FOK!forum / Culinesse à gogo / Groentesoep maken
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 11:17
Hoi iedereen!

Ik ben van plan zondag groentesoep te maken. Alleen... de soep die ik meestal maakt zit in een zakje en hoef je alleen water toe te voegen ;)

Dus bij deze wil graag tips, adviezen vragen om een lekkere soep te maken.
Niet te ingewikkeld, het is de 1e keer immers.

Ik zat te denken om zo'n boullion blokje te gebruiken, maar hoe dan verder? :@

Aangezien ik zoveel recepten zie op google, vraag ik jullie advies :@.

De meeste recepten zijn namelijk allemaal verse groente en verse bouillon en dat hoeft (nog) niet van mij, en jullie hebben vast ieder een eigen ding waardoor de soep nog lekkerder wordt!

Thx iig.!

O+
bonkevrijdag 29 april 2011 @ 11:19
nou aangezien je geen verse groente wil gebruiken zou ik alleen een bouilonblokkie te water gooien en zeggen dat et groentesoep is
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 11:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:19 schreef bonke het volgende:
nou aangezien je geen verse groente wil gebruiken zou ik alleen een bouilonblokkie te water gooien en zeggen dat et groentesoep is
haha ja wil wel verse groente gebruiken, maar is dat niet lastig om het dat precies lekkere groente te maken? aangezien ik vrij weinig tot geen ervaring met koken heb? (dat het geen harde wortel is)
Mirjamvrijdag 29 april 2011 @ 11:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:20 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

haha ja wil wel verse groente gebruiken, maar is dat niet lastig?
welnee, hoe kom je daar nou weer bij
Pijve.Stiemelvrijdag 29 april 2011 @ 11:21
je kan toch gewoon een soepgroenten zakje kopen
Kapt-Ruigbaardvrijdag 29 april 2011 @ 11:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:20 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

haha ja wil wel verse groente gebruiken, maar is dat niet lastig om het dat precies lekkere groente te maken? aangezien ik vrij weinig tot geen ervaring met koken heb? (dat het geen harde wortel is)
Wat is er precies lastig aan verse groente toe te voegen aan een pan met water?
Pakspulvrijdag 29 april 2011 @ 11:23
Je hebt ook soep uit blik
bonkevrijdag 29 april 2011 @ 11:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:20 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

haha ja wil wel verse groente gebruiken, maar is dat niet lastig om het dat precies lekkere groente te maken? aangezien ik vrij weinig tot geen ervaring met koken heb? (dat het geen harde wortel is)
dankoop je gewoon de groente die he lekker vind, snijd et in brokken gooit et in de pan en huppekeej
ik zou der ook nog wat balletjes indoen:) ( kant enklaar bij de appie )
bonkevrijdag 29 april 2011 @ 11:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:23 schreef bonke het volgende:

[..]

dan koop je gewoon de groente die je lekker vind, snijd et in brokken gooit et in de pan en huppekeej
ik zou der ook nog wat balletjes indoen:) ( kant en klaar bij de appie )
bonkevrijdag 29 april 2011 @ 11:24
hehe dat was een quote
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 11:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:21 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:

[..]

Wat is er precies lastig aan verse groente toe te voegen aan een pan met water?
Wat voor groentes zijn lekker? Prei, wortel, en verder? haha.
Kapt-Ruigbaardvrijdag 29 april 2011 @ 11:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:26 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

Wat voor groentes zijn lekker? Prei, wortel, en verder? haha.
Hoe moet ik weten wat jij lekker vindt? haha.
Mirjamvrijdag 29 april 2011 @ 11:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:26 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

Wat voor groentes zijn lekker? Prei, wortel, en verder? haha.
je kunt ook zakken soepgroente kopen, da's keimakkelijk! hoef je enkel het zakje open te knippen en in je pan te donderen
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 11:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:27 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:

[..]

Hoe moet ik weten wat jij lekker vindt? haha.
Ja ik ben totaal niet culinair, maar vind het wel leuk, dus ik weet niet wat lekker is in zo'n groentesoeppie.
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 11:28
quote:
17s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:27 schreef Mirjam het volgende:

[..]

je kunt ook zakken soepgroente kopen, da's keimakkelijk! hoef je enkel het zakje open te knippen en in je pan te donderen
ik denk dat ik dat maar ga doen ja! En vermicelli en gehaktballetjes erdoor. En gewoon een blokkie van maggi kopen (groentesoepbouillon)
Pakspulvrijdag 29 april 2011 @ 11:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:26 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

Wat voor groentes zijn lekker? Prei, wortel, en verder? haha.
Tomaat, maar zou ik bij oppassen bij maken van groetensoep. Je soep kan totaal mislukken als je groentensoep wil maken, maar tegelijkertijd kan het toch goed gaan. Dat is het groenten/tomatensoep paradox :P
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 11:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:32 schreef Pakspul het volgende:

[..]

Tomaat, maar zou ik bij oppassen bij maken van groetensoep. Je soep kan totaal mislukken als je groentensoep wil maken, maar tegelijkertijd kan het toch goed gaan. Dat is het groenten/tomatensoep paradox :P
haha dan maar geen tomaat! Paprika wel O+ Zo maar lekkere dingen halen bij de super.
HaerdenCvrijdag 29 april 2011 @ 11:37
wortel - curry soep met gerookte kipblokjes ... njammie

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten

2 l kippenbouillon (minstens)
10 dikke wortels
12 bleke selder
2 uien
1 teentje look
2 dl kokosmelk
1 eetlepel (verse) gele currypasta
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
enkele takjes verse koriander
een klontje boter
peper
zout
150 g stukjes kippen uit de kippenbouillon of gerookte kip (optie)

bereiding

Pel de uien en snij ze grof.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in en stoof er de stukjes ui in aan. Let erop dat de uien niet al te zeer bakken en daardoor gaan kleuren.

Pel en kneus de look, en laat het hele teentje ook meestoven met de uien.

Was de selderstengels grondig en snij ze in grove stukken.

Schil de wortels en snij er het kontje en de tip af. Snij de groente vervolgens in schijfjes.

Doe de stukjes selder en wortel ook in de pot en laat de groenten enkele minuten meestoven. Roer alles regelmatig even om.

Maak of verwarm de kippenbouillon. Zeef de bouillon, alvorens je deze gebruikt in de wortelsoep.

Tip: Als je verse kippenbouillon gebruikt, dan kan je het vlees van de kip gebruiken als extra garnituur voor de soep. Snij of scheur hiervoor het kippenvlees in fijne stukjes. Je kan ook stukjes gerookte kip gebruiken als garnituur.

Schep de (gezeefde) kippenbouillon bij de gestoofde groenten.

Bind de tijm en de laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de soep.

Zet het deksel op de pot en laat de soep minstens 30 minuten sudderen op een zacht vuur.

Verwijder het bouquet garni en mix de soep zeer fijn. (Voeg indien nodig wat extra (gezeefde) kippenbouillon toe, tot de soep de gewenste dikte heeft.)

Schep wat van de currypasta in de soep, en voeg ook de kokosmelk toe. Dat geeft de soep een exotisch tintje. Roer alles om of zet de mixer nog even in de soep.

Kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Schep soep in de borden en werk ze af met enkele blaadjes verse koriander en (indien voorhanden) een portie van de stukjes kip.
ConnorMacLeodvrijdag 29 april 2011 @ 11:38
Wat groentjes choppen, even aanbakken, water erbij, en dan bouillonblokjes, 1 per halve liter. klaar.

Of gewoon zelf bouillion trekken van de groentjes. Waar jij gelukkig van wordt.
legacythe2ndvrijdag 29 april 2011 @ 11:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:28 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

ik denk dat ik dat maar ga doen ja! En vermicelli en gehaktballetjes erdoor. En gewoon een blokkie van maggi kopen (groentesoepbouillon)
Je kan ook spaghetti ipv vermicelli gebruiken, dat kook je minder snel kapot. ;)
ConnorMacLeodvrijdag 29 april 2011 @ 11:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:26 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

Wat voor groentes zijn lekker? Prei, wortel, en verder? haha.
Wat bleekselderij vind ik altijd fijn. Maar dat hangt van de groente af die jij erin wil hebben. Maakt helemaal niets uit.
Erasmovrijdag 29 april 2011 @ 11:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:23 schreef bonke het volgende:

[..]

dankoop je gewoon de groente die he lekker vind, snijd et in brokken gooit et in de pan en huppekeej
ik zou der ook nog wat balletjes indoen:) ( kant enklaar bij de appie )
Kook dan zelf soepballetjes, veel lekkerder dan die smakeloze kattevoerbrokken die als soepballen in de supermarkt liggen.
Gravediggervrijdag 29 april 2011 @ 11:58
Ik neem bij Appie altijd een soeppakket mee en soepgroenten. Kruidenbuiltjes en vermicelli heb ik altijd wel. Zelf bouillon trekken is veel lekkerder!
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 12:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:47 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Kook dan zelf soepballetjes, veel lekkerder dan die smakeloze kattevoerbrokken die als soepballen in de supermarkt liggen.
ja was ik ook van plan, gewoon half om half gehakt, en peper/zout/gehaktkruiden er bij en als laatste in de pan gooien (samen met de groente) toch?
golfervrijdag 29 april 2011 @ 13:02
[FOK!-kookboek] Soepen en sauzen
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 13:12
quote:
thx! zit geen groente soep tussen maar wel deze:

quote:
Italiaanse maaltijd-groentensoep
Faithy

Ingrediënten:
1 el olijfolie
1/2 zak Italiaanse Roerbakmix
1 flesje Maggi Basis voor Groentensoep
1/4 el oregano
50g plakjes ontbijtspek (ongerookt)
1/2 pak tortellini verdi (250 gram)

Bereidingswijze:
Olie in soeppan verhitten en groente 1 minuut bakken.
Basis voor groentensoep, oregano, en 1.5 liter water erbij schenken.
Breng dit aan de kook en dit 15 minuten laten doorkoken.
Ontbijtspek in droge koekenpan knapperig uitbakken.
Laatste 8 minuten tortellini door de soep roeren en meekoken.
Soep met peper op smaak brengen, in kommen scheppen en het spek erover verdelen.

Tip:
Met kaas en stokbrood serveren.
alleen wbt de tortellini, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Maar misschien moet ik het gewoon doen en uitproberen ;)
golfervrijdag 29 april 2011 @ 13:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 13:12 schreef Mixende_match het volgende:

thx! zit geen groente soep tussen maar wel deze:

Thaise groentensoep linkte ik naartoe.
Brentmeistervrijdag 29 april 2011 @ 13:15
Preimostersoep:

- Water koken met bouillon
- Prei in ringen snijden en meekoken totdat de prei gaar is
- Paar eetlepels mosterd erbij

klaar.
Mixende_matchvrijdag 29 april 2011 @ 13:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 13:14 schreef golfer het volgende:

[..]

Thaise groentensoep linkte ik naartoe.
ja die zag ik ook staan, ziet er iets te lastig uit, en ik hou niet zo van paksoi (maar kan het wel proberen, misschien dat het in soep lekkerder is), maar champignons komen er echt niet in! haha

quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 13:15 schreef Brentmeister het volgende:
Preimostersoep:

- Water koken met bouillon
- Prei in ringen snijden en meekoken totdat de prei gaar is
- Paar eetlepels mosterd erbij

klaar.
prei is ook niet echt mijn favoriete groente om daar een soep omheen te maken ;)
door een groentesoep is het wel oke, maar verder :P
Brentmeistervrijdag 29 april 2011 @ 13:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 13:23 schreef Mixende_match het volgende:
prei is ook niet echt mijn favoriete groente om daar een soep omheen te maken ;)
door een groentesoep is het wel oke, maar verder :P
Maak het, en het zal je meevallen denk ik.

Maar in het algemeen geldt hetzelfde. Gooi de groenten erin die je dan wél lekker vindt. Groentesoep maken is echt niet moeilijk.
Brentmeistervrijdag 29 april 2011 @ 13:33
Broccolisoep:

- Kook een broccoli (roosjes en stronk iets fijner gesneden) in water totdat ie gaar is
- Giet af, maar laat wat van het kookvocht in de pan
- Pureren met een staafmixer
- Zout peper erdoor (eventueel bouillonblokje)
Lonaazaterdag 30 april 2011 @ 15:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 april 2011 11:28 schreef Mixende_match het volgende:

[..]

ik denk dat ik dat maar ga doen ja! En vermicelli en gehaktballetjes erdoor. En gewoon een blokkie van maggi kopen (groentesoepbouillon)
En wat heb je dan zelf gemaakt?
pussywillowzaterdag 30 april 2011 @ 15:54
Gewoon voorgesneden is prima. Er bestaat verse, maar je vindt het ook in de diepvries. Diepvriesgroente is vaak zelfs verser dan voorgesneden groente (maar of dat echt uitmaakt voor soep...).

Ik gebruik verder altijd een pot runderbouillon. Aanlengen met 3 potten water, aan de kook brengen, soepgroenten, gehaktballetjes en vermicelli erbij, 10 minuutjes koken en klaar. Saai, vast niet culinair verantwoord, maar altijd lekker :P Het lekkerste is als je 'm de dag van tevoren maakt.
Taninzaterdag 30 april 2011 @ 19:56
Koop groentes die je lekker vindt. Snij al het spul dat je niet wilt eten (bv schil van wortel, stam van brocolli, etc.) eraf, en doe dat in een grote pan water met een groentebouillonblokje en wat kruiden (knoflook?)
Laat dit een uur of 2 pruttelen. Haal het afval er weer uit, dit ziet er inmiddels waarschijnlijk niet meer uit, maar dat is de bedoeling.

Snijd ondertussen al het spul wat je wel wilt eten fijn en doe het in de pan samen met het vlees wat je erin wilt.
Kwak er op het laatst nog verse blad-kruiden bij als je die erin wilt.
Mixende_matchdinsdag 3 mei 2011 @ 13:20
Nou voor de mensen die willen weten hoe het is gegaan...:

Heb boulioun blokje van maggi gebruikt, in het water gedaan en heet laten worden.
Ondertussen de groente schillen en snijden (bosuitjes, prei, wortelen en paprika) en de gehaktballetjes kruiden en draaien.

Daarna de groente er in gedaan, samen met een kruidenzakje van maggi voor groentesoep.

als laatste vermicelli en croutons erdoor :9~

En ik kreeg complimenten van mijn schoonmams en vroeg naar 'het recept' c_/

De volgende dag weer soeppie doen met buren die kwamen eten. Maar de soep was te weinig, en zat te weinig groente etc in. Wel veel vermicelli. Dus 500 ml water in gedaan, half bouilonblokje er bij, en extra groente erbij gesneden en opwarmen, beetje maggi spul en aroma spul erdoor en klaar! c_/
thanks voor alle tips!
Pietverdrietdinsdag 3 mei 2011 @ 20:35
Waarom maak je niet zelf bouillon? Is heel gemakkelijk, geen moeite en kost alleen wat tijd. Die tijd bestaat uit wachten, je hoeft niet veel te doen.
Je kan gelijk een grote pan maken en het in bakjes invriezen, en dan maak je soep in een handomdraai.