abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator dinsdag 11 oktober 2011 @ 00:19:11 #101
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_102942287
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 00:14 schreef Clan het volgende:
De film 'Den vaderlant ghetrouwe' geeft met gebruik van historisch materiaal een beeld van de gebeurtenissen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog en het eerste oorlogsjaar. Er zijn beelden te zien de Nederlandse mobilisatie en de Duitse expansie. De film kon worden gemaakt met medewerking van The American Information Office, Profilti en Polygoon.
Mooie beelden blijven dat, vooral het stukje met de FT17.
pi_102942787
quote:
17s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 00:19 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Mooie beelden blijven dat, vooral het stukje met de FT17.
Inderdaad, je krijgt de foto's, die we veelal hiervoor zagen, nu in beweging te zien. Dat tankette van Renault blijft een leuk ding, er staat op YouTube een filmpje van een Amerikaans programma waarin ze deze tankette van stal halen en erin gaan rijden, heel grappig.
pi_102984676
Welke types lichte en middelzware tank waren door Nederland besteld?
Waat ein waer, waat ein waer” zei Mien taege Bair en Bair neukdje Mien door ut banksjtil haer.
pi_102985160
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 12 oktober 2011 00:26 schreef DDDDDaaf het volgende:
Welke types lichte en middelzware tank waren door Nederland besteld?
quote:
In Nederland heeft men in 1938 elk geval besloten tot de bestelling van 40 Vickers MK-IV tanks, met ik meen een 20 mm kanon (ipv mitrailleur). Deze bestelling is ook geplaatst. Ik weet niet of deze tanks in Indie zijn geleverd ipv in Nederland. Ze waren al wel betaald. Vermoedelijk hebben de Engelsen ze zelf gehouden.

De middelzware tanks die men heeft willen bestellen waren vermoedelijk de Mathilde I (Engels) of de Renault R-35 (F) of de Hotchkiss H-39 (F). Ook de Somua S-35 (F) zou zijn overwogen. Ik weet niet of er indertijd bestellingen voor deze tanks zijn geplaatst of dat er daadwerkelijk al een geconcentreerde interesse was voor een van deze types. Ik weet wel dat Nederland zocht in de range van 4-20 ton. Geen zware tanks dus.

Het KNIL had meer dan 500 MH (Marmom Harrington) lichte tanks besteld - het merendeel hiervan was met een 37 mm kanon uitgerust. Hiervan waren slechts een handvol aanwezig in december 1941. Verder waren er enkele tientallen pantserwagens van Vickers Cardon-Lloyd (met twee Lewis machine geweren). Daarnaast hadden we waarschijnlijk de beschikking over een handvol Vicker MK-II lichte tanks (zeker is dat zo'n 20 tanks zijn geleverd aan Nederlands Indie). Daarnaast zijn enkele Alvis Straussler (twee assige) pantserwagens en Krupp-Braat pantserwagens in dienst geweest. Er schijnen daarnaast enkele Zuid-Afrikaanse pantserwagens in dienst te zijn geweest. Ik ken hiervan de naam en type niet.

Verder verwijs ik maar naar: http://www.geocities.com/dutcheastindies/KNIL_armour.html

Die weten meer dan ik.
Bron: http://www.grebbeberg.nl/(...)=5328&group=1&view=3
  Moderator woensdag 12 oktober 2011 @ 00:47:05 #105
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_102985255
Het Grebbeberg forum. 14.gif
Ik zal morgen eens in de boeken van John Bom kijken, staat ook het eea in meen ik me te herinneren.
Het Nederlands Indisch Leger had ook een aantal afdelingen (?) vechtwagens, maar dat staat los van de bestellingen door de Landmacht, misschien weet Clan daar het fijne van.
  Moderator / Redactie FP maandag 17 oktober 2011 @ 02:33:28 #106
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_103177010
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_103651258
registreer om deze reclame te verbergen
Prins Bernhard - Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten 1944-1945

RitmeesterBernhard.jpg
Ritmeester ą la suite

Zijn eerste stappen op het pad van een lange, militaire loopbaan, zette de prins op q december 1936, toen hij bij Koninklijke Besluit tot luitenant-ter-zee der eerste klasse én ritmeester ą la suite (boven de sterkte, red.) werd benoemd. Negentien dagen later beėdigde luitenantgeneraal Roėl Bernhard tot officier, tijdens de Grote Parade op het Malieveld.
Op 7 januari 1937 traden Bernhard en Prinses Juliana in het huwelijk. Zijn achternaam werd veranderd in `Van Lippe-Biesterfeld' en hij kreeg de titel `Prins der Nederlanden'. Tijdens de eerste maanden van het huwelijk reisden het jonge, koninklijk echtpaar veelvuldig door Europa. Zo brachten zij op 9 mei 1937 aan boord van Hr.Ms. Gelderland een bezoek aan het Harwich in Engeland.

De eerste oorlogsjaren

KapiteinderGrenadiers.jpg
Kapitein der Grenadiers

Bij de Duitse inval in Nederland van mei 1940, verschenen Duitse vliegtuigen boven Huis ten Bosch.
De koninklijke familie evacueerde naar Paleis Noordeinde, om vervolgens op bevel van Koningin Wilhelmina naar Groot-Brittanniė te vertrekken. Kort na aankomst in Londen, stak Prins Bernhard, inmiddels benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin, weer het kanaal over.

In Zeeuws-Vlaanderen maakte hij een tocht langs het Nederlands leger - dat bestond uit 3.000 schamel bewapende mannen - om ze een hart onder de riem te steken. Ook bezocht hij de mijnenlegger Hr.Ms. Van Meerlam, die ondanks vijandelijke luchtaanvallen vanuit Vlissingen de haven van Duinkerken had bereikt, om vervolgens naar GrootBrittanniė uit te wijken.
Na de capitulatie van Nederland keerde Bernhard via Parijs terug naar Londen. Daar werd hij op 3 augustus 1940 benoemd tot kapiteinterzee ą la suite, alsmede tot kolonel ą la suite van de Koninklijke Landmacht én kolonel-titulair ą la suite van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger. Tijdens deze eerste periode in Londen hield de prins zich voornamelijk bezig met het uitdenken van strategieėn, waarmee de Nederlandse Krijgsmacht nieuw leven ingeblazen kon worden. Met de oprichting van het Prins Bernhard Fonds - op 10 augustus 1940 - kreeg hij de gelegenheid om een aantal plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Voor vrede en vaderland

Het Prins Bernhard Fonds - waarvan Bernhard het regentschap aanvaardde - verenigde meerdere actiecomités die geld inzamelden om de Britten in de oorlogvoering alle mogelijke steun te verlenen. Zo bekostigde het fonds de aankoop van `Spitfire'-jachtvliegtuigen. Later kwam het geld ook ten goede aan de versterking van de uitgeweken Nederlandse strijdmacht. Ook werd een Indische afdeling van het fonds in het leven geroepen, die uiteindelijk het leeuwendeel van de inkomsten binnenbracht.

Met gelden uit het Prins Bernhard Fonds konden onder meer 32 `Lockheed Hudson'-bommenwerpers, honderd `Vickers Supermarine Spitfire'-jachtvliegtuigen, zes tanksen drie motortorpedoboten worden aangeschaft. Op 26 augustus 1941 gaf de prins tenslotte, door middel van een radiotoespraak, de aftrap voor een groots opgezette campagne om nog geld voor een torpedobootjager, Hr.Ms. Van Galen, in te zamelen.

Toch hield prins Bernhard zich niet alleen bezig met het materieel, want ook de personeelsproblematiek ging hem aan het hart. Met name waar het de wederopbouw van de Nederlandse Koninklijke Marine in Groot-Brittanniė betrof, speelde de prins een belangrijke rol. Mensen wisten hem dan ook te vinden. Dit bleek wel uit een brief die hij ontving van twee zeeofficieren uit Soerabaja. Op 1 juli 1941 schreven zij hem: `De bemanningen van Harer Majesteits schepen willen vechten voor hun land en niet achteraf worden gehouden, alsof zij behoorden tot de zeemacht van een neutrale mogendheid, slechts bereid tot morele en niet te onvoordelige economische steun aan de oorlogvoering'.

Naar Hotel De Wereld

Tijdens de Londense jaren groeide de prins verder in zijn militaire rol. Nadat hij in mei 1941 zijn vliegbrevet haalde, werd hij in augustus benoemd tot Hoofd der Koninklijke Militaire Missie te Londen. Ook in deze functie onderhield hij nauw contact met de marine. Zo bezocht hij de kruiser Hr.Ms. Jacob van Heemskerdc in Belfast, voordat het schip eernok om de zeemacht in de indische wateren te gaan versterken. Ook onderhield hij in deze periode een goede band met Nederlandse militairen en schrok hij er niet voor terug om mee te gaan met bombardementsvluchten boven bezet gebied.

London-1940_Pr_Bernhard.jpg
London 1940

In maart 1942 hield de prins een toespraak voor Radio Brandaris, gericht op zeevarenden, waarin hij refereerde aan het zeevarende karakter van Nederland: `Wij Nederlanders, zijn altijd een zeevarend volle geweest. Wij zijn er trots op. En nu meer dan ooit..., want op de vrije zeeėn kunnen wij ons aandeel blijven nemen in de strijd, ook na de overweldiging van ons vaderland. In deze oorlog is iedere zeeman een frontsoldaat'.

Op 13 mei 1943 bracht de prins - inmiddels benoemd tot schoutbijnacht van de Koninklijke Marine, generaal-majoor van de Koninklijke Landmacht en generaal-majoor titulair van het Koninklijk NederlandsIndisch Leger - een bezoek aan Nederlandse motortorpedoboten in Dover. Ook was Prins Bernhard aanwezig bij de indienststelling van de onderzeeboot Hr.Ms. Zwaardvisch, te Barrowin-Furness.

Op 15 december werd de prins benoemd tot vice-admiraal der Koninklijke Marine, luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht en luitenant-generaal titulair van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger. Eind maart 1944 bracht hij samen met Koningin Wilhelmina een bezoek aan Hr.Ms. Flores en Soemba, voordat deze schepen naar Normandiė vertrokken voor `Operation Overlord' van D?day.

GeneraalBernhard1945.jpg
Wageningen 1945

Op 3 september 1944 werd Prins Bernhard benoemd tot Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten.
In deze hoedanigheid vormde hij de bindende factor tussen de diverse verzetsorganisaties. Ook was hij in deze functie aanwezig toen de Duitsers in mei 1945 in het Wageningse Hotel De Wereld de capitulatie ondertekenden.

Bron: http://www.visser-maritiem.nl/Het%20mil.%20leven%20van%20PB.html
pi_104274321
Uit: de OnderOfficier, mei 1996

358nn09.jpg
5jyaus.jpg
9kuipk.jpg
2zjc2zb.jpg
FortWestervoortTweedeWereldoorlog5.jpg
FortWestervoortTweedeWereldoorlog6.jpg
FortWestervoortTweedeWereldoorlog7.jpg
FortWestervoortTweedeWereldoorlog8.jpg
pi_105396330
Ik was bijna begonnen met het inscannen van de kranten, maar ze staan al op internet;

http://www.oorlogskranten.nl/
pi_105428040
Voor mijn grootmoeder was Prins Bernhard een held met wie ze ook nog wel eens contact had. Later denk ik dat ze wel min of meer besefte dat hij fouten heeft gemaakt, als ik daar naar vroeg wilde ze echter daar niet al te veel woorden aan vuil maken dus wat dat betreft blijft het enigszins ook speculatie, ik weet nog altijd niet wat ik van Bernhard moet denken, verrader of niet.
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:04:05 #111
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105428310
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 20:58 schreef Joker89 het volgende:
Voor mijn grootmoeder was Prins Bernhard een held met wie ze ook nog wel eens contact had. Later denk ik dat ze wel min of meer besefte dat hij fouten heeft gemaakt, als ik daar naar vroeg wilde ze echter daar niet al te veel woorden aan vuil maken dus wat dat betreft blijft het enigszins ook speculatie, ik weet nog altijd niet wat ik van Bernhard moet denken, verrader of niet.
Ik denk dat we wel mogen stellen dat, mocht hij inderdaad een verrader zijn, er wel verscheidene kabinetten gevallen zouden zijn en hij geen Prins de Nederlanden meer was.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105428390
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:04 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Ik denk dat we wel mogen stellen dat, mocht hij inderdaad een verrader zijn, er wel verscheidene kabinetten gevallen zouden zijn en hij geen Prins de Nederlanden meer was.
Mede dankzij de redenen die jij noemt denk ik dat er nog veel meer argumenten te bedenken zijn waarom ze het juist daarom maar al te graag zouden willen verzwijgen.
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:07:36 #113
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105428466
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:05 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Mede dankzij de redenen die jij noemt denk ik dat er nog veel meer argumenten te bedenken zijn waarom ze het juist daarom maar al te graag zouden willen verzwijgen.
Dat had nooit verborgen kunnen blijven.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105428587
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:07 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Dat had nooit verborgen kunnen blijven.
Dat we erover praten zegt misschien al meer dan genoeg.
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:12:39 #115
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105428660
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:10 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Dat we erover praten zegt misschien al meer dan genoeg.
Als, alle geheimen (als die er zijn) openbaar waren, hadden we het er nooit meer over gehad?
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105428785
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:12 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Als, alle geheimen (als die er zijn) openbaar waren, hadden we het er nooit meer over gehad?
Jij stelt dat het nooit verborgen had kunnen blijven.
Wat dat betreft is er ook genoeg over geschreven om als tegenargument te fungeren lijkt mij.
Waarmee ik doel dat je misschien wel gelijk hebt maar dat het dus ook niet verborgen is gebleken. Maar dat het grotendeels slechts ontkend wordt door de overheid en het koningshuis.
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:23:03 #117
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105429112
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:15 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Jij stelt dat het nooit verborgen had kunnen blijven.
Wat dat betreft is er ook genoeg over geschreven om als tegenargument te fungeren lijkt mij.
Waarmee ik doel dat je misschien wel gelijk hebt maar dat het dus ook niet verborgen is gebleken. Maar dat het grotendeels slechts ontkend wordt door de overheid en het koningshuis.
Er is zat over geschreven. En er zijn genoeg bewijzen vanuit de pers e.d. en bergen ontkenningen, bevestigingen of "geen commentaar" vanuit Koningshuis en Regering.

Maar dat heeft niks te maken met jouw stelling: " dat we er over praten zegt genoeg". Dat is natuurlijk kul.

Of er nu wel of geen verborgen feiten zijn. Er zal altijd over gesproken worden. Hier, in C&H, TRU of BNW.

En dat zal ook nooit stoppen.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105429218
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:23 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Er is zat over geschreven. En er zijn genoeg bewijzen vanuit de pers e.d. en bergen ontkenningen, bevestigingen of "geen commentaar" vanuit Koningshuis en Regering.

Maar dat heeft niks te maken met jouw stelling: " dat we er over praten zegt genoeg". Dat is natuurlijk kul.

Of er nu wel of geen verborgen feiten zijn. Er zal altijd over gesproken worden. Hier, in C&H, TRU of BNW.

En dat zal ook nooit stoppen.
Ik bedoel niet dat we erover praten dat het ook daadwerkelijk waar is. Jij stelde dat het nooit verborgen had kunnen blijven, ik bedoelde door te zeggen dat wij erover praten, dat het ook niet verborgen is gebleven (stel dat het waar is). Niet dat ons gesprek al per definitie impliceert dat het waar is ;) :). Ik ben wel benieuwd wat jouw mening is wat betreft de beschuldigingen.
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:27:31 #119
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105429322
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:25 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Ik bedoel niet dat we erover praten dat het ook daadwerkelijk waar is. Jij stelde dat het nooit verborgen had kunnen blijven, ik bedoelde door te zeggen dat wij erover praten, dat het ook niet verborgen is gebleven (stel dat het waar is). Niet dat ons gesprek al per definitie impliceert dat het waar is ;) :). Ik ben wel benieuwd wat jouw mening is wat betreft de beschuldigingen.
Het kan ook nooit verborgen blijven. Want elk soort informatie komt binnen een gestelde termijn vrij ter inzage.

Of het nu de regering of Koningshuis betreft. Alles komt ooit boven water.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:28:28 #120
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105429371
En mbt de beschuldigingen. Ik wacht met mijn oordeel tot alle feiten boven tafel komen.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105429489
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:27 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Het kan ook nooit verborgen blijven. Want elk soort informatie komt binnen een gestelde termijn vrij ter inzage.

Of het nu de regering of Koningshuis betreft. Alles komt ooit boven water.
Misschien wel maar zolang je niet alles weet kan je dat eigenlijk ook niet zeggen denk ik.

quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:28 schreef Cobra4 het volgende:
En mbt de beschuldigingen. Ik wacht met mijn oordeel tot alle feiten boven tafel komen.
Maar ik neem aan dat je nu ook toch wel min of meer iets vermoedt, of denkt, ik ben benieuwd.
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:32:25 #122
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105429551
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:31 schreef Joker89 het volgende:

[..]

Misschien wel maar zolang je niet alles weet kan je dat eigenlijk ook niet zeggen denk ik.
Eens ^O^
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105429566
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:32 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Eens ^O^
;) :)
Haha
  Moderator / Redactie FP zaterdag 10 december 2011 @ 21:33:20 #124
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_105429595
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:31 schreef Joker89 het volgende:
Maar ik neem aan dat je nu ook toch wel min of meer iets vermoedt, of denkt, ik ben benieuwd.
Correct. Maar dat krijg je van mij niet te horen zonder alle berichten en feiten. ;)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_105429653
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:33 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Correct. Maar dat krijg je van mij niet te horen zonder alle berichten en feiten. ;)
Haha dat is jouw recht wel jammer hoor.
Haha
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')