Dat is natuurlijk onzin, een gemiddelde nederlander zal nooit voldoen aan de extreme kenmerken die een borderlinestoornis met zich meebrengt.quote:Neem een willekeurige Nederlander, toets hem specifiek op Borderline en ja hoor, raak!
Ze heeft wel gelijk dat ze heel makkelijk zijn met het trekken van conclusies, diagnoses, en je alle mogelijke labels opplakken. Laat iemand een vragenlijst invullen.. 'Denk je wel eens aan de dood?' Euh.. nou, ja soms hè, dat is toch normaal? ZOMG JE BENT SUÏCIDAAL HDAFHE8UFYEA!!quote:Op woensdag 14 september 2011 16:39 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk onzin, een gemiddelde nederlander zal nooit voldoen aan de extreme kenmerken die een borderlinestoornis met zich meebrengt.
Ik ook niet, snap niet echt wat je met dit topic wil. Je verhaal kwijt of een discussie starten?quote:Begrijpen jullie het?
Ik niet!
TS vindt dat ze niet op de juiste wijze gediagnosticeerd is en wellicht een label opgeplakt heeft gekregen dat niet klopt.quote:Op woensdag 14 september 2011 16:46 schreef AciD_Nightmare het volgende:
Niet te lezen man, dit stuk. Doe eens een samenvatting
De zin van de topic is deze: hoeveel waarde heeft nou zo'n diagnose, hoe moet een diagnose gesteld worden, hoe belangrijk is de waarheidsbevinding?quote:Op woensdag 14 september 2011 16:42 schreef Ms.Wiggles het volgende:
[..]
Ze heeft wel gelijk dat ze heel makkelijk zijn met het trekken van conclusies, diagnoses, en je alle mogelijke labels opplakken. Laat iemand een vragenlijst invullen.. 'Denk je wel eens aan de dood?' Euh.. nou, ja soms hè, dat is toch normaal? ZOMG JE BENT SUÏCIDAAL HDAFHE8UFYEA!!
Is tenminste wel mijn ervaring. Wat ik niet snap alleen is precies het punt van de topic, discussie over dit onderwerp of..?
je hebt gelijk wat betreft het label en hoeveel waarde je er zelf aan hecht. Helaas met een label als Borderline wordt je gewoon weggestuurd, je mag wel langskomen maar pas na 8 uur s 'avonds voor bed op recept. Vervolgbehandeling moet aansluiten op je diagnose en als er dan niet verder gekeken wordt en er zijn geen gesprekken over wat er nou werkelijk aan de hand is, zit je er maar mooi mee!quote:Op woensdag 14 september 2011 17:05 schreef Cactus1 het volgende:
Een van de symptomen van borderline is ook een beperkt zelfinzicht en alles buiten jezelf neerleggen. Jij kan er immers niks aan doen en alles wordt veroorzaakt door de omstandigheden of mensen om je heen.
Ik zeg niet dat het label klopt, maar ik vind het niet zo verwonderlijk dat de meeste borderliners hun label liever ontkennen. Jij bepaalt overigens zelf in hoeverre je waarde hecht aan een label. Als jij problemen ondervindt in je leven, wat boeit het dan of er een label op geplakt wordt of niet? Lijkt me zinvoller om te accepteren dat je zelf iets wil doen om je problemen te verlichten dan je druk maken om de naam van een label.
Beide, ik wilde dit kwijt maar wil ook graag andere ervaringen horen en hoe anderen er tegenaan kijken. Ook van mensen die er niet mee in aanraking zijn gekomen wil ik graag feedbackquote:Op woensdag 14 september 2011 16:45 schreef kwiwi het volgende:
[..]
Ik ook niet, snap niet echt wat je met dit topic wil. Je verhaal kwijt of een discussie starten?
1 op de 3 Nederlanders heeft deze stoornis volgens wetenschappelijk onderzoek, het komt pas onder de aandacht als het functioneren ernstig beperkt wordt en daarvoor hulpverlening wordt ingeschakeld.quote:Op woensdag 14 september 2011 16:39 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk onzin, een gemiddelde nederlander zal nooit voldoen aan de extreme kenmerken die een borderlinestoornis met zich meebrengt.
Tja, ik moet zeggen dat ik me dat bijna niet kan voorstellen. Ik denk ook vaak na over de dood, maar juist omdat ik er bang voor ben en alles behalve suicidaal om die reden. Ik geloof wel dat er te snel diagnoses worden gesteld, maar zijn psychologen werkelijk zo dom? Ik studeer nu zelf psychologie en altijd als ik dat soort dingen lees schaam ik me gewoon.quote:Op woensdag 14 september 2011 16:42 schreef Ms.Wiggles het volgende:
[..]
Ze heeft wel gelijk dat ze heel makkelijk zijn met het trekken van conclusies, diagnoses, en je alle mogelijke labels opplakken. Laat iemand een vragenlijst invullen.. 'Denk je wel eens aan de dood?' Euh.. nou, ja soms hè, dat is toch normaal? ZOMG JE BENT SUÏCIDAAL HDAFHE8UFYEA!!
Is tenminste wel mijn ervaring. Wat ik niet snap alleen is precies het punt van de topic, discussie over dit onderwerp of..?
Ik zie het dat wanneer je behandeling nodig hebt (dus idd wanneer je niet goed functioneert is dat meestal) dan helpt een label voor de behandelaren. Of je er zelf wat aan hebt is compleet persoonsafhankelijk. Sommigen gaan het als excuus gebruiken, anderen helpt het om inzicht te krijgen in gedrag en er mee te leren omgaan.quote:Op donderdag 15 september 2011 00:46 schreef Madame_Paon het volgende:
De borderline persoonlijkheidsstoornis en de bipolaire stoornis zijn verwant aan elkaar. Dat is tenminste wat psychiaters tegenwoordig denken.
Als ik dit verhaal zo lees (dat wel wat alinea's kan gebruiken voor de leesbaarheid), zou het me totaal niet verbazen als je een van beide hebt.
Hoe ik het zie is dit: als je nog (redelijk) goed kunt functioneren, word je benadeeld door een label, maar als je veel minder of zelfs helemaal niet meer kunt functioneren, helpt een label je.
Dan weten mensen dat je er echt niks aan kunt doen.
Je wilt geholpen worden, neem ik aan? Als men niet weet waar je mee moet worden geholpen, is het waarschijnlijk minder effectief.
Maar dat neemt niet weg dat sommige behandelaren smijten met van die termen.
Wat nog steeds niet betekent dat alle labeltjes onzin zijn.
Bron?quote:Op woensdag 14 september 2011 17:37 schreef tweelingzus het volgende:
[..]
1 op de 3 Nederlanders heeft deze stoornis volgens wetenschappelijk onderzoek, het komt pas onder de aandacht als het functioneren ernstig beperkt wordt en daarvoor hulpverlening wordt ingeschakeld.
quote:Op dinsdag 13 september 2011 01:05 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Weetje wat het is? Er zijn ook mensen die gewoon echt niet alles op een rijtje hebben en ook echt hulp nodig hebben. Het probleem is dat het een beetje 'hip' begint te worden om bij het eerste de beste signaal van slecht gedrag van de kleine te googlen, op wikipedia terecht te komen en de zelf-diagnose stellen; 'mijn kind is zo autistisch als de pest' vervolgens krijgen ze patsboem het labeltje en krijgt hij trainingen, begeleiding en alles moet anders. De school wordt ingelicht; mijn kind is autistisch maar wel intelligent, bijzonder onderwijs heeft geen plaats voor intelligente kinderen dus willen we hem op regulier onderwijs houden, willen jullie dit tolereren? Wat is hier het gevolg van: het kind krijgt de ruimte. Een beetje slim kind pakt die ruimte en maakt hier misbruik van, zonder te weten dat dit fout is. Hierdoor bevestig je eigenlijk ongewild je onjuiste diagnose en alleen omdat je de ruimte pakt die je krijgt! Je mag ineens te laat komen, je mag ineens zeggen dat je leraar stom is. En als het toegelaten wordt, waarom zou je het niet doen als klein, niet wetend kind?
Het is gewoon een vicieuze cirkel, als je er eenmaal ingeworpen wordt, kom je er gewoon niet uit. En het probleem is dat er niet naar JOU geluisterd wordt wánt je bent namelijk niet goed wijs. Ik heb wel eens verslagen teruggelezen waaruit bleek dat iemand gemiddeld scoorde op alles. Maar omdat hij deze onderzoeker niet zo vaak aankeek en eigenlijk naar huis wou was hij maar autistisch. Het is gewoon een labeltje plakken zodat de ouders gerust zijn dat ze weten wat het kind zou hebben. Het is schandalig.
Bijkomend probleem is de langere wachttijd voor mensen met écht psychologische problemen.
Conclusie; Geestelijke gezondheidszorg is gewoon iets wat levens kapot maakt en zou alleen mogen gebruikt worden op mensen die écht iets hebben en zelf om de hulp vragen.
Als je dat topic had gelezen had je gezien dat ik het heb over licht autistische diagnoses die vaak een foute diagnose zijn. Er is natuurlijk altijd een groep die gewoon niet een foute diagnose kan hebben omdat die écht problemen hebben en dat ook zelf weten of anderen gewoon niet omheen kunnen. Foute diagnose is meer dat je weet dat je het níet hebt maar je toch gelabeld wordt.quote:Op donderdag 15 september 2011 01:39 schreef Madame_Paon het volgende:
De geestelijke gezondheidszorg redt anders ook genoeg levens.
En als men hun werk goed doet, krijgen mensen niet na twee gesprekken een diagnose.
Daar hoort maanden aan onderzoek aan vooraf te gaan.
Zo is het bij mij wel gegaan.
En medicatie wordt gelukkig ook lang niet altijd meteen voorgeschreven. Ik kreeg pas antidepressiva toen ik al 2 jaar depressief was (al had ik op dat moment niet door dat ik depressief was).
Helaas zijn er ook genoeg therapeuten en instellingen die veel te snel met een diagnose en medicatie komen.
Ja, dat snap ik.quote:Op donderdag 15 september 2011 01:41 schreef Boterbartje het volgende:
[..]
Als je dat topic had gelezen had je gezien dat ik het heb over licht autistische diagnoses die vaak een foute diagnose zijn. Er is natuurlijk altijd een groep die gewoon niet een foute diagnose kan hebben omdat die écht problemen hebben en dat ook zelf weten of anderen gewoon niet omheen kunnen. Foute diagnose is meer dat je weet dat je het níet hebt maar je toch gelabeld wordt.
Snapt u?
Precies, dat label is ervoor om ervoor te zorgen dat je de juiste hulp krijgt. Verder zie ik het probleem niet zo. Als je niet tevreden bent met de diagnose of behandeling, dan ga je toch ergens anders heen?quote:Op donderdag 15 september 2011 01:31 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Ik zie het dat wanneer je behandeling nodig hebt (dus idd wanneer je niet goed functioneert is dat meestal) dan helpt een label voor de behandelaren. Of je er zelf wat aan hebt is compleet persoonsafhankelijk. Sommigen gaan het als excuus gebruiken, anderen helpt het om inzicht te krijgen in gedrag en er mee te leren omgaan.
Was het maar zo makkelijk. Ten eerste word je tot je 16 gedwongen ivm geen rechten in de zorg. en vanaf mijn 16e moest ik knokken om die diagnose onderuit te halen want het staat in je schoolmap, in de dossier van gezondheidszorg en overal komt het terug. Wie weet met werk zoeken etc? Snapt u. Gewoon labels plakken is een kwalijke zaakquote:Op donderdag 15 september 2011 01:47 schreef psychosomatic het volgende:
[..]
Precies, dat label is ervoor om ervoor te zorgen dat je de juiste hulp krijgt. Verder zie ik het probleem niet zo. Als je niet tevreden bent met de diagnose of behandeling, dan ga je toch ergens anders heen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |