abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_101816432
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.

En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
  zondag 11 september 2011 @ 17:41:11 #32
97745 Thorical
finding a way
pi_101823493
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
  zondag 11 september 2011 @ 17:44:08 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101823624
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 14:46 schreef Luuksor het volgende:
In de bar waar ik werk gebruik ik siroop van mn chef patissier. Hij zet al zn gebruikte vanillestokjes weg in een grote pot met 2:1 suikersiroop. Dit staat gewoon in te trekken tot het nodig is, inkoken is niet nodig. Super mooi diepe vanille smaak.

En zoals boven genoemd, hoge concentraat alcohol onttrekt meer smaak, dus liever in laten trekken in 96% alcohol en dan aanlengen tot gewenste volume.
96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101824053
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 17:41 schreef Thorical het volgende:
Leuk experiment. Maar als ik 3 vanillestokjes per jaar gebruik is het veel.
Moet je het toch echt meer gebruiken.. ;)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_101845920
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

96% alcohol is zéér vlamgevaarlijk en brand onzichtbaar.
Tja.. Als je je best doet kun je ook in een pan met water verzuipen..
  vrijdag 23 september 2011 @ 21:56:14 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102314758
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102326046
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 september 2011 21:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn nu een 2 weken verder. De vanille is vrijwel geheel bezonken. Er beginnen zich echter suikerkristallen te vormen.
Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker :)
  zaterdag 24 september 2011 @ 10:43:05 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102326636
quote:
3s.gif Op zaterdag 24 september 2011 09:57 schreef fotostarter het volgende:

[..]

Heb je daar een foto van? Ben toch wel eens benieuwd. Scheutje door de cappuccino lijkt me ook best lekker :)
Heb het geproeft, een scheutje is teveel, een half theelepeltje is denk ik al veel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102326811
Dan heb je zeker wel een flesje kwaliteit piet. Volgende week eens kijken bij de makro.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:37:03 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103553419
Heb hem van het weekend weer eens gebruikt in Mangosorbet die ik had gemaakt, erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:02:22 #41
91830 MaximusTG
pi_103554602
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:19:39 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103555283
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 20:02 schreef MaximusTG het volgende:
Heb je misschien nog een recept voor die sorbet Piet? Kan dat zonder ijsmachine? Dan zal het neem ik aan veel diepvries open dicht en roeren worden? Of kan dat niet.. Heb nog een hele rijpe mango over namelijk.
Ja, dat kan, maar in een ijsmachine wordt ie echt romig alsof het roomijs is.
Mango pureren
Eetlepel citroensap
Doe er zoveel druivensuiker bij dat het een goed zoet is, je kan ook kristalsuiker gebruiken, maar druivensuiker is minder zoet, dus er kan meer in, en dan is het droge stof gehalte hoger. Hoe hoger het droge stof gehalte hoe kleiner de ijskristallen, en hoe romiger het wordt.
Wat vanille
Ik kan je geen hoeveelheden geven, ik weeg als ik gewoon kook eigenlijk niet altijd af.

Doe dit in een platte bak en zet het in de vriezer, iedere 5 minuten de ijskristallen los schrapen,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 25 oktober 2011 @ 20:22:03 #43
91830 MaximusTG
pi_103555403
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:17:53 #44
42366 Staal
Happy cupcake. :')
pi_103567286
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
Un certain jeune homme
Saint-Mandé, 6 octobre 1929 - Paris, 7 août 2010.
Als je teveel denkt aan de tijd die je nog hebt vergeet je te leven.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26:13 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103567524
quote:
5s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:17 schreef Staal het volgende:
Hoe ziet de fles vanillesiroop er eigenlijk nu uit? Ben je tevreden?
Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 oktober 2011 @ 00:26:43 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103567538
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Bedankt! Hoeveelheden komt wel goed, is toch kwestie van proeven lijkt me. Hoe vaak denk je dat er geschraapt mag worden?
tot je een ijsmassa hebt die stevig genoeg is dat je het wilt eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103583950
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 00:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het is een glazen fles gevuld met een bruine transparante siroop, met onderin en bovenin vanillegruis, Hij smaakt zeer vanillig,
Ik vind het geslaagd, een mooi experiment
En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  donderdag 27 oktober 2011 @ 22:04:40 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103645685
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 15:20 schreef The_stranger het volgende:

[..]

En waar gebruik je het nu het meeste voor? (niet waar kun je het voor gebruiken, maar waar gebruik JIJ het voor, ben wel benieuwd..)
Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103663435
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tot nu toe, cake, als limonadesiroop, voor ijs.
Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 13:44:30 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103667645
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 11:54 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Vooral dat laatste staat e wel aan, bedoel als saus over het ijs of als ingrediënt in het ijs?
Indien het laatste, geeft het een sterkere vanille smaak en in welke mate vervang je de suiker dan voor je brouwsel?
Ik gebruik het als ingredient in het ijs, ongeveer een twee eetlepels op 0,5 liter mengsel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103673812
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 13:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik gebruik het als ingredient in het ijs, ongeveer een twee eetlepels op 0,5 liter mengsel.
Naast de standaard ingrediënten, of vervangt het iets van de suiker (al denk ik dat die twee eetlepels niet zo heel veel effect hebben op de zoetheid).

Denk dat ik je voorbeeld maar eens ga proberen, labeltje "Piet's vanillesiroop" erop ;)
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:57:43 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103674969
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 16:26 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Naast de standaard ingrediënten, of vervangt het iets van de suiker (al denk ik dat die twee eetlepels niet zo heel veel effect hebben op de zoetheid).

Denk dat ik je voorbeeld maar eens ga proberen, labeltje "Piet's vanillesiroop" erop ;)
Ik weeg sowieso niet altijd alles af, maar proef gewoon, zou dat wel kunnen gaan doen als ik nog eens een kookboek schrijf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 17:02:46 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103675148
Heb trouwens vandaag net ook granaatappelsiroop gemaakt, kilo granaatappels gekocht, schoongemaakt, pond suiker erbij, laat dat trekken en dan door een zeef.
Heb net wat aangelengd met water en het smaakt al goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_103675444
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 16:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik weeg sowieso niet altijd alles af, maar proef gewoon, zou dat wel kunnen gaan doen als ik nog eens een kookboek schrijf.
Niet wetende hoe "vanille" je siroop smaakte, dacht ik eerst dat je meer zou toevoegen dan 2 eetlepels, wat de hoeveelheid suiker in de uiteindelijke custard natuurlijk wel flink zou beïnvloeden.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_119887575
Piet,

Ik heb ook geprobeerd vanilie siroop te maken. Zelfde ingredienten als jou gebruikt.
Zondag gedaan. Nu, maandag, is het nog steeds redelijk troebel. Er is een gedeelte naar de bodem van de fles gezakt maar er drijft ook een gedeelte bovenin.

Enig idee hoe dit op te lossen. Eventueel filteren in iets ?
Gezocht: Bands voor op ons Festival <> www.weitjerock.com
  maandag 3 december 2012 @ 18:17:35 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119888176
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2012 17:59 schreef KleinKipje het volgende:
Piet,

Ik heb ook geprobeerd vanilie siroop te maken. Zelfde ingredienten als jou gebruikt.
Zondag gedaan. Nu, maandag, is het nog steeds redelijk troebel. Er is een gedeelte naar de bodem van de fles gezakt maar er drijft ook een gedeelte bovenin.

Enig idee hoe dit op te lossen. Eventueel filteren in iets ?
gewoon laten staan, zakt vanzelf uiteindelijk.
Bedenk dat het wel een maand of langer moet staan om de smaak goed te krijgen.
Mijne is inmiddels meer dan een jaar oud en smaakt nog steeds beter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_119889831
oke, ik heb hem net in de kast gezet. Zal over een maandje eens kijken.

thks
Gezocht: Bands voor op ons Festival <> www.weitjerock.com
  dinsdag 19 februari 2013 @ 19:49:36 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123086204
Mij siroop is bijna op, helaas, moet nieuwe maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 19 februari 2013 @ 19:49:50 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123086220
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2012 18:59 schreef KleinKipje het volgende:
oke, ik heb hem net in de kast gezet. Zal over een maandje eens kijken.

thks
Is het wat geworden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_123112077
Hij is wel helderder geworden. Maar er blijft een gedeelte bovenin hangen (drijven). De smaak is opzich goed.

Ik weet alleen niet goed wat ik met het bezinksel/ en het gedeelte wat drijft moet doen. Kan ik dat gewoon meemengen met waar ik het dan ook ingiet ?
Gezocht: Bands voor op ons Festival <> www.weitjerock.com
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')