Bron: http://www.metronieuws.nl(...)SrZkba!Zc6B0Wjb2yJM/quote:Een islamitische docent Bedrijfskunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) mag weigeren om vrouwen de hand te geven. Volgens de onderwijsinstelling getuigt dat in zijn geval juist van respect voor vrouwen.
De docent ging vorig jaar op bedevaartsreis naar Mekka en kwam volgens HvA-woordvoerder Wrister Grommers “geïnspireerd terug”. Hij kwam tot het inzicht dat een hand geven aan een vrouw voor hem als praktiserend moslim niet gepast is. “Hij heeft dat gemeld aan het College van Bestuur (CvB) en later heeft hij een brief geschreven aan zijn collega’s waarin hij zijn besluit toelicht”, aldus Grommers.
Prima. Stel, als deze man nou zelf geen moslim was, en zou weigeren om juist moslims een hand te schudden. Zou men dan net zo rustig reageren?quote:
Hier zit hem de crux.quote:Volgens de onderwijsinstelling getuigt dat in zijn geval juist van respect voor vrouwen.
Kan je discussiëren of het dan maar moet veranderen en het westen zich moet aanpassen aan de wensen van een gelovige, maar wanneer ik een bedrijf zou hebben die veel met contacten werkt om het bedrijf te laten bloeien? Zou ik hem in ieder geval geen functie geven waarin het voorstellen/begroeten nodig is om hartelijk over te komen op mogelijke nieuwe klanten..quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:11 schreef DoctorPressure het volgende:
[..]
Prima. Stel, als deze man nou zelf geen moslim was, en zou weigeren om juist moslims een hand te schudden. Zou men dan net zo rustig reageren?
Maar iemand een hand willen geven hoort toch bij elke baan. Lijkt me. Tenzij je geen handen hebt.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:23 schreef paddy het volgende:
[..]
Kan je discussiëren of het dan maar moet veranderen en het westen zich moet aanpassen aan de wensen van een gelovige, maar wanneer ik een bedrijf zou hebben die veel met contacten werkt om het bedrijf te laten bloeien? Zou ik hem in ieder geval geen functie geven waarin het voorstellen/begroeten nodig is om hartelijk over te komen op mogelijke nieuwe klanten..
Mocht het om een functie gaan waar hij niet in aanmerking kwam met mogelijke klanten? Dan heb ik er geen problemen mee wanneer hij het onder collega's niet wil doen. Dat soort mensen wil toch niet echt contact met collega's en zolang hij zijn werk doet is dat ook niet nodig.
Het hangt dus van de functie af.
Dat lijkt me weer zo'n typisch geval waarbij het misschien zo geïnterpreteerd zou kunnen worden, maar het er niet letterlijk omschreven staat. Sowieso ik snap gewoon echt niet waarom zij denken dat dit soort dingen hen tot een beter mens maakt. Daar gaat het toch helemaal niet omquote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:19 schreef Wokkel het volgende:
Is het echt zo dat het handen schudden vermeden dient te worden omdat de man anders in de verleiding kan komen van de vrouw?
Korankenners aanwezig?
Inderdaad. Ik vraag me altijd af of zo'n commissie gelijke behandeling wel controleert of zulk gedrag wel in de geloofsboeken staat of dat ze gewoon maar afgaan op wat een gelovige ze vertelt.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:25 schreef KuyaEd2010 het volgende:
[..]
Dat lijkt me weer zo'n typisch geval waarbij het misschien zo geïnterpreteerd zou kunnen worden, maar het er niet letterlijk omschreven staat. Sowieso ik snap gewoon echt niet waarom zij denken dat dit soort dingen hen tot een beter mens maakt. Daar gaat het toch helemaal niet om
Nee, wanneer jij een kantoorklerk bent bijvoorbeeld niet. Niet elke functie komt in aanmerking met mogelijke klanten. Geen handen geven onder collega's vind ik dus niet echt een probleem. Vergelijk ik het met iemand met smetvrees. Hij zal in mijn bedrijf alleen nooit een functie krijgen die nieuwe klanten binnen moet halen wanneer het niet alleen via de telefoon kan. En zou hem ook weghalen bij collega's wanneer er klanten op de werkvloer zouden komen.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:24 schreef DoctorPressure het volgende:
[..]
Maar iemand een hand willen geven hoort toch bij elke baan. Lijkt me. Tenzij je geen handen hebt.
Het gaat niet alleen om fatsoensnormen, het gaat om de wet. Hij behandelt een groep mensen anders, puur en alleen om het geslacht. Dat is gewoon geslachtsdiscriminatie.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:16 schreef KuyaEd2010 het volgende:
We zitten hier in Nederland en in Nederland gelden de Nederlandse fatsoensnormen. Het wordt toch ook niet op prijs gesteld als ik in een Islamitisch land tijdens de Ramadan even mijn picknicktafeltje midden op straat uitklap, stoeltje daarbij en een feestmaal ga zitten nuttigen?
Goh, sterk argument.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:35 schreef SillyWalks het volgende:
[..]
Het gaat niet alleen om fatsoensnormen, het gaat om de wet. Hij behandelt een groep mensen anders, puur en alleen om het geslacht. Dat is gewoon geslachtsdiscriminatie.
Eens.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:14 schreef DeZoektocht het volgende:
[..]
Hier zit hem de crux.
Wat is er nou respectvoller tegenover een vrouw, je eigen gedragsregels opdringen, of die van een ander RESPECTEREN?
ALs ik er nou op de 1 of andere manier van overtuigd raak dat het respectvol zou zijn om vrouwen in hun gezicht te spugen is dat dan ok?
Nee want het RESPECTEREN van andermans wensen en grenzen is juist waar respect over gaat.
Respect is dus een op de ander georieënteerd iets, en kun je dus bij uitstek niet je eigen dingetjes doordrijven
Klopt, daar gaat het ook helemaal niet om.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:25 schreef KuyaEd2010 het volgende:
[..]
Dat lijkt me weer zo'n typisch geval waarbij het misschien zo geïnterpreteerd zou kunnen worden, maar het er niet letterlijk omschreven staat. Sowieso ik snap gewoon echt niet waarom zij denken dat dit soort dingen hen tot een beter mens maakt. Daar gaat het toch helemaal niet om
Volgens mij is de werkgever altijd nog vrij om zijn eigen reglement op te stellen. Heeft totaal niets met discriminatie te maken toch? Je gaat als werkgever waar contact met klanten heel belangrijk is, ook geen mensen aannemen die het vertikken om er netjes uit te zien, of die hun oranje haar niet willen verven. Ik zie geen problemen qua weigeren zolang een werkgever zichzelf natuurlijk wel in gaat dekken door een soort van bedrijfsregelement op te stellen. Een advocaat kan bijvoorbeeld ook niet zomaar een toga kopen van een bepaalde stof. Ook daar zijn regels in en heb jij je gewoon aan te houden anders solliciteer je maar ergens anders.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:32 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Inderdaad. Ik vraag me altijd af of zo'n commissie gelijke behandeling wel controleert of zulk gedrag wel in de geloofsboeken staat of dat ze gewoon maar afgaan op wat een gelovige ze vertelt.
Het is toch te triest voor woorden dat je als werkgever dit moet accepteren omdat je anders met een hoop bad publicity en dure advocaten het mag opnemen tegen gesubsidieerde advocaten van het 'slachtoffer'.
In Brabant is het normaal om iedereen te groeten die je op straat tegen komt. Als ik dat in Amsterdam doe wordt ik me toch raar aangekeken!quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:16 schreef KuyaEd2010 het volgende:
We zitten hier in Nederland en in Nederland gelden de Nederlandse fatsoensnormen.
Goh, sterk argument hè, de WET tegen geslachtsdiscriminatie.quote:
Ja, ik zie er ook godsdienst in staan. Hoe zit dat?quote:Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Onzin ik woon in de Randstad en ik groet ook veel mensen op straat of mensen groeten mij.quote:In Brabant is het normaal om iedereen te groeten die je op straat tegen komt. Als ik dat in Amsterdam doe wordt ik me toch raar aangekeken!
Onzin, dat is in heel Nederland gebruik. Tevens geven sommige mannen in Den Haag elkaar zelfs als ze echt goede vrienden zijn 1 zoen op de wang.quote:In Brabant is het normaal dat als ik bij vrouwelijke vrienden kom, ik ze 3 zoenen op de wang geef. Doe ik dat in Den Haag dan wordt ik me toch raar aan gekeken.
Maar niet als je ergens werkt. Bovendien is het in HEEL Nederland gebruik om elkaar een hand te geven als men zich voorstelt, als wijze van begroeting als men gast is of voor allerlei andere gebruiken.quote:Dat heeft allemaal helemaal niets met fatsoensnormen te maken, het heeft alles te maken met hoe ik kies met mensen om te gaan. Als ik er voor kies om bepaalde mensen niet te groeten, te zoenen of zelfs maar een hand te geven, dan is dat mijn vrije keuze (VRIJE KEUZE).
Nou, zeker. Als ik uit ga en vrouwen anders behandel dan mannen heb ik ook altijd last van gewetenswroeging. Die verdomde discriminatie ook altijd.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:48 schreef SillyWalks het volgende:
[..]
Goh, sterk argument hè, de WET tegen geslachtsdiscriminatie.
In het gewone leven moet dat idd kunnen. Wanneer je klanten moet binnenhalen (dus mensen die gewend zijn aan het handen schudden) gaat dit een probleem worden. Iets wat heel vanzelfsprekend is, moet door je werkgever dan aan de klant gezegd/voorbereid worden. Ik zou niet beginnen aan dat dubbel werk, omdat jij geen zin hebt mijn klanten te begroeten op de manier die redelijk normaal is in het westen.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 10:41 schreef Kumerian het volgende:
[..]
In Brabant is het normaal om iedereen te groeten die je op straat tegen komt. Als ik dat in Amsterdam doe wordt ik me toch raar aangekeken!
In Brabant is het normaal dat als ik bij vrouwelijke vrienden kom, ik ze 3 zoenen op de wang geef. Doe ik dat in Den Haag dan wordt ik me toch raar aan gekeken.
Dat heeft allemaal helemaal niets met fatsoensnormen te maken, het heeft alles te maken met hoe ik kies met mensen om te gaan. Als ik er voor kies om bepaalde mensen niet te groeten, te zoenen of zelfs maar een hand te geven, dan is dat mijn vrije keuze (VRIJE KEUZE).
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |