quote:
Op donderdag 10 maart 2011 15:47 schreef Papierversnipperaar het volgende:Wat kunnen de lange termijn effecten zijn van de revoluties in het MO?
Wat kunnen achterliggende motieven zijn van wel- of juist niet ingrijpen van de internationale gemeenschap.
Hebben we het over grass-roots volksopstanden?
Zijn ze gestuurd door Amerika? Al Qaida?
Grijpen "we" liever niet in vanwege de olie?
Grijpen "we" liever wel in vanwege de olie?
En natuurlijk de positie van Israël.
Vooropgesteld denk ik dat de opstanden puur willekeurig zijn in de zin dat de 'ontsteking' willekeurig geschiedde, de onlusten onder de bevolking bestaan al decennia en technologie hebben dit anders gevormd dan vroeger mogelijk was. Als Amerika iets te maken heeft met het aanwakkeren van deze opstanden hebben ze dat heel slim gedaan, maar het lijkt me net iets te gewaagd.
We zien eigenlijk dat technologie het speelveld verandert in het voordeel van de bevolking. Machthebbers hebben dit nu aan den lijve ondervonden dus gaan op zoek naar een nieuwe manier om de macht in handen te houden met de nieuwe voorwaarden van het speelveld. In hoeverre ze hierin gaan slagen is nog geheel onduidelijk. Daarnaast zijn gehele landen in die regio gebouwd rondom een regime dat alle macht naar zich toe heeft getrokken. Het is daarom nog helemaal niet zeker dat er een democratisch stelsel in die landen komt, of dat er een machthebber komt die meer rekening gaat houden met de bevolking in positieve zin.
Wat in ieder geval gaat gebeuren is dat westerse landen hun hulp aan wat voor regime dan ook kosten wat kost proberen te verbloemen. De vraag naar wapentuig zal blijven, het aanbod gaat ook niet weg. Dit heeft tevens verband met de macht die de legers in dat deel van de wereld hebben, die gaan de relaties met wapen-producerende landen niet verspelen. Ze hebben hier echter wel een keuze (Amerika, Europa, Rusland, China, etc.) en die keuze geeft min of meer aan wiens belangen ze meer zullen beschermen.
Grootschalig ingrijpen door het westen is geen optie meer. Sowieso zijn de legers al druk met Irak en Afghanistan maar is er ook een tegenzin onder de Westerse bevolking en (uiteraard) de bevolking in de regio. Geheime operaties, desinformatie, misleiding e.d. zijn al de normaalste zaak van de wereld en zullen waarschijnlijk alleen maar toenemen.
Qua grondstoffen is er denk ik geen reden om in te grijpen tenzij er een gecoördineerde bedreiging op de olie-infrastructuur van het gehele Midden Oosten is. Het is immers een handelsrelatie waar beide kanten van profiteren. In het geval er toch een dreiging is liggen schepen van Westerse zeemachten om de hoek.
Israël is een moeilijk geval. Ik denk dat het belang van Israël voor de Verenigde Staten afneemt. Afgezien van religieuze overtuigingen is Israël niet meer dan een ongeleid projectiel dat zich (begrijpelijk) puur en alleen richt op haar eigen belangen op korte termijn. Iran, Turkije en Egypte zijn de regionale machten van het Midden Oosten. Egypte moet momenteel aan invloed inleveren door de aanhoudende onrust, Iran heeft interne problemen maar kan zonder veel kosten aan eigen zijde de doelen van het Westen in Irak en Afghanistan ondermijnen en Turkije is het machtigste land in de regio. De Westerse landen moeten vanzelfsprekend een nauwere band met deze landen ontwikkelen.
Dat gezegd hebbende zijn er nog wat decennia te gaan waarin aardolie een belangrijk product zal blijven en het Midden Oosten niet genegeerd kan worden.