quote:
Op woensdag 12 januari 2011 15:50 schreef SemperSenseo het volgende:[..]
Huh, hier snap ik niks van

De bank creëert (met een druk op de knop) en leent dit uit aan een persoon. Deze persoon schaft hier iets voor aan of investeert deze. Nadat deze persoon een tijdje gewerkt heeft en productie heeft verricht naar de samenleving, lost hij zijn schuld af aan de bank. De bank krijgt dus zijn uit het niets gecreëerde geld terug, maar nu onderbouwd met waarde door productie. Bovenal de bank krijgt ook nog 'ns rente! In ieder geval het geld verdwijnt niet en de bank is rijker. Er is meer geld in de samenleving, onderbouwd door meer productie van goederen.
Dit systeem van geld creëren en lenen werkt alleen zolang men dit kan terugbetalen.
Als ik geld leen, heeft de bank een vordering op mij, uitgedrukt in geld.
Zodra ik het geld teruggeef, bestaat de vordering, daarmee de lening en daarmee het geld niet meer. 3 seconden later is het weer in het leven geroepen, maar dat staat hier los van.
Wat overblijft is de rente die aan de bank is betaald, die is afkomstig uit ander uitgeleend geld.
Het geld voegt niets toe aan de productie, die heeft de man met zijn grondstoffen geproduceerd. De geleverde productie kan wel uitgedrukt worden in geld.
Als iedereen morgen zijn leningen aflost dan zijn de banken niet schathemeltjerijk, maar dan zijn er geen beloftes, dus ook geen pensioenen, geen obligaties etc. meer. Alle illusionaire rijkdom is dan verdwenen.
Al het spaargeld staat aan de ene kant van de balans van de bank, alle leningen aan de andere kant.
Als iedereen het spaargeld opneemt, is de ene helft van de balans leeg. Betalen ze de leningen af, is de andere kant van de balans ook leeg.
Dat is ook het verhaaltje van de hoteleigenaar.
Die honderd euro schuld bestaat alleen tig keer maar om uit te drukken dat iedereen elkaar iets schuldig is. Als alle schulden zijn voldaan, is de honderd euro niet meer nodig, want er zijn geen beloftes meer.
[ Bericht 0% gewijzigd door iamcj op 12-01-2011 20:03:01 ]
Wie bang is voor morgen, kan niet genieten van vandaag.
Religie is als taal, een basisbehoefte voor een maatschappij, iedereen spreekt zijn eigen dialect en even verder op begrijp je niet meer wat de ander zegt.