quote:
Op maandag 27 juni 2011 23:49 beweerde Conspicuous iets te stellig het volgende:Omdat een individuele Zuidelijke exit van bijvoorbeeld Griekenland een enorme bankrun veroorzaakt kan dat niet (zie mijn posts in de 'PIIGS uit de euro' serie).
Onzin, maar dat wist je al. Ten eerste omdat het nieuws de bevolking en markten zal overvallen, ten tweede omdat het risico allang bekend is -er wordt in de wereldwijde pers al twee jaar uitgebreid en openlijk over gespeculeerd- en de rijke Grieken hun overtollige spaargeld al elders geparkeerd hebben. Dat de banken aldaar nog overeind staan pleit voor hun conservatieve statuur.
quote:
Een van de Noordelijke landen zou er wel uit kunnen stappen. (Over de juridische kant kan ik weinig zinnigs zeggen, maar met genoeg politieke wil kan alles.)
En dat kan juist weer niet, want het zou een gigantische vertrouwensbreuk opleveren tussen Duitsland en de grote zuidelijke landen incl. Frankrijk, die door die stap in diepe ellende gestort zouden worden. Het zou het einde van de EU zijn (tenzij het van a-z uitonderhandeld wordt, maar dat is in tegenstelling tot een eenvoudige Griekse exit niet in het geniep te doen). Goed, het is als eenzijdige stap van Duitsland theoretisch mogelijk, want in principe in hun voordeel, zeker op de korte/middellange termijn, maar ik denk dat onze oosterburen een te groot verantwoordelijkheidsgevoel richting EU hebben om zo'n drieste stap te zetten. En anders wijst Sarkozy Frau Merkel nog wel even subtiel op zijn atoomarsenaal -- serieus, ik houd het voor mogelijk dat een eenzijdige Duitse exit door Frankrijk als een oorlogshandeling zou worden opgevat. Dat land zou heel diep in de problemen komen.
quote:
Omdat de Noordelijke euro-landen nogal verweven zijn, zoals Nederland-Duitsland maar ook Duitsland-Denemarken (DKK is gekoppeld aan de euro), gaat dit alleen als groep gebeuren.
Dat is te hopen, want als Duitsland toch eenzijdig tot uitstappen mocht besluiten, hebben wij hooguit enkele uren om hetzelfde te doen of ons monetair bij DL aan te sluiten. Langer wachten en de markten hebben al hun Eurobezittingen gedumpt ten faveure van Duits spul. Het lijkt me godsonmogelijk om zo'n besluit zo snel door de Staten-Generaal te krijgen.
quote:
3. Als langdurig netto-exporteur heeft Nederland netto veel financiële investeringen in het Zuiden, zoals aandelen/obligaties, dit komt doordat de kapitaalrekening het verschil op de handelsbalans goed moet maken. De Mark-waarde van deze investeringen gaat dalen, waardoor de dekkingsgraden van pensioenfondsen (bijvoorbeeld) zullen kelderen.
Welke gevaarlijke gek heeft dat jou toch ingefluisterd? Er klopt niets van -- Nederland kan zijn door export verworven rijkdom overal ter wereld investeren, er is geen enkele reden waarom dat in de landen van oorsprong zou moeten zijn! (en dat is als je überhaupt in de betalingsbalans-theorie gelooft.. meer dan een bruikbaar model is het niet, zeker zolang het monetaire beleid van centrale banken zo'n corrumperende rol kan spelen als in het huidige stelsel).
quote:
5. Het aflossen van de staatsschuld wordt goedkoper, maar dit is alleen een voordeel voor de overheid. Als land als geheel gezien is Nederland netto *uitlener* van geld, dus punt 3 (negatief) lost al dit voordeel alweer op.
Het is in de eerste plaats voordelig voor de belastingbetaler, althans, als we tegen die tijd geen linkse regering hebben. Een sterke gulden betekent dat we goedkoop kunnen herfinancieren, en betekent dat we méér waar voor ons geld krijgen wanneer we in het buitenland investeren. Op dat vlak alleen maar voordeel dus.
Maar dat een dure gulden onze eigen economie (productiebasis, werkgelegenheid) zou uithollen is op de lange duur funest. Voor Duitsland idem dito. In zo'n scenario is het te voorzien dat na een initiële grote welvaartssprong Duitsland en aanverwante landen 10-15 jaar later alsnog tegen een nationaal bankroet aankijken terwijl de zuidelijke landen en allicht ook de VS en UK dan dankzij keiharde herstructureringen (of hyperinflatie) juist alweer goed in de lift zitten.