Het koekjesrecept.
Ingrediėnten:
350 g bloem
100 g zelfrijzend bakmeel
125 g kristalsuiker
125 g boter, in blokjes
125 g golden syrup of lichte rietsuikerstroop (golden syrup is bij AH te krijgen)
1 groot ei, losgeklopt
Zeef bloem en bakmeel in een grote mengkom en roer de suiker erdoor.
Voeg de boter toe. Wrijf de ingrediėnten met de vingertoppen door elkaar tot het mengsel eruitziet als fijn broodkruim.
Maak als alle boter gelijkmatig met de bloem is vermengd, een kuiltje in het midden en voeg de siroop en het ei toe.
Vermeng alles goed tot een deeg en werkt ook de bloem langs de wand van de kom erdoor; stop met kneden als er een deegbal ontstaat.
Leg het deeg op een schoon werkvlak. Verdeel het in twee porties en druk ze uit tot twee platte schijven van hetzelfde formaat. Leg ze afgedekt tot gebruik in de koelkast, of rol ze direct uit.
Leg het deeg op een vel bakpapier.
Gebruik om een deeglap te krijgen die overal even dik is speciale ringen op de deegroller; deze zijn in verschillende dikte bij een speciaalzaak te koop.
Druk het deeg eerst platter met de hand of de deegroller, leg er een tweede vel bakpapier op en rol het deeg met de deegroller gelijkmatig uit.
Het bovenste papier zal af en toe kreukelen, trek het er rustig af, strijk het glad en leg het weer op het deeg.
Rol de deeglap rustig uit tot hij overal 5 mm dik is.
Leg het deeg nog tussen de twee vellen bakpapier in op een bakplaat en zet hem minstens 20-30 minuten in de koelkast voor u er koekjes gaat uitsteken.
Bewerk de rest van het deeg op dezelfde manier.
Verzamel de gekozen uitsteekvormpjes en begin met uitsteken. Til elk koekje op een met bakpapier beklede bakplaat en leg ze niet al te dicht bij elkaar, omdat het deeg iets zal uitlopen. U kunt de restanten deeg opnieuw uitrollen.
Verhit voor u begint de heteluchtoven tot 170 graden Celsius (conventionele oven 190 graden Celsius).
Zet de bakplaat op de middelste richel van de oven en bak ze 14-18 minuten, afhankelijk van de oven.
Haal de bakplaat uit de oven zodra de koekjes gaar zijn en net goudkleurig beginnen te worden, til het bakpapier met koekjes rustig op en leg het geheel op een taartrooster of til elk koekje met een spatel eraf en leg het op een rooster. Doe dit rustig, de nog hete koekjes zijn heel kwetsbaar!
Laat de koekjes helemaal koud worden voor u ze in een trommel legt, ze worden zacht als ze nog warm worden verpakt, besmeer ze ook dan pas met glazuur.
Bewaar de koude koekjes tussen vellen bakpapier in een luchtdicht afsluitbare trommel of plastic doos. U kunt ze zo maximaal een week bewaren.