abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:25:06 #26
261627 sciter
The world is my playground.
pi_99395602
quote:
0s.gif Op donderdag 14 april 2011 20:46 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
Deze ga ik ook lezen, staat al in de kast namelijk.


Is Trading in the Zone door Mark Douglas al langs gekomen? Iemand ervaring?
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:44:17 #27
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99396507
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2011 14:19 schreef Burnie88 het volgende:
[ afbeelding ]
Investments, een must have voor professionele beleggers.

[ afbeelding ]
En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiële situaties. Zeer interessant.
vertel er dan eens kort wat over?
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:47:02 #28
261627 sciter
The world is my playground.
pi_99396645
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Die andere ook graag.
pi_99396906
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Ben ik ook wel benieuwd naar
pi_99574375
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.

Ik ben ook benieuwd naar de review van Mijn tafelheer is Plato.
  zondag 17 juli 2011 @ 15:36:40 #31
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99580031
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2011 12:32 schreef jaco het volgende:
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.
Als je een tentamen gaat doen is een docent zeker handig. Echter als je je gewoon een beetje wil inlezen dan is Principles of CF, mits je wiskundig enigszins geschoold bent, goed te doen hoor.
  zondag 17 juli 2011 @ 17:50:18 #32
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_99584310
Dat boek van Rob Wijnberg kan ik ook aanraden!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  zondag 17 juli 2011 @ 18:02:10 #33
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_99584665
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  maandag 18 juli 2011 @ 01:45:36 #34
350723 .Bankbiljet
NEE heb je, JA kun je kopen
pi_99605557
^O^
pi_99614689
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:52 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar
Wat vooral interessant is in 'En mijn tafelheer is Plato' is de kijk op het kapitalisme en de impact daarvan op de crisis. Ook geeft Wijnberg een kijk op eventuele alternatieven. Voor de rest moet ik het boek even bij de hand hebben, maar ik heb hem momenteel uitgeleend. Als ik hem weer terugheb zal ik wat meer vertellen.
's Avonds een man, overdags rustig an
pi_100648766
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York

fourhour.jpg

Dit is een boek over Personal Finance. Het valt iets buiten het onderwerp van dit forum, maar dit boek krijgt nogal wat media-aandacht de laatste tijd en ik vond het zelf erg de moeite waard. Ik denk dat veel Fok! users het boek ook zullen waarderen.

Tim Ferriss startte in 2001 het bedrijf BrainQUICKEN, waarmee hij sports nutrition supplements via het web verkocht. BrainQUICKEN begon goed te lopen en Ferriss raakte bijna overwerkt met het managen van de groei. Hij begon daarop na te denken over allerlei manieren om zijn werk effectiever en efficienter te maken. Na een reorganisatie aan de hand van allerlei praktische ideeen, zoals uitbesteding van niet-cruciale taken, had Ferriss nog maar zo weinig te doen dat hij buitenlandse vakantiereisjes begon in te plannen. Hij noemt dit mini-retirements en heeft daar ook een hele filosofie omheen gebouwd. BrainQUICKEN is inmiddels verkocht, maar Ferriss heeft nog een aantal ondernemingen en is inmiddels succesvol schrijver met onder andere dit boek. Al die aktiviteiten stuurt hij aan via zijn telefoon en laptop terwijl hij permanent de wereld rondreist. Zijn werk kost hem 4 uur per week, zoals de titel van het boek al doet vermoeden.

Ferriss zegt dat jij hetzelfde kunt doen. Hij begint met een stukje motivatie. Wat wil je met je leven, waar gaat het nu heen, etc... typisch amerikaans, een beetje Anthony Robbins achtig, maar niet al te lang. Vervolgens de uitvoering: wat zou je goed online kunnen verkopen, hoe promoot je de dienst of het product, hoe distribueer je het en handel je klachten af. Ferriss gebruikt voor dat laatste een Virtual Assistent; iemand in India of Bangladesh die je met de juiste instructies het gros van je bedrijfs- en persoonlijke communicatie kunt laten verrichten tegen ultra-lage kosten. Uiteindelijk volgt dan het genieten: Ferriss kiest ervoor om veel te reizen en vult een aantal hoofdstukken met tips voor onderweg. Natuurlijk kun je ook meer tijd aan je gezin of hobby gaan besteden.

Dit boek valt niet exact in 1 categorie. Het is enerzijds motivational / lifestyle coaching, maar er zitten ook economische elementen in. Veel informatie over online marketing, bedrijfsefficiency, de 80/20 rule etcetera en veel tips voor handige websites om je werk en priveleven te organiseren. Ferriss is wel een beetje naief in zijn aanname dat iedereen (ongeveer) hetzelfde pad zou kunnen afleggen als hijzelf. Er is een grens aan het aantal niche sites dat economisch levensvatbaar is. Niettemin kun je natuurlijk sommige van zijn tips overnemen en andere negeren. Omdat het boek boordevol met tips staat, beveel ik het iedereen aan die makkelijk met online technologie werkt en eens fris naar de organisatie van zijn eigen werk en priveleven wil kijken.

De blog bij het boek: http://www.fourhourworkweek.com/blog/
pi_100649902
Die ga ik ook maar eens bestellen, klinkt als prima vakantie leesvoer
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 18:57:26 #38
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_100649913


When Genius Failed van Roger Lowenstein. Over de val van Long Term Capital Management. Een hedgefunds met enkele briljante wiskundigen en nobelprijswinnaars op het gebied van economie.

In dit boek wordt beschreven waarom LTCM het toch niet heeft gered. Er wordt ingegaan op de manier waarop LTCM investeerde en hoe de onderlinge relaties binnen het hedgefund waren. Uiteindelijk is ook wel duidelijk waarom LTCM het niet haalde.

Ik vind het een prima boek, alles is duidelijk beschreven en ook voor iemand die vrij nieuw is in deze wereld is het goed te lezen. Overigens verfrissend om te lezen hoe de banken en de FED in paniek raakten van een relatief klein bedrag. Tegenwoordig geeft alleen Nederland al lachend 5 miljard aan de arme Grieken. Grappig hoe de wereld kan veranderen in paar jaar.
Bedankt Hans.
pi_100804921
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 18:17 schreef jaco het volgende:
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York
Ik zie net dat het boek ook gewoon in het Nederlands te verkrijgen is:
http://www.ereaders.nl/een_werkweek_van_vier_uur
pi_101257590
shenanigans.jpg

Howard M. Schilit, Jeremy Perler: Financial Shenanigans
How to detect accounting gimmicks & fraud in financial reports
Fully revised and updated third edition, 2010

Dit boek is verplichte kost als je zelf financiele verslagen analyseert voor je beleggers aktiviteiten. Het is echter wel een boek dat op het juiste moment moet lezen. Ik meen dat je een ruime basiskennis boekhouden moet hebben en waarschijnlijk nog wel wat kennis of ervaring daarboven. Uitgaande van voldoende basiskennis is het boek logisch georganiseerd, vlot geschreven en van onschatbare waarde.

Zo'n beetje alle boekhoudkundige trucs om investeerders te misleiden via financiele verslagen worden uitgelegd en geillustreerd met historische voorbeelden. Die zijn wel allemaal uit de Amerikaanse markt gehaald, dus uitgaande van de US GAAP regels. Geen woord over IFRS, maar dat is mijn ogen geen zwakte, omdat IFRS grotendeels dezelfde fraude mogelijkheden biedt.

Normaalgesproken zijn accountingboeken niet om door te komen, maar dit boek leest relatief makkelijk weg. Het is ook geschikt om de rol van P&L, balancesheet, cashflow statements, reserves and accruals op zichzelf beter te begrijpen. Door te tonen hoe deze misbruikt worden, wordt impliciet toegelicht waarvoor ze oorspronkelijk wel bedoeld zijn. Het is dus ook een aardige accounting opfrisser als je niet per se in fraude bent geinteresseerd. Voor een uitgebreide inhoudelijke samenvatting van dit boek verwijs ik naar de blog van Frank Voisin.
pi_101519458
Sorry voor het enorme plaatje, maar kleiner heeft geen zin:

"Charting Two Centuries Of Business Booms And Depressions: From 1775 To 1944"

Dit slimme 'foldertje' van één pagina beschrijft alle booms en busts in de Amerikaanse economie tot 1944. Het origineel in PDF-formaat kun je bij de Federal Reserve Bank in St. Louis, Missouri downloaden.

pi_101699092
fables.jpg
Aswath Damodaran
Investment Fables
Exposing the Myths of "Can't Miss" Investment Strategies
John Wiley and Sons, 2004

Dit is een boek over screenen en backtesten. De auteur, een finance professor van New York University, neemt een aantal bekende strategieen voor aandelen selectie onder de loep. Elk in een eigen hoofdstuk: Hoge dividend aandelen, lage P/E fondsen, lage P/B fondsen, bedrijven met door de jaren stabiele winstcijfers, bedrijven met 'excellent management', groei aandelen, contrair handelen, bedrijven met revolutionaire producten die op het punt van doorbreken staan, bedrijven die continu overnames doen, arbitrage strategieen, momentum/TA, market timing en meelopen met analisten adviezen en insider aankopen.

De auteur legt de logica achter elke strategie uit, maar plaatst er meteen al vraagtekens bij. Vervolgens gaat hij na of de strategie inderdaad superieure rendementen oplevert. Damodaran haalt daarbij historische onderzoeken aan (French en Fama zijn hier veel mee bezig geweest), maar gaat ook zelf aan de slag met zijn database.

Damodaran is academicus dus verwacht geen controversieel gedachtengoed a la Middelkoop of Jim Rogers. Voor het meten van risico neemt hij bijvoorbeeld standaarddeviatie en beta; twee maatstaven waarop in de praktijkwereld veel kritiek bestaat. Damodaran zit echter niet in een ivoren toren en toont de portfolios die uit de diverse screens rollen. Deze zijn trouwens wel van 2004 toen die het boek schreef, dus een aantal fondsen zal mogelijk niet bekend voorkomen.

Dan natuurlijk de vraag: werkt een van de besproken strategieen? Over het algemeen is het bewijs te zwak om dit te beamen. Een strategie die werkt over een bepaalde periode, faalt hopeloos gedurende een andere periode. Het blind kopen van lage P/B aandelen, lijkt over langere termijn (>5 jaar) succes te hebben. Het aantal faillisementen in zo'n mandje is echter ook veel hoger dan gemiddeld, zodat je resultaat sterk afhankelijk wordt van het aantal miskleunen in je portfolio. Veel strategieen, zoals kopen na een positieve earnings surprise (momentum) werken theoretisch, maar in zo'n lichte mate dat je in de praktijk je transactiekosten niet eens terugverdient. Ook keert zo'n strategie zich na een x aantal maanden weer tegen je, zodat onduidelijk is wanneer je de aandelen weer moet verkopen om je winst te pakken.

Lees het boek als je minimaal een introductie finance en statistiek hebt gehad. Er komt ook wat accounting aan bod. Het boek is vooral interessant als je op een van de genoemde strategieen leunt bij je eigen beleggingsbeleid. De kritiek is dan belangrijk om mee te nemen, maar Damodaran geeft ook aan hoe de strategie verbeterd kan worden door extra criteria aan de screener toe te voegen en daarmee zwakke aandelen uit de selectie te gooien.

Website bij het boek:
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/invfables.htm
  donderdag 8 september 2011 @ 12:31:47 #43
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_101705131
quote:
Damodaran zit echter niet in een ivoren toren
Dat cliché dat wetenschappers in een ivoren toren zouden zitten moet echt maar eens uit de wereld geholpen worden. Vaak zijn wetenschappers de rest van de wereld mijlen ver vooruit. Dat zie ik in ICT maar ook in finance. Science rules!!!!
pi_101715888
Niemand het beleggen dummies boek in pdf? Moet toch ergens zijn.
pi_101761111
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 11 september 2011 @ 15:29:50 #46
204320 Montelly
-|||-------|||-
pi_101818208


Super helder en toegankelijk boek, ik kan het iedereen aanraden ^O^
Vergeet niet te liken en te abonneren op mijn vlog:
https://youtu.be/oavMtUWDBTM?t=25s
pi_102007040
Mastering the Machine
How Ray Dalio built the world’s richest and strangest hedge fund.


Ok, geen boek maar een lang artikel uit de New Yorker dat je gratis online kunt lezen:
http://www.newyorker.com/(...)10725fa_fact_cassidy

Ray Dalio is een 'global macro' hedge fund manager, zoals George Soros was. Het is echter geen aap in een pak die achter een computer zit te traden. Hij heeft een geheel eigen, omstreden filosofie opgebouwd rondom economie, finance, management en allerlei andere aspekten van het leven. (Ook gelijk George Soros trouwens).

Goed geschreven artikel dat ook een inleiding geeft in de hedge fund industrie als geheel.
pi_102538723
greenwald.jpg

Value Investing
From Graham to Buffett and Beyond
Bruce C.N. Greenwald, Judd Kahn, Paul D. Sonkin, Michael van Biema
Wiley Finance, 2001

Professor Bruce Greenwald geeft al jaren het vak Value Investing voor de Columbia University mba opleiding. Niet te verwarren met Joel Greenblatt ("Magic Formula"), die hier ook doceert. Er is online videomateriaal van zijn klas te vinden, maar ik vind zijn stem en presentatie erg onprettig. Aangezien Greenwald wel een belangrijke figuur is in de value investing scene ("guru of guru's") heb ik dit boek aangeschaft.

Na een inleiding valt het boek in twee delen uiteen. Eerst komt de praktijk van het waarderen van bedrijven aan bod, inclusief voorbeelden. Daarna komen de werkwijzes van acht bekende value investors aan bod, eveneens ondersteund met voorbeelden: Warren Buffett, Mario Gabelli, Glenn Greenberg, Robert H. Heilbrunn, Seth Klarman, Michael Price, Walter and Edwin Schloss en Paul D. Sonkin. Ze hebben allemaal net even een andere benadering qua focus, selectie, waarderingsmethode en portfolio management.

Warren Buffett is helaas niet geinterviewd voor het boek, maar er wordt wel een goede bloemlezing uit zijn jaarlijkse shareholder letters gegeven. Ik hang al geruime tijd aan tegen het lezen van die letters: de meeste tekst is namelijk niet meer zo relevant. Met dit hoofdstuk heb je de beste pareltjes uit de letters van Buffett's echter wel bij elkaar, gesorteerd naar onderwerp.

Even terug naar het praktische waarderings gedeelte van het boek. Greenwald en co introduceren een waarderingsmethode met de naam Earning Power Value (EPV). Dit is een specifieke berekening om de toekomstige earnings van een bedrijf te discounten naar het heden. De uitkomst wordt vervolgens vergeleken met de vervangingswaarde van hetzelfde bedrijf. Dit is in feite het totaal van alle investeringen die een concurrent zou moeten doen om hetzelfde marktaandeel te veroveren. Uit de vergelijking tussen EPV en vervangingswaarde kunnen we conclusies trekken over de aantrekkelijkheid van het bedrijf als investering.

Ik vind het een beetje flauw dat de schrijvers doen alsof ze een overzichtswerk over value investing presenteren, maar vervolgens vooral hun eigen waarderingsmethode promoten. Dat gezegd hebbende, is het wel een goed doordachte methode die interessant is om te bestuderen. Dit boek is geschikt voor geinteresseerden in value investing die al een aantal boeken over dit onderwerp achter de kiezen hebben.
  vrijdag 30 september 2011 @ 16:32:54 #49
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_102553502
Je leest alles met 'value' in de titel? :P

Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_102575717
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 16:32 schreef JimmyJames het volgende:
Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Ik heb het eens in mijn handen gehad in de boekwinkel. Het viel me toen op dat vrij grote delen gingen over z'n jeugd en de grappen die hij op school uithaalde etc etc. Bij zo'n chronologische jaar-tot-jaar biografie heb ik altijd het gevoel dat ik door iemand's leven heen moet ploeteren, zeker bij zo'n dik boek als The Snowball. Het moet dan heel goed geschreven zijn en ik moet het idee hebben dat er een direkte relatie is tussen geschiedenis en heden. Beide voorwaarden leken niet aanwezig, maar ik heb het boek dus slechts vluchtig ingezien.

Ik heb ook het idee dat Buffett's zakenpartner Charlie Munger een bredere denker/schrijver is als Buffett zelf. Ik wil zijn boek over Mental Models nog eens lezen, maar het is helaas niet als Kindle ebook te verkrijgen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')