Raspatat
portie Ras-patat
Ras-patat is patates frites op basis van aardappelpoeder.
Ras-patat wordt gemaakt door aardappelpoeder met water te mengen. Er ontstaat dan een soort aardappelpuree. Deze puree wordt door middel van de Ras-patat- machine in de vorm van staafjes geperst. De staafjes worden per portie op dezelfde lengte afgesneden en vervolgens op de gebruikelijke wijze gefrituurd.
Het resultaat is een portie patates frites met karakteristieke eigenschappen: altijd versbereid en gelijkmatig van samenstelling, maar ook wat donkerder van kleur, minder vet en iets anders van smaak dan traditionele patat. Omdat Ras-patat exact op maat kan worden gesneden, zijn de frietjes even lang.
De naam Ras is ontstaan in 1953. In dat jaar verwierf het Groningse bedrijf Rixona het patent voor het drogen van aardappelen tot poeder. Dit patent was afkomstig van de Amerikaan Richard Anthony Simon Templeton. Toen Rixona het drogings-procédé aankocht, was een deel van de overeenkomst dat ook de initialen van de uitvinder gebruikt zouden worden.
Ras-patat wordt verkocht in een select aantal cafetaria’s verspreid over Nederland. Producent Rixona heeft vestigingen in Warffum en Venray. Naast Ras-aardappel- poeder fabriceert Rixona aardappelgranulaten en –vlokken ten behoeve van de retail, foodservice en voedingsindustrie
Ah gadver