abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 12 september 2011 @ 05:08:00 #1
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_101846902
091006_725_new_logo640x395.jpg

Doctor Who
A Mad Man with a Box

110210_725_tardis.jpgMet de eerste uitzending op 23 november 1963, 32 seizoenen, 777 afleveringen en een grote schare fans is Doctor Who de langstlopende en een van de populairste sci-fi series ter wereld. Sinds de terugkeer van de serie in 2005, na een hiatus van ruim anderhalf decennium, is de show over een door tijd en ruimte reizende man die zichzelf 'the Doctor' noemt een hit in de UK. De seizoensfinales worden jaarlijks met grof geschut beschermd tegen uitlekken, de casting van hoofdpersonages is bijna voorpaginanieuws en ieder Brits kind is bang voor Daleks, Cybermen, Sontarans en Silurians.

The Doctor is een Time Lord. Dat is zijn 'species'. Zijn thuisplaneet is Gallifrey, of eigenlijk, dat was het. In de laatste grote Time War, die raasde tussen voornamelijk de Time Lords en de Daleks, heeft the Doctor een eind moeten maken aan alles, met de vernietiging van zijn thuisplaneet als de prijs. Hij is nu de enige Time Lord die nog leeft.

De Time Lords waren een samenleving van tijdreizigers. Ze gebruikten TARDIS'en om in rond te reizen; tijd/ruimtemachines die aan de buitenkant overal op konden lijken (want een TARDIS kan zichzelf vermommen om in de omgeving te passen) maar aan de binnenkant veel groter zijn dan aan de buitenkant. De TARDIS van de Doctor ziet eruit als een 'police box' uit de jaren '50. In deze huisjes konden Britse politieagenten criminelen vastzetten, of de telefoon gebruiken om naar het bureau te bellen. Het 'chameleon circuit' van de Doctor's TARDIS is kapot, daarom zal-ie altijd op de police box blijven lijken. Anno jaren 2000 is het uiterlijk van een police box, mede door het verdwijnen van de echte politiehuisjes, een iconisch beeld dat wordt geassocieerd met Doctor Who. Het begrip 'bigger on the inside' is een begrip in de UK.



The Doctor heeft de gewoonte regelmatig op Aarde langs te komen, niet in de laatste plaats omdat hij meestal iemand van onze planeet uitnodigt om mee te reizen als companion, en dat betekent dat-ie ook weer eens terug moet komen. Door de seizoenen heen heeft hij Aarde al regelmatig van de ondergang gered.

100217_725_mattsmith-publicity.jpeg

Doctor Who heeft 32 seizoenen natuurlijk niet met dezelfde cast kunnen doen. Gelukkig hoeft dat ook niet; een eigenschap van een Time Lord is dat wanneer zijn lichaam sterft, door ouderdom, verwondingen of andere ernstige schade, het overgaat tot 'regeneration'. Het hele lichaam wordt vernieuwd en veranderd. Onze Time Lord, the Doctor, heeft inmiddels tien regenerations gehad. De rol van de Eleventh Doctor wordt vertolkt door Matt Smith.

110210_725_100404-eleven-doctors.jpg


Torchwood
Torchwood is ready

Tijdens een avontuur in Schotland ontmoetten The Doctor en zijn toenmalige companion Rose Koningin Victoria. Ze redden haar van een buitenaardse dreiging die Victoria heeft doen besluiten dat het Britse Koninkrijk niet alleen beschermd moet worden tegen andere landen, maar ook tegen dreiging van bovenaf. Voor dit doel richtte ze een nieuwe organisatie op, vernoemd naar het landhuis waar eerder genoemd avontuur plaatsvond; Torchwood House.

Het Torchwood Institute groeit vanaf dat moment uit tot een organisatie die zichzelf buiten alle autoriteiten plaatst: politie, leger, VN. Het Instituut onderzoekt alles wat buitenaards is. Alles wat ze vinden houden ze, ontleden ze en maken ze zich eigen. Het is een organisatie die voornamelijk op de UK gericht is, en dus zijn er meerdere vestigingen in Schotland, Engeland en Wales.

110211_725_tw_downloads_s2_team_martha_1024.jpeg
Torchwood-cast van seizoen 2

In Cardiff, de hoofdstad van Wales, bevindt zich een Rift; een scheur in ruimte en tijd, die de veroorzaker is van vele onverklaarbare verschijningen en problemen in de stad. Het is vanwege deze Rift dat Torchwood een vestiging in Cardiff heeft. Deze vestiging wordt geleid door Captain Jack Harkness, een voormalige companion van the Doctor. Of eigenlijk werd geleid, maar als je wil weten wat dat inhoudt moet je de serie gaan volgen.

Seizoenen en uitzendingen

Doctor Who heeft jaarlijks een nieuw seizoen van 13 afleveringen. Zo'n seizoen begint doorgaans in het einde van maart of de eerste helft van april. Het seizoen van 2011, binnen dit topic wel eens afgekort tot DW6, zal bovendien halverwege een langere pauze inlassen, wat een spectaculaire cliffhanger en uiteindelijk een langer uitgerekt seizoen betekent.

Seizoen 6 zal de voortzetting zien van enkele verhaallijnen uit de seizoenen 4 en 5. Zo zal de uitspraak 'silence will fall' worden verklaard en leren we meer over de mysterieuze River Song, een tijdreizigster die de Doctor herhaaldelijk in omgekeerde chronologische volgorde lijkt te ontmoeten. Ook wordt onderzocht waarom de TARDIS explodeerde in het vorige seizoen.

Doctor Who wordt op zaterdagen uitgezonden op BBC One (alleen nieuwe afleveringen) en gedurende het hele jaar zijn er herhalingen op BBC Three. In Nederland zendt SyFy de serie uit; seizoen 5 is onlangs uitgezonden en af en toe komen herhalingen van DW3 t/m DW5 langs.

Torchwood heeft twee reguliere seizoenen van 13 afleveringen gehad. Het eerste seizoen liep in 2006 (en 1 dag in 2007) en het tweede in 2008. Seizoen 3, of TW3, was een miniserie met de ondertitel Children of Earth. De vijf afleveringen van deze miniserie werden op vijf achtereenvolgende dagen uitgezonden op BBC One in 2009 en betekende grote veranderingen voor het Torchwood team.

110211_725_Torchwood_md_banner.jpeg

Het vierde seizoen zal wederom een serie met een doorlopend verhaal en een ondertitel worden. Getiteld 'Miracle Day' zal TW4 tien afleveringen duren en worden geproduceerd door niet alleen de BBC, maar ook Amerikaans premium network Starz. Het verhaal beperkt zich dan ook niet langer tot de UK, maar zal zich ook in de VS plaatsen.

Torchwood zal worden uitgezonden op BBC One en Starz, vanaf 8 juli. In Nederland is seizoen 2 onlangs uitgezonden op SyFy.

Sarah Jane Adventures

Doctor Who is een 'familieserie' met zowel kinderen als volwassenen als publiek. Torchwood richt zich op de wat oudere kijker. De jongere Doctor Who-fans kunnen daarnaast terecht bij The Sarah Jane Adventures, over een oud companion van the Doctor. In theorie hoort die serie ook thuis in dit topic, maar de animo is wat minder, want het is een kinderserie. Af en toe was er een crossover tussen de series, en in zo'n geval besteedden we er natuurlijk aandacht aan.

Helaas is hoofdrolspeler Elisabeth Sladen (Sarah Jane Smith) op 19 april 2011 overleden. Seizoen 5 van The Sarah Jane Adventures was al wel in productie; er zijn zes afleveringen (drie verhalen) opgenomen. Deze zullen worden uitgezonden op een nader te bepalen datum.


En gaan met die banaan. :+
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
  Admin maandag 12 september 2011 @ 07:13:00 #2
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_101847100
780 afleveringen. :P
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
  maandag 12 september 2011 @ 07:24:51 #3
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_101847160
Be my guest.
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
pi_101848876
Boeiende Doctor Who aflevering, die de mindere karakter trekjes van zowel Amy als de Doctor goed blootlegt. Er waren al grotere en grotere hints hoe onbetrouwbaar de Doctor kan zijn (rule nr. 1: The Doctor always lies), maar het soort leugens dat hij nu naar oude Amy smeet zullen hem ooit toch wel opbreken? Hij is in die zin echt een warlord geworden; het doel heiligt de middelen.

Amy (idd fantastisch acteerwerk) maakte een hoop goed aan het eind door de mix van zelfkennis en zelfopoffering, maar gaan mekkeren over een paar lullige decennia, en om die reden helemaal niet mee willen werken aan een oplossing.... een beetje flauw tegenover de man die rustig een paar milennia op je wacht, niet?
  maandag 12 september 2011 @ 09:57:32 #5
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_101849089
Ik vond DW fantastisch zaterdag...hadden iets meer clues in kunnen zitten voor de grote verhaallijn, maar verder een mooie uitdieping van de duistere kanten die ook bij reizen met de Docter en de Tardis horen!
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  maandag 12 september 2011 @ 10:36:51 #6
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_101850012
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 09:48 schreef thijsdetweede het volgende:
Boeiende Doctor Who aflevering, die de mindere karakter trekjes van zowel Amy als de Doctor goed blootlegt. Er waren al grotere en grotere hints hoe onbetrouwbaar de Doctor kan zijn (rule nr. 1: The Doctor always lies), maar het soort leugens dat hij nu naar oude Amy smeet zullen hem ooit toch wel opbreken? Hij is in die zin echt een warlord geworden; het doel heiligt de middelen.

Amy (idd fantastisch acteerwerk) maakte een hoop goed aan het eind door de mix van zelfkennis en zelfopoffering, maar gaan mekkeren over een paar lullige decennia, en om die reden helemaal niet mee willen werken aan een oplossing.... een beetje flauw tegenover de man die rustig een paar milennia op je wacht, niet?
Niet willen meedoen om een paar lullige decennia? Ze wilde niet meedoen omdat als de jonge Amy gered kon worden dat betekende dat Samurai Amy nooit zou hebben bestaan.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  maandag 12 september 2011 @ 10:50:54 #7
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_101850395
En laten we niet vergeten dat Centurion-Rory de wacht hield voor Amy, en dus een duidelijk doel had. Amy moest wachten en overleven zonder dat ze enig perspectief had. In d'r eentje,. Centrurion Rory deed zijn waakdienst op een planeet vol mensen...nogal een verschil voor je geestelijke gezondheid!
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  maandag 12 september 2011 @ 11:00:02 #8
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_101850658
Aan de andere kant kon Amy slapen.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
pi_101856090
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 10:36 schreef Ugjerke het volgende:

[..]

Niet willen meedoen om een paar lullige decennia? Ze wilde niet meedoen omdat als de jonge Amy gered kon worden dat betekende dat Samurai Amy nooit zou hebben bestaan.
Ik chargeerde lichtjes natuurlijk maar toch... SamurAmy begon zo'n beetje met het neerslaan van Rory toen ze hem zag. De Centurion had dat nooit gedaan. Dat maakt, natuurlijk, Amy ook stoer en Rory een beetje een lulletje (ik chargeer, alweer). Maar goed, uiteindelijk doet Samuramy alles vanwege Rory, dus echte liefde is het dan ook wel weer. Vooruit ;)
  maandag 12 september 2011 @ 14:41:58 #10
96242 SuperPoekie
Super Furry Animal
pi_101856713
Enige dat me een beetje stoorde was dat ze compleet de Doctor zo hard de schuld gaf dat ze in de andere timestream zat, terwijl ze zelf op het verkeerde knopje had gedrukt. Ook dat ze zo harsh was tegen Rory van 'volgende keer mag je jezelf redden' vond ik raar, hij kan het allemaal ook niet helpen. Ze was gewoon op sommige momenten iets te onredelijk.

TW vond ik beetje afgeraffeld overkomen. Veel afleveringen besteden aan introductie en opbouw en dan de uiteindelijke verklaring in anderhalve aflevering erdoor jassen was echt matig. En het was nog een matige verklaring ook.
  † In Memoriam † maandag 12 september 2011 @ 14:51:06 #11
91830 MaximusTG
pi_101857044
Vond het wel grappig die opmerking die the Doctor maakte op het einde van de laatste aflevering kan het nu niet zo snel terugvinden, maar het was iets als: "Sometimes knowledge of the future is what enables us to change it".

En we weten dat the Doctor nu weet dat ie doodgaat...
  Admin maandag 12 september 2011 @ 14:55:22 #12
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_101857192
Hij weet het al sinds The Almost People. ;)
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
pi_101858425
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 14:51 schreef MaximusTG het volgende:
Vond het wel grappig die opmerking die the Doctor maakte op het einde van de laatste aflevering kan het nu niet zo snel terugvinden, maar het was iets als: "Sometimes knowledge of the future is what enables us to change it".
Per ongeluk had ik eerder dit weekend Minority Report weer eens gezien, waar die zin ook bijna letterlijk in voorkomt... Geinig.

Ergens heeft Moffat wel een paar flinke stappen gemaakt qua paradoxen. Rose creeerde hele lelijke monsters toen ze haar babyzelf aanraakte, maar tegenwoordig lijkt het devies: Hoe meer Amy's hoe meer vreugd. Dat laatste is natuurlijk ook wel zo, op zich, maar toch.
pi_101859946
Die beesten creerde Rose toch omdat ze haar vader ging redden van het feit dat hij werd aangereden door een auto?

Daardoor overleed hij niet, terwijl dat wel had moeten gebeuren ==> Vliegende draakjes rond de kerk ...
I don't trust books. They're all facts and no heart
Online poker is more addicting than snorting cocaine off Jessica Alba’s tits
Sam Querrey en John Isner, culthelden in wording!
pi_101860138
quote:
3s.gif Op maandag 12 september 2011 16:12 schreef The_BoezelaaR het volgende:
Die beesten creerde Rose toch omdat ze haar vader ging redden van het feit dat hij werd aangereden door een auto?

Daardoor overleed hij niet, terwijl dat wel had moeten gebeuren ==> Vliegende draakjes rond de kerk ...
Klopt. Maar later toen ze allemaal veilig in de kerk zaten, had ze baby Rose in haar handen ==> Vliegende draakjes in de kerk.

Amy geeft Amy een knuffel ==> Rory weet niet waar ie het zoeken moet, maar verder niks.
  maandag 12 september 2011 @ 17:31:04 #16
96242 SuperPoekie
Super Furry Animal
pi_101863130
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 16:16 schreef thijsdetweede het volgende:

[..]

Klopt. Maar later toen ze allemaal veilig in de kerk zaten, had ze baby Rose in haar handen ==> Vliegende draakjes in de kerk.

Amy geeft Amy een knuffel ==> Rory weet niet waar ie het zoeken moet, maar verder niks.
Rose was in het verleden van de Aarde 'echte' timestreams aan het veranderen, en ze waren daar toen al dubbel geweest even. De timestream van Amy was kunstmatig. Denk dat daar het verschil zit. Ofzo.
pi_101863294
Ik denk dat dat soort dingetjes bij Doctor Who iets minder belangrijk zijn dan bij bijvoorbeeld Star Trek :-)
  maandag 12 september 2011 @ 17:43:10 #18
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_101863597
quote:
3s.gif Op maandag 12 september 2011 16:12 schreef The_BoezelaaR het volgende:
Die beesten creerde Rose toch omdat ze haar vader ging redden van het feit dat hij werd aangereden door een auto?

Daardoor overleed hij niet, terwijl dat wel had moeten gebeuren ==> Vliegende draakjes rond de kerk ...
Niet alleen dat. Rose ging terug in haar eigen tijdlijn, en daarna gingen de Doctor en Rose nogmaals terug op het terug gaan in Rose haar tijdlijn. De Doctor zegt daar ook iets over, dat ze daardoor een zwak punt creëren en daardoor die reapers er doorheen komen.


quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 16:16 schreef thijsdetweede het volgende:

[..]

Klopt. Maar later toen ze allemaal veilig in de kerk zaten, had ze baby Rose in haar handen ==> Vliegende draakjes in de kerk.

Amy geeft Amy een knuffel ==> Rory weet niet waar ie het zoeken moet, maar verder niks.
Ik zie geen paradox in Rose die Rose vasthoud of Amy die Amy knuffelt.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  maandag 12 september 2011 @ 17:44:55 #19
232767 DoomCow
FABRICATI DIEM, PVNC
pi_101863673
Benedict Cumberbatch says no to 'Doctor Who'

http://www.nme.com/filman(...)to-doctor-who/241623
Where's my cow? Is that my cow?
It goes, 'Hruuuugh!' It is a hippopotamus!
That's not my cow!
pi_101863741
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 17:44 schreef DoomCow het volgende:
Benedict Cumberbatch says no to 'Doctor Who'

http://www.nme.com/filman(...)to-doctor-who/241623
Aww. Still not ginger then ;)
  maandag 12 september 2011 @ 18:45:05 #21
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_101866021
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 17:44 schreef DoomCow het volgende:
Benedict Cumberbatch says no to 'Doctor Who'

http://www.nme.com/filman(...)to-doctor-who/241623
Dude -O-

Hoewel ik "In the interview on ITV, Cumberbatch explained that he likes "to keep his work on the set", a reference to the huge amount of publicity work that taking on the role would require." dat dan wel weer begrijp.

Maar toch, :'( Hji zou echt geweldig zijn.

*hoop vestig op Rufus Sewell*
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
  maandag 12 september 2011 @ 18:53:03 #22
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_101866388
Eddie Izzard als Doctor...
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  maandag 12 september 2011 @ 18:56:44 #23
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_101866544
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 18:53 schreef Ugjerke het volgende:
Eddie Izzard als Doctor...
:D

Hoe leuk ik Eddie ook vind, ik geloof niet dat dat gaan werken.
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
  maandag 12 september 2011 @ 19:00:18 #24
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_101866736
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 18:56 schreef wonderer het volgende:

[..]

:D

Hoe leuk ik Eddie ook vind, ik geloof niet dat dat gaan werken.
Hij zou geweldig zijn, maar ik ken 'em teveel als Eddie Izzard.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  maandag 12 september 2011 @ 19:04:18 #25
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_101866980
quote:
0s.gif Op maandag 12 september 2011 19:00 schreef Ugjerke het volgende:

[..]

Hij zou geweldig zijn, maar ik ken 'em teveel als Eddie Izzard.
Yeah, precies.
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')