quote:Verlaging overdrachtsbelasting remt nieuwbouw
De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting maakt bestaande woningen aantrekkelijker en is een plus voor de woningmarkt, maar het verslechtert wel de concurrentiepositie van nieuwbouw, aldus vrijdag het Economisch Bureau van ING.
Op nieuwbouwwoningen wordt geen overdrachtsbelasting gerekend, maar wel omzetbelasting. Ook de verkopen van nieuwbouw zitten in het slop, aldus de denktank. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 6600 nieuwbouwwoningen verkocht, tegenover 8400 een jaar eerder.
De verlaging van de overdrachtsbelasting moet een carrousel op gang brengen van mensen die een woning verkopen en zelf weer een andere kopen. Volgens de ING stimuleert dit de potentiële kopers van nieuwbouw niet. De periode van verlaging van de overdrachtsbelasting is een jaar, terwijl er vaak anderhalf jaar zit tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en de opleveringen daarvan. De potentiële kopers van nieuwbouw zullen hun bestaande woning dus pas over een jaar op de markt willen brengen en dan is de maatregel niet meer van kracht.
Volgens ING blijft nieuwbouw belangrijk voor ons land. De komende tien jaar stijgt het aantal huishoudens met 55.000 per jaar. Daarnaast worden jaarlijks zo'n 15.000 woningen gesloopt. Er zijn dus minstens 70.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Vorig jaar werden er 56.000 gebouwd. Volgens ING zal het aantal dit jaar uitkomen op 60.000 en volgend jaar op 62.000.
Als er 70.000 woningen per jaar tekort komen, dan moet het vraag vs aanbod spelletje toch vroeg of laat de boel in beweging brengen? Waar wonen die mensen nu dan? Thuis?quote:
Ik voel een oplossing voor dit probleem aankomen nl. het verlagen van de BTW voor nieuwbouw naar 6%quote:
Ik heb begrepen dat er weinig 'rek' zit in de bouwkosten, dus de verliezen moeten genomen worden op de speculatieve waarde van de bouwgrond. Als ik Elco Brinkman was dan ging ik lobbyen voor het beschikbaar stellen van landbouwgrond om huizen op te bouwen.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:33 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Als er 70.000 woningen per jaar tekort komen, dan moet het vraag vs aanbod spelletje toch vroeg of laat de boel in beweging brengen? Waar wonen die mensen nu dan? Thuis?
Zoiets? Geen idee.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:33 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Als er 70.000 woningen per jaar tekort komen, dan moet het vraag vs aanbod spelletje toch vroeg of laat de boel in beweging brengen? Waar wonen die mensen nu dan? Thuis?
quote:BevolkingstellerEr worden gemiddeld per dag ongeveer 500 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er op jaarbasis elke dag 370 mensen overlijden. Verder vestigen zich gemiddeld 400 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 305 emigranten vertrekken. Op jaarbasis groeit de bevolking van Nederland met gemiddeld 235 personen per dag.
Er staat toch ook niet dat er 70.000 woningen per jaar te kort komen.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:33 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Als er 70.000 woningen per jaar tekort komen, dan moet het vraag vs aanbod spelletje toch vroeg of laat de boel in beweging brengen? Waar wonen die mensen nu dan? Thuis?
Owjah, das ook zo. Maargoed, 10.000 daklozen per jaar is natuurlijk ook onacceptabel!quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:49 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Er staat toch ook niet dat er 70.000 woningen per jaar te kort komen.
Er zijn er jaarlijks 70.000 nodig en volgens de prognses worden er de komende jaren per jaar maar 60.000 gebouwd. Dat zijn er maar 10.000 "tekort"
Wat een onzin, als er meer doorstroming komt op de huizenmarkt is dit ook gunstig voor de nieuwbouw.quote:
Die tekorten bestaan natuurlijk al veel langer. Probleem is de enorme prijzen voor het stukje zand onder het huis.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:33 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Als er 70.000 woningen per jaar tekort komen, dan moet het vraag vs aanbod spelletje toch vroeg of laat de boel in beweging brengen? Waar wonen die mensen nu dan? Thuis?
Dat lijkt mij ook, maar goed, ik plaatste alleen een artikel van een ander....quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:48 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Wat een onzin, als er meer doorstroming komt op de huizenmarkt is dit ook gunstig voor de nieuwbouw.
En nadelen. Bouwrente, lange bouwtijd, veel extra kosten zoals: keuken, badkamer, vloeren, tuin, oprit, terrasquote:Daarnaast heeft nieuwbouw enorm veel voordelen tov een tweedehands huis.
Dat ligt aan de leeftijd van het tweedehands huis en aan het onderhoud natuurlijk..quote:Daarnaast zijn de woonlasten ook stukken lager door een veel lager energieverbruik
Er is natuurlijk ook een deel uitstroom, dat deel heeft geen nieuwe woning nodig. Daarnaast vraag ik me af hoeveel mensen er nog met een dubbele woning zitten?quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:48 schreef Revolution-NL het volgende:
Wat een onzin, als er meer doorstroming komt op de huizenmarkt is dit ook gunstig voor de nieuwbouw.
Ik ben eigenlijk wel benieuw hoeveel je daarop kan besparen? Ik hoorde laatst het nodige slechte nieuws over de zogenaamd energiezuinige balansventilatie systemen.quote:Daarnaast heeft nieuwbouw enorm veel voordelen tov een tweedehands huis. Daarnaast zijn de woonlasten ook stukken lager door een veel lager energieverbruik
Er komen ook steeds meer eenpersoonshuishoudens, ook in de komende tien jaar neemt dit aantal toe.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:44 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Owjah, das ook zo. Maargoed, 10.000 daklozen per jaar is natuurlijk ook onacceptabel!
Of dat nou komt door tekort huizen of omdat onze jeugd toch geen hypotheek kan krijgen omdat ze de komende 10 jaar hun puberale telefoonrekening moeten terugbetalen is natuurlijk de vraag...
Dat komt omdat de overheid het niet als zijn taak ziet om de bevolking te huisvesten. De taak van de overheid is om koste wat het kost de zeepbel in stand te houden. Dit komt omdat we geregeerd worden door een overheid die de banken lief heeft en zelf ook aan het kredietinfuus ligtquote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:52 schreef RemcoDelft het volgende:
De overheid lijkt er alles aan te doen om vooral de bubbel in stand te houden. Nu al ontsnapt er lucht, zodra de overheid het niet meer redt (waar komen de miljarden voor de OB-verlaging vandaan?) knalt de bubbel des te harder.
Dat zeker, geef mij maar nieuwbouw, alles nieuw.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:48 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]Daarnaast heeft nieuwbouw enorm veel voordelen tov een tweedehands huis. Daarnaast zijn de woonlasten ook stukken lager door een veel lager energieverbruik
Hetzelfde geld voor mij. Ik zou niet snel een tweedehands huis kopen.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:55 schreef meth77 het volgende:
[..]
Dat zeker, geef mij maar nieuwbouw, alles nieuw.
toppie hoor
geen tweedehands huis voor mij
Ik heb een nieuwbouw woning maar geen balansventilatiequote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:53 schreef VirtualMemory het volgende:
[..]
[..]
Ik ben eigenlijk wel benieuw hoeveel je daarop kan besparen? Ik hoorde laatst het nodige slechte nieuws over de zogenaamd energiezuinige balansventilatie systemen.
Vind nieuwbouw mensen altijd grappig.. jaren bezig met dingetjes doen in en om 'hun huis' en te wonen op een kale vlakte zonder iets of iemand.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:55 schreef meth77 het volgende:
[..]
Dat zeker, geef mij maar nieuwbouw, alles nieuw.
toppie hoor
geen tweedehands huis voor mij
Dat red ik ook wel als ik nooit douche of in bad gaquote:Op vrijdag 8 juli 2011 11:00 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik heb een nieuwbouw woning maar geen balansventilatie.
Mijn huis heeft wel hoogwaardige dakisolatie, HR++ beglazing, kunstof kozijnen, vloerisolatie, een spouw van 15cm dik, Douche WTW systeem.
Afgelopen jaar heb ik slechts 490m3 verstookt. Het is een eensgezinswoning met 450m3
Nieuwbouw lijkt leuk maar de stadshagens, leidse rijns en vathorsten van deze wereld zijn toch echt potentieloze flutwijken hoor. Het lijkt allemaal erg leuk en mooi en als je er gaat wonen is het in eerste instantie ook best aardig in een wijk met veel jonge ouders en dergelijk maar vergeet niet dat de wijk vanaf die eerste dag alleen nog maar minder wordt.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 10:57 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Hetzelfde geld voor mij. Ik zou niet snel een tweedehands huis kopen.
Mijn volgende huis word absoluut weer nieuwbouw
Die kunstofkozijnen zien er gewoon uit als houten kozijnen, alleen heb je wel het voordeel dat je nooit hoeft te schilderen en dat na 10 jaar de kozijnen in de buurt niet alle kleuren van de regenboog hebben omdat iedereen een eigen kleurtje kiest.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 11:02 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
Dat red ik ook wel als ik nooit douche of in bad ga![]()
Overigens is een WTW unit een verkapte balansventilatie - die zal ook nooit helemaal uitstaan en je huis continu voorzien van verse - doch opgewarmde - lucht.
En kunstof kozijnen zijn![]()
De laatste vinex wijken zijn juist enorm divers en echt een enorme verbetering ten opzichte van de pre 1990 en in minder mate pre 2000 woningen waar duizenden dezelfde rijwoningen staan. Ik zou er niet dood gevonden willen worden.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 11:06 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Nieuwbouw lijkt leuk maar de stadshagens, leidse rijns en vathorsten van deze wereld zijn toch echt potentieloze flutwijken hoor. Het lijkt allemaal erg leuk en mooi en als je er gaat wonen is het in eerste instantie ook best aardig in een wijk met veel jonge ouders en dergelijk maar vergeet niet dat de wijk vanaf die eerste dag alleen nog maar minder wordt.
Na amper een jaar staan er al massa's huizen te koop in de buurt en dat blijft de eerste jaren zo. De waardegroei van je huis wordt enorm afgeremd door het feit dat je een huis hebt dat één op één concureert met tig andere huizen die volstrekt vergelijkbaar en massaal aangeboden zijn die zich alleen in prijs kunnen onderscheiden en de wijk zelf verliest zijn charme binnen 10 jaar volledig als er al weer een nieuwe wijk is gebouwd waar nu de jonge ouders met hun leuke kinderen gaan wonen.
Wat dan overblijft is een wijk met niets bijzonders en een huis op een kaveltje van 110 m2 dat een één op één kopie is van de vele troosteloze huizen om je heen.
De architect kennis van me verteld dat de oude generatie kunststof kozijnen nog wel wat problemen kent. Namelijk dat er ijzer als dragend materiaal in zit en dat heeft een andere uitzettingscoefficient als kunststof, op den duur gaat de oude generatie barsten vertonen hierdoor. De nieuwe kunststof kozijen verwacht hij dat wel beter zijn daar zit ook kunststof als drager in en heb je geen problemen meer door de verschillende uitzettingscoeffcienten.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 11:06 schreef Revolution-NL het volgende:
Die kunstofkozijnen zien er gewoon uit als houten kozijnen, alleen heb je wel het voordeel dat je nooit hoeft te schilderen en dat na 10 jaar de kozijnen in de buurt niet alle kleuren van de regenboog hebben omdat iedereen een eigen kleurtje kiest.
Toch gaat mijn verhaal behoorlijk op hoor. Schothorst -> Zielhorst -> Vathorst -> de volgende Horst ->.....quote:Op vrijdag 8 juli 2011 11:09 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
De laatste vinex wijken zijn juist enorm divers en echt een enorme verbetering ten opzichte van de pre 1990 en in minder mate pre 2000 woningen waar duizenden dezelfde rijwoningen staan. Ik zou er niet dood gevonden willen worden.
In nieuwe vinexwijken is bijna niet één straat hetzelfde en staan appartementen, rijwoningen, twee onder een kappers en vrijstaande woningen allemaal doorelkaar heen. Dit bevorderd overigens direct de sociale cohesie in de buurt.
Daarnaast heeft een moderen vinexwijk veel meer faciliteiten dan de oudere wijken.
Dat is een grote steden probleem, niet specifiek een nieuwbouw probleem.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 11:20 schreef Hanoying het volgende:
[..]
Toch gaat mijn verhaal behoorlijk op hoor. Schothorst -> Zielhorst -> Vathorst -> de volgende Horst ->.....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |