De definitie van leentokkies is dat het mensen zijn die een huis lenen zonder ook maar een cent zelf in te brengenquote:Op maandag 21 maart 2011 17:15 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nee, dat soort zaken kan ik helemaal niet beter mee financieren, want dan had ik een hogere hypotheek moeten nemen wat me ook meer had gekost per maand. Dat geld lig ik niet wakker van, dat is nagenoeg alweer terug
Je bedoeld de mensen die ook de volledige inboedel meefinancieren e.d. ?quote:Op maandag 21 maart 2011 17:17 schreef xenobinol het volgende:
[..]
De definitie van leentokkies is dat het mensen zijn die een huis lenen zonder ook maar een cent zelf in te brengen![]()
Ik ben daar gewoon geen voorstander van want het verhoogt de kans op de vorming van een speculatieve zeepbel. Als je op krediet kan kopen betaal je namelijk altijd meer, niet alleen aan de rente maar ook omdat geleend geld makkelijker uit te geven is.
Maar juist de "leenkneusjes" hebben gezorgd dat de huizenprijzen zo hard gestegen zijn, en zijn daarmee mede-verantwoordelijk voor de problemen. Niet individueel, wel collectief.quote:Op maandag 21 maart 2011 17:21 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Oh nee, ik snap dat je daar geen voorstander van bent. Maar nogmaals, jouw nadruk lijkt te liggen op het plezier hebben aan de ellende die mensen zullen hebben als wat jij hoopt dat er gebeurd daadwerkelijk gebeurd. Dat siert je niet.
Als je 300.000 euro leent en dat uitgeeft aan 4 muren en een dak, alles 80 jaar oud, dan denk je: "hmm het kost me netto x00 euro per maand".quote:Ik snap niet hoe geleend geld meer kost omdat het makkelijker uit te geven is? Als ik 10.000 euro leen, tegen 10% rente dan maakt het toch verder niet meer uit of ik die 10.000 euro aan een auto of een boot uitgeef?
Ja, dat snap ik wel maar, wat Xeno zegt is dat kopen op krediet altijd duurder is, omdat:quote:Op maandag 21 maart 2011 17:27 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Maar juist de "leenkneusjes" hebben gezorgd dat de huizenprijzen zo hard gestegen zijn, en zijn daarmee mede-verantwoordelijk voor de problemen. Niet individueel, wel collectief.
[..]
Als je 300.000 euro leent en dat uitgeeft aan 4 muren en een dak, alles 80 jaar oud, dan denk je: "hmm het kost me netto x00 euro per maand".
Daarentegen als je 20 jaar hard werkt en 300.000 euro hebt gespaard, dan moet je wel gek zijn om dat uit te geven aan een paar oude muren met een dak!
Feit is dat mensen heel veel geld uitgeven wat ze niet hebben, en feit is ook dat daardoor de prijzen gestegen zijn. Een fantastische markt voor banken natuurlijk, ze creeren letterlijk hun eigen markt!
Precies... ik beleef daar overigens weinig plezier aan... sterker nog... ik heb er alleen maar last van.quote:Op maandag 21 maart 2011 17:27 schreef RemcoDelft het volgende:
Maar juist de "leenkneusjes" hebben gezorgd dat de huizenprijzen zo hard gestegen zijn, en zijn daarmee mede-verantwoordelijk voor de problemen. Niet individueel, wel collectief.
Precies... als je eerst gaat werken voor je geld ben je een stuk kritischer over de waarde van je geld. Als geld je komt aanwaaien ben je geneigd een stuk minder kritisch te kijken tegen de waarde van je geld. Banken zijn inderdaad de aanjagers van hun eigen markt en het wakkert inflatie aan, feitelijk word je als spaarder de dupe van dit mechanisme want de rentevergoeding is bij lange na niet toereikend om de 'gestolen' waarde te compenseren. Tel daar ook nog eens de zegening van een overheid bij die het aangaan van schulden beloont en sparen bestraft en je hebt een systeem waarin schulden maken een waar feest is.... dat is.... totdat er geen nieuwe deelnemers zijn in het pyramidespel van schulden aangaan.quote:Als je 300.000 euro leent en dat uitgeeft aan 4 muren en een dak, alles 80 jaar oud, dan denk je: "hmm het kost me netto x00 euro per maand".
Daarentegen als je 20 jaar hard werkt en 300.000 euro hebt gespaard, dan moet je wel gek zijn om dat uit te geven aan een paar oude muren met een dak!
Feit is dat mensen heel veel geld uitgeven wat ze niet hebben, en feit is ook dat daardoor de prijzen gestegen zijn. Een fantastische markt voor banken natuurlijk, ze creeren letterlijk hun eigen markt!
Omdat je minder kritisch onderhandelt met geleend geld. Ga maar eens kijken waar je de beste prijs kan bedingen... bij de winkel waar je op de pof koopt of bij de winkel waar je cash betaald. imo krijg je een betere prijs onderhandelt als je cash betaald.quote:Op maandag 21 maart 2011 17:38 schreef CoolGuy het volgende:
2. je dat geld makkelijker uitgeeft.
....
2. snap ik ook. Ik snap dat geleend geld makkelijker uitgeeft dan eigen geld, maar waarom dat dúúrder is naast reden 1, dat snap ik niet. Anders gaat het over 2x rente, maar dat hoef je niet 2x te noemen. Xeno noemt 2 redenen en ik probeer die 2e reden te snappen
tsja, wat is de intrinsieke waarde van bouwgrond....?quote:Op maandag 21 maart 2011 17:44 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Omdat je minder kritisch onderhandelt met geleend geld. Ga maar eens kijken waar je de beste prijs kan bedingen... bij de winkel waar je op de pof koopt of bij de winkel waar je cash betaald. imo krijg je een betere prijs onderhandelt als je cash betaald.
Voor de woningmarkt telt uiteraard dat mensen gaan kijken naar hun maandlasten i.p.v. de intrinsieke waarde van de woning, als geld te goedkoop en makkelijk te lenen is ga je anders tegen de waarde aankijken.
alweer?quote:Op maandag 21 maart 2011 17:24 schreef michaelmoore het volgende:
Nou het probleem is dat zoals nu die overfinanciering verboden wordt omdat de banken bang worden, dat zet een sneeuwbal in beweging
Ja , inderdaad.quote:
Over het algemeen is er in de vrije markt een relatie tussen de prijs van een product, en de benodigde hoeveelheid arbeid om dat product te krijgen.quote:Op maandag 21 maart 2011 18:24 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
tsja, wat is de intrinsieke waarde van bouwgrond....?
Uiteraard. Want bouwgrond moet je nu kopen bij Dinosaur_Sr en kornuiten?quote:owja, die wilde je er graag voor niks bijkrijgen. Hmmm, dan ben je ongeveer 500 jaar te laat....
Het gaat niet om de relatie arbeid/product maar om de relatie schaarste/product. Iets wat schaars is (en gewild), kost geld!quote:Op maandag 21 maart 2011 19:26 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Over het algemeen is er in de vrije markt een relatie tussen de prijs van een product, en de benodigde hoeveelheid arbeid om dat product te krijgen.
Bij bouwgrond is die relatie er niet, en is het alleen afhankelijk van een kruisje door een ambtenaar. En vanwege de miljarden euro's die daarmee gemoeid zijn, zitten er mensen met enorme belangen tussen.
Ik denk eerder dat de keuken / vloeren en stuc bedrijven hier niet blij mee zijn.quote:Op maandag 21 maart 2011 19:50 schreef Whuzz het volgende:
Goede nieuwe regelgeving. Weg met aflossingsvrije hypotheken.
Hoorde daarnaast dat een nieuw bestuurslid van de rekenkamer zei dat de rekenkamer de HRA maar eens moest doorrekenen op effecten. Uiteraard was dit een GL-lid
Anyways, de bouwsector gaat hier natuurlijk onder lijden.
110% hypotheek, waarvan de eerste 6 al weg is aan overdrachtsbelasting en de volgende 4 aan notariskosten, NHG, enz enz.
Einde bouwdepot dus.
Stuc bedrijven vind ik al onder de bouwsector vallen.quote:Op maandag 21 maart 2011 19:53 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Ik denk eerder dat de keuken / vloeren en stuc bedrijven hier niet blij mee zijn.
Ik vind het persoonlijk een goed dat dit soort regelgeving word in gevoerd. Helaas 20 jaar te laat
Is dat voor of na het einde van de wereld?quote:
Ik zie constructies ontstaan waarbij met de verkopers wordt afgesproken dat die nog even snel de keuken vervangen (naar smaak van de kopers) zodat die nog onder de hypotheek kan vallenquote:Op maandag 21 maart 2011 19:55 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Stuc bedrijven vind ik al onder de bouwsector vallen.
Ik vind het ook goed hoor, daar niet van. Had inderdaad al laaaang geleden moeten gebeuren.
Mijn huis is nu uiteraard ineens erg gewild. Net een nieuwe badkamer, keuken, vloeren, kozijnen, ketel en binnekort al het stucwerk. Geen bouwdepot meer nodig na aankoop!
Jammer dat hij niet te koop is
dan moet je er daar ook overdrachtsbelasting e.d. over betalen, vroeger deden we dat juist andersomquote:Op maandag 21 maart 2011 20:09 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Ik zie constructies ontstaan waarbij met de verkopers wordt afgesproken dat die nog even snel de keuken vervangen (naar smaak van de kopers) zodat die nog onder de hypotheek kan vallen
Jaquote:Op maandag 21 maart 2011 20:13 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
dan moet je er daar ook overdrachtsbelasting e.d. over betalen, vroeger deden we dat juist andersom![]()
![]()
lekker dure financiering danquote:
Hoezo? Had je deze ellende destijds niet aan zien komen dan?quote:Op maandag 21 maart 2011 19:58 schreef LXIV het volgende:
Verder staan alle lichten nu op felgroen voor een versnelling van de daling van de vraagprijs, dus ik stel mijn eerdere prognose van -3% tot -5% die ik begin 2011 gemaakt heb bij naar -10% voor maart 2012.
ik denk dat de laatste twee jaar nauwelijks hypothecaire leningen zijn afgesloten die niet al aan deze eisen voldeden (lees: alle NHG leningen).quote:Op maandag 21 maart 2011 19:56 schreef LXIV het volgende:
In ieder geval zal deze regeling de financieringsmogelijkheden zeer sterk terugbrengen. Als de rente nu nog een paar procentpunt stijgt, zijn huizen enkel nog tegen normale (lees ca. 1990-1995-prijzen) te verkopen.
Huizenmarkt zal wel blijven stagneren, want financiering is weer moeilijker. Wellicht dat starters nog bij gratie van het ministerie die 6% overdrachtsbelasting kwijtgescholden wordt om de markt nog een beetje levend te houden.
Dan zit iemand in de situatie van géén eigen huis, voldoende eigen vermogen en inkomen, en als starter gewoon heel erg goed. Leen je de bank bedrag X, leent de bank bedrag X + Y aan jou, kun je toch nog lekker aftrekken. Met andere woorden: dan is het ijzer mij heet genoeg!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |