De Nederlandse belastingbetaler zou jaarlijks ongeveer ¤ 7 mrd betalen als Angela Merkel en Nicolas Sarkozy gemeenschappelijke Europese obligaties hadden willen invoeren.Gelukkig besloten ze dat voorlopig niet te doen, zegt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo.
Chef-econoom Kai Carstensen van het Ifo berekent dat in een ‘basis-scenario’ de Duitse overheid in het eerste jaar nog het relatief geringe bedrag van circa ¤ 6 mrd betaalt. Hoe meer oude schuld wordt vervangen door nieuwe hoe hoger de rekening wordt. ‘Op de lange duur gaat het om een som van ¤ 47 mrd per jaar.’
Carstensen komt tot zijn conclusie op basis van een vrij simpele berekening.Hij gaat ervan uit dat de rente op eurobonds ongeveer gelijk zal zijn aan het gewogen gemiddelde rentepercentage in de eurozone op 31 juli. Aangezien Duitsland veel minder betaalt voor een lening dan bijvoorbeeld Spanje of Italië, rolt daar een eurorente uit die ver boven de Duitse staatsrente ligt.
BerekeningIn Carstensens berekening gaat het om een ‘spread’ van 2,28%-punt. Als dat percentage wordt vermenigvuldigd met de totale bruto-staatsschuld van Duitsland (¤ 2080 mrd), dan kom je uit op een bedrag van ¤ 47 mrd. Voor Nederland zou het bij dezelfde berekening dus gaan om ongeveer ¤ 7 mrd per jaar.
Carstensen geeft toe dat zijn berekening omgeven is van grote onzekerheden, zowel omhoog als omlaag.
Makkelijker verhandelbaarPositief zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat euro-obligaties makkelijker verhandelbaar zijn dan Duitse schulden. Ook zou je kunnen zeggen dat 31 juli van dit jaar een moment was waarop het renteverschil tussen Zuid-Europa en Duitsland al erg hoog was door speculatie op de markten. Carstensen heeft daarom ook een iets positiever scenario berekend waarin deze bezwaren zijn meegenomen. Hij komt dan uit op kosten voor de Duitse belastingbetaler van euro 33 mrd per jaar.
Van de andere kant is ook een veel zwarter scenario te bedenken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de leningen uitgegeven door Duitse banken en bedrijven? Hierbij gaat het om een veelvoud van de overheidsschulden. ‘Zeker voor kleinere bedrijven in Duitsland mag worden aangenomen dat zij net als de staat meer rente moeten betalen. Met andere woorden, het wordt duurder voor hun om te investeren in Duitsland. Europese obligaties gaan dus ten koste van Duitse groei.’
Precies dezelfde foutMaar het ergste en meest fundamentele bezwaar van Carstensen tegen Europese staatsobligaties is dat Europa daarmee precies dezelfde fout zou maken als in de eerste tien jaar van de eurozone. Ook toen was er voor Zuidelijk Europa geen enkele prikkel zijn staatsschulden aan te pakken. De rente lag veel te laag, en er stroomden enorme hoeveelheden geld vanuit het rijke Duitsland naar het zuiden.
Carstensen: ‘Als dat geld nou nog productief zou zijn gebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe fabrieken, dan was daar nog wat voor te zeggen. Maar dat is niet zo, het is verdwenen in de vastgoedmarkt en consumptieve bestedingen van de overheid. Op de lange duur onhoudbaar.’
Keihard bezuinigenVolgens het Ifo is er maar een weg uit de crisis en dat is door keiharde bezuinigingen. De markt is volgens Carstensen daarbij eerder een hulpmiddel dan een sta-in-de-weg. ‘Als de markten de rente in Italië niet hadden opegjaagd, hadden Berlusconi niets gedaan. Hetzelfde geldt voor Griekenland en Portugal.’
Wat hem betreft hebben Angela Merkel en Nicolas Sarkozy dinsdag dan ook een stap in de juiste richting gezet. Zij verordonneren namelijk alle eurolanden binnen een aantal jaren te voldoen aan een ‘gouden regel’, die zegt dat de overheid geen nieuwe schulden meer mag maken.
http://fd.nl/economie-pol(...)er-jaar?visited=trueEuro wordt steeds leuker voor ons
[ Bericht 0% gewijzigd door ikweethetookniet op 18-08-2011 17:39:02 ]