De term die we sedert de jaren 60 kennen is Indonesisch als allesomvattende verzamelnaam voor de keuken van het land Indonesië dat uit verschillende regionale keukens bestaat waarvan de Balinese er 1 van is.
Sinds kort is in hartje Rotterdam aan de Karel Doormanstraat restaurant Sweet Bali gevestigd met een heuse Balinese keuken.
Normaliter neem ik dit soort uitspraken altijd met een korreltje zout want veelal is gebleken dat de meeste aziatische restaurants in Nederland verre van traditioneel zijn en hun smaak in het land waar men verblijft aanpast waardoor elke originaliteit van het betreffende gerecht verloren gaat en men al gauw in de categorie " zondagchinees " beland en waar alleen de ambiance sjiek en netjes oogt.
De zaak zelf is wat donker in aanblik en verdiend publiek om echte warmte uit te stralen.
De menukaart is simpel in opzet met hele redelijke prijzen en laat een verscheidenheid aan allerlei gerechten zien met onderin in hele kleine lettertjes geschreven dat ¤ 2,- extra wordt doorberekend voor gebakken of gele rijst,en andere supplementen. Maw elke gerecht wordt alleen met witte rijst geserveerd, en het welbekende Hollandse zondag chinees verzoek "in plaats van witte rijst,gratis gebakken rijst" is er niet bij.
Ook is duidelijk dat men in dit restaurant klanten die verzoeken doen om de gerechten naar hun zondag chinees/indonesische smaak aan te passen,beter deze zaak kunnen mijden want men wil vooral de traditionele keuken van Bali promoten en niet een standaard zondag Indonesisch/Chinees restaurant worden.De bediening is aziatisch(chinees) en erg jong, maar de koks zijn allemaal afkomstig uit Indonesië en dan met name Bali waardoor je dus mag verwachten dat alle gerechten op traditionele wijze worden bereidt.
Op advies van de bediening en met eigen aangegeven voorkeuren werden de volgende gerechten bestelt en uit geprobeerd.
- Soto Ayam
-Lumpia
-Sate Ayam Kacang
-Dendeng Baracik
als drank werd Bintang bier bestelt en gedronken.
De lumpia van Sweet Bali is niet zoals wij die kennen van de zondag chinees te weten 1 grote deegrol met taugé en ei,wat ham en een enkel stukje kipfilet, maar een mooi krokant deegrolletje met daarin een zacht gehaktvlees dat niet alleen heerlijk smaakt maar ook niet droog aanvoelt.
De soto ayam is zoals je die mag verwachten. Niet te pittig,vullend en smaakvol zonder flauw te zijn met een goede glasnoedel,verse kippenpootstukjes,en een half ei er in.
De sate ayam kacang met pindasaus aka gegrilde kipsate,was overheerlijk met een goed en sappig geroosterd stuk kippenvlees en een pindasaus die duidelijk van eigen fabrikaat was en niet afkomstig was uit een potje.( je proeft zelfs de hele kleine stukjes noot erin)
Totslot was daar de fraai opgemaakte dendeng baracik aka rundvlees met een pittige pikante saus die als gerecht aan alle verwachtingen voldeed.
Wel bereide sappig stukjes rundvlees met een goede en stevige bijt en een saus die niet te overheersend was.
De twee Bintang biertjes bij al deze gerechten smaakten prima.
Al met een al een hele plezierig eetervaring,en met een totaalrekening van ¤ 30,- kan ik nu al zeggen dat Sweet Bali een klein Balinees pareltje aan de Karel Doormanstraat is geworden en voor liefhebbers van de traditionele keukens een vast adresje voor echt lekker traditioneel Balinees eten.
9/10