abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:07:24 #101
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93170265
Ik kan via m'n werk trouwens makkelijk aan allemaal verschillende soorten bloem komen. Daar kan ik in de toekomst ook nog mee experimenteren :P

Welke eigenschappen zijn goed bij het maken van een pizzabodem?
heitieh
  † In Memoriam † dinsdag 22 februari 2011 @ 21:16:43 #102
91830 MaximusTG
pi_93170878
Waar werk je dan als ik vragen mag?
Die eigenschappen is juist wat het zo lastig maakt. Traditioneel wordt idd. farina di grano tenero tipo 00 gebruikt, voor de Napoletaanse pizza dan. Maar als je b.v. New York Style wil maken, met een bollere rand (vind ik persoonlijk erg lekker), zijn andere eigenschappen weer belangrijk. Daarnaast is het ook mogelijk om met verschillende soorten bloem hetzelfde resultaat te bereiken door verschillende werkwijzes te gebruiken.
Vind het daarom best jammer dat het in Nederland zo lastig is om goede bloem in de supermarkt te krijgen.
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:24:12 #103
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_93171449
Bij een vrij grote industrele bakkerij waar diverse soorten bloem worden gebruikt. Tipo 00 zit er trouwens echt niet tussen ;)

Ik kan bij r&d vragen naar bloem met specifieke eigenschappen en dan weten zij wel wat daar het beste bij past :D Ik heb ook al even gevraagd en wat tips gehad, maar ze hebben geen verstand van pizza's natuurlijk :P
heitieh
  † In Memoriam † woensdag 23 februari 2011 @ 15:10:45 #104
91830 MaximusTG
pi_93201754
Oke, bij voorbaat excuses voor de hoeveelheid foto's, maar dit moest ik gewoon even posten; Vanavond komt er een vriendin van mn vriendin eten. Nu zouden we pizza gaan eten, maar voor meer dan 2 personen wordt het zo lang wachten op elkaar (en het is niet zo gezellig), dus bedacht ik me gisteravond dat we onze oude grilloven wel op tafel konden zetten... Dus heb ik het deeg wat ik eigenlijk voor vanavond had bedoeld maar in de koelkast laten staan, kan die lekker lang fermenteren, en heb ik een simpele 1-dags deeg gemaakt, maar dan in hele kleine bolletjes. Op de terugweg van de supermarkt nog even langs de Hubo voor een stukje multiplex (50 cent :D), en zie hier het resultaat van de eerste test:






pi_93202435
quote:
1s.gif Op woensdag 23 februari 2011 15:10 schreef MaximusTG het volgende:
Ziet er weer lekker uit! Ik moet dat deeg van jou ook maar 'ns uitproberen.

Zelfde koffieapparaat ook :P
pi_93218082
Zojuist ook maar weer eens geprobeerd om een beetje pizza te maken. Weer volgens het recept van MaximusTG.. deze keer wel met instant gist ;)



Denk dat dit de laatste keer is dat ik pizza degen ga maken want het lukt gewoon niet, van de 4 bollen maar 2 bollen een beetje uitgerekt gekregen. Elke keer schuurt mijn deeg of is de bodem zo dun dat je erdoorheen kan kijken. En mijn pizza moet minimaal 20minuten in mijn Breston oventje wil die een beetje kleuren. Zodra die gekleurd is, is die zo droog als sinterklaas zijn klote (zoals we dat in Limburg zeggen). Gelukkig smaakt die daar wel niet na ;)

[ Bericht 13% gewijzigd door AkTje op 23-02-2011 21:02:17 ]
pi_93218757
quote:
1s.gif Op woensdag 23 februari 2011 20:22 schreef AkTje het volgende:
Zojuist ook maar weer eens geprobeerd om een beetje pizza te maken. Weer volgens het recept van MaximusTG.. deze keer wel met instant gist ;)

[ afbeelding ]

Denk dat dit de laatste keer is dat ik pizza degen ga maken want het lukt gewoon niet, van de 4 bollen maar 2 bollen een beetje uitgerekt gekregen. Elke keer schuurt mijn deeg of is de bodem zo dun dat je erdoorheen kan kijken. En mijn pizza moet minimaal 20minuten in mijn Breston oventje wil die een beetje kleuren. Zodra die gekleurd is, is die zo droog als sinterklaas zijn klote (zoals we dat in Limburg zeggen). Gelukkig smaakt die daar wel niet na ;)
:D :9~

Al die pizza's zien hier zo ontzettend lekker uit. En dan kom ik aan met m'n "creatie". :')
pi_93219401
quote:
1s.gif Op woensdag 23 februari 2011 20:22 schreef AkTje het volgende:
Zojuist ook maar weer eens geprobeerd om een beetje pizza te maken. Weer volgens het recept van MaximusTG.. deze keer wel met instant gist ;)

[ afbeelding ]

Denk dat dit de laatste keer is dat ik pizza degen ga maken want het lukt gewoon niet, van de 4 bollen maar 2 bollen een beetje uitgerekt gekregen. Elke keer schuurt mijn deeg of is de bodem zo dun dat je erdoorheen kan kijken. En mijn pizza moet minimaal 20minuten in mijn Breston oventje wil die een beetje kleuren. Zodra die gekleurd is, is die zo droog als sinterklaas zijn klote (zoals we dat in Limburg zeggen). Gelukkig smaakt die daar wel niet na ;)
Ah, wat jammer! Misschien een keer het andere recept proberen? Daar werk ik altijd mee en nooit bovengenoemde gehad. Niks ten nadele van het recept van Maximus, maar dit werkt gewoon voor mij. Als je bodem scheurt of erg dun wordt, kun je ook prima dat stukje even dubbel doen. Vast niet de manier waarop het hoort, maar je proeft er niks van :)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  † In Memoriam † donderdag 24 februari 2011 @ 09:48:50 #109
91830 MaximusTG
pi_93243711
@AkTje, dat is wel jammer zeg. Had je de tip in de OP al gelezen over het opendoen van de deksel kort nadat de pizza in de bestron ligt? Dan kan er extra stoom ontsnappen. Wel weer dichtdoen daarna ;). Want 20 minuten is wel heel lang zeg, vooral in zo'n oventje. Die zou toch heel warm moeten worden?
Welk type bloem gebruik je trouwens? En kneed je met de hand of een mixer? Want het hydratatiepercentage in mijn PDF is gebaseerd op een bloem die qua gluten een broodbloem/hoog glutenbloem is. Heb het zelf ook al een aantal keer met 100% tipo 00 gedaan, maar dan is het deeg té rekbaar. Maar scheuren doet het eigenlijk nooit. Juist door te kneden als niet alle bloem er bij zit krijg je een sterk glutennetwerk, waardoor je het deeg zo dun kan trekken dat je er door heen kan kijken.
Gebruik ik 50/50 tipo 00/broodbloem, of 100% broodbloem dan gedraagt het deeg zich weer heel anders.
pi_93246216
Ik zal het van het weekend eens proberen in mijn pizzaoven met deeg dat minder vochtig is gemaakt. Ik weet wel bijna zeker dat het probleem van het niet bruin worden in de "luchtvochtigheid" in de oven zit. Dit komt voor een gedeelte natuurlijk uit het deeg.
Ik gebruik meel van de lidl, wat op zich prima is. Je weet natuurlijk niet of de samenstelling van dit meel altijd hetzelfde is (van dezelfde fabriek, op dezelfde manier gemalen, van dezelfde akker/boer). Hoe goedkoper het meel, hoe groter de kans dat ze er van alles doorheen mikken lijkt me zo. Daar kopen ze grote partijen meel/graan op om dit vervolgens te verpakken in een lidl-pak.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_93248026
Ik word zo iebelig van dit topic, ik wil ook weer pizza's bakken! :9~ Ik krijg al sinds september een pizzaoven van mijn tante, nadat ik lyrisch was over de hare die ik een tijdje heb geleend. Maar ik heb hem nog steeds niet want hij was een hele tijd niet leverbaar.
Het werkt echter zo fijn dat ik geen zin meer heb in klooien in mn gewone oven ;( ik mis eigengemaakte pizza's... :'(

In dat oventje duurde het trwns echt enkele minuten voor de pizza perfect klaar was. O+
  † In Memoriam † donderdag 24 februari 2011 @ 12:15:36 #112
91830 MaximusTG
pi_93248991
Net een pizza gebakken van 2 dagen oud deeg! Dat proef je echt zeg!
Deeg kleurt ook anders:


pi_93249143
quote:
1s.gif Op donderdag 24 februari 2011 12:15 schreef MaximusTG het volgende:
Net een pizza gebakken van 2 dagen oud deeg! Dat proef je echt zeg! Deeg kleurt ook anders:
Heeft dat een voordeling of nadelig effect op de smaak? Je pizza ziet er wel goed uit.
  † In Memoriam † donderdag 24 februari 2011 @ 12:19:58 #114
91830 MaximusTG
pi_93249189
Haha, voordelig natuurlijk, anders had ik em wel al eerder gebakken ;).
pi_93357597
Net een hele grote faal van mijn kant :')
Had bij de AH zo'n pizzadeeg + saus pakket gekocht. Het deeg zit in zo'n rol. Dus ik haal het uit de verpakking en knal het op een werkblad en begin te rollen.. maar het deeg was zo stug als wat en er kwamen alleen maar gaten in het deeg. Uiteindelijk na een half uur kneden met water en bloem er nog 'iets' van weten te breien, maar later bleek dat het heel anders moest :(
  † In Memoriam † zondag 27 februari 2011 @ 00:31:28 #116
91830 MaximusTG
pi_93373547
Ja, dat kan je gewoon afrollen of zo he? Maar is die zooi niet op basis van bakpoeder ipv gist? Vind ik toch altijd een beetje jammer.
In Nederland kan je niet echt 'echt', op basis van gist, diepvries deeg halen volgens mij..
Toch kan zelf deeg maken net zo snel zijn, je moet het alleen goed plannen. Bv met mijn 3 dagen koud gefermenteerde deeg, zag je dat ie toch flink was gerezen in de koelkast. Ik denk dat ie met een half uur opwarmtijd ook wel gebakken had kunnen worden.
  maandag 28 februari 2011 @ 03:22:24 #117
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_93426970
Ja hoor kan prima snel. Als je gewoon een boel deeg maakt (voor 4 pizza's) en het dan in de koelkast doet heb je de volgende dag binnen een half uur een pizza op tafel.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 17:23:33 #118
296595 foodlover
live and learn
pi_93497448
Morgen ga ik weer eens deeg maken, donderdag pizza bakken. Ik rol normaal het deeg uit met een deegroller.
Ga weer eens proberen een pizza met de hand te vormen, zal mijn bevindingen posten!
pi_93501018
Voor mij is het morgen ook pizza-dag, ik heb eindelijk een paar pakjes Caputo meel weten te bemachtigen. Eens kijken of het wat is, ik ben erg benieuwd.
  dinsdag 1 maart 2011 @ 20:31:33 #120
117107 MarcoD
.........
pi_93507572
Heb zondag een ingevroren bolletje deeg uit de vriezer gehaald deze ligt nu lekker in een afgesloten bakje te rijzen, donderdag of vrijdag dus pizzadag :) ! Ik ben benieuwd hoeveel het voor de smaak uitmaakt.
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
  † In Memoriam † woensdag 2 maart 2011 @ 23:24:48 #121
91830 MaximusTG
pi_93570149
En, NutKees, hoe beviel de Caputo? MarcoD, heeft het deeg het vriezen overleefd?
  woensdag 2 maart 2011 @ 23:45:08 #122
117107 MarcoD
.........
pi_93571384
Ik denk het wel morgen ga ik dus de proef op de som nemen. Het lijkt er in ieder geval wel op dat het deeg een beetje gerezen is.

Nog een vraag trouwens, ik had hier volgens mij gelezen dat je het beste semolinameel kan gebruik als meel voor op je pizzaschep omdat het minder fijn is dan tarwebloem waar kan je dat het beste halen?

[ Bericht 45% gewijzigd door MarcoD op 02-03-2011 23:51:22 ]
If You're Not Moving Forwards, You're Moving Backwards
  † In Memoriam † woensdag 2 maart 2011 @ 23:59:25 #123
91830 MaximusTG
pi_93572346
Hmm, mijn semolina en maismeel komt van een toko. Je kan ook een pakje griesmeel halen bij de supermarkt. Das hetzelfde.
pi_93580862
Caputo meel is merkbaar beter van structuur als het eenmaal gerezen is, maar ik heb het vermoeden dat mijn Bestron oventje zijn beste tijd heeft gehad. Ik heb het ding pas een jaar maar volgens mij draait hij nog maar op half vermogen. Pizza's moeten er veel langer in en het deeg wordt niet meer zo luchtig en knapperig, maar komt er als een harde platte koek uit.
  donderdag 3 maart 2011 @ 15:12:04 #125
296595 foodlover
live and learn
pi_93593344
Pizza uit planning is verschoven, wordt vervolgd!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')