quote:Een vrolijke tirade die tot nadenken en actie stemt
Is het einde van een lekkere bal gehakt, een sappige biefstuk, de kipsaté en het mootje kabeljauw in zicht? Levensbedreigende virusziekten, milieuschade en dierenleed - we wéten ervan, maar we consumeren vrolijk door. Maar wat gebeurt er als we op deze voet door blijven gaan met de kiloknaller en het broodje zalm? Wat zijn de alternatieven? En waarom zijn we zo verslaafd aan vis en vlees?
Zelfs voor bewust levende mensen die weten dat de productie van vis en vlees reuze schadelijk is voor het milieu en dat de consumptie mogelijk schadelijk voor hun gezondheid is, is het heel moeilijk om er mee te stoppen. Wat moet er gebeuren wilt u het roer omgooien? Een verhelderende verkenning achter de schermen van de vis- en vleesindustrie alsook in uw hoofd.
Met onder anderen schrijfster Charlotte Mutsaers, hoogleraar psychologie en activiste Roos Vonk, varkenshouder en LTO-voorzitter Annechien ten Have, hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco en Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank.
In Vis noch vlees gaan de programmamakers de uitdaging aan om de eigen VPRO-kantine vlees- en visvrij te maken, ze confronteren fervente vleeseters met ongemakkelijke waarheden over de industrie, geven een reclamebureau de opdracht een campagne te bedenken die ons van het vlees- en vis eten afhelpt, en kijken met de blik van een natuurfilmer die een exotische diersoort ontdekt naar de dieren die dagelijks op ons bord belanden. Een vrolijke tirade die tot nadenken en actie stemt.
Hoe oud ben jij, 11?quote:
Ik ben 10 wat is dit?quote:Op zondag 29 mei 2011 21:28 schreef Adelante het volgende:
[..]
Hoe oud ben jij, 11?
Vis is lekker. Maar tegenwoordig vaak smakeloos want kweekvis
gr?quote:Op zondag 29 mei 2011 21:22 schreef Adelante het volgende:
Mijn god wat ik erger me aan dit gezeik over duurzame voeding"Mensen kunnen best zonder vlees" aldus een of ander bleke hippie; z'n gelige kleur bewijst het tegendeel. "Laten we na de afdeling groeten in de supermarkt een andere afdeling maken, zodat klanten niet direct langs het vleesschap komen" aldus een brainwave van een reclamesjaak; als het ergens anders in een supermarkt staat, pak je het toch wel
Dat.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:06 schreef Isegrim het volgende:
Ik vond het een prima programma. We eten veel meer vlees dan goed is voor ons en onze wereld. Daar mag best wat vaker aandacht aan besteed worden.
Amenquote:Op zondag 29 mei 2011 21:22 schreef Adelante het volgende:
[..]
Mijn god wat ik erger me aan dit gezeik over duurzame voeding"Mensen kunnen best zonder vlees" aldus een of ander bleke hippie; z'n gelige kleur bewijst het tegendeel. "Laten we na de afdeling groeten in de supermarkt een andere afdeling maken, zodat klanten niet direct langs het vleesschap komen" aldus een brainwave van een reclamesjaak; als het ergens anders in een supermarkt staat, pak je het toch wel
Bedrijfskantines die een vleesvrije dag moeten houden. Collega's moeten elkaar aanspreken op hun gedrag en het asociaal gaan vinden om 5 dagen per week vleeswaren op hun brood te hebben
Alles in zo'n belerend toontje, alsof ik zelf als consument niet kan inschatten wat goed voor mij of mijn omgeving is
Zonde dat de VPRO hier geld voor krijgt!
'Natuurlijk' is een onzinterm die te pas en te onpas wordt gebruikt. Arsenicum is ook natuurlijk.quote:Op zondag 29 mei 2011 21:59 schreef KevinMalone het volgende:
Biologisch voedsel vind ik ook quatsch, als het natuurlijk is noem het dan natuurlijk, tevens is biologisch niet het zelfde als natuurlijk, het is alleen in mindere maten dan grootschalige shit.
Natuurlijke producten zijn zo lekker jongens.Fruit is zoet, Groenten hebben smaak en zijn niet waterig, vlees heeft echte vlees smaak, vis heeft echte vis smaak.
![]()
Ik wil trouwens ook ieder avond vlees of vis, groenten zijn bij mij van minder belang.![]()
Trouwens ook onzin om producten filtreren als ze er "anders uit zien" zoals rechte bananen etc.
Overdrijven is geen vak. Door mensen als jou of op die zender dénken fabrikanten dat ze gezonder bezig gaan, of dat willen ze dom klapvee (kijkers van dat programma) doen geloven. Terwijl ze complete bossen wegkappen voor de soja, massaal aspartaam in het drinken kankeren (hihi, dat krijg je ervan!quote:Op maandag 30 mei 2011 11:59 schreef Isegrim het volgende:
Overdrijven is ook een vak.In sommige gevallen klopt het blijkbaar dat je van vlees agressief wordt.
idiocracyquote:Op maandag 30 mei 2011 12:15 schreef RickoKun het volgende:
[..]
Overdrijven is geen vak. Door mensen als jou of op die zender dénken fabrikanten dat ze gezonder bezig gaan, of dat willen ze dom klapvee (kijkers van dat programma) doen geloven. Terwijl ze complete bossen wegkappen voor de soja, massaal aspartaam in het drinken kankeren (hihi, dat krijg je ervan!) maar wel willen dat iedereen vrijheid van meningsuiting kan krijgen.
Ik wil mijn vlees opeten zonder dat iemand mij daar voor gaat betuttelen. Als ik in dit land niet meer zelf mag bepalen wat ik ga eten, dan zal ik inderdaad gek worden. Want dan krijgen hypocriete mensen als jij hun zin. En zijn we wéér dichterbij Idiocracy gekomen.
1. Ik ben geen vegetariërquote:Op maandag 30 mei 2011 12:15 schreef RickoKun het volgende:
[..]
Overdrijven is geen vak. Door mensen als jou of op die zender dénken fabrikanten dat ze gezonder bezig gaan, of dat willen ze dom klapvee (kijkers van dat programma) doen geloven. Terwijl ze complete bossen wegkappen voor de soja, massaal aspartaam in het drinken kankeren (hihi, dat krijg je ervan!) maar wel willen dat iedereen vrijheid van meningsuiting kan krijgen.
Ik wil mijn vlees opeten zonder dat iemand mij daar voor gaat betuttelen. Als ik in dit land niet meer zelf mag bepalen wat ik ga eten, dan zal ik inderdaad gek worden. Want dan krijgen hypocriete mensen als jij hun zin. En zijn we wéér dichterbij Idiocracy gekomen.
Hetzelfde geldt voor suiker. En natuurlijk is dat zo. Dat is ons overlevingsinstinct. Dat krijgt een paar duizend jaartjes 'beschaving' er echt niet uit.quote:Op maandag 30 mei 2011 12:37 schreef Casino.Bob het volgende:
Ik heb ergens gelezen dat mensen instinctief kiezen voor vet voedsel (en ook vlees) omdat we die vetten nodig hebben in de winter. Dat was natuurlijk nog voordat we eten konden verbouwen, maar het instinct is nog steeds aanwezig.
QFT. Ik hang niet eens de term 'vegetarisch' aan een maaltijd zonder vlees. Ik eet waar ik op dat moment trek in heb, en de ene keer is dat een maaltijd zonder vlees en de andere keer met.quote:Op maandag 30 mei 2011 12:57 schreef Farenji het volgende:
Programma niet gezien maar het is wel een feit dat er een heleboel problemen minder zouden zijn als mensen wat minder vlees zouden eten en een paar dagen per week vegetarisch zouden eten. Maar dat willen de meeste mensen niet weten want die kunnen niet koken en raken in paniek als ze hun maaltijd niet kunnen baseren op een stuk vlees van minimaal 200 gram.
Elke dag veel vlees moeten eten is gewoon een kenmerk van geestelijke armoede.
Dat staat me ook steeds meer tegen. Eten is hier een noodzakelijk kwaad. NIet iets waar je van geniet, maar iets wat nou eenmaal moet. Nederland is het land waar men snel om half 6 een prakje sufgekookte en smakeloze troep naar binnen schuift, "want dan heb je nog wat aan de avond". En wat doet men dan in de avond? Met een bak chips hangen op de bank en naar X-Factor kijken. Want dat is leuker dan op je gemak genieten van een zorgvuldig bereide verse maaltijd.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Maar goed, culinaire armoe is sowieso troef in Nederland.
Correctie: vis is vies verkeerd gespeld.quote:
quote:Op maandag 30 mei 2011 11:49 schreef RickoKun het volgende:
Subjectieve aids op je TV.
Als ik een veganist tegen kom die een grote bek heeft over mijn vlees gewoonte, ros ik die hele bleke bek van hem open.
Andere mensen die mij gaan vertellen wat ik moet gaan etenFlikker op man, 90% is toch inferieur aan mij!
Je punt maken kan ook in normale taal en zonder gescheld. Je laatste zin vind ik wel ironisch als we het over vlees hebben.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:29 schreef Nikmans het volgende:
Als mensen elkaar nu eens met rust zouden laten in plaats van steeds hun eigen kankermoraal kanker KANKER aan anderen op proberen te dringen.
Ik ga toch ook geen statistieken uitprinten van hoeveel muizen, slangen en konijnen sterven iedere keer als een maïsveld wordt geoogst door van die grote combines en hoeveel natuurlijke leefomgevingen er worden verwoest om die maïsvelden aan te leggen, om dat onder een willekeurige vegetariër zijn neus te houden als hij zit te genieten van zijn slablaadjes?
Leven en laten leven.
Dat geldt natuurlijk niet voor dieren.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:34 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Je punt maken kan ook in normale taal en zonder gescheld. Je laatste zin vind ik wel ironisch als we het over vlees hebben.
Ja, weet je waar die resistente bacteriën vandaan komen? Juist! Uit de intensieve veehouderij die preventief antibiotica toedient.quote:
Spreek hun er dan op aan in plaats van moeilijk te gaan doen als iemand vlees op zijn brood heeft.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:37 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ja, weet je waar die resistente bacteriën vandaan komen? Juist! Uit de intensieve veehouderij die preventief antibiotica toedient.
Dan zou ik zéker stoppen met vlees eten als ik jou was, is veel goedkoper.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:40 schreef Nikmans het volgende:
Ik ben 100% voor het 'verduurzamen' van voeding hoor, maar zolang ik er meer voor moet betalen doe ik er niet aan mee.
Preventief antibioticagebruik moet ook gewoon verboden worden wmb. En de panische reactie op onschuldige dierziekten als MKZ slaat ook nergens op. MKZ gaat gewoon over. Al dat ruimen was voor niets. Dat vlees kun je gewoon eten.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:39 schreef Nikmans het volgende:
[..]
Spreek hun er dan op aan in plaats van moeilijk te gaan doen als iemand vlees op zijn brood heeft.
Eigenlijk is dit natuurlijk een onzinuitspraak. De veehouderij doet wat ze doet omdat de consument het eist. Het is de consument die de ultieme macht heeft en dus de ultieme verantwoordelijkheid.quote:Op maandag 30 mei 2011 13:39 schreef Nikmans het volgende:
[..]
Spreek hun er dan op aan in plaats van moeilijk te gaan doen als iemand vlees op zijn brood heeft.
Je bent ertoe bereid, maar doe je het ook? Let je op welzijnsaspecten wanneer je vlees koopt? Want dat is het grote probleem, iedereen is voor beter welzijn, maar de keuzes in de supermarkt zijn er niet naar. En dus moet je het misschien wel afdwingen.quote:Op maandag 30 mei 2011 15:35 schreef classpc het volgende:
Ik ben overigens best bereid om meer voor m'n vlees te betalen, als het daardoor op een mileuvriendelijkere en diervriendelijkere manier wordt "bereid".
Het hoeft voor mij niet altijd goedkoper.
Ik doe het niet, omdat ik niet verantwoordelijk ben voor de boodschappen.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:33 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Je bent ertoe bereid, maar doe je het ook? Let je op welzijnsaspecten wanneer je vlees koopt? Want dat is het grote probleem, iedereen is voor beter welzijn, maar de keuzes in de supermarkt zijn er niet naar. En dus moet je het misschien wel afdwingen.
Volgens mij was dat het hele punt van die thema-avond. Dat je dat dus misschien wel moet afdwingen in plaats van te wachten tot mensen zelf tot het besef komen, want dan kon het wel eens te laat zijn.quote:Op maandag 30 mei 2011 18:22 schreef classpc het volgende:
[..]
Ik doe het niet, omdat ik niet verantwoordelijk ben voor de boodschappen.
Maar nu kom je wel op een punt waar heel veel veranderingen op stuk lopen. Verandering moet je namelijk niet belonen, verandering moet je afdwingen.
Als er een vleestax komt, dan kunnen we mooi illegaal vlees gaan produceren en verkopen die de natuurlijke smaak van vlees heeft! Iedereen gaat het kopen omdat het goedkoper en lekkerder is en na verloop van tijd zullen ze inzien dat die handel niet te stoppen is en dan zullen ze het gaan gedogen. Winwin situatie.quote:Op maandag 30 mei 2011 18:42 schreef RickoKun het volgende:
Als er ooit een vleestaks zal komen, dan ga ik zorgen dat ik vantevoren gigantisch veel vleesch naar binnen haal en zal ik anderen ook aansporen om hetzelfde te doen. Als we kinderachtig gaan doen dan zijn er vast wel wat mensen die dat ook met mij willen doen
Niet de "natuurlijk" wat je in de winkel vindt.quote:Op maandag 30 mei 2011 11:45 schreef Isegrim het volgende:
[..]
'Natuurlijk' is een onzinterm die te pas en te onpas wordt gebruikt. Arsenicum is ook natuurlijk.
Het gaat niet om vleestaks, het gaat om de werkelijke kosten. Het is toch normaal dat een producent de werkelijke kosten doorberekent aan de klant?quote:Op maandag 30 mei 2011 18:42 schreef RickoKun het volgende:
Als er ooit een vleestaks zal komen, dan ga ik zorgen dat ik vantevoren gigantisch veel vleesch naar binnen haal en zal ik anderen ook aansporen om hetzelfde te doen. Als we kinderachtig gaan doen dan zijn er vast wel wat mensen die dat ook met mij willen doen
'Natuurlijk' mag je overal op zetten, dat is het probleem. Het zegt niets. 'Gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten' zegt helemaal niets.quote:Op maandag 30 mei 2011 18:47 schreef KevinMalone het volgende:
[..]
Niet de "natuurlijk" wat je in de winkel vindt.![]()
Damn girl.
Over het "natuurlijke" dat ik het heb zijn de kippetjes van Oma en de tomaten van Oma bijvoorbeeld, kippen die vrij rondlopen en extra lekker smaken. Hmm, dat is onbeschrijfelijk, dat kan ik niet uitleggen. En niet te vergeten zonder al die antibiotica en geen besproeide groenten.quote:Op maandag 30 mei 2011 18:48 schreef Isegrim het volgende:
[..]
'Natuurlijk' mag je overal op zetten, dat is het probleem. Het zegt niets. 'Gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten' zegt helemaal niets.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op dinsdag 26 april 2011 19:51 schreef Allessio het volgende:
KevinMalone is een eindbaas dat wel
Op maandag 30 mei 2011 19:00 schreef RickoKun het volgende:
Kevin's Oma is bazin!
Trouwens bedankt, nu heb ik een extra bazen signature!quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |