signature once. It was awful.
  zondag 16 oktober 2011 @ 16:12:20 #107
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_103150035
Allez, nog een laatste update voor vandaag, een paar details van het werkblad:kopse kanten, langse kanten,buitenhoek. Let wel: nog niet fijngeschuurd en nog niet opgestopt (kieren verdwijnen nog)








Voor hij/zij die de vorige keer vroeg om voldoende detailfoto's te tonen: zijn het er genoeg ? :p
pi_103150578
wederom indrukwekkend ^O^, op de foto's ziet het eruit of dit je 50ste blad is.
wat ik persoonlijk wel mooi vind is een kleine cm overstek van het aanrechtblad. maar dit heeft ook zeker wel iets _O_
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_103154921
Nice! _O_ Zit toch nu al behoorlijk strak en glad in elkaar lijkt het op de foto''s. Wat ik me altijd afvraag met scherpe hoeken opschuren tot een wat afgeronde hoek: hoe doe je dat op zo''n manier dat het overal hetzelfde is? Voor een radiatorombouw heb ik het weleens gedaan, maar dat is niet zo''n lang stuk als je keukenblad. Zit er speciale schaven voor of geleiders of is dat echt een beetje natte vingerwerk? (Ik heb geen idee)

Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden :P
pi_103155047
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 18:20 schreef aloe_vera het volgende:
Nice! _O_ Zit toch nu al behoorlijk strak en glad in elkaar lijkt het op de foto''s. Wat ik me altijd afvraag met scherpe hoeken opschuren tot een wat afgeronde hoek: hoe doe je dat op zo''n manier dat het overal hetzelfde is? Voor een radiatorombouw heb ik het weleens gedaan, maar dat is niet zo''n lang stuk als je keukenblad. Zit er speciale schaven voor of geleiders of is dat echt een beetje natte vingerwerk? (Ik heb geen idee)

Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden :P
heel belangrijke om in 1 keer door te schaven, dan pakt de schaaf overal evenveel weg en is je hoek overal hetzelfde
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_103155156
Heb dit alles nog eens zitten door lezen/kijken...en kan niet anders zeggen diep onder de indruk MMach. ^O^ (dit was ik al uit eerdere topics) geweldig om te zien!!! w/

Kan niet wachten op de volgende nieuwe post.. _O_
  zondag 16 oktober 2011 @ 18:31:23 #112
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_103155349
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 18:20 schreef aloe_vera het volgende:
Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden :P
In NL worden de prijzen meestal afgerond op 5ct ja, maar het is nog steeds een wettig betaalmiddel en je kan het dus ook gewoon als wisselgeld krijgen!
It's Time To Shine
[i]What would life be like without rhethorical questions?[/i]
pi_103161346
mss dat je een mooier effect verkrijgt als je niet schuurt, maar een schraapstaal gebruikt. Kzal eens kijken of ik volgende week kan langskomen om er enkele te brengen
  maandag 17 oktober 2011 @ 08:29:41 #114
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_103178135
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 18:20 schreef aloe_vera het volgende:
Nice! _O_ Zit toch nu al behoorlijk strak en glad in elkaar lijkt het op de foto''s. Wat ik me altijd afvraag met scherpe hoeken opschuren tot een wat afgeronde hoek: hoe doe je dat op zo''n manier dat het overal hetzelfde is? Voor een radiatorombouw heb ik het weleens gedaan, maar dat is niet zo''n lang stuk als je keukenblad. Zit er speciale schaven voor of geleiders of is dat echt een beetje natte vingerwerk? (Ik heb geen idee)

Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden :P
Als je een afrondingsradius wil die overal hetzelfde is:
-wil je een chamfer (een hoek die recht afgeschuind is), dan gaat dat met een handschaafje (gleufje in het midden op de hoek zetten en afschaven), wel in keer af te nemen. Geeft een wat moderner effect.
-wil je een afgeronde hoek, dan zet je eerst die chamfer en breek je dan de scherpe randen zodat die min of meer rond is.

In dit geval wil ik geen scherpe randen en ook geen perfecte randen, dus bij dit werkblad doe ik dat gewoo met de hand en een schuurpapiertje. Eerst grof en dan fijner. De hoek is dan niet overal gelijk, dat is het effect dat ik wou. Naar de hoeken van het werkblad wordt de afronding veel groter. Je krijgt dan ongeveer hetzelfde effect als je ziet bij oude kapblokken.

Kan je alleen toepassen bij een massieve toplaag van voldoende dikte. Het vergroot de illusie van een massief blad, ook al is het zichtbaar van dichtbij dat het niet massief is.

@Archont: ik heb idd ook zitten denken aan een schraapstaal, maar de oppervlakte lijkt me wel wat groot voor zoiets.

@densmee: ik heb ook zitten twijfelen voor een oversteek of niet. Je ziet maar zelden een blad zonder oversteek (gewoon omdat het makkelijker te maken is met een oversteek. Niemand die ziet of het blad nu ergens 2.3cm uitsteekt ipv 2cm), dus heb ik daarvoor gekozen, oldschool als het ware :) Ik vind het best mooi staan. Een nadeel zou kunnen zijn dat als er water ofzo van het aanrecht loopt, het dan over de kastdeurtjes loopt.

[ Bericht 9% gewijzigd door MMach op 17-10-2011 08:41:13 ]
pi_103179571
Wat een vakwerk, ongelovelijk!

Ik vind een huis zelf zo aanpakken het mooiste wat er is.

Hulde!
pi_103190545
Echt ongelooflijk hoe netjes en vakkundig je alles uitvoert. Je zou denken dat hier iemand bezig is van 50+ met meer dan 30 jaar ervaring in de bouw maar dan zie je foto's van jou aan het werk en dan zie je een nog heel jong iemand met heel veel kennis en passie aan het werk aan z'n eigen huis. Ga zo door!
  maandag 17 oktober 2011 @ 14:38:13 #117
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_103190608
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2011 08:29 schreef MMach het volgende:
@densmee: ik heb ook zitten twijfelen voor een oversteek of niet. Je ziet maar zelden een blad zonder oversteek (gewoon omdat het makkelijker te maken is met een oversteek. Niemand die ziet of het blad nu ergens 2.3cm uitsteekt ipv 2cm), dus heb ik daarvoor gekozen, oldschool als het ware :) Ik vind het best mooi staan. Een nadeel zou kunnen zijn dat als er water ofzo van het aanrecht loopt, het dan over de kastdeurtjes loopt.
Iets van je aanrecht afvegen is dan wel makkelijker, dan kan je je hand er tenminste onder houden!
It's Time To Shine
[i]What would life be like without rhethorical questions?[/i]
  maandag 17 oktober 2011 @ 18:36:18 #118
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_103200469
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2011 14:38 schreef qu63 het volgende:

Iets van je aanrecht afvegen is dan wel makkelijker, dan kan je je hand er tenminste onder houden!
Meestal veeg je het toch de spoelbak in. Als die maar in- of onderbouw is.
  dinsdag 18 oktober 2011 @ 12:13:33 #119
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_103229071
Van het aanrecht vegen gaat ook zonder oversteek hoor, moet je maar eens proberen :P

Verder 2 beslissingen die ik zo ga uitvoeren, maar waarvan ik voor anderen het tegengestelde aanraad:
-werkblad zal ik vernissen om eenzelfde effect te krijgen als de vloer. Voordeel: bikkelharde toplaag, maar minder resistent tegen slijten dan waxen/oliën. Eigenlijk is vernissen dus de slechtste keuze. Over een aantal jaar zal ik die toplaag dus opnieuw moeten doen, en het gehele werkblad opnieuw moeten schuren- waar bij olieën beschadigingen plaatselijk te herstellen zijn.
Tenzij ik olie vind met dezelfde look als de vernis
-de spoelbak zal hoger zitten dan het werkblad. Praktischer is natuurlijk dat je gewoon zaken vanop het werkblad kan vegen in een spoelbak die lager zit dan het aanrecht. Maar wij vinden het mooier dan een diepliggende spoelbak. We zullen dan later iets meer de schotelvod ter hand moeten nemen. Dus ook hier de slechtste keuze.
Ik kies zelden eens voor form before function, maar dat moet soms eens kunnen.
  dinsdag 18 oktober 2011 @ 12:25:29 #120
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_103229526
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 oktober 2011 12:13 schreef MMach het volgende:
Ik kies zelden eens voor form before function, maar dat moet soms eens kunnen.
Denk je niet dat dat juist in de keuken een erg slecht idee is? Zeker die spoelbak, ik vermoed dat je (of je vriendin :P) die keuze later veelvuldig zult vervloeken.
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
  dinsdag 18 oktober 2011 @ 12:26:03 #121
62215 qu63
..de tijd drinkt..
pi_103229549
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 oktober 2011 12:13 schreef MMach het volgende:
Van het aanrecht vegen gaat ook zonder oversteek hoor, moet je maar eens proberen :P
Ik vind het zelf wat minder makkelijk :)
It's Time To Shine
[i]What would life be like without rhethorical questions?[/i]
pi_103230290
Keukenbladen met overstek worden eigenlijk alleen maar gedaan omdat je dan kleine verschillen in de plaatsing van de onderkastjes kan wegwerken. Zonder overstek is natuurlijk mooier.
  dinsdag 18 oktober 2011 @ 13:49:51 #123
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_103232427
quote:
5s.gif Op dinsdag 18 oktober 2011 12:25 schreef InTrePidIvity het volgende:

[..]

Denk je niet dat dat juist in de keuken een erg slecht idee is? Zeker die spoelbak, ik vermoed dat je (of je vriendin :P) die keuze later veelvuldig zult vervloeken.
Kijk eens naar de standaard toepassing van zo'n spoelbak:


Ik vind dat niet mooi, ik vind het mooier als de spoelbak dus uit het eiland steekt, in alle richtingen.
Zo dus:


De eerste variant wordt meer toegepast, maar de 2de variant is ook niet zo raar. Als je even nadenkt in welk geval dat nuttig zou kunnen zijn dat je spoelbak verdiept is: als er water op je aanrecht ligt. In elk ander geval mag je het toch niet in de gootsteen kieperen. Veel water gaat er bij ons niet liggen, want de afwas doen we er niet. En voor die paar keren dat je eens morst is een schotelvod pakken niet zo heel veel extra werk.

@hieronder:
Nog een reden om toch te kiezen voor een opstand: een waterafvoer dient om vuil water af te voeren. Groentenresten,broodkruimels doorspoelen is vragen om verstoppingen op lange termijn.
Zelfs als de spoelbak lager zou zitten, dan nog zouden wij dat niet gewoon de gootsteen in mikken. Het is tenslotte nog altijd een gootsteen en geen vuilnisbak.

[ Bericht 6% gewijzigd door MMach op 18-10-2011 14:42:32 ]
pi_103233000
In de praktijk liggen er kruimels op je aanrecht als je brood hebt gesmeerd. Als je groente klein maakt om mee te gaan koken liggen er ook kleine restjes op het aanrecht. Dat alles gaat hier hoppa de gootsteen in en zo het riool in. Dan is het toch wel fijn als er geen opstaand randje is rondom je spoelbak.
pi_103239608
Ik vind je keuze alleen al gerechtvaardigd vanwege het woord 'schotelvod', Mmach! :D

Keep up the good work, ik volg je met veel belangstelling en bewondering.
Eeuwig vijfentwintig
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')