Oke, als ik beetje google vind ik lijstje van welke gewicht deeg ie aankan. Voor brooddeeg staat 600 gram max. Als je naar het recept in mijn sig kijkt, kan je dan het deeg voor 2 pizza's maken, die van 4 pizza's is dan al te zwaar.
Doodnormale bloem kan, maar is niet altijd ideal. Het kan best zijn dat je een merk vindt, huismerk, amerk, maakt niet uit, dat die een goed resultaat geeft. Maar je weet het niet van te voren. Het gaat erom dat je bloem een vrij hoog gehalte gluten heeft. Die zorgen ervoor dat je deeg samenhang heeft en het gas vasthoudt dat door de gist geproduceerd wordt.
'Tipo 00' is slechts een aanduiding van de uitmalingsgraad en zegt verder niks over de verdere eigenschappen van de bloem. Echter wordt er over het algemeen 'farina di grano tenero tipo 00' bedoeld.
Dat is dus bloem van zachte tarwe. Alleen!! In Italie wordt elke tarwe die NIET harde tarwe is, zachte tarwe genoemd. Dat is hier anders. De zachte tarwe die hier wordt gebruikt voor bloem is niet per se geschikt voor pizza.
Dus zachte tarwe hier heet ook zachte tarwe daar, alleen niet alle zachte tarwe uit Italie zou hier zachte tarwe genoemd worden.
Dan heb je daarnaast nog een Duits systeem en een Amerikaans systeem voor classificatie van bloem.
Mijn advies: maak eens pizza met gewone simpele tarwebloem in je keukenmachine. Kijk of dat een beetje werkt en smaakt. Bestel daarna een pakje tipo 00, en kijk of je veel verschil merkt
.
Ik heb zelf hier:
http://www.pastaetc.nl/in(...)a2250fb4701d715be84fEen keer een paar pakken van die 'The Chef's Flour' van Antimo Caputo' besteld. Wel vrij prijzig!
En hier:
http://www.de-zuidmolen.n(...)aar=%27Ja%27&Hmi=143Een 5 kg zak Amerikaanse patentbloem, eiwitgehalte 13,8 % ! (=gluten). Dit om een beetje te experimenteren met het resultaat van verschillende bloemsoorten.
Verschil zit dan vaak in het vermogen water op te nemen, hoe snel het deeg bruin wordt in de oven, etc. Als je namelijk geen oven hebt die heet genoeg wordt, dan is het beste resultaat dat je kan behalen niet met tipo 00.
[ Bericht 11% gewijzigd door MaximusTG op 08-08-2011 10:02:00 ]