abonnement Unibet Coolblue
  zondag 4 september 2011 @ 12:35:42 #226
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_101549483
Meel type je vanzelf wel weer van het toetsenbord af :P

Voor de rest zijn ze redelijk gelukt, alleen mochten ze iets langer in de oven.





Het vormen blijft nog moeilijk maar ik kan nu in ieder geval het deeg onder handen nemen zonder dat de helft op mijn handen achterblijft.
  † In Memoriam † vrijdag 9 september 2011 @ 13:01:11 #227
91830 MaximusTG
pi_101747295
Smaakten ze goed Erasmo?

Vanavond hier ook weer pizza bakken! Deeg is al lekker gerezen in de koelkast. Hoop dat ik een paar mooie foto's gemaakt krijg, tis steeds al zo donker in de keuken en de rest van het huis :(.
pi_101758960
De Erasmo-pizza's ontberen wat hitte, maar hoeven absoluut niet verkeerd te zijn geweest. Als Erasmo me deze voor de lunch wil presenteren, sla ik niet af. En als Erasmo een beetje soepel deegje heeft, worden het zeker en vast mooie cirkeltjes. Gewoon doen.
  zondag 11 september 2011 @ 16:18:17 #229
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_101820373
Net een dubbel recept pizzadeeg gemaakt voor 12 pizzabroodjes :9
Liggen nu te rijzen ;)


Besmeren:


Belegd:



Afgebakken:


En klaar voor de vriezer:


[ Bericht 49% gewijzigd door MissHobje op 11-09-2011 19:43:36 ]
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_102086917
Gisteren weer een poging gewaagd, deze keer meer succes.

Ten eerste had ik een wat droger deeg gebruikt. Een gewoon soepel en elastisch deeg dat net niet aan je handen plakt.

En met de bestron, eerst voorverwarmd met alleen onderverwarming op maximum temperatuur, pizza erin, daarna overschakelen op alleen bovenverwarming.

Nu werd hij wel mooi bruin. :)

[ Bericht 2% gewijzigd door kuifje_fok op 18-09-2011 22:44:00 ]
pi_102258919
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2011 09:50 schreef kuifje_fok het volgende:
En met de bestron, eerst voorverwarmd met alleen onderverwarming op maximum temperatuur, pizza erin, daarna overschakelen op alleen bovenverwarming.

Nu werd hij wel mooi bruin. :)
Kijk, daar hebben we wat aan! Morgen voor 5 personen pizza maken, dus ga het dan gelijk proberen!
pi_102259110
Misshobje, dat is belachelijk slim! Dat ga ik ook doen. :D

Gister grote 5 persoons piza gemaakt. Was heerlijk, gewoon normaal recept van het pak. O+
I wonder if the stars sign, the life that is to be mine. - Enya
pi_102640338
Gisteren weer Maximus zijn recept gemaakt voor 2 personen. Persoonlijk vond ik het deeg te nat om mee te kunnen werken. Kreeg het niet in een vormpje... Vorige keer lukt dit wel. Dus wat er mis is gegaan..
Voortaan ook iets meer deeg maken. Was wel een hele dunne bodem.

Moet zeggen dat mijn pizzasteen heel erg goed bevalt. Ik heb geen last meer van een natte pizza in het midden en mijn bodem is altijd gaar. Ook de luchtbubbels zijn er nu gewoon altijd. Beste aankoop voor in de keuken sinds tijden (hmmm mijn KitchenAid was ook wel erg goed :D )
  † In Memoriam † maandag 3 oktober 2011 @ 11:15:08 #234
91830 MaximusTG
pi_102643228
Het is inderdaad niet altijd makkelijk om het deeg te vormen, maar heb er toch eigenlijk nooit problemen mee. Wel is het zo dat verschillende soorten bloem minder of meer water op kunnen nemen. Mijn recept is op basis van die van Varasano en Reinhart, en die gebruiken Amerikaanse bloem, ook omdat dat een beter resultaat geeft in niet houtovens.
Als je farina di grano tenero tipo "00" gebruikt moet je waarschijnlijk wat minder water gebruiken, omdat die bloem minder water kan opnemen.
pi_102643385
Wat ik trouwens niet heel duidelijk vind in je pizzarecept (wat ik trouwens gebruik)
Welk recept ik nou moet gebruiken... Ik heb geen zuurdesem. Want je zegt origineel recept. Dan denk ik dat is van Varasano en dan zeg je varasano recept maar aangepast naar dikte...

Ook bij het bloem snap ik niet wat er staat 525 (395/130) (wat is dat tussen haakjes?)
En het gist vind ik vrij weinig. Ik gebruik altijd meer. Misschien de zunigheid dat ik niet een heel zakje wil weggooien :P
  † In Memoriam † maandag 3 oktober 2011 @ 11:36:18 #236
91830 MaximusTG
pi_102643848
Ah, nou, als je de inleiding leest, dan zie je daar daar dat ik inspiratie heb opgedaan door het lezen van de website van Jeff Varasano. Alleen gebruikt hij een desem. Die had ik toen ook niet. Dus heb ik verhoudingen qua gist etc. overgenomen van Peter Reinhart. Dat is het eerste recept, voor 2 en 4 personen.
Daarna heb ik het recept van Varasano ook opgenomen in het document omdat ik later wel een desem gemaakt heb. Dus wat dat betreft zou je dat natuurlijk ook het "originele recept" kunnen noemen, maar dit is gezien vanaf eerdere versies van mn document ;).

Wat betreft die haakjes, bij de bereidingswijze staat dat je begint met 75% van de bloem en vervolgens langzaam de rest bijmengt. Dat is voor 525 gram bloem eerst 395, en dan 130 er langzaam bij ;).
Ja, gist is niet veel. dat is juist het idee. Doordat je het deeg lang en langzaam laat rijzen heb je genoeg aan weinig gist. Die gist vermenigvuldigt zelf namelijk ook nog in het deeg. Als je het zonde vindt om zo'n zakje weg te gooien kan je beter een 500 grams verpakking kopen van Bruggeman



Veel goedkoper per gewicht, en je kan het prima lang bewaren. Verpakking goed dicht houden en af en toe een beetje in een afsluitbaar bakje te doen vanwaar uit je dan afmeet.
pi_102644039
Ahhh oke alles duidelijk dan.

Waar kan je die bruggeman kopen? Ik ken alleen die groene zakjes van 7/8 gram... Of staat het gewoon bij de AH?
  † In Memoriam † maandag 3 oktober 2011 @ 11:49:13 #238
91830 MaximusTG
pi_102644265
Nee, verkopen ze niet bij AH helaas, hebben ze bij de Welkoop/Boerenbond :). Daar hebben ze ook allerlei mixen/melen van Soezie. Ook gewoon witte bloem, maar daar zit geloof ik wel wat verbetermiddelen in. De "Frans Krokant" levert wel lekkere pizza's op.
pi_102648929
quote:
Op maandag 3 oktober 2011 11:15 schreef MaximusTG het volgende:
Het is inderdaad niet altijd makkelijk om het deeg te vormen, maar heb er toch eigenlijk nooit problemen mee. Wel is het zo dat verschillende soorten bloem minder of meer water op kunnen nemen. Mijn recept is op basis van die van Varasano en Reinhart, en die gebruiken Amerikaanse bloem, ook omdat dat een beter resultaat geeft in niet houtovens.
Als je farina di grano tenero tipo "00" gebruikt moet je waarschijnlijk wat minder water gebruiken, omdat die bloem minder water kan opnemen.
Weet je ook hoeveel minder water? Ik gebruik ook "00" bloem en er is bijna niet mee te werken. Niet wetende dat "00" minder water opneemt.
  † In Memoriam † maandag 3 oktober 2011 @ 15:02:50 #240
91830 MaximusTG
pi_102649964
Heb mn pdfje geupdate :). Tis voor tipo 00 ongeveer 55 tot 60% hydratatie. Wat je dan doet is dus het gewicht van de bloem in grammen, in mijn geval 525 gram * 0.55 = 288.75 gram water. Of dus 525*0.60 = 315 gram water.
pi_102655037
Dank je!
  † In Memoriam † donderdag 6 oktober 2011 @ 16:08:31 #242
91830 MaximusTG
pi_102774291


Van de week nog een snel plaatpizzaatje gebakken met een restje "00" bloem. Was erg lekker :).
pi_102793823
ziet er weer puik uit!
pi_102835384
Niet om reclame te maken, maar op deze turkse recepten website staat het maken van een italiaanse pizza stap voor stap uitgelegd (met foto's). Heb vandaag allerlei ingrediënten in huis gehaald, heb het recept uitgeprint, heb deze hele topic doorgespit, en morgen ga ik het eens proberen, geheel op eigen houtje, ouders zijn weg dus dat scheelt. Ik zal morgen ook wat foto's plaatsen.
pi_102836437
MissHobje, wat een briljant idee. Ik heb ook erg veel zin om weer eens pizza te maken/eten, dus misschien vandaag maar even deeg knutselen en dan morgen eten. Wel nog even op zoek naar ideeën voor lekkere topping. En hopen dat het nu beter gaat met die schieter, want dat was vorige keer een drama.
pi_102845722
Ik wil Aschwin's pizzarecept gaan proberen, en herinnerde me toen deze topicreeks. Heeft iemand hier ervaring met de stoeptegel-in-oven-techniek? Ik neem aan dat stoeptegelfabrieken niet hun producten optimaliseren om zo min mogelijk schadelijke stoffen / stank uit te stoten als een gek ze in een gloeiende oven legt?
pi_102848193
Waar plaats ik het beste de bakplaat, perfect in het midden?

Details:
- Oven, max 260 graden (boven en onder gloei spiralen)
- Bakplaat + bakpapier
- 2x mini pizza +- 14cm
- Goed deeg van het bekende OP recept (gist versie).
  † In Memoriam † zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:42:47 #248
91830 MaximusTG
pi_102859776
Hmm, ik zou dan kiezen voor vrij dicht bij de bovenkant. Voorverwarmen met bakplaat in de oven, en dan deeg met bakpapier en al op de bakplaat doen. Niet te dicht bij de bovenkant, want zo'n bakplaat kan niet evenveel warmte vasthouden als een steen, dus je moet niet teveel warmte bovenop krijgen. Anders verbrandt de bovenkant van je pizza, terwijl de onderkant net aan gaar is.
Ook verbrandt bakpapier zo dicht bij de spiraal. Maar ik denk dat je er prima pizza mee gebakken krijgt.

@vriendelijkevriend: om eerlijk te zijn vind ik dat niet echt een geweldig recept, maar wat die tegel betreft, je zal er denk ik niet dood aan gaan, maar of het ongezond is.. Mocht je het toch willen proberen, laat de steen dan eerst een tijdje gewoon bakken in de oven. Als je dan niks vreemd ruikt..
Overigens hebben sommige Engelse sites het over "unglazed quarry tiles". Dat zijn stukken natuursteen. Dus geen betontegels!
pi_102876096
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 23:42 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, ik zou dan kiezen voor vrij dicht bij de bovenkant. Voorverwarmen met bakplaat in de oven, en dan deeg met bakpapier en al op de bakplaat doen. Niet te dicht bij de bovenkant, want zo'n bakplaat kan niet evenveel warmte vasthouden als een steen, dus je moet niet teveel warmte bovenop krijgen. Anders verbrandt de bovenkant van je pizza, terwijl de onderkant net aan gaar is.
Ook verbrandt bakpapier zo dicht bij de spiraal. Maar ik denk dat je er prima pizza mee gebakken krijgt.

@vriendelijkevriend: om eerlijk te zijn vind ik dat niet echt een geweldig recept, maar wat die tegel betreft, je zal er denk ik niet dood aan gaan, maar of het ongezond is.. Mocht je het toch willen proberen, laat de steen dan eerst een tijdje gewoon bakken in de oven. Als je dan niks vreemd ruikt..
Overigens hebben sommige Engelse sites het over "unglazed quarry tiles". Dat zijn stukken natuursteen. Dus geen betontegels!
Understatement... zelfrijzend pizzameel? en het dan niet laten rijzen (dat rusten ziet er niet uit als rijzen..)?? Lijkt me niet echt een lekkere bodem als je 't mij vraagt... :@
Ja doei.
  † In Memoriam † zondag 9 oktober 2011 @ 16:11:12 #250
91830 MaximusTG
pi_102877924
Hmm, dat had ik nog niet eens gezien. Ik zag die mix voor pizza, maar daar zit dus idd geen gist in. Dat is met bakpoeder! Bah. Daarom is het rusten ipv rijzen. Had pagina beetje gescand, want zat op mn telefoon, en vond al dat het "recept" vol stond met dikke onzin. Maar nu zie ik ook die eindresultaten.. Wat een berg dikgesneden spullen gaan dr op zeg..
Dat heeft niks met pizza te maken. En die steen verliest zn nut ook een beetje als je vervolgens het deeg in een koude pizzavorm de oven in doet.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')