Te interessant om geen topic over te openen deze.quote:John Wanders − 28/04/11, 06:20
© anp
http://www.volkskrant.nl/(...)gs-elkaar-heen.dhtml
Nederland ontwikkelt zich steeds meer tot een land waarin laag- en hoogopgeleiden langs elkaar heen leven. Niet langer afkomst, maar opleiding is bepalend voor het wereldje waarin iemand meedraait.
Het opleidingsniveau is de nieuwe sociale scheidslijn, stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in zijn gisteren verschenen rapport Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Die conclusie wordt ondersteund door onderzoek van TNS NIPO. Ruim de helft van de ondervraagde hoogopgeleiden en tweederde van de laagopgeleiden verklaarden dat zij 'steeds minder' contact hebben met elkaar.
Somberheid
De decennia lang dominante gedachte dat de kinderen het beter krijgen dan hun ouders (sociale stijging) is aan het verdampen. Er spreekt somberheid uit de gisteren verschenen TNS NIPO-cijfers.
Bijna driekwart van de respondenten denkt dat toekomstige generaties het slechter krijgen. Vooral laagopgeleiden maken zich zorgen over de (financiėle) toekomst van hun kinderen.
Het perspectief van sociale stijging is niet langer houdbaar, stelt de RMO vast. Er dreigt volgens de raad een nieuwe klassenmaatschappij te ontstaan, 'waarbij mensen zich begeven in horizontale verbanden, gebaseerd op het onderwijsniveau'.
Deze trend dient volgens de RMO te worden gepareerd door optimale talentontwikkeling en een herwaardering van vakmanschap, ambachtscholen en beroepen met een lage(re) opleiding.
Het RMO-rapport sluit aan bij de bevindingen van de bestuurskundigen Mark Bovens (Universiteit Utrecht) en Anchrit Wille (Universiteit Leiden).
Ontzuiling
In hun boek Diplomademocratie beschrijven zij hoe de politieke arena sinds de ontzuiling en de sociale stijging vrijwel het exclusieve domein is geworden van de hoogopgeleiden. De veelbesproken kloof tussen de burger en de politiek is volgens de twee onderzoekers in werkelijkheid een kloof tussen hoog- en laagopgeleiden.
Wille schetste bij de presentatie van het RMO-advies in grove lijnen de langs elkaar heen levende werelden: 'Academici wonen in een koophuis. Hun kinderen heten Floris of Fleur. Zij gaan naar een bijzondere school waar ze andere Florissen en Fleurs ontmoeten. Lbo-opgeleiden wonen in een huurhuis. Hun kinderen heten Kevin of Kimberly en zij gaan naar een buurtschool.'
Het Nationaal Kiezersonderzoek uit 2010 leerde dat hoog- en laagopgeleiden het sterkst van mening verschillen over de thema's integratie, immigratie, criminaliteit en Europese eenwording.
Lijkt me vrij normaal dat het van afkomst naar opleiding verschuift wanneer die twee niet meer zo veel als vroeger aan elkaar verbonden zijn. Dat is toch alleen maar positief, dat doorleren voor iedereen bereikbaar is geworden.quote:Nederland ontwikkelt zich steeds meer tot een land waarin laag- en hoogopgeleiden langs elkaar heen leven. Niet langer afkomst, maar opleiding is bepalend voor het wereldje waarin iemand meedraait.
Dat zou ik ook denken.quote:Op donderdag 28 april 2011 22:40 schreef Robin__ het volgende:
Het is mij niet helemaal duidelijk waaruit zou moeten blijken dat dat nu anders is dan voorheen.
[..]
Lijkt me vrij normaal dat het van afkomst naar opleiding verschuift wanneer die twee niet meer zo veel als vroeger aan elkaar verbonden zijn. Dat is toch alleen maar positief, dat doorleren voor iedereen bereikbaar is geworden.
nee, toen bleef je als slimmerik van lage klasse je leven lang tussen de ongeletterde boeren. Had misschien zijn voordelen, maar die mensen zullen zich wellicht altijd 'anders' gevoeld hebben.'daar loopt een predikant achter de ploeg' zei men toen.quote:Op donderdag 28 april 2011 22:44 schreef von_Preussen het volgende:
Het klopt wel, als ik naar mijn omgeving kijk dan zie ik toch veel mensen met ruwweg mijn opleidingsniveau. En hun vriendenkring bestaat ook weer uit hetzelfde opleidingsniveau.
Als ik vervolgens bij mijn werk in aanraking kom met mensen die een ander opleidingsniveau hebben, dan kan ik er wel een leuk praatje mee maken, maar verder hoef ik er geen persoonlijk contact mee te hebben, daarvoor zijn de verschillen gewoonweg te groot.
Maar het zou niets opmerkelijks moeten zijn, in je gehele sociale leven (school, sport, uitgaan) kom je veel in contact met mensen van je eigen niveau, dus dat zich daar later ook je sociaal milieu uit ontwikkelt is zeer waarschijnlijk.
Alleen dat was vroeger ook zo?
Je ziet inderdaad wel dat veel mensen niet of nauwelijks contact hebben met mensen uit andere sociale milieus. Aan de ene kant logisch aan de andere kant toch ook wel jammer. Het kan namelijk geen kwaad om eens buiten je eigen comfortabele wereldje te kijken.quote:Op donderdag 28 april 2011 22:36 schreef MuyTrabajo het volgende:
[..]
Te interessant om geen topic over te openen deze.
Leven lager en hoger opgeleiden echt langs elkaar heen? Is dat slecht? Metalheads en mooiboys gaan toch ook nauwelijks met elkaar om?
Maar als er geen raakvlakken zijn dan kan je weinig uit een dergelijk contact halen.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:26 schreef du_ke het volgende:
[..]
Je ziet inderdaad wel dat veel mensen niet of nauwelijks contact hebben met mensen uit andere sociale milieus. Aan de ene kant logisch aan de andere kant toch ook wel jammer. Het kan namelijk geen kwaad om eens buiten je eigen comfortabele wereldje te kijken.
Dat valt ook nog wel een beetje mee. Althans dat is mijn eigen ervaring.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:31 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Maar als er geen raakvlakken zijn dan kan je weinig uit een dergelijk contact halen.
Ja maar waar vind je die raakvlakken dan? Niet iedere laagopgeleide is onintelligent, maar het stereotype is toch wel een beetje Henk en Ingrid, die houden niet van cultuur, politiek en andere ontwikkelingen in de wereld. En die groep blijkt steeds groter te zijn.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:32 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dat valt ook nog wel een beetje mee. Althans dat is mijn eigen ervaring.
Het stereotype inderdaad, daar zijn gelukkig nog genoeg uitzonderingen op. Op bijvoorbeeld het gebied van hobby of een persoonlijke klik kan het prima gaan.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:35 schreef Ascendancy het volgende:
[..]
Ja maar waar vind je die raakvlakken dan? Niet iedere laagopgeleide is onintelligent, maar het stereotype is toch wel een beetje Henk en Ingrid, die houden niet van cultuur, politiek en andere ontwikkelingen in de wereld. En die groep blijkt steeds groter te zijn.
Laagopgeleiden sporten relatief minder vaak. En hoogopgeleiden hebben vaker meer geld voor duurdere hobby's.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:38 schreef du_ke het volgende:
[..]
Het stereotype inderdaad, daar zijn gelukkig nog genoeg uitzonderingen op. Op bijvoorbeeld het gebied van hobby of een persoonlijke klik kan het prima gaan.
Tja ik kom het zelden tegen. Het stereotype wordt wel erg vaak bevestigd.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:38 schreef du_ke het volgende:
[..]
Het stereotype inderdaad, daar zijn gelukkig nog genoeg uitzonderingen op. Op bijvoorbeeld het gebied van hobby of een persoonlijke klik kan het prima gaan.
Leuke film, vooral het begin waarin het idee wordt uitgewerkt. Volgens mij strookt dit idee echter niet met de werkelijkheid. Het aantal jongeren in het hoger onderwijs is de afgelopen decennia behoorlijk toegenomen, dus maak je voorlopig maar geen zorgen. Genen leggen trouwens maar een kleine basis. Zelfregulerend vermogen is in het onderwijs veel belangrijker, dat krijg je mee in je opvoeding. Het gaat om het doorgeven van sociale omstandigheden door ouders aan hun kinderen, inclusief een bijbehorende opvoeding en een toekomstperspectief. Nivellering is in die zin wel ergens goed voor, omdat je deze omstandigheden daarmee kunt aanpakken. Natuurlijk werkt dit maar deels, je ziet ook dat de ouders van de meeste WO studenten ook universitair zijn opgeleid, maar sociale mobiliteit heeft wel degelijk geleid tot hoger opgeleide jongeren.quote:Op vrijdag 29 april 2011 06:14 schreef Lyrebird het volgende:
Zorgwekkende ontwikkeling. Idiocracy.
WO ouders krijgen ook nog eens weinig kinderen, maar wel kinderen die qua genen een enorme voorsprong hebben op hun klasgenootjes, als het gaat om het oplossen van vraagstukken en sommen op school. Deze kinderen zullen het gemiddeld gezien een stuk beter doen op school, op de universiteit en op de banenmarkt. En natuurlijk ook op feestjes en partijen, zodat de volgende generatie nog slimmer wordt.
Aan de andere kant krijgen paupervaders meerdere kinderen bij verschillende paupermoeders, zo'n beetje zoals het in de Engeland nu standaard is. Kinderen, die zonder vader opgroeien, en ook nog eens over paupergenen beschikken, waarmee ze met een beetje geluk een baan op het minimumloon kunnen krijgen.
Kortom, genen die succes garanderen worden verdeeld over een steeds kleinere groep kinderen, terwijl een steeds grotere groep kinderen zonder kansen opgroeit.
Daar kun je tegen nivelleren totdat je een ons weegt, maar voor een nivellerende overheid en een nivellerende elite moet dit een nachtmerriescenario zijn. Zo veel ongelijkheid! Daar kan geen belastingmaatregel tegenop.
Er zijn idd heel veel ouders zonder goede opleiding die wel goede ouders zijn, en hun kinderen goed opvoeden. Andersom zijn er ook veel ouders met een goede opleiding, die slechte ouders zijn.quote:Op vrijdag 29 april 2011 07:32 schreef Compatibel het volgende:
Het gaat om het doorgeven van sociale omstandigheden door ouders aan hun kinderen, inclusief een bijbehorende opvoeding en een toekomstperspectief.
Moet je als nerd wel eerst een meisje leren kennen hč.quote:Op vrijdag 29 april 2011 08:25 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Er zijn idd heel veel ouders zonder goede opleiding die wel goede ouders zijn, en hun kinderen goed opvoeden. Andersom zijn er ook veel ouders met een goede opleiding, die slechte ouders zijn.
Daar heb je wel een punt. Maar om de top te bereiken heb je MI een mix nodig: een goede opvoeding, een goede opleiding en genen die je naar de top brengen. Een voorbeeld voor zulke genen is de onverzettelijke wil om te winnen. Ook als je een van deze ingredienten mist, kun je de top halen, omdat het een stimulans kan zijn om er toch wat van te maken. Maar het wordt wel weer een stuk moeilijker.
Wat overigens de situatie vertroebelt, is dat veel van onze - intelligente - ouders nooit de kans hebben gekregen om naar een goede school te gaan. Ondertussen kregen hun kinderen wel goed genenmateriaal mee. Nu kan iedere slimmerik naar een goede school gaan, en met een WO opleiding de banenmarkt op.
In tegenstelling tot de populaire gedachte heeft het inderdaad veel voordelen. Of anders gezegd heeft een laagopgeleide bevolking veel nadelen.quote:Op vrijdag 29 april 2011 07:32 schreef Compatibel het volgende:
Natuurlijk is het onderwijs (met name het WO) erop achteruit gegaan toen het voor iedereen beschikbaar werd. Volgens mij staat dit echter niet in verhouding tot de grote voordelen van een veel beter opgeleide beroepsbevolking.
Je insinueert dat het niet gebeurt enkel omdat mensen te kortzichtig zijn. Een gedachtegang die vooral links prevaleert maar niet noodzakelijkerwijs op de waarheid berust.quote:Op donderdag 28 april 2011 23:26 schreef du_ke het volgende:
[..]
Je ziet inderdaad wel dat veel mensen niet of nauwelijks contact hebben met mensen uit andere sociale milieus. Aan de ene kant logisch aan de andere kant toch ook wel jammer. Het kan namelijk geen kwaad om eens buiten je eigen comfortabele wereldje te kijken.
Ik zie idd geen verschil met vroeger.quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:28 schreef RM-rf het volgende:
Sociale scheidslijnen gestonden vroeger, bestaan nu en zullen altijd blijven bestaan PUNT
dat is een kernmerk van 'sociaal', wat immers 'groepsgebonden' of 'groesbinding' betekent en groepen bestaan niet enkel op basis van de mensen/dieren of organismen die ze bindt, maar ook wat en op welke basis ze anderen 'uitsluiten'.
Optyfen met je links rechts gelul, dat heeft namelijk helemaal niets met dit soiale verschijnsel te maken.quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:03 schreef Cerbie het volgende:
[..]
Je insinueert dat het niet gebeurt enkel omdat mensen te kortzichtig zijn. Een gedachtegang die vooral links prevaleert maar niet noodzakelijkerwijs op de waarheid berust.
Ik denk zelf ook dat vergelijkingen trekken met een bepaalde periode ook vaak meer zegt over diegene die de vergelijking trekt en wat die toevallig 'wil' zien...quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:33 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ik zie idd geen verschil met vroeger.
Waar het artikel eigenlijk over gaat, is dat waar bij de "lagere klasse" vroeger het idee bestond dat de volgende generatie het beter zou krijgen, dat nu blijkbaar niet meer zo is of iig veel minder. Blijkbaar denkt men dus bij die klasse dat men geen kansen meer krijgt om zich te verbeteren.
Vraag is dan welke periodes vergelijkt men met elkaar.
Sociaalculturele veschillen zijn totaal iets anders dan sociaaleconomische verschillen natuurlijk. De laatste zijn de afgelopen decennia kleiner geworden, ook het verschil in salaris tussen een WO'er en iemand zonder opleiding. Dat deze groepen sociaalcultureel gezien niets van elkaar moeten hebben doet daar niets aan af.quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:28 schreef RM-rf het volgende:
Sociale scheidslijnen gestonden vroeger, bestaan nu en zullen altijd blijven bestaan PUNT
dat is een kernmerk van 'sociaal', wat immers 'groepsgebonden' of 'groesbinding' betekent en groepen bestaan niet enkel op basis van de mensen/dieren of organismen die ze bindt, maar ook wat en op welke basis ze anderen 'uitsluiten'.
Leuk dit gevoel. Maar de 'decennia lange dominante gedachte' waar dit op gebaseerd is, is meer dan alleen een gevoel maar kan feitelijk worden onderbouwd. Ik zie nog geen aanleiding (Op het gevoel van de burgers na dan) waarom men in de toekomst kan verwachten dat kinderen het minder goed krijgen. Het opleidingsniveau heeft zijn verzadigingspunt nog niet bereikt en een tekort aan banen zit er dankzij de vergrijzing ook niet echt in.. Beetje rare toevoeging dat marktonderzoek.quote:58% is bang dat hun kinderen het financieel slechter krijgen dan zij zelf. Lageropgeleiden (67%) maken zich meer zorgen dan hogeropgeleiden (45%).
ik heb het nergens gehad over de termen 'economisch' of 'culturrel' en die zijn voor de betekenis van #sociaal' als groespbinding' irrelevant...quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:01 schreef Compatibel het volgende:
[..]
Sociaalculturele veschillen zijn totaal iets anders dan sociaaleconomische verschillen natuurlijk. De laatste zijn de afgelopen decennia kleiner geworden, ook het verschil in salaris tussen een WO'er en iemand zonder opleiding. Dat deze groepen sociaalcultureel gezien niets van elkaar moeten hebben doet daar niets aan af.
Wat ik gewoon bedoel is dat er toch een zekere bias uit spreekt ook.quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:44 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Ik denk zelf ook dat vergelijkingen trekken met een bepaalde periode ook vaak meer zegt over diegene die de vergelijking trekt en wat die toevallig 'wil' zien...
het is makkelijk wat lukrake gebeurtenissen uit het verleden te pikken en die opeens met het 'nu' te trekken, maar altijd maakt diegene die dat doet er dan en soort van 'projectie' van.
bv veel maatregelen die vroeger genomen werden uit 'sociale afwegingen' hadden ook puur praktische overwegingen, of waren niet specifiek bedoeld als 'sociaal' beleid.
Imho is een goed voorbeeld de Kinderwet van Samuel van Houten, een prima voorbeeld van politiek streven naar een versterking van de samenleving en haar burgers.
Van Houten was echter ook binnen de liberale bewegingen eerder een erg conservatieve liberaal, die weinig moest hebben van Egalitarisme en het geen Overheidstaak was nivelleringspolitiek te bedrijven, maar bepaalde wetgeving over arbeidsrechten konden in zijn zichtwijze juist wel de individuele vrijheid sterken...
Op individueel gebied was hij zeker zeer progressief, voor rechtengelijkheid, maar hierbij was vanuit zijn zicht juist het individu belangrijk en dit zou niet als 'beleidsmatige groeps-bevoordeling' uitgevoerd moeten worden of een benadeling van specifieke andere groepen, het ging Van Houten juist om het individualisme.
Mwah, externe factoren zullen er met name voor gaan zorgen dat de jeugd het in de toekomst zwaarder gaat krijgen dan de babyboomers, ongeacht opleidingsniveau. De kosten van een dubbele vergrijzing (meer ouderen en ouder worden), woningen die niet langer vanzelfsprekend meer waard worden (dus wordt het moeilijker om kapitaal te genereren), studeren wordt duurder, schulden worden hoger, medische zorg wordt duurder, enzovoort.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:01 schreef Ryon het volgende:
Ik zie nog geen aanleiding (Op het gevoel van de burgers na dan) waarom men in de toekomst kan verwachten dat kinderen het minder goed krijgen. Het opleidingsniveau heeft zijn verzadigingspunt nog niet bereikt en een tekort aan banen zit er dankzij de vergrijzing ook niet echt in.. Beetje rare toevoeging dat marktonderzoek.
Hoewel dit onzin is ben ik het met de rest wel min of meer eens. Mijn punt is dat in deze discussie volgens mij onderscheid gemaakt moet worden tussen beide begrippen, omdat sociaal economisch gezien men wel meer met elkaar gemeen heeft.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:05 schreef RM-rf het volgende:
[..]
ik heb het nergens gehad over de termen 'economisch' of 'culturrel' en die zijn voor de betekenis van #sociaal' als groespbinding' irrelevant...
Rustig aan, newbie. De schoonmaakster groet ik iedere dag als ze langskomt. Wat is je punt?quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:36 schreef Ascendancy het volgende:
[..]
Optyfen met je links rechts gelul, dat heeft namelijk helemaal niets met dit soiale verschijnsel te maken.
Uiteraard heeft dit niet alleen met kortzichtigheid te maken, maar het zal wel degelijk een factor zijn. Ook binnen bedrijven met meerdere opleidingslagen heerst een soort van superioriteit van de hoger opgeleiden. Als het niet serieus is, dan wel als grap. En zeg eens eerlijk, heb jij enig idee wat voor persoon de werkster is die iedere dag jou kantoor schoonmaakt?
Newbie?quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:23 schreef Cerbie het volgende:
[..]
Rustig aan, newbie. De schoonmaakster groet ik iedere dag als ze langskomt, maar dat is het dan ook wel. Wat is je punt?
Newbie: nieuwkomer (in POL). Links staat in dit geval voor de algemene gedachtengang bij 'dat soort' mensen: de oorzaak van het probleem is de kortzichtigheid van de groep die het beter heeft.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:27 schreef Ascendancy het volgende:
[..]
Newbie?Het is gewoon treurig hoe er altijd weer iemand het naar een links-rechts discussie probeert om te buigen, terwijl dat helemaal niet nodig en relevant is.
Ja. Je kent haar dus helemaal niet en je hebt nooit een poging gedaan. Terwijl dat ongetwijfeld(bij de meeste mensen) wel gebeurt met collega's die je intuitief rond je eigen niveau schat.
Dat die kortzichtigheid er is in de automatische aanname dat die schoonmaakster geen goede gesprekspartner maakt. Die aanname maak je onbewust op een eerste indrukquote:Op vrijdag 29 april 2011 11:30 schreef Cerbie het volgende:
[..]
Newbie: nieuwkomer (in POL). Links staat in dit geval voor de algemene gedachtengang bij 'dat soort' mensen: de oorzaak van het probleem is de kortzichtigheid van de groep die het beter heeft.
Nogmaals, wat is je punt? Waarom moet ik uitgebreid met de schoonmaker gaan kletsen? Die zit daar zelf ook niet op te wachten (de vorige wel, daar kon je wel een bakkie mee drinken).
Je denkt dus dat ik de schoonmaakster nooit heb geprobeerd aan te spreken. Heb je ook nog enige argumentatie om op te reageren of roeptoeter je maar wat.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:34 schreef Ascendancy het volgende:
[..]
Dat die kortzichtigheid er is in de automatische aanname dat die schoonmaakster geen goede gesprekspartner maakt. Die aanname maak je onbewust op een eerste indruk
Joh. Natuurlijk heb je dat nog nooit gedaan. Ik ook niet.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:35 schreef Cerbie het volgende:
[..]
Je denkt dus dat ik de schoonmaakster nooit heb geprobeerd aan te spreken. Heb je ook nog enige argumentatie om op te reageren of roeptoeter je maar wat.
Fokkers durven mensen sowieso niet aan te spreken, die zijn alleen vriendelijk omdat de schoonmaker anders in hun koffie spuugt.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:37 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Joh. Natuurlijk heb je dat nog nooit gedaan. Ik ook niet.
Maar ik ben er wel altijd vriendelijk tegen.
Idd, God is geen socialistquote:Op vrijdag 29 april 2011 06:14 schreef Lyrebird het volgende:
Kortom, genen die succes garanderen worden verdeeld over een steeds kleinere groep kinderen, terwijl een steeds grotere groep kinderen zonder kansen opgroeit.
Daar kun je tegen nivelleren totdat je een ons weegt, maar voor een nivellerende overheid en een nivellerende elite moet dit een nachtmerriescenario zijn. Zo veel ongelijkheid! Daar kan geen belastingmaatregel tegenop.
Ik ben alleen geen bleekneuzerige, pukkelige, nerdy FOK!ker. Ik ben een people's man. En altijd snedig. Dus dat slaat sws niet op mij. Wrs wel op jou, en doe dus maar niet zo gek dat je bijkans een platonische relatie hebt met de schoonmaker op je werk... trouwens over werk gesproken, je was toch aan die Arbeit gegaan?quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:38 schreef Cerbie het volgende:
[..]
Fokkers durven mensen sowieso niet aan te spreken, die zijn alleen vriendelijk omdat de schoonmaker anders in hun koffie spuugt.
Vloeibare stikstof is op en wordt pas na de lunch opnieuw geleverd.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:43 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ik ben alleen geen bleekneuzerige, pukkelige, nerdy FOK!ker. Ik ben een people's man. En altijd snedig. Dus dat slaat sws niet op mij. Wrs wel op jou, en doe dus maar niet zo gek dat je bijkans een platonische relatie hebt met de schoonmaker op je werk... trouwens over werk gesproken, je was toch aan die Arbeit gegaan?
Ja, ja.quote:Op vrijdag 29 april 2011 11:45 schreef Cerbie het volgende:
[..]
Vloeibare stikstof is op en wordt pas na de lunch opnieuw geleverd.
mag ik je aanraken?![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |