Op zich geef ik de IJslanders wel gelijk, want deze schuld wordt over een hele kleine bevolking gedeeld, waarvan het gros helemaal niks met het wangedrag van die banken te maken had. Of met de hebberigheid van de Britten en Nederlanders die een procentje meer wilden.quote:'IJslanders wijzen Icesave-akkoord af'
REYKJAVIK - Een meerderheid van de stemgerechtigden in IJsland lijkt zich te hebben uitgesproken tegen een akkoord in het Icesave-debacle. Na het tellen van 85.000 stemmen bleek in de nacht van zaterdag op zondag dat 58 procent van de IJslanders 'nee' had gestemd. Het ja-kamp bestaat vooralsnog uit 42 procent van de kiezers, zo meldde de staatstelevisie op IJsland.
ANP
Inzet van het zaterdag gehouden referendum was de overeenkomst die Nederland en Groot-Brittannië met IJsland sloten over het terugbetalen van schulden, die de inmiddels failliete Landsbanki via internetbank Icesave achterliet bij spaarders.
In maart vorig jaar werd ook al een referendum gehouden over terugbetaling van de Icesave-schulden. Toen stemden de IJslanders massaal (93 procent) tegen, waarna het voorstel van tafel ging.
In het nieuwe voorstel van Nederland en Groot-Brittannië krijgt IJsland tot 2046 de tijd om 3,8 miljard terug te betalen. Dat komt neer op ongeveer 12.000 euro per burger, exclusief rente.
IJsland telt een bevolking van 320.000 zielen. Circa 230.000 mensen hebben stemrecht. Het opkomstpercentage is nog onduidelijk.
De IJslanders hebben wel jaren in luxe geleefd: grote SUV's rijden, hoge salarissen, en dat allemaal in een land wat amper grondstoffen heeft en niks dan dikke lucht verkocht. Daarbij is het geld van de Nederlanders alleen gebruikt om hun eerdere schulden af te lossen, ze leefden al veel langer op de pof.quote:Op zondag 10 april 2011 09:55 schreef LXIV het volgende:
[..]
Op zich geef ik de IJslanders wel gelijk, want deze schuld wordt over een hele kleine bevolking gedeeld, waarvan het gros helemaal niks met het wangedrag van die banken te maken had. Of met de hebberigheid van de Britten en Nederlanders die een procentje meer wilden.
Na de eerste afwijzing door het volk werden de voorwaarden anders gunstiger voor IJsland.quote:Op zondag 10 april 2011 10:32 schreef du_ke het volgende:
Ach uiteindelijk zullen ze het terugbetalen en hoe meer ze het nu rekken hoe ongunstiger uiteindelijk door voorwaarden voor hen en daarmee gunstiger voor ons
dat klopt maar daar valt echt niet meer wat te halen. NL en G-B zijn ook niet gekquote:Op zondag 10 april 2011 10:33 schreef Tja..1986 het volgende:
[..]
Na de eerste afwijzing door het volk werden de voorwaarden anders gunstiger voor IJsland.
Volgens mij weten ze tot in de verse uithoeken van Afrika nog wel dat Nederland wel degelijk hartstikke gek is...quote:Op zondag 10 april 2011 10:35 schreef du_ke het volgende:
[..]
dat klopt maar daar valt echt niet meer wat te halen. NL en G-B zijn ook niet gek
Waar wil je de rekening anders neerleggen? Die banken zijn op de fles.quote:Op zondag 10 april 2011 11:03 schreef Evertjan het volgende:
in ijsland leggen ze de rekening gewoon bij de burgers neer net zoals in Nederland
Wat te denken bij de DNB die gewoon hun taak verzaakt hebben en ice save eigenlijk geen bank vergunning voor nl hadden moeten geven. Dan nog een stuk bij de nederlandse staat die zomaar de bankgarantie vervijfvoudigd heeft.quote:Op zondag 10 april 2011 11:07 schreef freako het volgende:
[..]
Waar wil je de rekening anders neerleggen? Die banken zijn op de fles.
Dan draaien alsnog de Nederlandse burgers ervoor op. DNB is staatseigendom.quote:Op zondag 10 april 2011 11:15 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat te denken bij de DNB die gewoon hun taak verzaakt hebben en ice save eigenlijk geen bank vergunning voor nl hadden moeten geven.
Dat deel wordt überhaupt niet bij IJsland geclaimd. IJsland moest volgens hun eigen depositogarantiestelsel max EUR 20.887 vergoeden. Dat konden ze niet direct, en dat is door Nederland en het VK voorgeschoten.quote:Dan nog een stuk bij de nederlandse staat die zomaar de bankgarantie vervijfvoudigd heeft.
Het gaat om het gebrek aan internationale handhaving binnen de EU. Er bestaat geen internationaal instituut met genoeg macht om dat te doen. Opstandige landen kun je amper aanpakken, anders dan met draconische middelen waar niemand gelukkiger van wordt.quote:Op zondag 10 april 2011 10:33 schreef du_ke het volgende:
Overigens wel weer sneu hoe je het verhaal uit IJsland weer probeert om te buigen tot een domme sneer naar de EU.
Draconische maatregelen als het stellen van vrij strenge voorwaarden om hun begrotingen weer op orde te krijgen voor het mogen aanvragen van leningen?quote:Op zondag 10 april 2011 12:07 schreef waht het volgende:
[..]
Het gaat om het gebrek aan internationale handhaving binnen de EU. Er bestaat geen internationaal instituut met genoeg macht om dat te doen. Opstandige landen kun je amper aanpakken, anders dan met draconische middelen waar niemand gelukkiger van wordt.
Dat heeft kennelijk niet veel effect. Of althans de probleemlanden nemen die dreiging totaal niet serieus. Ik volg het allemaal niet zo nauwkeurig dus ik kan er naast zitten, maar zo komt dat op mij over.quote:Op zondag 10 april 2011 12:13 schreef du_ke het volgende:
[..]
Draconische maatregelen als het stellen van vrij strenge voorwaarden om hun begrotingen weer op orde te krijgen voor het mogen aanvragen van leningen?
Ze moeten wel, feitelijk staan ze nu gewoon onder curatele van de EU (en dan vooral Duitsland) en IMF.quote:Op zondag 10 april 2011 12:19 schreef waht het volgende:
[..]
Dat heeft kennelijk niet veel effect. Of althans de probleemlanden nemen die dreiging totaal niet serieus. Ik volg het allemaal niet zo nauwkeurig dus ik kan er naast zitten, maar zo komt dat op mij over.
Oh neuh daar is men nog lang niet aan toe, is ook niet nodig.quote:Tevens dacht ik aan draconische maatregelen als het uit de EU zetten.
De bevolking heeft niet om die schuld gevraagd. Laten de graaijers het maar oplossen, denken ze. En terecht.quote:Op zondag 10 april 2011 10:01 schreef Tja..1986 het volgende:
Het gaat meer om je eigen munt, daarom krijgt IJsland ook niets.
Verder vind ik het nogal dom dit soort vragen aan bevolking te stellen. Wil je een schuld terugbetalen, of er liever onderuit proberen te komen? Tja..
Toen was er nog de kans op verdere onderhandelingen over een akkoord. Die kans is nu vrijwel nihil en zal het dus waarschijnlijk langs het Europees gerechtshof gaan, en daar zal waarschijnlijk niet iets uitrollen waar gunstiger is voor de IJslanders dan wat in het nu afgewezen akkoord stond.quote:Op zondag 10 april 2011 10:33 schreef Tja..1986 het volgende:
[..]
Na de eerste afwijzing door het volk werden de voorwaarden anders gunstiger voor IJsland.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |