FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Wie kan mij het concept geld uitleggen?
OVchipkaartvrijdag 1 april 2011 @ 13:13
Geld is sowieso maar een raar iets, als ik het probeer te snappen lukt het gewoon niet. Wat ooit begon als een simpel ruilmiddel is zoiets vreemds geworden. Vooral als je kijkt naar bijvoorbeeld werk en maatschappelijk nut, een beetje grafisch ontwerper verdient veel meer dan iemand in bijvoorbeeld de zorg. Als je nu kijkt naar wat ze leveren de een levert zorg hoe kun je daar nou een prijskaartje aan hangen, de andere zorgt ervoor dat iemand anders weer meer verdient 'reclame' dus krijgt hij betaald omdat hij diegene die betaald meer laat verdienen maar wat levert hij nou eigenlijk. enz ik snap er de ballen meer van.

Ooit heeft iemand gezegd (ik denk dat het dawkins was) de rijkste mensen zijn die mensen die andere mensen kunnen overtuigen hen het meeste geld te geven.

Ik denk dat daar een waarheid ligt het komt allemaal neer op overtuigingskracht.

Maar wat is nou geld en hoe zit het met geld. Telkens als ik er dieper over na denk blijkt geld zoiets te als lucht. Geld is niet meer te koppelen aan goud oid. Als je ook kijkt naar al het geld op de aarde dat is geen vast getal het blijft fluctueren maar hoe kan dat?
Als je kijkt naar de scheikunde er is een hoeveelheid zuurstof O en dat blijft gelijk, zelfs als een molecul gespleten wordt weet je nog wat er mee gebeurt kwa massa energie maar bij geld is dat zoiets wazigs kan iemand mij basis les economie geven :D

Vragen die hier aan gerelateerd zijn: wat is rente en waarom?, waarom wordt geld altijd minder waard?, Verdwijnt er ook geld?
Sam-xvrijdag 1 april 2011 @ 13:24
Vroeger werd geruild. Een koe tegen kleding. Maar omdat mensen een ''vaster'' middel wilden hebben (voedsel bederft, goud is te zwaar) werd gezocht naar iets anders. Lalala, veel later was er: GELD. Arbeid is een kwestie van vraag en aanbod. Is er veel vraag, en weinig aanbod (arbeid), stijgt de prijs. ...En visa versa... Heeft natuurlijk ook met opleiding, maatschappelijk belang en diverse andere factoren te maken.
Ook.... http://www.geldmuseum.nl/museum/content/wat-geld

Wat is rente?
SPOILER
Rente is de vergoeding die door de geldnemer aan de geldverstrekker moet worden betaald voor het verlenen van een lening of hypotheek. Meestal is de rente periodiek verschuldigd en betaalt de kredietnemer maandelijks, per kwartaal, halfjaar of jaar rente over (een deel van) het geld. In enkele gevallen is hiervoor een andere overeenkomst.
http://www.verstandiglenen.nl/faq/rente/49_wat-is-rente/
Waarom rente?
SPOILER
Voor beleggers speelt rente een grote rol. Wanneer de Centrale Bank zoals de ECB aangeeft dat de rente wordt verhoogd of verlaagd, heeft dat direct zijn uitwerking op de beursen en markten.

De rente heeft dan ook rechtstreeks invloed op de economie. Sinds de kredietcrisis gestart is, wordt er volop gebruik gemaakt van rente als instrument om de economie te stimuleren. De Fed verlaagde zijn rente eind 2008 al tot bijna nul. Ook de ECB heeft de rente sinds oktober 20008 stapsgewijs verlaagd. Omdat de inflatie ook steeds lager wordt, kunnen de centrale banken makkelijk gebruik maken van dit instrument.
http://www.beursgorilla.nl/rente-waarom.html
Voor je verdere vragen deze links:
Wanneer verdwijnt geld?
http://www.telegraaf.nl/o(...)_minder_waard__.html

Bedankt, www.google.nl
blaatschaapvsmekkergeitvrijdag 1 april 2011 @ 13:27
de extra vragen zijn zo te beantwoorden;

wat is rente?
rente krijg je omdat een bank jou geld investeert in verschillende dingen en hiermee glijd verdiend, om jou te lokken en te belonen dat jij specifiek naar dat bedrijf bent gegaan geven ze jou dus een deel van het verdiende geld terug.
en rente is een middel om te verdienen aan een lening, dus de bank geeft jou geld, dat moet je terugbetalen + een extra bedrag aan wint voor de bank.

waarom word geld altijd minder waard?

ten eerste dat is niet waart, laatst hadden we negatieve inflatie waardoor geld dus meer waard word.
en dat heeft te maken met dat producten duurder worden en vervolgens krijg je meer loon, voila je geld is minder waard.
dit word in stand gehouden omdat consumenten zo geld blijven uitgeven want ja je geld word gewoon minder waard waardoor je dus het beter kan uitgeven, ij negatieve inflatie geven mensen liever geen geld uit omdat hoelanger je het hebt hoemeer het waard word
wyldersvrijdag 1 april 2011 @ 13:27
Geld is uitgevonden zodat er belasting betaald kan worden. :-(
OVchipkaartvrijdag 1 april 2011 @ 13:34
hier loopt de discussie trouwens ook

Kopen van woning wordt onmogelijk
OVchipkaartvrijdag 1 april 2011 @ 13:35
Maar de grap is vaak dat geld niet meer aan goederen gekoppeld is inderdaad bij belasting etc
tjoptjopvrijdag 1 april 2011 @ 14:24
http://rothbard.be/boeken/105-geld-rothbard
Dhalsimvrijdag 1 april 2011 @ 23:47
In deze docu wordt het haarfijn uitgelegd:

superpietzaterdag 2 april 2011 @ 00:52
Als je geld een raar concept vindt, wat vindt je dan van het concept eigendom? Dat is toch veel raarder. En het concept geld is hier deels op gebaseerd.
Bolkesteijnzaterdag 2 april 2011 @ 03:17
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet je eerst kijken naar de functie die geld heeft in het economisch verkeer. Geld vormt een intermediair om conflicterende wensen in termen van plaats, tijd of hoeveelheid van vraag en aanbod op elkaar af te kunnen stemmen. Stel, boer A wil 2 koeien ruilen voor 4 paarden, boer B heeft echter maar 3 paarden en boer C heeft 1 paard. Boer B kan dan van boer C dat ene paard kopen met geld, en vervolgens met boer A 2 koeien ruilen tegen de 4 paarden. Geld zorgt er voor dat de transactie toch mogelijk wordt die anders niet plaats zou kunnen vinden omdat vraag en aanbod in termen van plaats, tijd,, voorkeur of hoeveelheid niet overeenkomen. Dat is dus een hele nuttige functie, en daarom is geld ook zo populair. Geld heeft waarde omdat mensen erop vertrouwen dat het geld wat zij krijgen ook weer gebruikt kan worden als zij zelf dat geld uit moeten geven. Je accepteert het loon dat je baas uitbetaald in Euro's omdat je weet dat je er in de supermarkt weer eten mee kunt kopen.

Rente is een vergoeding die een lener aan een uitlener betaald. Die vergoeding wordt betaald omdat de uitlener niet over zijn geld kan beschikken, het is namelijk uitgeleend. De uitlener wil een compensatie voor het feit dat hij een tijdje niks met het geld kan doen omdat hij het heeft uitgeleend. Economen noemen dat het principe van alternatieve kosten. Alternatieve kosten zijn kosten die ontstaan als je door het uitvoeren van handeling A (het geld uitlenen) niet meer handeling B (een fiets kopen van datzelfde geld) kan verrichten. Handeling A heeft dus als kosten het niet uit kunnen voeren van handeling B. Dit principe wordt in de context van rente door economen ook wel de tijdswaarde van geld genoemd.

Een ander punt is dat rente een vergoeding is voor onzekerheid. Er is namelijk onzekerheid dat de lener het geld niet terug kan betalen aan de uitlener. Rente is ook gedeeltelijk een vergoeding voor die onzekerheid. Een goed voorbeeld daarvan zijn Griekenland en Duitsland. Griekenland moet 7 % rente betalen, Duitsland maar 2 %. Dat verschil bestaat omdat het er op lijkt dat de Grieken een deel van hun schuld niet terug kunnen betalen. De Duitsers hebben dat probleem niet en daarom betalen zij veel minder rente. Het verschil van 5 % wordt door economen de krediet spreiding genoemd. Duitsland is een zeer betrouwbare lener van geld (misschien wel de meest betrouwbare ter wereld) en wordt daarom vaak als referentiepunt genomen om deze krediet spreiding te betalen.

En nu ben ik moe. ;) Dus ik laat de laatste twee vragen even onbeantwoord.

[ Bericht 1% gewijzigd door Bolkesteijn op 02-04-2011 03:29:39 ]
Dhalsimzaterdag 2 april 2011 @ 03:50
Geld wordt minder waard waneer de centrale banken (de FED in de VS en de ECB in europa) geld bijdrukken. Aangezien de hoeveelheid geld dus groter wordt zonder dat er meer producten en/of diensten bijkomen wordt de waarde van het bestaande geld minder waard. Dit heet inflatie.

Het vreemde aan dit hele systeem is dat de centrale banken (die het geld maken) gewoon bedrijven zijn die zomaar kunnen bepalen dat er bijvoorbeeld 10 miljard euro bijgedrukt moet worden. Ook kunnen ze zelf bepalen hoeveel rente de regering(en) moeten betalen om het geld te kunnen lenen.

De centrale bank(en) zijn de enige bedrijven die geld mogen maken. Als zij dit geld vervolgens uitlenen aan een andere bank of aan de regering doen ze dat onder de voorwaarde dat dat geld plus de rente terug moet worden betaald. Maar dat kan natuurlijk niet...

Voorbeeld: De centrale bank besluit om 1 miljoen euro aan nieuw geld te maken. Ze lenen dat vervolgens uit en vragen 2% rente. Dat betekend dus dat degene die het geld leent uiteindelijk 1 miljoen + 20 duizend euro terug moet betalen. Maar aangezien er maar 1 miljoen euro gemaakt is, kan dat dus niet. Dit is precies de reden waarom alle landen op de wereld schulden hebben en dat deze schulden nooit terugbetaald kunnen worden.
OVchipkaartzaterdag 2 april 2011 @ 11:46
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2011 03:50 schreef Dhalsim het volgende:
Geld wordt minder waard waneer de centrale banken (de FED in de VS en de ECB in europa) geld bijdrukken. Aangezien de hoeveelheid geld dus groter wordt zonder dat er meer producten en/of diensten bijkomen wordt de waarde van het bestaande geld minder waard. Dit heet inflatie.

Wordt er ook geld bijgedrukt als er diensten bijkomen dan? Want als ik het nu allemaal zo bekijk zou daar voor mij de onbegrijpbaarheid wel eens kunnen liggen. Stel er worden x hoeveelheid mensen geboren die leveren uiteindelijk x diensten en stel ook dat er minder mensen dood zijn gegaan als het geld dan gelijk blijft kan het nooit eerlijk verdeeld worden, tenzij dus de waarde van geld verandert.

Ik begin het steeds meer te snappen.
Dhalsimzaterdag 2 april 2011 @ 15:00
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2011 11:46 schreef OVchipkaart het volgende:

[..]

Wordt er ook geld bijgedrukt als er diensten bijkomen dan? Want als ik het nu allemaal zo bekijk zou daar voor mij de onbegrijpbaarheid wel eens kunnen liggen. Stel er worden x hoeveelheid mensen geboren die leveren uiteindelijk x diensten en stel ook dat er minder mensen dood zijn gegaan als het geld dan gelijk blijft kan het nooit eerlijk verdeeld worden, tenzij dus de waarde van geld verandert.

Ik begin het steeds meer te snappen.
Jazeker. Er worden zelfs enorme hoeveelheden geld bijgedrukt op het moment dat het aantal diensten vermindert. Dat is wat er op dit moment ook aan de hand is.

Het aantal banen (en daarmee dus ook het aantal diensten) in met name de VS wordt op dit moment steeds minder, maar er worden tegelijkertijd enorme hoeveelheden geld bijgedrukt door de FED. Dat is 1 van de redenen dat de prijzen van olie en voedsel zo enorm aan het stijgen zijn...niet dat die spullen meer waard worden maar juist omdat het geld minder waard wordt.
flyguyzaterdag 2 april 2011 @ 15:11
Geld is een continu fluctuerende tijdframe waarin en waarmee een transactie kan plaats vinden tussen goederen en diensten van relatief dezelfde waarde.
Louis22zaterdag 2 april 2011 @ 15:26
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 april 2011 00:52 schreef superpiet het volgende:
Als je geld een raar concept vindt, wat vindt je dan van het concept eigendom? Dat is toch veel raarder. En het concept geld is hier deels op gebaseerd.
Maar het concept eigendom is niet cultureel. Eigendom van land misschien wel, maar eigendom überhaupt niet. Daar doen de primitiefste amazone-indianen en zelfs dieren ook aan.