abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 2 september 2011 @ 15:51:49 #201
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_101491502
Morgen pizzadag, ga zometeen deeg maken :9
pi_101495890
is het wat geworden motorbloempje?
Kan iemand mij aub uitleggen wat het voordeel is van deeg een dag van tevoren maken en in de koelkast dumpen? Het gist werkt trager en als je gewoon op tijd begint haal je hetzelfde resultaat op kamertemp. En als je normaal brood in de koelkast bewaard droogt het enorm uit omdat het snel vocht verliest op koelkast temp. Dus waarom in godsnaam je deeg in de koelkast bewaren?
Misschien moet ik een keer 2 broodjes bakken, 1 dag vantevoren in de koelkast en de andere op de dag zelf. Lijkt me interessant. Beetje vergelijken en foto's maken.. hmmm... iemand tijd teveel? :P
pi_101496189
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2011 21:00 schreef motorbloempje het volgende:
[ afbeelding ]
Nu in de oven!

En daarna in de oven:

[ afbeelding ]
Prachtig! O+
pi_101498476
Ook nog even een lunchpizzaatje spammen:
pi_101500873
hmm lunchpizza spam :9
pi_101502078
Ziet er mooi uit!! Krijg gelijk weer trek :Y)
Vanavond hadden wij ook pizza. Helaas maar 1 ipv 2. Er bleef 1 pizza op de schieter hangen en kreeg ik echt niet los :( Nou ja, zondag weer een poging :P
pi_101502670
Blijven hangen op de schieter? Maar jij hebt toch een Ferrari-oven? Dat vind ik juist het voordeel van de Ferrari/Bestron, die 2 halve plankjes. Op deze manier kan er voor de Hollandsche pizzabakker niets mis gaan, net een soort zakdoekje leggen. Ik met een echte schieter in de weer? Ik ga er geen geld op inzetten. Maar met een reguliere oven moet je haast wel, ik heb er best respect voor.
pi_101506711
Ik heb een ferrari maar die halve plankjes gebruik ik niet. Heb zelf een 3 tal schieters gemaakt.
Waarschijnlijk heb ik te weinig semolina op de schieter gedaan. Ach ja, kan gebeuren maar balen was het wel ;)
pi_101508470
Probeer die halve plankjes alsjeblieft een keer. Is in Napels geen verhaal natuurlijk, maar ik zal je niet verraden. We willen geen paardenhoofd in je bed. Maar seriously: je doet nu moeilijk waar het makkelijk kan. De plankschieters voegen niets toe aan de smaak oid. Kijk maar ff wat je doet, maar een pizza compleet belegt die aan de schieter zou blijven hangen, zou ik zelf een beetje agressief van worden.
pi_101508596
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 september 2011 22:27 schreef Yvesss het volgende:
Probeer die halve plankjes alsjeblieft een keer. Is in Napels geen verhaal natuurlijk, maar ik zal je niet verraden. We willen geen paardenhoofd in je bed. Maar seriously: je doet nu moeilijk waar het makkelijk kan. De plankschieters voegen niets toe aan de smaak oid. Kijk maar ff wat je doet, maar een pizza compleet belegt die aan de schieter zou blijven hangen, zou ik zelf een beetje agressief van worden.
Eensch, zo'n ferrari is volgens mij ook te klein voor een schieter, je kunt de pizza nergens heenschieten. Dus: te voorzichtig, resultaat =plakken?
pi_101509831
Oeh, thank you Lilie. Talk some sense into the woman. Ik heb die gave niet.
  † In Memoriam † vrijdag 2 september 2011 @ 23:28:26 #212
91830 MaximusTG
pi_101511850
@evo87: Deeg langzaam laten rijzen in de koelkast is bevorderlijk voor de smaak. Behalve de gist gebeuren er nog meer dingen in het deeg, die de kans krijgen hun ding te doen doordat de werking van het gist langzamer is. Deeg dat uitdroogt in de koelkast? Als het goed afgedekt is gebeurt er niks mee hoor, dat kan je totaal niet vergelijken met wat er met brood gebeurt.

Over de schieter; voor die ferrari zullen die halve plankjes vast goed werken, maar met een normale kan dat ook prima hoor. Je hoeft echt niet die schieter er in een keer onderuit te trekken.
Je begint door lekker wat semolina of maïsmeel op de schieter te doen, gevormde deeg erop. Schud een beetje, zodat de pizza lekker los ligt. Saus erop, weer een keer schudden, rest beleg, weer keer schudden. Ga naar pizzaoven, schud nog een keer, de pizza moet vrij kunnen bewegen. Plaats rand schieter op rand steen en schud schieter beetje zodat rand pizza op rand steen komt. Trek nu de schieter met kleine schokjes onder de pizza vandaan.
pi_101521096
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 september 2011 22:29 schreef LieLie het volgende:

[..]

Eensch, zo'n ferrari is volgens mij ook te klein voor een schieter, je kunt de pizza nergens heenschieten. Dus: te voorzichtig, resultaat =plakken?
Als ik die halfjes had gebruikt was de pizza ook blijven plakken. Ik had te weinig semolina erop gedaan. Normaal heb ik helemaal geen problemen met de pizzaplankjes/schieters. En te groot zijn ze ook niet want ik heb ze net iets groter als die halfjes gemaakt.

[ Bericht 0% gewijzigd door sjanette op 03-09-2011 11:26:04 ]
  zaterdag 3 september 2011 @ 11:55:28 #214
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_101522195
Het deeg ziet er vooralsnog goed uit, ben benieuwd of het vormen dit keer wel lukt met zo'n hoog vochtgehalte.
pi_101522484
Gisteren bij de gamma 2x 30x40x0,5 cm triplex gehaald. Gisteren uitgezaagd en vandaag de schuine kanten eraan gemaakt. Nu liggen ze in de eerste laag olie.

Gisteren ook pizzadeeg gemaakt. Volgens het recept van MaximusTG. Maar mijn Typo00 bloem was halverwege op. Dus aangevuld met normaal bloem.
Was flink nat. Dus met wat bloem bestoven en in de koelkast. Maar ik denk dat mijn gist dood is ofzo. Want na een nacht is het niet echt gerezen. Twijfel nu of ik nieuwe maak of deze gewoon gebruiken.
pi_101523346
Ik zou geen triplex gebruiken voor bereiding van voedselwaren. Er zit lijm in en dat zal niet speciaal geschikt zijn voor voedsel.
pi_101523496
Dan heb jij denk nog nooit een pizzaschep gezien, want die zijn 90% van de keren van triplex of multiplex gemaakt. Daarnaast het ligt alleen op de bovenkant en dat olie ik in.
  zaterdag 3 september 2011 @ 17:05:22 #218
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_101528423
Dit waren dus 2 deegbolletjes à la maximusrecept :')



Hoe ga ik dit in godsnaam vormen :D
  zaterdag 3 september 2011 @ 17:08:33 #219
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_101528517
Ze hadden in 2 bakjes gemoeten :7

Maar nu... Bakje op de kop op een bebloemd werkblad en in 2-en snijden?
heitieh
  zaterdag 3 september 2011 @ 17:10:18 #220
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_101528565
Dat gaat het waarschijnlijk wel worden maar het is zo'n nat deeg :P Het is me echt een raadsel hoe de natdeegpizzabakkers hier mee omgaan :P
pi_101528719
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 september 2011 17:10 schreef Erasmo het volgende:
Dat gaat het waarschijnlijk wel worden maar het is zo'n nat deeg :P Het is me echt een raadsel hoe de natdeegpizzabakkers hier mee omgaan :P
Zo was het bij mij ook. Wat ik gedaan heb is inderdaad bakje op zn kop (op een bebloemd werkblad), in tweeen "snijden" met een plastic spatel, nog een klein beetje kneden eigenlijk alleen om het op te bollen (herhaaldelijk dubbelvouwen naar dezelfde kant, en aan de onderkant dichtknijpen), en dan nog even blijven rusten.

Bij het vormen had het bij mij geen enkele elasticiteit, maar het scheurde niet als ik het voorzichtig deed.

Ik had wel de indruk, omdat het zo nat was, dat het nog meer aan de schieters plakte.

Succes ermee!
pi_101529637
gewoon een normaal recept gebruiken wat je met je handen kunt bewerken, probleem opgelost ;)
  zaterdag 3 september 2011 @ 17:53:09 #223
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_101529746
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 september 2011 17:47 schreef evo87 het volgende:
gewoon een normaal recept gebruiken wat je met je handen kunt bewerken, probleem opgelost ;)
Ik wil juist betere bodems maken.

Ben nu bezig en het gaat redelijk met een goed bebloemd blad.
pi_101540041
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 september 2011 17:53 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ik wil juist betere bodems maken.

Ben nu bezig en het gaat redelijk met een goed bebloemd blad.
En is het goed gelukt?

Is je toetsenbord niet vies nu trouwens?
Oh, and that's a bad miss!
  † In Memoriam † zondag 4 september 2011 @ 12:00:53 #225
91830 MaximusTG
pi_101548368
@Erasmo: Ja, je kunt het beste losse bakjes gebruiken als je het deeg in de bakjes nog laat rijzen buiten de koelkast. Als je 1 bak gebruikt moet je het deeg als je het uit de koelkast haalt verdelen, opbollen en afdekken. Kan ook, is extra handeling. Tenminste, dat opbollen doe je ook bij het maken van het deeg, maar dan heb je toch al rotzooi.
Tis idd niet gemakkelijk, werken met natter deeg, is kwestie van oefenen. En zorgen dat je deeg altijd 'gecoat' is met een klein laagje bloem. Als je het gaat uitrekken verdwijnt dat laagje, dus dan kan je bv je deeg weer even neerleggen op je werkblad.
Schieters idd goed bestuiven met semolina. Liever een keer iets teveel dan te weinig.

@Drukvout: Deeg rijst niet heel veel in de koelkast, dat klopt, op moment dat je het uit de koelkast haalt, tijdje voor je het gaat bakken rijst het nog het meeste.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')