Ik zal eens proberen antwoorden op alle vragen
quote:
Op zaterdag 15 oktober 2011 23:07 schreef aloe_vera het volgende:Moooooi dat keukenblad!! gevoelsmatig lijkt het me een risico om het zoals jij maakt te verlijmen, maar als je logisch nadenkt moet het juist heel stevig en waterbestendig zijn... denk ik tenminste!
Wat ik me wel afvraag: heb je al die blokjes zelf gezaagd of toch maar zo besteld?
Merbau is langdurig waterbestendig (er worden ook ramen van gemaakt). Als voorbeeld: deze plank komt van onze merbauvloer in de badkamer en staat intussen al zo'n 3 maanden gewoon buiten, half in een emmer water:
Geen enkele vervorming, geen zwelling, geen maatafwijking, geen rotting. Doe dat eens met je standaard gelamineerde spaanderplaat. Ook het frontframe van de keuken is geselecteerd op vormvastheid, ayouse trekt bijna niet en is zeer zacht, wat ik nodig had om zulke frontjes te kunnen maken
De blokjes zijn de blokjes die je kent van blokjesparketten. Kleiner dan visgraat, van afmetingen lijkt dat op de multiplex onderparketblokken die ze onder normaal parket leggen (2,5x15cm). Hoe kleiner de afmetingen, hoe groter de verhouding tussen breedte en dikte->hoe minder kans op schotelen. Deze heb ik niet zelf verzaagd in blokjes, maar mijn houthandel heeft die uit bredere en dikkere oude merbauplanken verzaagd. Oude planken omdat die meestal beter gedroogd zijn.
quote:
Op zaterdag 15 oktober 2011 23:42 schreef bleiblei het volgende:Heb je nu serieus in een dag tijd een werkblad gemaakt van hardhouten blokjes EN ze helemaal level geschaafd met een elcheapo? (er vanuit gaande dat je niet 200 euro over hebt voor een Lie Nielsen of Veritas bankschaaf) 4/5 inch schaaf zonder enige timmermans achtergrond? Nondeju... Doe ik je niet na.
Heb zelf gepoogd als hobbyist een zachthout werkblad te schaven met een rijschaaf maar dat was echt een kutklus en met niet echt een perfect 100% recht resultaat...
Waar doe je al deze skills op? Of zijn ze aangeboren
?
Het blokje wat je trouwens daar aan het inlijmen bent gaat niet passen denk ik
. Is net te lang (schat zo een halve cm te lang). Ik vraag mij ook af waarom je ergens op de helft gaat proberen een latje erin te lijmen. Is het niet handiger om het gewoon trapsgewijs te lijmen? (Retorische vraag, I know). Verder ben ik wel benieuwd of je niet bang bent dat al die latjes uit je werkblad springen als de vochtigheid van de omgeving veranderd. Hout werkt nu eenmaal, en zo op een plaat verlijmen... Ik zou het zelf niet aandurven...
Het werkblad is nog lang niet compleet, ik denk er zo'n week werk aan te hebben in totaal. De closups die je ziet zijn nog maar een klein stukje van het blad (waar de kat op zit).
Goedkoop materiaal (ik heb een klein schaafje van stanley, maar ook een handgemaakte blokschaaf van 1m lang die ik van een meubelmaker heb gekregen-die ik wel bijna nooit gebruik en nog in het ouderlijke huis staat :p)werkt vaak even goed als een dure. Je merkt wel dat goedkopere merken vaak minder doordacht zijn dan de echte merken. Ik heb 2 zaagtafels, eentje van bosch en eentje van metabo die ik zeer vaak gebruik en onmisbaar zouden zijn in dit project. Maar toch kan die geleiding niet precies op 45° zagen, iets wat mijn verstekzaag uit de Aldi bijvoorbeeld wel feilloos kan. Goekoop gerief is geen slecht gerief, het vereist een andere manier van werken. Daarnaast zou ik zonder twijfelen 200¤ neerleggen voor een schaaf, maar ik ben al tevreden met mijn eigen schaaf dus doe ik het niet. In deze verbouwing is er enorm veel van het budget naar gereedschap gegaan (tussen de 6 en 10 000¤, wat ook allemaal was ingepland in het originele verbouwingsbudget).
Zachthout schaven is moeilijker dan hardhout schaven (maar wel veel sneller). De truuk is gewoon wat oefenen op iets anders en vooral zo weinig mogelijk in 1 gang afnemen. Oefening baart kunst, en dat heb ik mezelf geleerd. Een meubelmaker zal zeker beter kunnen schaven, maar ik streef ook niet naar perfectie voor deze keuken. (Stel u voor dat je de perfect afgewerkte keuken hebt en er valt eens een mes in je werkblad= hartverscheurend). Een keuken is om te gebruiken, niet om naar te kijken.
Het blokje paste wel gewoon trouwens
Soms moest ik eens een blokje van een andere lengte tussen steken om elders goed uit te komen. Vandaar:
quote:
Op zondag 16 oktober 2011 00:17 schreef BBQ-kip het volgende:Hardhouten blokjes gaan toch niet zo werken?
Ik zou wel goed uitkijken welke toplaag qua vernis ofzo je gebruikt. Je legt nog al snel een boterham of andere eetbare dingen op een werkblad (of eventuele kids in de toekomst). Dit i.p.v. giftige stoffen in verf, lijm en vernis enzo.
Zoals eerder gezegd: merbau is bijzonder duurzaam, vormvast en werkt nagenoeg niet. Er is een reden waarom dat zoveel gebruikt wordt in de schrijnwerkerij.
Voor de behandeling: net zoals elk ander werkblad, zeker van hout is er niet zoiets als 1 afwerking die goed is voor alles. Een houten werkblad is niet geschikt om warme pannen op te zetten,niet geschikt om langdurig water op te laten liggen, niet geschikt om te gebruiken als snijplank. Laat u niets wijsmaken, er is bijna geen enkel blad die die combinatie schadeloos overleeft.
Dan wat betreft de verlijming, het gebrek aan klemmen: Het is uiteindelijk niet meer dan een parketvloer, dat leg je ook niet met klemmen. Ze zijn perfect recht (wel ongelijk van dikte), dus je hoeft ook niets tegen elkaar aan te trekken. Je moet gewoon veel teveel lijm gebruiken dat het overal zit. Moderne lijmen zijn veel sterker dan -zelfs het nog sterkere merbau- hout. Getuige hiervan:
Het proefplankje dat ik eens heb gemaakt om de opbouw van het blad te testen (wel uit het zachtere eik):
Dat blokje is tientallen keren loodrecht en schuin gehamerd met een bolkophamer (zie de putten bovenaan) tot het brak. En wat breekt er? Zowel de toplaag als de onderlaag van het werkblad, maar de lijmverbinding is intact.
Die manier van werken heeft natuurlijk als gevolg dat er kleine kieren kunnen ontstaan tussen de plankjes. Maar aangezien je soms eens nagelt heb je toch al putjes om op te vullen. Hier noemt men dat 'opstoppen' waarbij je de kieren vult met houtlijm en stof. De lijm droogt transparant, het stof heeft dezelfde kleur als het hout-> naden zijn bijna onmogelijk te zien. En dat maakt het blad ook waterdicht.
quote:
Op zondag 16 oktober 2011 01:29 schreef Eelcotje84 het volgende:@ MMach, oke, gelukkig dat er aan de afzuigkap is gedacht.. soms kan iemand vrij ver opgaan in zijn werk en zoiets misschien vergeten (?)
Wat een super leuk werk lijkt me dat werkblad... Zal je wel naar uitgekeken hebben (?)
[quote]
Op zondag 16 oktober 2011 00:17 schreef BBQ-kip het volgende:De dampkap zit al klaar van deze fase (maart 2011)
Die passeert achter de isolatie in de verste wand, en komt uit linksonder de linkse velux aan de achterkant, met een paddestoel.
Hier zie je waar ze beneden ergens zit:
Ik ben echt niemand die zomaar even wat dingen ineenflanst zonder de zaken goed te overdenken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik geen zaken kan vergeten, of geen fouten kan maken, maar fouten maken mag, je doet het tenslotte zelf.
En heb ik naar het bouwen van de keuken uitgekeken? Ja & nee. Ja omdat het de 2de keer is dat ik een keuken wil bouwen (zie vroegere topics van het ouderlijke huis), maar de eerste heb ik niet kunnen beginnen door omstanigheden. Ja, omdat de keuken zoals hij in mijn hoofd zit, een goede keuken zou zijn en ik dat graag wil bouwen voor mijn vriendin, omdat zij graag kookt (ik sta zelden in de keuken, of het zou moeten zijn om een ijscremeke uit de diepvries te halen
). Nee omdat er zoveel mee kan fout gaan. Het is nog steeds mogelijk dat ik iets aflever dat slecht is, of niet goed ineen zit. Dan gaan jullie denken: zie je wel, een keuken bouwen is specialistenwerk waar je zelf niet aan moet beginnen. Terwijl ik wil tonen dat een keuken bouwen wel doenbaar is en dat je er ontzettend op kan besparen. Een moderne keuken bouwen zou nog makkelijker zijn. Het enige dat je nodig hebt is een paneelzaag en wat schroeven.
En dan nog een nee: ik sta de laatste tijd heel vaak met bewondering naar oude kasten te kijken. Nu kan ik pas apprecieren hoeveel tijd, hoeveel kunde er in dat soort kasten zit. Dat is iets dat in de hedendaagse schrijnwerkerij steeds minder voorkomt. De keuken die ik bouw kan je in 1 dag frezen met een CNC machine. Alles zal perfect passen, elk kastdeurtje zal perfect zijn. Maar waarom zou je iets maken dat lijkt op het resultaat van een machine? Ik wil een deurtje waar je kan zien: aha, hier lag de verf iets te dik, daar is het profiel wat minder goed geschaafd, daar zit er een putje in het werkblad. Dat maakt het menselijk,dat maakt het mooier voor ons
[ Bericht 7% gewijzigd door MMach op 16-10-2011 10:01:06 ]