Laatste 2 posts:quote:Hoe werkt een rentevaste periode ?
Nu kiest u bij het sluiten van een hypotheek niet alleen voor een vorm van aflossen, maar ook voor de periode dat de hypotheekrente vast staat. Dit is heel belangrijk, want een aanzienlijke component van uw maandelijkse woonlast is natuurlijk de rente. De beste keuze is in dit geval afhankelijk van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Er zijn diverse mogelijkheden. Zo kan de rente worden aangepast aan de actuele rente-ontwikkelingen, of kan hij voor een bepaalde periode worden vastgezet. De rentevastperioden kunnen variëren van 1 maand tot 30 jaar.
Hoe langer de periode die u afspreekt, hoe langer u zekerheid heeft over de hoogte van uw maandlast. Na afloop van de afgesproken rentevaste periode kunt u opnieuw kiezen voor een nieuwe rentevaste periode en een rentevorm.
Hoe voorlopig is het voorlopig koopcontract? En hoe zit het met de drie dagen bedenktijd?
Op het moment dat u met de verkoper van de woning overeenstemming heeft bereikt over de aankoop, wordt een koopovereenkomst of koopcontract opgemaakt. Een “voorlopig” koopcontract bij bestaande bouw en een koop/ aannemingsovereenkomst bij nieuwbouw. Na het ondertekenen van dit contract heeft de koper nog een wettelijk vast gelegde bedenktijd van drie werkdagen. De wettelijke bedenktijd geldt niet voor de verkoper!
Uiteraard kunt u wel, indien van toepassing, na deze drie werkdagen bedenktijd, gebruik maken van de ontbindende voorwaarden i.v.m. financiering, mits deze voorwaarde is opgenomen in de koopakte en tevens de afzegging binnen de gestelde termijn valt.
De drie werkdagen bedenktijd kan overigens in overleg met de verkopers verlengd worden!
Wat doet de notaris?
Na het tekenen van het koopcontract heeft u een bepaalde periode de tijd om alle zaken, die onder de ontbindende voorwaarden zijn opgenomen te regelen. Als alles in orde is, staat niets de overdracht van het huis nog in de weg. Dit gebeurt bij de notaris. De notaris maakt een officiële leveringsakte en hypotheekakte op. Na ondertekening van de beide aktes en de inschrijving hiervan in het Kadaster, bent u officieel eigenaar van het huis en/of de grond.
Is NHG beschikbaar bij alle hypotheek vormen?
NHG is bij nagenoeg alle hypotheek vormen mogelijk.
Ik wil een huis kopen. Welke stappen moet ik ondernemen?
Een eigen huis kopen is een belangrijke stap waar heel wat bij komt kijken. U zult niet alleen stuiten op allerlei nieuwe begrippen, zoals "kosten koper", "Nationale Hypotheek Garantie", en "voorlopig koopcontract" maar ook op allerlei andere vragen. Bijvoorbeeld hoeveel u kunt lenen en wat voor u de beste hypotheek is.
Kortom, allemaal zaken waar u ongetwijfeld uitleg en hypotheek advies bij kunt gebruiken. Vandaar ook dat het verstandig is om - voor u tot de aankoop van uw leven overgaat - eerst met een adviseur te gaan praten over uw wensen en mogelijkheden.
De looptijd van mijn hypotheek is verstreken. Wat moet er gebeuren ?
Als de looptijd van uw hypotheek is verstreken dan krijgt u automatisch bericht van desbetreffende geldverstrekker. U hoeft dus niets te doen. U krijgt de mogelijkheid uw hypotheek te verlengen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bij een aflossingsvrije hypotheek kan uw huidige hypotheek gewoon verlengd worden. Maar bij een hypotheek met daaraan gekoppeld een kapitaalverzekering eigen woning (KEW box I), wordt na 30 jaar altijd beëindigd en dient de verzekering tot uitkering te komen. Dit in verband met de fiscus.
Wat wil het zeggen als de rente aftrekbaar is ?
Wanneer de rente aftrekbaar is, kunt u de rente die u over uw hypotheek moet betalen aftrekken van uw belastbare inkomen.
De belasting betaald dus deels mee aan uw eigen woning.
Wat is precies een taxatierapport ?
Waardebepaling van een woning door een makelaar, is vaak nodig voor het verkrijgen van een hypotheek of overbruggingsfinanciering. Bij een taxatie wordt zowel gekeken naar de woning zelf als naar de omgeving.
In het taxatierapport wordt aan de hand van twee "soorten" bedragen een waarde toegekend aan het desbetreffende onderpand. De eerste is de executiewaarde; dat is de waarde bij een gedwongen verkoop. En de tweede is de vrije verkoop waarde. Dat is de waarde die de woning bij een (normale) verkoop zou moeten opbrengen. Aan de hand van een aantal criteria, die tevens in het taxatierapport worden opgeschreven, bepaalt de makelaar de waarden van de woning. Uiteindelijk gaat de geldverstrekker uit van de executiewaarde. Het maximale verstrekkingspercentage is vaak 125 % van de executiewaarde.
Waar moet ik rekening mee houden bij het afsluiten van een hypotheek ?
De kosten die een hypotheek en het kopen van een huis met zich meebrengen. Uw huidige financiële lasten, de mogelijkheden aan hypotheevormen, de verzekeringen, uw huidige gezinssamenstelling of dat u in de toekomst uw gezin wilt uitbreiden enz.
handige links:
www.nhg.nl - - Hier staat o.a. een rekenmodule hoeveel je (globaal) aan hypotheek kunt krijgen...
www.senternovem.nl/koopsubsidie - Aanvragen koopsubsidie
quote:Op donderdag 16 juni 2011 00:32 schreef klusfoobje het volgende:
Ik los ook wel af maar gebruik daar steeds de HRA voor. Dat wat terugkomt gaat naar de bank nadat ik er eea vanaf heb gehaald voor onderhoud.
De boel draaid hier dus op bruto lasten en gel dwat retour komt is van het huis en niet meer van mij. Als je er zo naar kijkt gaat dat prima.
quote:Op donderdag 16 juni 2011 07:41 schreef Worteltjestaart het volgende:
Sowieso is het heden ten dage niet zo heel gek om je hypotheek niet hoger te nemen dan je zonder HRA zou kunnen betalen.
Het is niet ondenkbaar dat ergens in de komende 10 jaar er op de één of andere manier beperkingen komen in de HRA. Dat zal niet meteen volledige afschaffing zijn, maar enige inperking kun je verwachten. En dat gaat pijn doen, natuurlijk, maar als je het kunt opvangen is dat prettig.
Je had hem ook kunnen koppelen als reeksquote:Op donderdag 16 juni 2011 07:44 schreef Worteltjestaart het volgende:
Damn, kan een mod nog even een "#2" in de titel zetten? Thanks...
Wij ook. Wij hebben een deel aflossingsvrij genomen (50% van aankoopsom) en storten de HRA iedere maand op een spaarrekening. Na de 30 jaar hypotheek zal daar ongeveer het bedrag op staan van het aflossingsvrije deelquote:Op donderdag 16 juni 2011 00:32 schreef klusfoobje het volgende:
Ik los ook wel af maar gebruik daar steeds de HRA voor. Dat wat terugkomt gaat naar de bank nadat ik er eea vanaf heb gehaald voor onderhoud.
De boel draaid hier dus op bruto lasten en gel dwat retour komt is van het huis en niet meer van mij. Als je er zo naar kijkt gaat dat prima.
Mooi systeem, maar het vraagt wat zelfdisciplinequote:Op donderdag 16 juni 2011 08:09 schreef sanger het volgende:
[..]
Wij ook. Wij hebben een deel aflossingsvrij genomen (50% van aankoopsom) en storten de HRA iedere maand op een spaarrekening. Na de 30 jaar hypotheek zal daar ongeveer het bedrag op staan van het aflossingsvrije deel
Dat vooral jaquote:Op donderdag 16 juni 2011 08:16 schreef CafeRoker het volgende:
Mooi systeem, maar het vraagt wat zelfdiscipline
Mwah, wij hebben er over gedacht om het terug te draaien om meerdere redenen. Zo kregen we (onverwacht) veel eerder kinderen dan 'gepland'. Mijn vrouw ging minder werken en ik was nog niet zo in inkomen gestegen op dat moment als we hadden verwacht op het moment dat er kinderen zouden komen. Daarnaast kunnen we 'rekenen' op een erfenis waarvan we dat deel makkelijk kunnen aflossen, dus is het geen noodzaak meer zeg maar.quote:Enorme voordeel is dat je in tijden dat het financieel echt tegenzit (denk aan een combi van baan verliezen + kind krijgen ofzoiets) je die aflossing terug kunt schroeven. Dat is dan ook gelijk het nadeel, je moet dat niet te makkelijk doen natuurlijk. Maar als je ermee om kunt gaan is het een geweldige manier om jezelf tegen echt grote problemen in te dekken.
Kan je beter nog even blijven wonen en doorsparen.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:03 schreef MaLo het volgende:
Vraagje: de overdrachtsbelasting is gedaald van 6% naar 2%.
Hypotheekverstrekkers verstrekken een hypotheek tot 110% van de aankoopwaarde.
Als wij nu ons huis verkopen, zitten wij met een restschuld van naar verwachting 20k.
Als wij een huis kopen van stel 250k, kunnen we uitgaande van die 110% een hypotheek krijgen van 275k.
Zijn hypotheekverstrekkers nu zo gek om onze restschuld dan vrolijk mee te nemen in de nieuwe hypotheek tot 110%? In het voorbeeld hou je dus 4% méér financieringsruimte over, dus 10000 euro.
Dan kunnen we namelijk rustig een ander huis gaan kopen, 10k aan eigen middelen zijn wel beschikbaar om de rest van de schuld af te lossen.
Ik weet dat ik dit het beste aan de hypotheekadviseur kan vragen, maar misschien kan hier iemand hier ook wat zinnigs over zeggen?
Inderdaad. Daarnaast zijn banken nu niet happig op die 110% te verstrekken.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:09 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Kan je beter nog even blijven wonen en doorsparen.
Ja, is ook een optie. Maar als de mogelijkheden er nu zijn (ervan uitgaande dat de overdrachtsbelasting slechts een jaar verlaagd is, hoewel ik vermoed dat de maatregel verlengd gaat worden) moeten we ze wel onderzoekenquote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:09 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Kan je beter nog even blijven wonen en doorsparen.
Wij zijn in februari bij een hypotheekshop en een bank geweest, beide wilden wel 110% verstrekken. Ik weet niet of dat nu veranderd is.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:11 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Inderdaad. Daarnaast zijn banken nu niet happig op die 110% te verstrekken.
Prima, maar waarom tot 110% gaan financieren dan.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:11 schreef MaLo het volgende:
[..]
Ja, is ook een optie. Maar als de mogelijkheden er nu zijn (ervan uitgaande dat de overdrachtsbelasting slechts een jaar verlaagd is, hoewel ik vermoed dat de maatregel verlengd gaat worden) moeten we ze wel onderzoeken.
Vanwege de restschuld als we nu zouden verkopen. Die kunnen we momenteel deels zelf aflossen maar de rest zal ergens anders vandaan moeten komen. En als we die rest kunnen meefinancieren door in onze nieuwe hypotheek tot 110% te gaan, zijn we van het probleem van de restschuld af.quote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:22 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Prima, maar waarom tot 110% gaan financieren dan.
En als de prijzen nog een paar jaar verder dalen? Dan heb je dubbel restschuld...quote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:26 schreef MaLo het volgende:
[..]
Vanwege de restschuld als we nu zouden verkopen. Die kunnen we momenteel deels zelf aflossen maar de rest zal ergens anders vandaan moeten komen. En als we die rest kunnen meefinancieren door in onze nieuwe hypotheek tot 110% te gaan, zijn we van het probleem van de restschuld af.
De maandlasten zijn geen probleem, we nemen geen hypotheek tot het maximale van ons kunnen. Voordat we echter nóg 10k tot onze beschikking hebben zijn we zo weer twee, drie jaar verder.
Genomineerd tot de meest grote onzin-post van de week..quote:Op dinsdag 5 juli 2011 22:57 schreef blomke het volgende:
Jullie zijn erin geluisd door banken en hypotheekadviseurs. Neem nooit een hypotheek > taxatiewaarde op basis van gedwongen verkoop. Je steekt je nek in een strop met die hoge hypotheken.
Veel beter is (was) te wachten met kopen en te sparen zodat je met een relatief lage hypotheek toekunt. De huizenprijzen blijven nog dalen; er komen steeds meer woningen op de veilingen terecht waar de kopers de dienst uit maken. Nog even en de grote klap vindt plaats: geen huis wordt nog met winst verkocht, mensen blijven met giga schulden achter of de NHG draait er voor op.
Het onverwachte kan je verwachten.
We willen nu een huis kopen waar we tot ons pensioen kunnen wonenquote:Op dinsdag 5 juli 2011 21:53 schreef Whuzz het volgende:
[..]
En als de prijzen nog een paar jaar verder dalen? Dan heb je dubbel restschuld...
Maar goed, als het nieuwe huis groot genoeg is en je wilt daar blijven wonen maakt dat niet echt wat uit natuurlijk.
Agreed. Al 3 jaar lang oppert men dat het nu 'toch echt wel tijd wordt voor die grote dip!'. Feit is en blijft dat de bubble langzaam leegloopt, en dat de prijzen zelfs aan het stabiliseren zijn. Ben het wel eens met de opmerking dat je hypotheek niet hoger moet zijn dan je onderpand.quote:Op woensdag 6 juli 2011 01:02 schreef capricia het volgende:
[..]
Genomineerd tot de meest grote onzin-post van de week..
Hoe lang woon je nu in je huidige huis dan, ook nog niet zo lang als je nog een restschuld van 20k al hebt. Heb je dan gewoon een slechte planning gehad of zijn jullie verliefd geworden op een ander huis?quote:Op woensdag 6 juli 2011 07:57 schreef MaLo het volgende:
[..]
We willen nu een huis kopen waar we tot ons pensioen kunnen wonen. Dus dubbel restschuld is geen issue. Nieuwe hypotheek zou toch 50% aflossen worden, en tegen de tijd dat wij ons vólgende huis zouden verkopen zijn we 20, 30 jaar verder dus zijn de huizenprijzen door inflatie toch alweer even duur / duurder dan waar wij ons volgende huis nu voor zouden kopen.
Dat kan, maar zo'n typische reactie krijg ik ook van anderen die in zo'n zelfde situatie van een hoge hypotheek en dalende woningwaarde zitten.quote:Op woensdag 6 juli 2011 01:02 schreef capricia het volgende:
[..]
Genomineerd tot de meest grote onzin-post van de week..
Dan moet je serieus spaargeld meenemen. Alleen al op de kosten koper en het inrichting van je huis te kunnen betalen. Inrichten niet in de zin van meubels, maar stofferingquote:Op woensdag 6 juli 2011 08:29 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Agreed. Al 3 jaar lang oppert men dat het nu 'toch echt wel tijd wordt voor die grote dip!'. Feit is en blijft dat de bubble langzaam leegloopt, en dat de prijzen zelfs aan het stabiliseren zijn. Ben het wel eens met de opmerking dat je hypotheek niet hoger moet zijn dan je onderpand.
Waarom uit de lucht lullen als je ook cijfers kan gebruiken? In 2010 zijn de huizenprijzen 0.8% gedaald, zie http://huizen.prijsverloop.nl/landelijkprijsverloop/quote:Op woensdag 6 juli 2011 08:40 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat kan, maar zo'n typische reactie krijg ik ook van anderen die in zo'n zelfde situatie van een hoge hypotheek en dalende woningwaarde zitten.
Kop-in-het-zand-steken-reactie.
De feten zijn duidelijk: de prijzen die bij verkoop worden gerealiseerd, dalen al geruime tijd en blijven dalen. Iedere makelaar en hypotheekadviseur zal dat ontkennen, maar ze zijn alleen bang voor hun eigen hachje.
Leuk dat je een doemscenario schetst, maar doe dat dan wel even met een onderbouwing, dit soort borrelpraat hoeft niet in WGRquote:De huizenprijzen in Nederland zijn in 2010 met 0,8% gedaald (gecorrigeerd na inflatie). De verschillen in ontwikkeling van de huizenprijzen tussen de provincies zijn groot. In Groningen zijn de huizenprijzen het hardst gezakt -3,2%. Drenthe neemt de grootste stijging voor haar rekening +1,6%. In de provincies van de randstad zijn de huizenprijzen enigzins gestabiliseerd. Het aantal transacties heeft in 2010 het laagste punt bereikt van de afgelopen decennia.
Opvallend is dat in 2010 alle typen huizen dezelfde waardeontwikkeling hebben gehad, terwijl in 2009 de grootste klappen vielen in de categorie vrijstaande huizen. Verder moet aangetekend worden dat de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2010 weer een dalende lijn hebben ingezet, van structurele stijging lijkt dan ook nog geen sprake.
Ik denk dat jij maar even moet stoppen met posten over hypotheekadviseurs.quote:Op woensdag 6 juli 2011 08:46 schreef blomke het volgende:
Dat bedoel ik. Niets mis met sparen.
En laat de adviezen van hypotheekadviseurs alsjeblieft links liggen.
Niks op tegen natuurlijk.quote:Op woensdag 6 juli 2011 08:44 schreef draaijer het volgende:
[..]
Dan moet je serieus spaargeld meenemen. Alleen al op de kosten koper en het inrichting van je huis te kunnen betalen. Inrichten niet in de zin van meubels, maar stoffering
De Rabobank sluit al ruim een maand geen nieuwe hypotheken meer af die niet voldoen aan de nieuwe regels van 1 aug. De Rabobank heeft zelfs nog maffere (zwaardere) regels voorgesteld dan de regels die ingaan op 1 augquote:Op woensdag 6 juli 2011 08:51 schreef blomke het volgende:
Citaat:
Verder moet aangetekend worden dat de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2010 weer een dalende lijn hebben ingezet, van structurele stijging lijkt dan ook nog geen sprake.
En hypotheekadviseurs? De hebben alleen hun eigen verdiensten voor oog; de huizenkoper met een financiële puinhoop achterlatend. Incl. woekerpolis, tophypotheek, en beleggingen die geen fluit meer waardzijn.
Niet maf, is verstandige bank. Zij hebben het door hoe dat opblaasmechanisme heeft gewekt en zijn er als eerste bij om dat circus te ontspringen.quote:Op woensdag 6 juli 2011 08:55 schreef draaijer het volgende:
[..]
De Rabobank sluit al ruim een maand geen nieuwe hypotheken meer af die niet voldoen aan de nieuwe regels van 1 aug. De Rabobank heeft zelfs nog maffere (zwaardere) regels voorgesteld dan de regels die ingaan op 1 aug
Nope. Althans, dan zou je zelf een hele slechte deal doen, aangezien het tegenwoordig verplicht is inzage te geven in de provisiekosten voor de hypotheekadviseur. Sterker nog, daar valt gewoon over te onderhandelen.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:21 schreef blomke het volgende:
9 jaar geleden. En het scenario zoals de adviseur dat door m'n strot wilde duwen (lekker provisie vangen) zoals boven in mijn post beschreven, is nog steeds wel degelijk mogelijk .
Hallo, als jij een lagere hypotheek wil en de rest zelf aanvult, dan is er niets te knokken hoor.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:10 schreef blomke het volgende:
Heb moeten knokken met hypotheekadviseurs die wilden dat ik een veel hogere hypotheek (= top) zou nemen
Ga eens uitrekenen wat het kost (echt, wat het nou ECHT kost) om een huis te bouwen aan materiaal en arbeid. 'Het slaat nergens op' is een opmerking die nou juist nergens op slaat. Huizen in Nederland zijn duur, ja, maar is allemaal prima verklaarbaar.quote:Mijn mening is voor een deel intuïtief (¤ 300.000,- voor een stapel stenen op een postzegel slaat nergens op) maar wordt ook deels onderbouwd door de cijfers over de woningverkopen; zowel in aantal als in prijs is er spraken van een substantiële langdurige daling.
De overheid heeft niets met de NHG te maken.quote:de overheid voelt nattigheid (waaruit moet de NHG straks de overblijvende hypotheekschulden betalen?)
Zolang je niet met enig vorm van bewijs of argumentatie komt moet ik toch echt zeggen dat ik denk dat je niet weet waar je over praat.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:33 schreef blomke het volgende:
Het is dus wel degelijk mogelijk. En inderdaad een slechte deal: destijds en NU!!
Nee, ik heb in 2008 een hypotheek afgesloten en herken je verhaaltjes totaal niet terwijl ik toch met 3 adviseurs heb mogen praten.quote:Btw: ben jij hypotheekadviseur van beroep?
Ik heb met 2 hypotheekadviseurs "mogen" praten (alsof het een voorrecht is met gajes te praten), die wilden dat ik de overwaarde uit het vorige huis (170.000,-) in een $-obligatiefonds zou stoppen, een tophypotheek op het nieuwe huis en diverse kapitaalverzekeringen zou afsluiten.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:35 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Zolang je niet met enig vorm van bewijs of argumentatie komt moet ik toch echt zeggen dat ik denk dat je niet weet waar je over praat.
Dat het in 2001 mogelijk was wil niet zeggen dat het nu nog mogelijk is, wat je namelijk wel claimt. Ik zal je vertellen dat bij ons de adviseur niks anders kon adviseren dan de hypotheekvorm die ik had uitgezocht, met mijn voorwaarden, en mijn eigen geld gebruikt op mijn manier. Alle andere opties zouden namelijk een slechtere deal betekenen, en dat wist hij.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:40 schreef blomke het volgende:
[..]
Ik heb met 2 hypotheekadviseurs "mogen"praten (alsof het een voorrecht is met gajes te praten), die wilden dat ik de overwaarde (170.000,-) in een $-obligatiefonds zou stoppen, een tophypotheek en diverse kapitaalverzekeringen zou afsluiten.
$-obligatiefonds (Postbank meerwaardehypotheek) is nog maar 30% waard, tophypotheek geeft hoge maandlasten en kapitaalverzekeringen blijken niet op te leveren wat voorspeld is.
Wil je nog meer argumentatie? Wat is er inhoudelijk mis met mijn argumentatie(s)?
Nu is i.d.d. dat provisiesysteem veranderd, i.c. afgeschaft, maar het neemt niet weg dat je nog steeds overwaarde kunt gaan beleggen en een tophypotheek kunt nemen. Hetgeen mijn claim ondersteunt.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:43 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Dat het in 2001 mogelijk was wil niet zeggen dat het nu nog mogelijk is, wat je namelijk wel claimt. Ik zal je vertellen dat bij ons de adviseur niks anders kon adviseren dan de hypotheekvorm die ik had uitgezocht, met mijn voorwaarden, en mijn eigen geld gebruikt op mijn manier. Alle andere opties zouden namelijk een slechtere deal betekenen, en dat wist hij.
Wat is je definitie van een tophypotheek?quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:48 schreef blomke het volgende:
[..]
Nu is i.d.d. dat provisiesysteem veranderd, i.c. afgeschaft, maar het neemt niet weg dat je nog steeds overwaarde kunt gaan beleggen en een tophypotheek kunt nemen. Hetgeen mijn claim ondersteunt.
En daar is wat aan gedaan.quote:Mijn "adviseurs" wisten destijds ook dat dat een slechte deal voor mij zou zijn, maar gunstig voor hun provisie.
> 90% executiewaarde. Dat het fiscaal niet meer aantrekkelijk is, is heel iets anders dan dat het niet meer mag.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:54 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Wat is je definitie van een tophypotheek?
....kan je de overwaarde beter aanwenden voor je nieuwe huis tegenwoordig, het is namelijk fiscaal onaantrekkelijk gemaakt om die overwaarde op te nemen.
Het zou mooi worden zeg, de overheid die mij gaat vertellen waar ik de overwaarde van mijn huis aan mag besteden. Dat druist zo ongeveer direct in tegen de Grondwettelijke recht van vrijheid.quote:Op woensdag 6 juli 2011 09:57 schreef blomke het volgende:
[..]
> 90% executiewaarde. Dat het fiscaal niet meer aantrekkelijk is, is heel iets anders dan dat het niet meer mag.
Ik snap dan niet wat je wel suggereert. De hypotheekadviseurs zijn volgens jou dus de enge boemannen die alles hebben verkloot?quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:02 schreef blomke het volgende:
Je wijkt af van het onderwerp, ik suggereer niet dat de overheid die beperking oplegt.
Ik moet de eerste adviseur die een potentiele klant wegjaagt nog tegenkomen.quote:Overigens is datgene wat je suggereert over "Grondwettelijk recht van vrijheid", nou net wat de hypotheekadviseurs wilden beknotten: "Je MOET je overwaarde in aandelen / oblgatiefondsen beleggen. Zo niet: daar is het gat van de deur."
Ik suggereer nu voor de derde en laatste keer, dat het nog steeds mogelijk is om overwarde te beleggen, een tophypotheek te nemen en kapitaalverzekeringen af te sluiten. Die gang van zaken heeft er voor gezorgd dat we nu met opgezwollen en dalende huizenprijzen zitten, een hypotheekschuld van 600.000.000,- en een huizenmarkt die finaal vastloopt en volgens het IMF een bedreiging voor de financiële stabiliteit voor de banken is: lees een tijd bom.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:08 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Ik snap dan niet wat je wel suggereert. De hypotheekadviseurs zijn volgens jou dus de enge boemannen die alles hebben verkloot?
Moet je deze eens opzoeken:quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:08 schreef Scorpie het volgende:
Ik moet de eerste adviseur die een potentiele klant wegjaagt nog tegenkomen.
Sorry, maar dat is simpelweg niet de reden van de financiele crisis en de moeilijkheden in de huizenmarkt. Hoeveel hypotheken zijn precies dit soort dubieuze hypotheken? Heb je daar cijfers van?quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:21 schreef blomke het volgende:
[..]
Ik suggereer nu voor de derde en laatste keer, dat het nog steeds mogelijk is om overwarde te beleggen, een tophypotheek te nemen en kapitaalverzekeringen af te sluiten. Die gang van zaken heeft er voor gezorgd dat we nu met opgezwollen en dalende huizenprijzen zitten, een hypotheekschuld van 600.000.000,- en een huizenmarkt die finaal vastloopt en volgens het IMF een bedreiging voor de financiële stabiliteit voor de banken is: lees een tijd bom.
Tja leuk, ik kan ook wel linkedin accounts gaan posten van mensen die mij perfect geholpen hebben met mijn hypotheek, is dan gelijk elke adviseur een goeie kerel?quote:Moet je deze eens opzoeken:
http://nl.linkedin.com/pub/ron-wester/30/96/147/nl
Zette mij het kantoor uit.
En in Nederland is die constructie nagenoeg non-existent, dus niet de reden dat de huizenmarkt zo in elkaar plofte.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:30 schreef blomke het volgende:
De financiële crisis is in de VS begonnen door slechte hypotheken (slecht onderpand, slechte betalers) die de banken als pakketjes aan elkaar doorverkochten. Leyman Brothers (of zo) ging als eerste failliet en de rest van de crisis rolde over de VS en daarna over Europa.
Maar dat is toch geen bewijs dat alle adviseurs maar gajes en criminelen zijn, zoals je hier laat doorschemeren?quote:Over die link: Scorpio vroeg ernaar, ik geef aan welke adviseur mij de zaak uit zette.
Dat gaat nog gebeuren, of het gebeurt langzaam, over een 5-tal jaren gaat nog 20 - 30% van de huizenprijs af. Verder hebben Nederlandse banken giga moeten afwaarderen op hun investeringen in de VS.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:34 schreef Scorpie het volgende:
[..]
En in Nederland is die constructie nagenoeg non-existent, dus niet de reden dat de huizenmarkt zo in elkaar plofte.
Ik heb het woord criminelen niet gebruikt, blijkbar heb ik 2 adviseurs getroffen die ik o.b.v. ervaring als gajes bestempel. Suggereer wel dat een hypotheekadvies o.b.v. provisie slecht voor de consument kan zijn.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:34 schreef Scorpie het volgende:
Maar dat is toch geen bewijs dat alle adviseurs maar gajes en criminelen zijn, zoals je hier laat doorschemeren?
Tja ik zie het anders, maar misschien dat we nu teveel offtopic gaan. Ik vermoed dat we nog een lichte daling gaan krijgen die niet meer dan 10% zal bedragen uitgesmeerd over de komende 3,4 jaar waarna de economie weer aantrekt.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:37 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat gaat nog gebeuren, of het gebeurt langzaam, over een 5-tal jaren gaat nog 20 - 30% van de huizenprijs af. Verder hebben Nederlandse banken giga moeten afwaarderen op hun investeringen in de VS.
Dat laatste kan, maar als consument zijnde moet je sowieso op je qui-vive zijn als je een hypotheek afsluit. Tis geen broodje pindakaas zeg maar.quote:Ik heb het woord criminelen niet gebruikt, blijkbar heb ik 2 adviseurs getroffen die ik o.b.v. ervaring als gajes bestempel. Suggereer wel dat een hypotheekadvies o.b.v. provisie slecht voor de consument kan zijn.
quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:21 schreef blomke het volgende:
Moet je deze eens opzoeken:
http://nl.linkedin.com/pub/ron-wester/30/96/147/nl
Zette mij het kantoor uit.
Precies, dat eerste was inderdaad jarenlang het geval, vooral toen je ongebreideld de overwaarde als consumptief krediet kon opnemen en de rente onbeperkt aftrekbaar was; nu de bel leegloopt en de overwaarde niet meer aftrekbaar is bij opname, draait die consumptiemotor bijna niet meer.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:53 schreef Scorpie het volgende:
De woningmarkt is juist al tijden de motor van de economie, ik zie die link juist wel. Maar goed, agree to disagree.
Briljant ja! De hypotheeknemer vond het allemaal wat minder briljant.quote:
Het beste neem je een zo laag mogelijke hypothek i.c.m. banksparen en betaal je verbouwingen uit eigen zak.quote:Op woensdag 6 juli 2011 10:57 schreef knack het volgende:De regels voor hypotheken voor o.a nieuwbouw woningen worden aangescherpt. Voortaan mag men maar 104% lenen. Wat houd dit precies in?
Is dit 100% voor het huis en 4% om (deels) de kosten te dekken voor de aanschaf van het huis. Kan men verbouwingen niet (meer) mee financieren?
Op een webiste (helaas niet opgeslagen) las ik ook iets van dan men de hypotheek baseerd op de verwachtewaarde van het huis. Dus stel:
Aanschaf: 100.000
Verwachtte waarde na de verbouwing: 130.000
Te verkrijgen hypotheek (104%): 135.200
Weet iemand hoe dit nou zit?
Dat is misschien het beste idd. maar, wat is nu precies de regelgeving. Is die 104% over de waarde van het huis of over de waarde na verbouwing. Of .......quote:Op woensdag 6 juli 2011 11:06 schreef blomke het volgende:
[..]
Het beste neem je een zo laag mogelijke hypothek i.c.m. banksparen en betaal je verbouwingen uit eigen zak.
Wij wonen hier nu 5 jaar. Gekocht in de tijd dat de huizen in deze wijk binnen een vloek en een scheet verkocht waren. Op een ongunstig moment ingestapt dusquote:Op woensdag 6 juli 2011 08:30 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Hoe lang woon je nu in je huidige huis dan, ook nog niet zo lang als je nog een restschuld van 20k al hebt. Heb je dan gewoon een slechte planning gehad of zijn jullie verliefd geworden op een ander huis?
Dat weet ik uiterraard nog niet. En die 30% was maar even een voorbeeld. wara het mij om gaat, is dat ik nergens kan vinden wat nu de exacte regel is.quote:Op woensdag 6 juli 2011 11:18 schreef blomke het volgende:
Hoe weet je de verwachte waarde na vebouwing? Daar heb je een taxatie voor nodig denk ik. Met zo'n rapprt in de hand, kan je bij banken gaan vragen of ze 104% willen financieren.
Overigens, je praat over een nieuwbouwhuis? Hoe wil je dat verbouwen zodat het 30% meer waard wordt? Dat red je niet met een luxe keuken en/of badkamer.
Arg, arg, was me dat even schrikken toen ik je Avatar zag! Doe je dat om mij te pesten (mag hoor!! moest na de eerste schrik hartelijk lachen), moest even de WC opzoeken....quote:Op woensdag 6 juli 2011 11:18 schreef PierreBetfair het volgende:
Blomke, waarom denk je dat de verlaging - en straks hoogstwaarschijnlijk volledig verdwijnen - van de overdrachtsbelasting een wassen neus is?
De drempel om te verhuizen wordt hierdoor veel lager. De 6% belasting was- zeker bij stagnerende en dalende prijzen - in veel gevallen de reden dat mensen niet wilden kopen / verhuizen. Een groot bedrag aftikken wat je voorlopig niet terug ziet omdat de prijzen stagneren / dalen, hebben weinig mensen zin in. Er hoeft nu bijna niks meer afgetikt te worden, nog 2% belasting en de notariskosten, die je overigens deels weer van de belasting terug krijgt.
Hoe kan ik iemand pesten die 280K overwaarde op zn huis heeftquote:Op woensdag 6 juli 2011 11:36 schreef blomke het volgende:
Arg, arg, was me dat even schrikken toen ik je Avatar zag! Doe je dat om mij te pesten (mag hoor!! moest na de eerste schrik hartelijk lachen), moest even de WC opzoeken....
Is mijn vermoeden ookquote:Op woensdag 6 juli 2011 12:01 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Hoe kan ik iemand pesten die 280K overwaarde op zn huis heeft
Hoe dan ook, zo rond de Kerst zullen we weten of de maatregel het beoogde effect heeft. De uitkomst zal wel zijn : Een klein beetje.
Ach, geen groter vermaak, dan leedvermaak.....quote:Op woensdag 6 juli 2011 12:01 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Hoe kan ik iemand pesten die 280K overwaarde op zn huis heeft
Dus als de executiewaarde hoger ligt dan de openstaande hypotheek kun je er wel van af? Risico is dan 0 voor de bank.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 06:40 schreef Five_Horizons het volgende:
Of een ORV verplicht is, ligt aan de verstrekker. Meestal heeft het te maken met de waarde van de woning t.o.v. de hoogte van de hypotheek. De verstrekker wil niet het risico lopen dat jij een woning achterlaat die te weinig oplevert of je nu wél of geen nabestaanden hebt.
lol, nou dat is ook het geld niet. 10 euro per 100K zeg maar. Dacht dat het veel meer zou zijnquote:Op vrijdag 8 juli 2011 08:14 schreef Worteltjestaart het volgende:
[edit]
Mijn ORV kost nu iets van 6 of 7 euro per maand, maar loopt in premie op tot ik geloof 30 euro per maand over 29 jaar. Gedekt bedrag is 66400 euro.
Sommige verstrekkers hanteren andere percentages (vanaf 75% EW)quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:25 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Dus als de executiewaarde hoger ligt dan de openstaande hypotheek kun je er wel van af? Risico is dan 0 voor de bank.
Da's afhankelijk van o.a. leeftijd en verzekeraar, dus dat kan voor jou anders zijn.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 09:27 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
lol, nou dat is ook het geld niet. 10 euro per 100K zeg maar. Dacht dat het veel meer zou zijn
Dat bedoel ik.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 19:53 schreef blomke het volgende:
Met m'n eigen excelsheet heb ik jouw situatie (banksparen) doorgerekend: maandelijkse inleg van 541,67¤ geeft eindkapitaal van ¤301202 na 25 jaar.
Verder heb ik die sites niet ingevuld, maar zit in de tweede optie misschien ook de netto hypotheekrente verwerkt????
Is er dan ergens een site waar ik banksparen met hypotheekrente kan uitrekenen.. Al flink zitten zoeken naar voorbeeldsite's maar volgensmij wordt deze nergens meegenomen dan..quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:05 schreef blomke het volgende:
Ik bedoel: je kunt die maandbedragen niet vergelijken. Bij banksparen moet je ook je hypotheekrente erbij optellen: dat zit niet in die eerste sheet; alleen de inleg.
Die tweede is zowel de rente als de inleg (?) . Appels met peren vergelijken.
Mail me jouw sheetje is effe :-)quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:05 schreef blomke het volgende:
Ik bedoel: je kunt die maandbedragen niet vergelijken. Bij banksparen moet je ook je hypotheekrente erbij optellen: dat zit niet in die eerste sheet; alleen de inleg.
Die tweede is zowel de rente als de inleg (?) . Appels met peren vergelijken.
Eesrte inleg van ¤30.000,- (moet je dan wel hebben) geeft een opbrengst van 92.212,- erbij na 25 jaar volgens mijn excel sheet..
Je geeft net aan dat je aan banksparen fiscaal 20'jaar vast zit. Dat is toch een heel groot nadeel, zeker als er binnen de 20 jaar iets met de hra gebeurt.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:17 schreef blomke het volgende:
Ha, ha!! Geef maar je getallen door!
Wat die hypotheekrente betreft: die wordt niet beïnvloed door de soort aflossing: banksparen of spaarhypotheek. Is nl. bij beide soorten, gelijk. Maar dat snaptje je wel ;-) toch?
Je kan er op ieder moment mee stoppen (met die bankspaarvariant, bedoel ik) en de opbrengst aanwenden om je hypotheekschuld terug te brengen.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:24 schreef capricia het volgende:
[..]
Je geeft net aan dat je aan banksparen fiscaal 20'jaar vast zit. Dat is toch een heel groot nadeel, zeker als er binnen de 20 jaar iets met de hra gebeurt.
En dan is dus je fiscale voordeel volledig weg, toch?quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:26 schreef blomke het volgende:
Je kan er op ieder moment mee stoppen (met die bankspaarvariant, bedoel ik) en de opbrengst aanwenden om je hypotheekschuld terug te brengen.
Maar dan moet je de winst in Box 1 brengen, d.w.z. je betaalt inkomensbelasting over de winst.
Hangt er helemaal vanaf hoe lang je al gespaard hebt en hoe hoog je inkomen is. Bovendien kan je 'm "low profile"laten doorsudderen. Zolang de inleg maar 1/10 van de hoogste inleg blijft.quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:27 schreef capricia het volgende:
[..]
En dan is dus je fiscale voordeel volledig weg, toch?
Da's afhankelijk van hoever je je nek in de fiscale strop gekozen hebt en je dus, zoals de meeste Nederlanders (en adviseurs), je nu al vastlegt wat je over minimaal 20 jaar met je geld doet....quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:27 schreef blomke het volgende:
Ik weet niet hoe het zit bij een spaarhypotheek, als je halverwege de rit wilt stoppen.
Niet als er geen eigen woning is....quote:Op vrijdag 8 juli 2011 20:28 schreef blomke het volgende:
[..]
Hangt er helemaal vanaf hoe lang je al gespaard hebt en hoe hoog je inkomen is. Bovendien kan je 'm "low profile"laten doorsudderen. Zolang de inleg maar 1/10 van de hoogste inleg blijft.
Leg je ieder jaar bijv. ¤5000 in, dan kan je 'm door laten lopen tot 20 jaar met maar ¤500,- jaarlijks inleg.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |