abonnement Unibet Coolblue
pi_92489369
Sinds de ontdekkingen van Tesla en Edison, en talloze anderen die met dergelijke zaken bezig waren, is de wereld enorm veranderd. Electriciteit is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Naarmate een steeds groter deel van de wereld aangesloten werd, zijn er langzamerhand ook vele nieuwe problemen ontstaan. Hoe produceren we electriciteit, hoe distribueren we het. Wat zijn efficiënte methodes om dit te doen?

Tot op een vrij recent verleden, zijn er voornamelijk fossiele brandstoffen gebruikt die over het algemeen als aandrijving van een turbinesysteem stroom genereerden. Nu die bronnen op lijken te raken, begint de vraag gesteld te worden; wat zijn de alternatieven? En misschien nog wel belangrijker, wat zijn efficiënte methodes om stroom op te wekken?

Recentelijk lijken we een nieuwe weg te hebben ingeslagen wat betreft stroomproductie. Dat dit waarschijnlijk vooral uit pure noodzaak is, zou opmerkelijk genoemd kunnen worden. De vraag wat echt efficiënt is wordt pas gesteld als de gemakkelijke (of fossiele) methode niet meer houdbaar lijkt. Niet alleen is deze niet houdbaar, maar tegelijkertijd ook een vorm van verspilling.
Volgens een recent onderzoek is er geen enkele gas/ olie/ kolencentrale in de wereld die boven de 52% scoort:

http://geospatial.blogs.c(...)ower-generation.html

Een andere methode die eigenlijk ook onder het kopje fossiele brandstoffen valt is nucleaire energie. Dit vanuit de meeste brede definitie hiervan: stroomopwekking gebaseerd op een niet vernieuwbare bron. Maar hier kleven ook de nodige problemen aan. Hoe het fout ging in tsjernobyl, wat we doen met het restafval. Wat voor deze vorm spreekt, is de veel hogere efficiëntie die behaald wordt: http://www.nei.org/newsandevents/newsreleases/operatingat/

Maar of dat echt tegen de nadelen opweegt blijft een vraag.

quote:
Electricity production in the Netherlands has been liberalised. Several market parties have indicated their interest in building a new nuclear reactor in the country. Because of exhaustion of some of the natural gas fields, and increasing public acceptance of the environmental advantages of nuclear power, there has been a marked shift in the position of some political parties in favour of new nuclear build.
http://www.world-nuclear.org/info/inf107.html

Het bold gedeelte is twijfelachtig op z'n best, dat nog los gezien van de vraag of de 'liberalisation' wenselijk is.

We zijn nu dus globaal op zoek naar alternatieven lijkt het, en een paar zijn al een tijdje terug gevonden. De twee meest gepresenteerde alternatieven zijn wind en zonne energie. Deze vormen worden steeds meer gebruikt door het bedrijfsleven en overheden tegelijkertijd: http://www.chron.com/disp/story.mpl/business/energy/5621994.html

In Nederland lijkt het er erg op dat er gekozen is voor een focus op windenergie. Hier zitten vele voordelen, maar zeker ook nadelen aan. Het is relatief schone technologie, creëert weinig co2, en is niet afhankelijk van een vorm van brandstof; er is altijd ergens wind. Het overduidelijke nadeel echter, is dat wanneer er geen wind is er geen levering plaats vind, maar ook dat wanneer er heel veel wind is het aanbod de vraag ver kan overstijgen.

Er is dus blijkbaar geld te verdienen hieraan, en politici maken ook goede sier met deze vorm van 'groene energie'. Wat de zakenwereld hier daadwerkelijk over denkt blijkt bijvoorbeeld hieruit:

quote:
The country’s energy companies are not convinced that wind power is the way of the future. Management at Denmark’s energy companies, DONG Energy and Vattenfall, do not subscribe to the current mindset that wind energy will be especially prominent in the future, reported national public broadcaster DR. The companies believe that coal-powered electricity will still be the largest supplier of the nation’s energy, despite the trend toward environmentally friendly sources.

‘Wind energy can’t solve the energy problem in the near future because it’s too unstable and possibly too expensive,’ said Anders Eldrup, chief executive of Dong Energy (Denmark's largest energy company)
Van http://www.wind-watch.org(...)try-tells-the-truth/

Maar hoe zit het eigenlijk met de windenergie in ons eigen land?
We hebben tegen de 2000 turbines in en om het land staan, die inmiddels een redelijk percentage van de volledige energievraag dekken, als ze actief zijn. Hier wat statistieken: http://www.windenergie-nieuws.nl/gegevens/statistiek

Wat blijkt; de twee echt grote spelers in ons windenergie netwerk zijn Festas en Enercon. Dat zijn niet alleen buitenlandse bedrijven, ze hebben ook een grootschalige patentenzaak tegen elkaar gehad, en zullen vermoedelijk niet de beste vrienden zijn: http://www.forbes.com/feeds/afx/2007/05/25/afx3758873.html

Het is twijfelachtig of dat een wenselijke situatie is. Maar ondertussen heeft de nederlandse overheid aangegeven om de komende jaren nog veel meer in windenergie te steken: http://www.happynews.nl/2(...)rden-in-windenergie/

De eerste vraag is, aan wie wordt dit aanbesteed, en hoe houdt onze overheid hier enige vorm van toezicht op, want het is gebleken uit het verleden dat dit eerder gebrekkig is geweest.

De tweede, en belangrijkere vraag is, waarom wordt er zo grootschalig ingezet op windenergie, als uit het artikel blijkt dat;
quote:
Vorig jaar was het rendement van windmolens op land 25%. Dat betekent dat de molens slechts 25% van de tijd op vol vermogen draaien. Op zee is het rendement 36%. Daarom wil het kabinet honderden molens in zee plaatsen. De kosten van installatie zijn echter tweemaal hoger.
Zelfs in het geval dat windenergie daadwerkelijk een werkbaar alternatief is voor de 'fossiele oplossingen', is het niet duidelijk op welke manier de betrouwbaarheid hiervan te garanderen is.

quote:
Conclusions
•Wind energy is beginning to play an important role in the energy supply in many regions around the world
Integration of wind has to be handled in a systematic way
•Many barriers exist for the economic integration of wind energy but many solutions do also exist
•It is not only necessary to develop wind energy technology but also supporting technologies (as well as other RE technologies)
•Power electronics will play an important role in many of the future system solutions
Van de 'international energy conference 2003' -> http://www.nwtc.cn/Articl(...)0060523130120621.pdf

Wat wordt bedoeld met systematic integration? Het lijkt er ernstig op dat de 'oplossing' die voorgesteld wordt het regionaal transporteren van energie afkomstig van windenergie is. Zoals hier geillustreerd wordt:
quote:
While the United States today gets barely 1 percent of its electricity from wind turbines, many experts are starting to think that figure could hit 20 percent.

Achieving that would require moving large amounts of power over long distances, from the windy, lightly populated plains in the middle of the country to the coasts where many people live.
En hier gaat er iets fout: http://www.off-grid.net/2(...)-the-grid-exclusive/

Efficiency in grote, of zelfs internationale systemen is vanwege bepaalde natuurkundige wetten vrijwel per definitie LAAG. Wat is dus het betere antwoord op energie problemen: localisatie.
Transport over grote afstanden is onder elke omstandigheid niet efficiënt, en is dus is iets wat we zo min mogelijk moeten doen.

Windenergie is een methode, die om volledig effectief te zijn, afhankelijk is van grootschalig energie transport, en dus om die reden alleen twijfelachtig.

Waarom worden we in de media voornamelijk voorgeschoteld met de keuze tussen wind- en zonne energie? Ik heb daarop het antwoord niet, maar de realiteit is dat deze 'keuze' hoogst arbitrair is. Er zijn nog veel meer alternatieven: http://www.xconomy.com/se(...)tive-energy-players/

Alleen al bij de A zien we dingen die NOOIT besproken worden door onze politici:

-minituature hydrogen gas sensors that could be used for fuel, among other applications
-developing algae-based hydrofuels
-a startup biodiesel maker

Waarom horen we zo weinig over de 'andere' alternatieven? Er zijn talloze te vinden op die pagina, maar er is meer dan dat waarover we nog minder horen, met als centraal punt:

Nuclear fusion.

Italiaans experiment: http://pesn.com/2011/01/1(...)January_15_in_Italy/

quote:
Historical fusion experiments:

* TEXT tokamak ( University of Texas, U.S.A. )
* TFTR tokamak (Princeton Plasma Physics Laboratory, U.S.A.)
* RTP tokamak ( FOM IPP ``Rijnhuizen'', The Netherlands )
http://www.ippg.mdg/~Wolfgang.Suttrop/ppcsites.html
De geqotue links zijn allemaal dood. Enigszins verdacht.

http://www.wanttoknow.info/newenergysources

Een eerlijke inventarisatie van wat er mogelijk is. Maar misschien gaat het allemaal wel veel verder, quantum-mechanica komt recentelijk erg dichtbij ideeën die vroeger als religieus beschouwd zouden worden. Uit recente beschouwingen van deze tak van natuurkunde blijkt dat het een lastig verhaal is, maar op z'n minst een manier zou kunnen vormen om ons los te koppelen van de relatief primitieve vormen van stroomproductie: http://www.halexandria.org/dward154.htm

Of het allemaal waar is, of zelfs op korte termijn bruikbaar, kan ik geen uitspraak over doen. Maar het zou toch zeker tot vragen moeten leiden over het huidige beleid. Is het niet mogelijk om 'the cutting edge' van de wetenschap te volgen. Zo niet;

Kan het niet localer? Kan het robuuster? Is het onvermijdelijk dat wij onze stroomproductie in buitenlandse handen laten glijden? Noem me een nationalist, maar ik zou graag zien dat onze basisvoorzieningen vanuit ons eigen land verzorgd worden, zonder dat andere partijen daar invloed op hebben. Niemand in nederland heeft belang bij buitenlandse controle van grote delen van ons netwerk, en wij hebben geen belang in het grootschalig investeren in energieproductie die per definitie aan een internationaal netwerk gekoppeld wordt.
“Man is free at the moment he wishes to be.”
Voltaire.
"There is no left and right, only right and wrong." Tinyint, DI forums.
"Doubt is the seed of misdirection." Ikzelf.
  dinsdag 8 februari 2011 @ 08:15:47 #2
83919 freeDragon
roaming the skies
pi_92490279
Zolang er met energie veel geld verdiend wordt, zullen grote energie-mulitnationals nooit dat monopolieopgeven. Het zou veel rendabeler zijn om energie op te wekken op de plaats waar dat nodig is (bv door middel van zonnepanelen - eventueel in combinatie met waterstofopslag - of aardwarmte endergelijke. Dat zou de energieopwekking individualiseren. Sterker nog, particulieren zouden aan het net terug kunnen leveren e daar geld mee (terug-)verdienen. Dat kunnen we in een monopolistische energiemarkt natuurlijk niet hebben. Overigens ook een van de redenen waarom er in Nederland ingezet is op windmolenparken: grote investeringen met veel subsidie die alleen voor grote energiebedrijven beschikbaar is. Democratisering van het energienet zou een eerste stap moeten zijn.
The sky is no limit
pi_92490934
Als ik naar de kaart van Tennen kijken ( http://www.tennet.org/images/Netkaart 2008_tcm41-17191.pdf ) dan zijn de stroomcentrales vrij netjes verdeeld. Het lijkt me niet dat elke stad gelijk een stroomcentrale hoeft te hebben
pi_92490992
Lees het gratis eboek without hot air daarin heeft de auteur veel verschillende soorten energie met elkaar vergeleken en schetst wat toekomst scenarios
pi_92491115
Totdat kernfusie echt bruikbaar is, zouden we de 30 jaar oude ontwerpen van de vloeibaar-zout kernsplitsingscentrales af kunnen stoffen, en met de huidige stand van zaken kunnen opwaarderen. Daarmee kan je veilig stroom opwekken, met veel minder radioactief restmateriaal, wat ook nog onbruikbaar is voor kernwapens ook. Dan hebben we nog 30+ jaar extra om over te schakelen op waterstof.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_92491484
Kernfusie is tot nu toe nog steeds een sceince fiction verhaaltje en om dat bruikbaar te krijgen moeten er nog flinke technologische sprongen gemaakt worden. De pro fusie industrie doet goed zijn best om dat flink te verbloemen, maar als we naar de geschiedenis kijken werd de eerste bruikbare fusie reactor al voor 1975 voorspeld, de huidige voorspelling gaat uit van 2060.
pi_92492198
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 09:33 schreef Basp1 het volgende:
Kernfusie is tot nu toe nog steeds een sceince fiction verhaaltje en om dat bruikbaar te krijgen moeten er nog flinke technologische sprongen gemaakt worden. De pro fusie industrie doet goed zijn best om dat flink te verbloemen, maar als we naar de geschiedenis kijken werd de eerste bruikbare fusie reactor al voor 1975 voorspeld, de huidige voorspelling gaat uit van 2060.
Dus de ITER die men bouwt in Frankrijk, en die een factor 10 meer energie zal produceren dan dat er in gaat50MW in-->500MW uit, is pure fictie en een verzinsel van die wetenschappers?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_92492758
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 10:03 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Dus de ITER die men bouwt in Frankrijk, en die een factor 10 meer energie zal produceren dan dat er in gaat50MW in-->500MW uit, is pure fictie en een verzinsel van die wetenschappers?
Hoe lang kan deze centrale dat produceren, ja ja vreemd he dat ze dat er niet bij zetten in hun positieve fusie verhaaltje.

Het doel is bij iter deze plasma voor 480 seconden in stand te houden. Tot nu toe is het allemaal veel korter geweest en ik ben ook benieuwd of ze het zolang gaan volhouden.

Zolang men nog niet dit proces langdurig in stand kan houden en de vrijgekomen energie goed kan afvangen is het mijns inziens nog steeds fictie.
pi_92493325
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 10:24 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Hoe lang kan deze centrale dat produceren, ja ja vreemd he dat ze dat er niet bij zetten in hun positieve fusie verhaaltje.

Het doel is bij iter deze plasma voor 480 seconden in stand te houden. Tot nu toe is het allemaal veel korter geweest en ik ben ook benieuwd of ze het zolang gaan volhouden.

Zolang men nog niet dit proces langdurig in stand kan houden en de vrijgekomen energie goed kan afvangen is het mijns inziens nog steeds fictie.
Beetje kromme redenering in mijn ogen, zolang een gezinsauto bijvoorbeeld niet continue 300 km/h kan rijden is dat ook fictie in jouw ogen? Dit is een onderzoekslocatie om te zien of het mogelijk is om zo'n reactor op commerciële schaal te bouwen, niet meer dan dat. Onze verbrandingsmotor wordt ook nog steeds schoner en zuiniger, en ook kernsplitisingreactors worden steeds beter om voorbeelden van voortschrijdende technieken te geven.

Ik meen gelezen te hebben dat ze het plasma voor 1000 seconden, dus ~16,5 minuten in stand willen houden trouwens.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_92494923
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 10:41 schreef fruityloop het volgende:

Ik meen gelezen te hebben dat ze het plasma voor 1000 seconden, dus ~16,5 minuten in stand willen houden trouwens.
En in de huidige testreactoren hoelang heeft men daar het pas voor elkaar gekregen. ;)

Dat jij de vergelijking niet vind opgaan daar kan ik niet zo mee zitten, maar als we fusie echt willen gaan gebruiken is het gewoon noodzakelijk dat we het plasma constant in tact kunnen houden, zolang we daar nog niet toe in staat zijn noem ik deze technologie nog steeds fictie.

Er zijn meer dan genoeg duurzame technologien die zich gewoon in de praktijk al bewezen hebben waarvan we de kosten veel beter kunnen inschatten en waar we als wereld gewoon vandaag mee aan de slag kunnen.
  dinsdag 8 februari 2011 @ 11:38:05 #11
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_92495359
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 05:43 schreef truepositive het volgende:
Niemand in nederland heeft belang bij buitenlandse controle van grote delen van ons netwerk, en wij hebben geen belang in het grootschalig investeren in energieproductie die per definitie aan een internationaal netwerk gekoppeld wordt.
Leg eens uit? Als we windenergie een beetje serieus willen gaan toepassen, dan moet het aanbod ervan constant zijn. Dus niet alleen als het in de Flevopolder waait (om even te overdrijven). Dan moeten we dus in Nederland gebruik kunnen maken van Franse, Belgische of Duitse wind-stroom als het bij hun wel waait. Dus als jij los wil van lokale kolen/gas centrales, dan moet je Europees gaan denken. Lokale windenergie is een groen doekje voor het bloeden, dat moet over de grenzen heen.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_92495513
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 11:38 schreef Captain_Fabulous het volgende:

. Lokale windenergie is een groen doekje voor het bloeden, dat moet over de grenzen heen.
Idd en de surplus van windenergie moeten we ook laten opslaan in stuwmeren in bijvoorbeeld scandinavie.
pi_92495520
En daarbij, het grootste gedeelte van het energienet in Nederland is al niet meer in Nederlandse handen en het is een kwestie van tijd voordat het laatste stukje ook opgekocht gaat worden.
Wie gaat dat terugkopen? De overheid? Dan zullen ze meer moeten besparen dan met het huidige plan.
Van ongelukken op de achterbank komen kinderen. Van kinderen op de achterbank komen ongelukken.
pi_92495944
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 11:43 schreef PeeJay1980 het volgende:
En daarbij, het grootste gedeelte van het energienet in Nederland is al niet meer in Nederlandse handen en het is een kwestie van tijd voordat het laatste stukje ook opgekocht gaat worden.
Wie gaat dat terugkopen? De overheid? Dan zullen ze meer moeten besparen dan met het huidige plan.
Tennet, de eigenaar van de hoogspanningsnetten, is een 100% overheidsonderneming hoor, de stroomproducenten en leveranciers zoals Essen en Nuon zijn verkocht, niet de hoogspanninsnetten zelf gelukkig.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_92496437
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 11:55 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Tennet, de eigenaar van de hoogspanningsnetten, is een 100% overheidsonderneming hoor, de stroomproducenten en leveranciers zoals Essen en Nuon zijn verkocht, niet de hoogspanninsnetten zelf gelukkig.
Tuurlijk, heb je helemaal gelijk in. Ik zat even niet op te letten...vakantie hè ;)
De leveranciers raken wij inderdaad allemaal kwijt. Eneco is de volgende. Ik gok door Electrabel.

Waarom zou het ongelukkig zijn trouwens als de netten ook in handen gaan van anderen? Energiekamer houdt toezicht op de tarieven e.d.
Van ongelukken op de achterbank komen kinderen. Van kinderen op de achterbank komen ongelukken.
pi_92497680
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 11:38 schreef Captain_Fabulous het volgende:

[..]

Leg eens uit? Als we windenergie een beetje serieus willen gaan toepassen, dan moet het aanbod ervan constant zijn. Dus niet alleen als het in de Flevopolder waait (om even te overdrijven). Dan moeten we dus in Nederland gebruik kunnen maken van Franse, Belgische of Duitse wind-stroom als het bij hun wel waait.
Precies, daarom is het ernstig af te vragen of dit wel de oplossing is, want we moeten dus aan een soort internationaal netwerk gekoppeld worden om volledige functionaliteit uit windenergie te halen. Dat is niet alleen inefficiënt, maar ook kwetsbaar.
quote:
Dus als jij los wil van lokale kolen/gas centrales, dan moet je Europees gaan denken. Lokale windenergie is een groen doekje voor het bloeden, dat moet over de grenzen heen.
En daarom moeten we aan veel localere alternatieven gaan denken.
“Man is free at the moment he wishes to be.”
Voltaire.
"There is no left and right, only right and wrong." Tinyint, DI forums.
"Doubt is the seed of misdirection." Ikzelf.
pi_92497692
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 12:11 schreef PeeJay1980 het volgende:

[..]

Tuurlijk, heb je helemaal gelijk in. Ik zat even niet op te letten...vakantie hè ;)
De leveranciers raken wij inderdaad allemaal kwijt. Eneco is de volgende. Ik gok door Electrabel.

Waarom zou het ongelukkig zijn trouwens als de netten ook in handen gaan van anderen? Energiekamer houdt toezicht op de tarieven e.d.
Volgens mij zijn de Lianders en Enexissen wél "gewone" bedrijven, en heeft de overheid dus alleen de controle over de hoogspanningsnetten, en niet de fijnmaziger midden- en laagspanningsnetten die de stroom uiteindelijk tot aan de afnemers brengen. Hebben we beiden wat gelijk. ^O^

Op zich ben ik het wel met je eens, stroom is stroom, en dat is te verkopen, aangezien er veel vraag naar is. Je zit als bedrijf niet met programma-raden, interactieve/HD tv, slechte ontvangst, etc. zoals bijvoorbeeld dat allemaal wel speelt in op de kabelnetten etc.

Geen enkel bedrijf zal die semi-lokale netten kopen, en dan zeggen, we gaan maar geen stroom meer leveren, en dus zouden we die best kunnen verkopen, iets wat ook kan doordat die bedrijven niet onder de vleugels van de overheid vallen. En hoe meet je de kwaliteit van stroomlevering, je hebt het of niet, en dan rest er alleen nog de verrekening van de kosten.
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_92497833
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 12:52 schreef truepositive het volgende:

En daarom moeten we aan veel localere alternatieven gaan denken.
Dat lukt nooit met de bevolkingsdichtheid die we in nl maar ook in veel andere europeesche landen hebben. De lage zonneinstraling in vergelijking met landen die dicht bij de evenaar liggen. Het niet hebben van stuwmeren om energie op te kunnen slaan, enz...

Waarom toch weer terug grijpen naar nationaal denken. Het energie vraagstuk in een globaal vraagstuk dat moeten we als wereld ook globaal zien op te lossen.
  dinsdag 8 februari 2011 @ 13:11:13 #19
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_92498287
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 12:57 schreef Basp1 het volgende:
Waarom toch weer terug grijpen naar nationaal denken.
Teveel spotjes gezien van de Nationale Energie Maatschappij waarschijnlijk.Ik werk bij 1 van de bedrijven die daar zwart wordt gemaakt, en erger me dood aan dat toontje van 'die buitenlanders willen jullie uitknijpen'. Nederlandse stroom voor Nederlandse prijzen, zo'n gelul.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_92498557
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 09:33 schreef Basp1 het volgende:
Kernfusie is tot nu toe nog steeds een sceince fiction verhaaltje en om dat bruikbaar te krijgen moeten er nog flinke technologische sprongen gemaakt worden.
Science fiction betekent dat het gewoon verzinsels zijn. Wetenschappers zijn er al wel achter hoe ze het ongeveer moeten doen en dat het ook weldegelijk mogelijk is. Alleen de uitvoering is door de inmense temperatuur van het plasma vrij lastig.

Als je het plasma niet goed in bedwang weet te houden, dan smelt gewoon je reactor weg :D
pi_92498660
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 13:11 schreef Captain_Fabulous het volgende:

[..]

Teveel spotjes gezien van de Nationale Energie Maatschappij waarschijnlijk.Ik werk bij 1 van de bedrijven die daar zwart wordt gemaakt, en erger me dood aan dat toontje van 'die buitenlanders willen jullie uitknijpen'. Nederlandse stroom voor Nederlandse prijzen, zo'n gelul.
Die buitenlandse maatschappijen hebben voor een deel toch heel wat meer groene stroom. Uit denemarken veel windenergie, uit scandinavie veel waterkracht.

Wat hebben we hier in nederland? Tja, beetje wind maar niet overtuigend veel.
pi_92498736
En dat klopt dus niet, want er zijn wel degelijk alternatieven die op heel locale schaal te realiseren zijn. Een van de aanleidingen voor dit stuk was dan ook de kortzichtige manier waarop het energieprobleem altijd gepresenteerd wordt; het is of zon, of wind, en anders terug naar de klassieke methodes. Om maar eens 1 van de voorbeelden te noemen van wat er verder nog in het lijstje in het stuk vermeld staat: http://www.alternative-en(...)power-pros-and-cons/

Zoals het woord al zegt, micro hydro power functioneert alleen bij stromend water dat een bepaalde minimale snelheid haalt, maar als die gehaald wordt heeft het bewezen rendement. Dit om de aanname tegen te gaan dat waterkracht alleen op enorm grote schaal met stuwmeren e.d gebruikt kan worden. Overigens werk tidal energy met een vergelijkbaar principe dat ook veel meer aandacht zou verdienen.
“Man is free at the moment he wishes to be.”
Voltaire.
"There is no left and right, only right and wrong." Tinyint, DI forums.
"Doubt is the seed of misdirection." Ikzelf.
pi_92498851
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 13:21 schreef Keiichi het volgende:

[..]

Die buitenlandse maatschappijen hebben voor een deel toch heel wat meer groene stroom. Uit denemarken veel windenergie, uit scandinavie veel waterkracht.

Wat hebben we hier in nederland? Tja, beetje wind maar niet overtuigend veel.
Ze hebben ook meer vervuilende energie. Maar aan kleinverbruikconsumenten wordt sowieso niet veel verdiend. Grootverbruikers genereren de grote bedragen bij de leveranciers.

Er zit niet veel rek in energieprijzen. Voorgeschotelde voordelen zitten veelal weer doorberekend in vastrecht om maar iets te noemen.

Maargoed, ze weten bij NEM wel de juiste strategie toe te passen. Niet netjes, maar het werkt wel. Genoeg mensen die de uitgesproken beweringen in de spotjes aannemelijk vinden en denken dat het klopt.

[ Bericht 18% gewijzigd door PeeJay1980 op 08-02-2011 13:36:18 (typo) ]
Van ongelukken op de achterbank komen kinderen. Van kinderen op de achterbank komen ongelukken.
pi_92499011
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 13:23 schreef truepositive het volgende:
En dat klopt dus niet, want er zijn wel degelijk alternatieven die op heel locale schaal te realiseren zijn. Een van de aanleidingen voor dit stuk was dan ook de kortzichtige manier waarop het energieprobleem altijd gepresenteerd wordt; het is of zon, of wind, en anders terug naar de klassieke methodes. Om maar eens 1 van de voorbeelden te noemen van wat er verder nog in het lijstje in het stuk vermeld staat: http://www.alternative-en(...)power-pros-and-cons/

Zoals het woord al zegt, micro hydro power functioneert alleen bij stromend water dat een bepaalde minimale snelheid haalt, maar als die gehaald wordt heeft het bewezen rendement. Dit om de aanname tegen te gaan dat waterkracht alleen op enorm grote schaal met stuwmeren e.d gebruikt kan worden. Overigens werk tidal energy met een vergelijkbaar principe dat ook veel meer aandacht zou verdienen.
Lees alsjeblieft eerst eens dat boek wat ik in mijn eerste post in dit topic aanbeveel. Als je dat boek doorgelezen hebt en begrijpt dan zou je deze uitspraak niet zomaar meer doen, want dan zou je weten dat deze alternatieven leuk zijn voor een huishouden maar niet om op grote schaal in nederland toe te passsen en zeker niet voldoende om genoeg voor heel nederland op te wekken.
pi_92499143
Dat begrijp ik, maar waarom moet energievoorziening per definitie op nationale schaal geregeld worden?
“Man is free at the moment he wishes to be.”
Voltaire.
"There is no left and right, only right and wrong." Tinyint, DI forums.
"Doubt is the seed of misdirection." Ikzelf.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')