abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_100657377
Omdat het grote kookboekentopic vervuild dreigde te raken, bij deze een topic waar je al je frustraties/lovende woorden/doodsverwensingen/zegeningen kwijt kunt voor het inferieure product dat Nederlandse bakkers durven af te leveren.

quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 19:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

En bij deze moet ik maar eens kijken of ik 'm in de boekenwinkel kan inzien... Op een of andere manier gaan bij mij bij de combinatie 'Nederland' en 'Bakker´ de haren preventief overeind staan. Maar misschien is dat de uitzondering die de regel bevestigd.
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, is ook niet voor niets dat ik hem ook nog niet heb, ik had dat idee ook. Maar hoor niettemin goede verhalen, dus moet hem ook eens bekijken
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:56 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Want :?
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nederlandse bakkers niet echt vermaard zijn voor de hoge kwaliteit van hun producten, maar eerder om schuimbrood, blikappeltaart met geleiafdekking met abrikozensmaak en veel te dure broodjes
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 21:03 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Als jij een écht goede bakker in NL weet, dan houd ik mij aanbevolen. Op de Haarlemmerstraat in A'dam weet ik er eentje die best aardig bakt, maar verder kom ik zelfs bij de bakkers die prentenderen goed te zijn, vooral slappe meuk met een afbaksmaakje tegen. En het meest frappante is dat zodra je naar het eerste het beste dorp over de grens (D of B, maakt niet uit) gaat, daar bij de eerste de beste bakker naar binnenloopt, je met een uitstekend brood naar buiten loopt.

maar dit is allemaal een beetje offtopic in een kookboekentopic
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:02 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Zijn er eigenlijk nog wel banketbakkers die bv. zelf nog de taartbodems bakken?


[ Bericht 0% gewijzigd door stavromulabeta op 12-08-2011 22:18:01 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100657545
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:02 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Zijn er eigenlijk nog wel banketbakkers die bv. zelf nog de taartbodems bakken?
Wellicht vind je er nog een, als je heel goed zoekt. Een hoogbejaarde bakker, ergens in een dorp diep in de Drentse bossen ofzo. Maar aangezien de meeste bakkers niet eens meer de moeite doen om hun slagroom zelf te slaan, vrees ik het ergste.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100657878
http://www.volkorenbrood.nl (geen spam)

Geen banket maar wel, volgens mij, erg goede broodbakkerij in Amsterdam in de Wibautstraat en de Ruyschstraat
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 22:30:58 #4
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100658275
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Wellicht vind je er nog een, als je heel goed zoekt. Een hoogbejaarde bakker, ergens in een dorp diep in de Drentse bossen ofzo. Maar aangezien de meeste bakkers niet eens meer de moeite doen om hun slagroom zelf te slaan, vrees ik het ergste.
Ik rij wekelijks van de Achterhoek naar de Kop van Noord-Holland dus ik hoop dat er wat langs die lijn zit qua banketbakkers :9

Voor de rest ben ik wel te spreken over het brood van Menno.

[ Bericht 8% gewijzigd door Erasmo op 12-08-2011 22:40:11 ]
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 22:47:52 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100659003
Schaamteloze tvp
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100659168
We hebben gelukkig in ons dorp nog een bakker die wel heerlijk brood maakt. Wel prijzig.
http://www.vvlp.nl/Filialen/Bloemendaal
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_100659599
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:30 schreef Erasmo het volgende:

Voor de rest ben ik wel te spreken over het brood van Menno.
Die blijkt hier vlakbij een verkooppunt te hebben (bij een slagerij, dat dan weer wel... Niet bepaald de eerste plek waar ik naar lekker brood ga zoeken). Daar ga ik morgen eens langs.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_100659650
quote:
Op vrijdag 12 augustus 2011 21:03 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Als jij een écht goede bakker in NL weet, dan houd ik mij aanbevolen. Op de Haarlemmerstraat in A'dam weet ik er eentje die best aardig bakt, maar verder kom ik zelfs bij de bakkers die prentenderen goed te zijn, vooral slappe meuk met een afbaksmaakje tegen. En het meest frappante is dat zodra je naar het eerste het beste dorp over de grens (D of B, maakt niet uit) gaat, daar bij de eerste de beste bakker naar binnenloopt, je met een uitstekend brood naar buiten loopt.

maar dit is allemaal een beetje offtopic in een kookboekentopic
Haarlemmerstraat, Vlaams broodhuis??? Die is best aardig ja.

Valt me ook op. Waar ik woon is een bakkersfamilie die al sinds 18 nog wat terug gaat en nu 3 winkeltjes verspreid heeft over de plaats. Die is best prima. Lekker brood en vaak afwisseling. Alleen niet wat ik zoek. Dat brood uit belgie, of iets dat op steen gebakken is bijvoorbeeld, echte Ciabatta's en brood zo lekker dat je maar wil blijven door eten. Dat vind ik niet in NL. Volkoren, meergranen, pan, knip.... zucht. NL en brood, eigenlijk NL en kwalitatief goed en lekker eten...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 23:29:53 #9
150815 Tha-CheF
guess who's back
pi_100660987
http://www.desemenzo.nl/

Deze gast weet ook wel waar die mee bezig is. Omgeving Waalwijk.
In Memphis, Tennessee, a woman is not to drive a car unless a man warns approaching motorists or pedestrians by walking in front of the car that is being driven.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 00:09:45 #10
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_100662631
Ja, maar verkoopt alleen aan groothandel en horeca.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 00:49:31 #11
284578 EricOscuro
Anders dan anders
pi_100664043
Als het om banketbakkers gaat, Ernst Puik in Veendam.
Die bakt alles met roomboter... ik weet alleen niet of hij nog steeds taartjes maakt. Hij had altijd een banktetbakkerij/ annex pattiserie... die heeft hij verkocht.... en is daarna 100 meter verderop weer begonnen.

Maar hij was altijd wel vermaard (en berucht).
Want naast een vakman was het ook een behoorlijke innemer van de drank (die hij soms behoorlijk dronken in zijn toepetje goot, en het daar vervolgens weer uitdronk _O- )

Maar vraag het Freek de Jonge, Youp van 't Hek en welk theaterpersoonlijkheid maar, Ernst Puik kennen ze allemaal!
De wereld is vol met kleuren, neem geen genoegen met een zwart/ wit visie. De kleuren zitten vaak in de nuance.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 01:00:50 #12
150815 Tha-CheF
guess who's back
pi_100664494
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 00:09 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar verkoopt alleen aan groothandel en horeca.
Met een lief mailtje en oprechte interesse kan veel gebeuren...
In Memphis, Tennessee, a woman is not to drive a car unless a man warns approaching motorists or pedestrians by walking in front of the car that is being driven.
pi_100665841
quote:
14s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:52 schreef golfer het volgende:
We hebben gelukkig in ons dorp nog een bakker die wel heerlijk brood maakt. Wel prijzig.
http://www.vvlp.nl/Filialen/Bloemendaal
Kom ik ook nog wel eens en overstijgt imho niet het niveau van de gemiddelde warme bakker.
pi_100670021
http://www.sallands-houtovenbrood.nl

waardeloze site, ongelofelijk lekker brood :)
pi_100670033
Totaal vernaggelde prutsbakkers tegenwoordig, vaak.
pi_100671645
In Amsterdam zit in het straatje tussen de Nieuwe Hoogstraat en de Nieuwmarkt een goede bakker, hij heet Ton Sol en maakt alles zelf! Geen brood, alleen patisserie. Appeltaartje kost 6 euro.

Edit: het heet Petit Patisserie Ton Sol.
pi_100671777
Een bakker die alles zelf nog doet is zoals ik het begrepen heb vrijwel nergens meer te vinden. Als ze zelf al deeg maken is het al heel wat tegenwoordig.

Of heb ik het verkeerd?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_100671778
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 00:09 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar verkoopt alleen aan groothandel en horeca.
De winkels waar je zijn producten kunt kopen staan ook op zijn site.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_100671890
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 22:30 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ik rij wekelijks van de Achterhoek naar de Kop van Noord-Holland dus ik hoop dat er wat langs die lijn zit qua banketbakkers :9

Voor de rest ben ik wel te spreken over het brood van Menno.
In een dorpje boven Alkmaar zit een bakkerij dat nagenoeg alles zelf maakt. De slagroomtaarten zijn daar echt ongelooflijk lekker !

http://www.bakkerijfrankrood.nl/

(nu even dicht i.v.m. vakantie)

Overigens zag ik gisteravond om 22:00 een warme bakker zijn brood voor vandaag al in de winkel leggen. Echt vers is dat dus ook niet meer...
...everyone's afraid, but that's no excuse...
pi_100672843
Ik heb eigenlijk niet zo'n sterk idee van hoe brood moet smaken. Ik vind het juist leuk dat het overal in Europa weer anders is, alleen dat Duitse brood waarvan je na 1 sneetje flink doorkauwen vol zit lust mij niet.

Wat me vooral stoort is het 'schuimbrood' met een krokant korstje wat dan een Italiaanse bol wordt genoemd en bij de AH ligt. Dat komt toch wel erg dicht in de buurt van 'gebakken lucht'.

Ik haal vaak Italiaanse bollen bij de Italiaan, die ze dan weer schijnt te betrekken van een Turkse bakker, en dat is gewoon heel lekker brood, met weinig lucht. Helaas is die er sinds kort alleen nog maar met smaakjes. Turks brood vind ik ook erg lekker, ook goed beschikbaar hier.

Bij de AH haal ik vaak "Schnitt" broodjes, die zijn ook prima te doen. In tegenstelling tot de kaiserbroodjes en de andere bollen is dat geen schuim met een korstje, maar brood met zowel substantie als smaak. Verder kan ik best vrolijk worden van een bruin of volkoren van gewoon een goede bakker met jonge boerenkaas. Ik geloof best dat het lekkerder en puurder kan, maar het smaakt me toch wel goed hoor.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_100673016
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 23:01 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Die blijkt hier vlakbij een verkooppunt te hebben (bij een slagerij, dat dan weer wel... Niet bepaald de eerste plek waar ik naar lekker brood ga zoeken). Daar ga ik morgen eens langs.
Helaas, de broodverkopende slager blijkt op vakantie te zijn, getuige het A4-tje op de deur... Beetje jammer dat ie het niet op z'n website heeft gezet, dat had een hoop gefiets gescheeld. Dat wordt nog twee weken wachten voordat ik weet hoe die Menno bakt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 13:51:48 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100674878
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 11:10 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Een bakker die alles zelf nog doet is zoals ik het begrepen heb vrijwel nergens meer te vinden. Als ze zelf al deeg maken is het al heel wat tegenwoordig.

Of heb ik het verkeerd?
Meeste bakkers gebruiken idd mixen, alleen water toevoegen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:01:52 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100675185
In Zutphen zit driekant, biologische bakkerij, lunchroom en een aparte taartengallerie. Het brood is redelijk goed, het draaistok lekker (een soort baguette) en hun taarten echt goed, duidelijk veel beter dan wat het gros van de banketbakkers verkoopt.
Www.driekant.nl
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:28:26 #24
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100675918
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:
In Zutphen zit driekant, biologische bakkerij, lunchroom en een aparte taartengallerie. Het brood is redelijk goed, het draaistok lekker (een soort baguette) en hun taarten echt goed, duidelijk veel beter dan wat het gros van de banketbakkers verkoopt.
Www.driekant.nl
De site ziet er veelbelovend uit, wel jammer dat ze margarine gebruiken in het brood.
pi_100676006
Ik heb een paar jaar in .BE gewoond.
En daar is het brood al stukken beter dan hier.
Plus ze zijn allemaal op zondag tot een uur of 12 open (is hun beste dag).
pi_100676107
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:31 schreef ausweiss het volgende:
Ik heb een paar jaar in .BE gewoond.
En daar is het brood al stukken beter dan hier.
Plus ze zijn allemaal op zondag tot een uur of 12 open (is hun beste dag).
Brood wordt steeds minder smaakvol in nld helaas.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:39:01 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100676250
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:28 schreef Erasmo het volgende:

[..]

De site ziet er veelbelovend uit, wel jammer dat ze margarine gebruiken in het brood.
Jep, maar dat is vanwege de vegetariers die er veel komen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100676301
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, maar dat is vanwege de vegetariers die er veel komen.
Meeste veggies hebben weinig tegen zuivel dacht ik?
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 14:44:54 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100676455
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:40 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Meeste veggies hebben weinig tegen zuivel dacht ik?
Wel tegen reuzel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100677913
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 14:31 schreef ausweiss het volgende:
Ik heb een paar jaar in .BE gewoond.
En daar is het brood al stukken beter dan hier.
Plus ze zijn allemaal op zondag tot een uur of 12 open (is hun beste dag).
Dit. Ik snap niet waarom bakkers dat niet doen in NL. Fuck die maandag voor ze. Ga lekker open op zondag ochtend. Op zondag ben ik juist bereid om lekkere broodjes bij het ontbijt te doen omdat je de tijd hebt. En ik spreek heel veel mensen die dat ook een goed idee vinden.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 15:35:09 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100677951
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 15:34 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dit. Ik snap niet waarom bakkers dat niet doen in NL. Fuck die maandag voor ze. Ga lekker open op zondag ochtend. Op zondag ben ik juist bereid om lekkere broodjes bij het ontbijt te doen omdat je de tijd hebt. En ik spreek heel veel mensen die dat ook een goed idee vinden.
Die gaan liever klagend failliet denk ik wel eens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 16:49:12 #32
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_100680246
Hier is een bakker
  zondag 14 augustus 2011 @ 01:13:24 #33
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_100699623
Het kostte me een week of 2 in Wales, voordat ik een diep respect ontwikkelde voor de Nederlandse bakker.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_100706520
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 01:13 schreef Tanin het volgende:
Het kostte me een week of 2 in Wales, voordat ik een diep respect ontwikkelde voor de Nederlandse bakker.
Het koste mij een dag of 1 in Belgie, voordat ik de Nederlandse bakker diep verafschuwde.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zondag 14 augustus 2011 @ 17:06:10 #35
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_100719136
Jammer dat er zo negatief over de bakkers wordt gepraat. Het probleem is dat er vraag is naar dat sponzige volume brood. Een bakker MOET daar helaas dus
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 11:42 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Het koste mij een dag of 1 in Belgie, voordat ik de Nederlandse bakker diep verafschuwde.
Een Belgische bakker gebruikt precies dezelfde grondstoffen als een Nederlandse bakker. Een Belgisch brood heeft alleen een korter proces waardoor dit brood minder ontwikkeling heeft gehad en vervolgens ook minder volume krijgt en een compactere kruim. Bak dit brood stevig met een dikke korst en je hebt een Belgisch brood.

Een Belgisch brood is dus vele malen makkelijker te maken dan een Nederlands brood. Om een Nederlands "bus" brood precies zo vol volume te krijgen, de juiste scheuring en een fijne kruim structuur is ervaring nodig. En tijd! Voordat een Nederlands brood gebakken is ben je al snel 4 uur verder! In de Nederlandse bakkerijen zit zeker evenveel ervaring en vakmanschap als bij een Belgische bakker. Alleen is de vraag in Belgie naar een ander brood.

Afgelopen week heb ik een kast opgeknapt. Dit was een antieke kast ooit door een echte timmerman in elkaar gezet. Nergens een boutje, nergens een schroef, alles in elkaar geklonken en op maat gemaakt. Echt een vakmanschap!!!! Tegenwoordig kopen de mensen meubels uit grote warenhuizen en komen de kasten uit mega fabrieken. Daar doet men niet moeilijk over. Als een bakker gaat "automatiseren" zijn de mensen ineens kritisch en is het allemaal maar niks.

Je moet het ook eens vanuit de bakker bekijken. Als een bakker zoals vroeger het brood met de hand gaat maken, de grondstoffen van vroeger gaat toevoegen krijg je inderdaad het brood "van vroeger". Maar dan moet je dat zelfde brood helaas voor het dubbele van de prijs gaan verkopen omdat je er anders geen cent aan verdient. Dat gaan de mensen niet doen. Vervolgens nemen de mensen het mee naar huis, stoppen het in de vriezer of eten het een dag later, wat krijg je: Bakker, mijn brood is droog en niet meer te eten. De standaard van vroeger is niet meer de standaard van vandaag.

De VRAAG in Nederland is Bus brood met veel volume en wat ook nog eens minimaal 3 dagen mals moet blijven. Daarnaast heeft iedere bakker ook nog wel een assortiment met speciale broden. Als de mensen die hierboven de ambachtelijke bakkers nou niet zo afkraken maar eens met deze bakkers in gesprek gaan dan weet ik zeker dat deze bakker iets wil gaan ontwikkelen wat jullie willen. Dit zal nooit een omzet knaller worden maar dan zijn jullie ook tevreden (je HOEFT natuurlijk zo'n busbrood niet te kopen ;) )

Ik ga vanaf september een leuke uitdaging aan en dat is het runnen van een eigen bakkerij. Het gros zal busbrood worden zoals de klant dat wil. Daarnaast zal er ook zeker een leuk assortiment komen waar wat minder vraag naar is maar wel de moeite en de uitdaging waard is!

Ik vind het jammer dat er veel mensen zo negatief praten want een bakker is en blijft een ambacht. De bakkers staan zich de hele nacht uit te sloven om het brood te maken waarnaar wordt gevraagd. En dat is wel de kracht van de ambachtelijke bakker. Het brood is niet al een dag oud maar ovenvers!

Oh ja en voor mensen die denken dat bakkers alleen maar poeders gebruiken: Dat is dus niet zo... Meestal is het een toevoeging aan het meel/bloem. (bv 5% van het bloemgewicht). In deze poeders zitten wat enzymen voor de malsheid en wat emulgatoren om volume te trekken. Maar verder zit er in wat er ook in "het brood van vroeg zat" zoals melk(poeder), Desem (gedroogd, maar hetzelfde principe), Vet (danwel plantaardig) enz.
  zondag 14 augustus 2011 @ 17:12:22 #36
137360 mrPanerai
Bekende Belg!
pi_100719381
Jullie zullen toch maar even de grens naar Vlaanderen over moeten gaan.
pi_100719412
Succes met je zaak ^O^
pi_100719643
Goeie koffiekoeken zijn hier ook bijna niet te vinden.
Niet alleen van die in de roze fondant gedoopte rozijnen rondjes.

  zondag 14 augustus 2011 @ 17:39:39 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_100720290
Tja, mrZ je zal gelijk hebben, maar, neemt niet weg dat ik het brood KUT vindt..
Net zoals het vlees wat de meeste slagers verkopen. Ik weet waarom hij niet aan gemarmerd vlees doet, libelle huivrouwtjes roepen dan iiiiiiiiiii VET! Maar neemt niet weg dat het graatmagere te kort afgehangen vlees kut met peren is.
Dat het brood zo vaak kut is, komt door mensen als Weltscherz die bang zijn vol te zitten 1 sneetje.
Voor een hard bolletje betaal ik bij een NL bakker 50 cent en krijg dan een kutproduct, ga ik de grens over krijg ik geweldig lekkere witte bolletjes voor 20, die wel een krokante korst hebben en geen harde droge.
Waarom bakt geen enkele NL bakker een fatsoenlijke croissant, maar hebben Duitse, Franse en Belgische bakkers daar geen moeite mee.
Appleltaart? Gemakzuchtig klef deeg met blikappels en gelei met abrikozensmaak.
Eerstbeste huisvrouw maakt zo een betere.
Gek trouwens dat mensen die wel echt brood bakken, brood van menno, wel zo geliefd zijn. En als die bakkers zo goed zijn, waarom is het doorsnee brood dan niet beter dan supermarkt brood?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_100720578
Brood van Menno, echt zo heerlijk smaakvol _O_
pi_100738160
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 17:06 schreef Mr-Z het volgende:
Jammer dat er zo negatief over de bakkers wordt gepraat. Het probleem is dat er vraag is naar dat sponzige volume brood. Een bakker MOET daar helaas dus

[..]

Een Belgische bakker gebruikt precies dezelfde grondstoffen als een Nederlandse bakker. Een Belgisch brood heeft alleen een korter proces waardoor dit brood minder ontwikkeling heeft gehad en vervolgens ook minder volume krijgt en een compactere kruim. Bak dit brood stevig met een dikke korst en je hebt een Belgisch brood.

Een Belgisch brood is dus vele malen makkelijker te maken dan een Nederlands brood. Om een Nederlands "bus" brood precies zo vol volume te krijgen, de juiste scheuring en een fijne kruim structuur is ervaring nodig. En tijd! Voordat een Nederlands brood gebakken is ben je al snel 4 uur verder! In de Nederlandse bakkerijen zit zeker evenveel ervaring en vakmanschap als bij een Belgische bakker. Alleen is de vraag in Belgie naar een ander brood.

Afgelopen week heb ik een kast opgeknapt. Dit was een antieke kast ooit door een echte timmerman in elkaar gezet. Nergens een boutje, nergens een schroef, alles in elkaar geklonken en op maat gemaakt. Echt een vakmanschap!!!! Tegenwoordig kopen de mensen meubels uit grote warenhuizen en komen de kasten uit mega fabrieken. Daar doet men niet moeilijk over. Als een bakker gaat "automatiseren" zijn de mensen ineens kritisch en is het allemaal maar niks.

Je moet het ook eens vanuit de bakker bekijken. Als een bakker zoals vroeger het brood met de hand gaat maken, de grondstoffen van vroeger gaat toevoegen krijg je inderdaad het brood "van vroeger". Maar dan moet je dat zelfde brood helaas voor het dubbele van de prijs gaan verkopen omdat je er anders geen cent aan verdient. Dat gaan de mensen niet doen. Vervolgens nemen de mensen het mee naar huis, stoppen het in de vriezer of eten het een dag later, wat krijg je: Bakker, mijn brood is droog en niet meer te eten. De standaard van vroeger is niet meer de standaard van vandaag.

De VRAAG in Nederland is Bus brood met veel volume en wat ook nog eens minimaal 3 dagen mals moet blijven. Daarnaast heeft iedere bakker ook nog wel een assortiment met speciale broden. Als de mensen die hierboven de ambachtelijke bakkers nou niet zo afkraken maar eens met deze bakkers in gesprek gaan dan weet ik zeker dat deze bakker iets wil gaan ontwikkelen wat jullie willen. Dit zal nooit een omzet knaller worden maar dan zijn jullie ook tevreden (je HOEFT natuurlijk zo'n busbrood niet te kopen ;) )

Ik ga vanaf september een leuke uitdaging aan en dat is het runnen van een eigen bakkerij. Het gros zal busbrood worden zoals de klant dat wil. Daarnaast zal er ook zeker een leuk assortiment komen waar wat minder vraag naar is maar wel de moeite en de uitdaging waard is!

Ik vind het jammer dat er veel mensen zo negatief praten want een bakker is en blijft een ambacht. De bakkers staan zich de hele nacht uit te sloven om het brood te maken waarnaar wordt gevraagd. En dat is wel de kracht van de ambachtelijke bakker. Het brood is niet al een dag oud maar ovenvers!

Oh ja en voor mensen die denken dat bakkers alleen maar poeders gebruiken: Dat is dus niet zo... Meestal is het een toevoeging aan het meel/bloem. (bv 5% van het bloemgewicht). In deze poeders zitten wat enzymen voor de malsheid en wat emulgatoren om volume te trekken. Maar verder zit er in wat er ook in "het brood van vroeg zat" zoals melk(poeder), Desem (gedroogd, maar hetzelfde principe), Vet (danwel plantaardig) enz.
Respect!
pi_100738457
Mr z, het is heel niet wat klanten willen. Voor zulk brood kun je net zo goed terecht bij de ah. Klanten willen lekker, vers brood. Als jij je als bakker niet voldoende onderscheidt van een supermarkt ga je dood als bakker. Een fout die veel bakkers al gemaakt hebben. Wat is je meerwaarde.
pi_100738939
In Tilburg heb je bakkerij Amman (is Nederlandse naam geen Turkse) die alles nog zelf maakt, van brood tot de chocolaatjes. Heeft geen website (achter de Besterd voor de mensen die bekend zijn in Tilburg) en is nu dicht vanwege vakantie. Uiteraard duurder dan de gewone bakker maar wel heerlijk :9

Van hem trouwens ook gehoord dat in elke stad wel een bakker is te vinden die alles nog zelf maakt, je moet alleen wel een beetje zoeken :)
pi_100739418
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 23:23 schreef sk888er het volgende:
In Tilburg heb je bakkerij Amman (is Nederlandse naam geen Turkse) die alles nog zelf maakt, van brood tot de chocolaatjes. Heeft geen website (achter de Besterd voor de mensen die bekend zijn in Tilburg) en is nu dicht vanwege vakantie. Uiteraard duurder dan de gewone bakker maar wel heerlijk :9

Van hem trouwens ook gehoord dat in elke stad wel een bakker is te vinden die alles nog zelf maakt, je moet alleen wel een beetje zoeken :)
Ze zouden een keurmerk moeten oprichten en een site met daarop waar je ze kunt vinden ;(
  maandag 15 augustus 2011 @ 03:27:33 #45
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_100746829
Weet iemand nog een goede bakker in groningen dan?
  maandag 15 augustus 2011 @ 03:45:27 #46
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_100747061
Krijg trek van dit topic :~
pi_100748563
quote:
1s.gif Op zondag 14 augustus 2011 23:15 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Mr z, het is heel niet wat klanten willen. Voor zulk brood kun je net zo goed terecht bij de ah. Klanten willen lekker, vers brood. Als jij je als bakker niet voldoende onderscheidt van een supermarkt ga je dood als bakker. Een fout die veel bakkers al gemaakt hebben. Wat is je meerwaarde.
Volgens mij gaat hier de 90/10 regel ook op. 90% van de mensen (zelfs al gaan ze naar een echte bakker) boeit het niet zo verschrikkelijk veel hoeveel beter het brood bij een bakker is ten opzichte van een supermarkt en 10% wel. Tenzij je in een echt grote stad je bakkersbedrijf voert, kun je niet leven van die 10% dus moet je concessies doen. De truc is niet genoeg concessies te doen om (een groot deel van) die 90% binnen te krijgen, maar niet te veel concessies om je brood echt te laten lijken op supermarktbrood :)
pi_100748602
Net weer even een lekker volkoren gehaald bij Hartog in Amsterdam :9
pi_100748655
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 07:46 schreef tjoptjop het volgende:
Net weer even een lekker volkoren gehaald bij Hartog in Amsterdam :9
Deze dus. Hartog is geweldig in zijn eenvoud.
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_100748704
quote:
1s.gif Op maandag 15 augustus 2011 07:53 schreef Drive-r het volgende:

[..]

Deze dus. Hartog is geweldig in zijn eenvoud.
Al heeft de website nu wel zo'n yuppige uitstraling gekregen. De winkel en de prijzen zijn nog niet yuppig gelukkig
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')