Alhoewel k_man al een prachtige review had geschreven ga ik er ook nog een plaatsen aangezien ik beloofd had dat hij er zou komen.
Waar? (Ook) De Zwethheul te Schipluiden (twee Michelinsterren)
Wanneer? Afgelopen zaterdagavond
Gezelschap? Vriend (partner)
Wat?Wij hadden ook het 5-gangen menu, in het kader van Dining with the Stars. Tijdens het aperitief werd wel gevraagd of we akkoord waren met het menu. Dat was zo; het menu zag er interessant uit en tafelgenoot had beloofd om alles te proberen i.p.v. te roepen dat hij geen vis lust en de hele reutemeteut aan andere dingen die hij niet lekker vindt.
Dit was zijn eerste ster-restaurant ervaring en ik vertelde hem dat het anders klaargemaakt wordt dan dat hij gewend was en dat ik het anders wel zou opeten als hij het niet lekker vond
Kleding, Trip & Binnenkomst:
Tafelgenoot was in pak en ik was ook netjes gekleed in mijn paars zijden corset met bijpassende gouden rok. Onze afspraak was heen met de bus, terug met de taxi, zodat wij beiden konden genieten van het wijnarrangement. Bus vond tafelgenoot niet zo'n succes. Hij komt 1x in het uur dus ik wilde op tijd bij de halte staan en de route was ook nog half opgebroken inclusief andere tijdelijke haltes. De trip is slechts en ruim kwartier, maar tafelgenoot stond te kleumen. Je kan wel echter precies voor de deur bijna uitstappen.
De deur werd netjes voor ons opengehouden en de gastvrouw vroeg of ze onze jassen kon aannemen. Daarna ging tafelgenoot z'n neus snuiten op het toilet en ging ik op de loungebank zitten om te overleggen wat het huisaperitief was. Er zijn zowel loungebanken met tafels, als een hoge bar achtige tafel als normale tafels om in de hal te zitten. Ik was erg gecharmeerd van deze combinatie.
Aperitief & knabbelsIn tegenstelling tot k_man was er bij ons wel een huis-aperitief toen ik er naar vroeg. Een whisky sour. Normaal drink ik mijn whisky zelfs nog zonder ijs om de smaak niet te bederven, maar ik was wel benieuwd naar wat ze er van zouden maken. Het was een whisky waar ik de naam helaas niet van kon lezen (glen .... maar ik zou de fles nog wel herkennen). Er zou whisky, ginger ale en limoen in zitten. Het werd geserveerd in een whisky glas, met een schotel en een rietje erin. De ijsklontjes waren helemaal kleingeslagen en ik vond hem heerlijk! Tafelgenoot nam de brut champagne, die lekker rook, maar absoluut niet aan mij besteed was. Hij vond hem heerlijk.
Bij ons aperitief kregen ook wij 3 kabbeltjes: een marshmellow van mosterd (lekker, maar tafelgenoot kreeg hem niet netjes van het papieren onderzettertje, iets te kleverig), een lepeltje met een mousse van ganzenlever en popcorn (romig en zeer mild van smaak, onze eerste ganzenlever ervaring), en chips die nagezouten was met zeezout. (heel heeel heeeeel erg zout, maar wel lekker. Bij ons was de smaakervaring wel goed verdeeld over alle chipjes i.t.t. bij k_man). Combinaties vond ik goed gekozen voor een aperitief: vanwege de zuur/zout pit ben je gelijk wakker!
Om ons heen zagen we dat andere mensen al de signature dish amuse kregen in de hal, dus ik vroeg me af of wij dat ook zouden krijgen of dat ze het voor ons aangepast zouden hebben. Ons werd netjes gevraagd of we al aan tafel wilden. (Hiervoor was al geinformeerd of wij een fles mineraal water wilden dan konden ze dat neerzetten)
Aan tafel & amusesFles water was nergens te bekennen, maar werd later gebracht. Wij hadden al eerder aangegeven elk voor het wijnarrangement te gaan met de optie naar 5 gangen. Beiden houden wij niet van dessertwijn (te zoet!) en daar zou naar gekeken worden.
De witte wijn van de eerste gang werd ingeschonken en de nieuwste drie amuses werden gebracht: een gefrituurd mosseltje (met een spinaziedipje denk ik), een zachtgegaard eitje met spek en daarboven op komkommerschuim en een soepje van linzen met slagroom en amandel.
Wij waren erg gecharmeerd van deze amuses (meer nog dan van de knabbels). Apart om eens mossel zo te eten (prima, maar niet mijn favo) en het soepje was in tegen stelling tot het normale gronderige linzengevoel heel erg prettig, met slechts een licht tipje daarvan aangezien de slagroom/amandel dit ophaalde. Het eitje was mijn favoriet: vooral omdat ei/spek heel erg normaal is als combinatie, maar zo langzaam gegaard (yum yum) en met een fris schuim wordt het toch heel bijzonder. Tafelgenoot houdt niet van komkommer maar vond dit wel 'ok', beetje zurig mompelde hij.
Eerste gerecht: "KAVIAAR ZWETHHEUL - Gel van kreeft, krab, avocado, haring kaviaar".Geserveerd in een kaviaarblikje, gevuld met (onderin) een groen laagje, daarboven een roze laagje en bovenop het zwart. Erg mooi en origineel geserveerd en prachtig van smaak en textuur. Zeker wel een 8 of zelfs 9 als je van deze smaakcombinatie houdt. Ik ben niet zo'n fan van de melige smaak van avocado (sorry!) dus voor mij was het slechts een 7, maar in combinatie met de wijn, zeker wel een 8 of anders natuurlijk 10
.
Helaas moet ik k_man uit de droom helpen: ja, dit gerecht staat voor een flinke prijs op de a-la-carte kaart, maar dan krijgen mensen andere kaviaar (geen haring, maar steur). (Wij hebben nogal wat aan de sommelier gevraagd over de gerechten en dit heeft hij aangegeven)
De bijpassende wijn had een mineraal-achtige tint met een licht zurige afdronk. Een erg zware wijn qua smaakgevoel die je echt niet overal bij kan serveren maar dit gerecht erg ophaalt zodat het frisser en prettiger smaakt.
Tweede gerecht
"NOORDZEETONG - Gepocheerd, bâtonets van paling, groene tomaat, saus van gerookte knoflook". Dit gerecht heeft op de oude kaart gestaan, maar staat helaas niet op de nieuwe. Heeerlijk gerecht, waarin de zachte noordzeetong prachtig combineert met de gerookte smaak van de paling en daarin een frisje van de tomaat. Overgoten met ook een vorm van 'hollandaise saus' dus ook voor de niet visliefhebber prachtig.
Tafelgenoot moest *eindelijk* beamen dat dit heerlijk was en dat hij dus toch wel visgerechten lust.
Bijpassende witte wijn was fris en fruitig waardoor het romige smaak opgehaald werd en rijker van textuur werd. Dit was zeker mijn favoriet van de avond en een flinke 10 krijg hij dus ook van mij, zeker in combinatie met de wijn.
De opmaak van het bord was iets minder: een diep bord gevuld met de vis en daarop de saus.
Gesprek met de kokMario komt nog even kijken bij ons om zich voor te stellen en te vragen of wij het naar ons zin hebben. Ik vind het zeer persoonlijk en hij is ook oprecht geinteresseerd. Ik bedank hem voor de heerlijke gerechten en het feit dat tafelgenoot toe heeft gegeven dat hij vis best lust
Mario moet lachen en zegt: als je vis slecht klaargemaakt hebt gegeten kom je daar (bijna) nooit meer vanaf. Net zoals verkeerd klaargemaakte duif (heb ik nooit op, dus geen flauw idee van, maar ik geloof hem graag)
Derde gerecht
"KALFSHAAS - Gepocheerd, gebakken spek, linzen Du Puy en schuimige saus van kalf".Grappige combinatie: linzen & spek is natuurlijk erg bekend, maar dan als armeluisvoedsel, maar Mario maakt hier echt iets bijzonders van. Het is ook gelijk duidelijk dat Mario niet van misselijke kleine porties houdt: wij krijgen zeker wel een stuk van 80-120 gram vlees schat ik zo en dan is enkel het geporceerde stukje kalfshaas, daarnaast krijgen wij nog een stuk merg met daarin sjalotten en een stukje kalfswang met daarop het spekje.
De schuimige saus van Kalf vind ik helaas weinig toevoegen, al is het gerecht echt ontzettend lekker en goed gemaakt. Het spekje is prachtig en lekker (niet te zout), de textuur en smaak van het kalf is prachtig (echte kalfssmaak maar zeker niet overheersend, mooie rose kleur) en de gevulde merg is heerlijk. Dit is tafelgenoots favoriet, en hij krijgt bij mij zeker vanwege de subtiele smaken en het harmonieuze geheel een 8+
Samen met een pinot noir is dit absoluut ook een toppertje, al vind ik de wijn zelf deze keer minder toevoegen. Onze glazen worden nog extra afgetopt en wij genieten ervan.
Het bord is mooi opgemaakt met 3 verschillende porties (merg/kalfshaas/kalfswang) en het schuim wordt aan tafel over je merg gegoten.
Ook dit gerecht heeft op de oude ala-carte kaart gestaan.
Vierde gerecht
"CRÈME BRÛLEE - Van boerenkaas, ganzenlever en abrikoos". Ook dit gerecht heeft op de oude kaart gestaan en is veelvuldig gemaakt en dat proef je. Het eerste wat je ruikt is de koffie, want zij hebben arabica koffie er over heen gestrooid. De combinatie van de pittige kaas, de romige hartige ganzenlever en de zoete abrikoos en daarna bij nog de koffie is mij teveel!
Alhoewel het heerlijk is, zeker met de Portugeese wijn die we er bij krijgen (zoet zoet zoet, maar wel lekker, ruikt bijna als port!) krijg ik het echt niet op. Mijn maag protesteert van al dit geweld. Hij wordt ook geserveerd in een whisky glas met een flinke laag. Heel mooi opgemaakt dus.
Ik kies ervoor om het gerecht verder te laten voor wat het is en tafelgenoot krijgt het nipt op. De sommelier geeft aan dat er meer mensen moeite hebben gehad met dit gerecht, vanwege de zwaarte van de smakencombinatie. Ik ben blij dat ik niet de enige ben!
Voor mij is dit gerecht qua smaak toch echt wel een 8 of 9, maar in deze hoeveelheid zou ik het nooit opkunnen. Dit is voor mij meer een amuse gerecht qua hoeveelheid, alhoewel het daar te zwaar voor is qua smakensensatie (vind ik).
Vervolgens krijgen wij een smaakverfrissertjeHeerlijk om even voor het zoet de mond weer te spoelen met iets wat zuurder is en dus onze tong weer opfrist. Een klein bolletje ijs op basis van basmatirijst, met schuim van basilicum en daarbij stukjes granny smith appel en limoen.
Heel fris met daarbij het romige van de basmati. Heel goed en origineel en mooi opgemaakt en dit blijkt het gerecht te zijn van Mario's protege. Wij geven aan dat wij het fantastisch vinden en dat onze complimenten zeker door gegeven moeten worden.
Vijfde gerecht
"PASSIE EN KOKOS - Als taart, chocolade sorbet, kokos mousse". Geserveerd als een rechthoekig, laag stukje taart van passievrucht, met daarop enkele bolletjes. Een bolletje kokosmousse, een bolletje chocoladesorbet van vahrona chocolade (spelling?) en een passievrucht schuimpje dat knapperig is.
Mee geserveerd werd inderdaad mierzoete dessert-wijn wat er uitstekend bij past maar zeker niet mijn smaak is. Wij mochten even proeven en kijken of wij dat wilde ontvangen. Beiden kiezen wij voor even niets erbij. Je doet ons geen plezier met dessert wijn.
Ik vind dit niet echt een origineel gerecht, hoewel het erg lekker smaakt en fantastisch is opgemaakt. Iemand is met een kwast tot de rand van het bord gegaan, daarbij ligt van buiten naar binnen: chocoladepoeder/korrels, kokosschaafsel met dotjes passievruchtjam en in het midden dan de taart van passievrucht.
Tafelgenoot krijgt de chocoladesorbet, want die is er net zoals k_man gek van, terwijl ik niet zo van de pure chocolade smaak hou (sorry, slechte vrouw, eet zelf nauwelijks chocolade en dan liever nootachtige romige varianten of met noga)
Dit gerecht krijgt ook zeker een 8+ alhoewel ik liever een spannender toetje had gekregen, want tja, ik ben een toetjes mens en ik vind kokos/chocolade/passievrucht en bekende combinatie.
Koffie met friandisesNa gevraagd te hebben welke espresso zij serveren (ooit slechte ervaring gehad), blijkt dit Ily te zijn. Nou, geef ons dan maar een dubbele! Wij krijgen daarbij een glaasje cappucino met daarin roomijs, een aantal friandises en een hoog cocktailglas vol met gesuikerde gechocolateerde macadamia's.
Deze keer loopt de bediening al weg en wij vragen of we ook nog even uitleg kunnen krijgen
Dat mag natuurlijk, al geeft de sommelier aan dat de informatie ook onder de friandises beschreven is, al vond ik die informatie summier. (Bijv. "noot").
Er blijkt chocolade ganache, een franse madaleine met vanille en noot, een spekje met amandel en een kletskopje.
BedieningAmicaal, professioneel, super klantvriendelijk en gastvrij. Heerlijk met verschillende mensen gekletst, informatie uitgewisseld en gevraagd naar bepaalde gerechten. Het was best druk (zaak zat vol al hadden ze 1 annulering gehad). Wij zaten op het rechte stuk zodat je het kanaal kon zien en dan heb je ook nog een rond voorstuk (waar volgens mij de ala-carte klanten zaten).
Grote complimenten voor de sommelier die alles wel wilde uitleggen, de rest van de bediening die de gangen prima op elkaar lieten overlopen. Genoeg tijd om te kletsen, niet teveel om honger te lijden of je onprettig te voelen. Wij hebben van 19.00 tot iets van 22.45 gegeten. 3 uur over 5 gangen is echt prima.
Zwethheul hoeft niet mee te doen aan zoiets, maar ze doen het wel! En dan eet je dus eigenlijk 2 voor de prijs van 1. Zij hebben gekozen voor maar liefst 4! gerechten van de 5 gangen die ook op de ala-carte kaart hebben gestaan of staan, waarvan 3 in dezelfde vorm en 1 iets aangepast. In tegenstelling tot andere restaurants in de restaurantweken vind ik dit echt *top* en grote klasse. Je wordt niet afgescheept met iets goedkopers, maar merkt echt hoe Mario kan koken!
Bovendien hoorde wij dat vanwege problemen met de reserveringen Zwethheul sommige mensen zelfs volgende week dit menu nog gaat aanbieden! Grote Grote klasse!
AfloopOnze taxi was besteld en wij zijn uiteindelijk even in de lounge gaan zitten. Daar kon je ook de keuken zien toen de deur open ging en dus kon ik even spieken. Mario zag me turen en heeft me uitgenodigd om even te kijken! Harstikke lief! Keuken is prachtig en heel mooi roestvrij staal, prachtige ovens en ze koken op volgens mij inductie (kookplaten dus kan ook wat anders zijn, maar geen gas) en een enooooorm espresso apparaat.
ConclusieHet was werkelijk fantastisch. Als ik hiervoor de normale prijs had moeten betalen (200 euro p.p.) dan had ik dit het absoluut waard gevonden.
Mario kookt op de manier waar ik van hou: harmonieus, maar toch verassend. Goede porties en niet altijd maar kleine liflafjes. Pit in de gerechten door een zuurtje (limoen e.d.) of een zoutje (sjalotjes, linzen) of een zoetje (chocolade, passievrucht, romige saus). Absoluut duidelijk waarom deze man 2 sterren verdient! En hij is ook nog harstikke lief!
De bediening is heel erg lief en bereid alles uit te leggen en je op je gemak te laten voelen. Soms ratelen ze dingen iets te snel, maar als je vraagt of ze het opnieuw willen zeggen dan wordt er in een wat langzaam tempo netjes verteld wat het is
De zaak is prachtig ingericht met voldoende ruimte tussen de tafels en een mooi uitzicht en vlakbij mij. De taxi-chauffeur zei dat we vast wel ontzettend verwend waren bij de Zwethheul en dat is echt helemaal waar! Ik hoef niet meer naar Niven of Paul van Waarden (sorry jongens!), maar spaar wel door voor Zwethheul!
SchadeDe menuprijs was 65 euro. Het wijnarrangement was 28 euro voor 4 wijnen of 35 euro voor 5. Harstikke netjes binnen budget gehouden van mensen die wat minder te besteden hebben en toch zo ontzettend passend bij de gerechten! Ook de champagne viel mij mee (13,50) en de whisky sour (9,50). Totale schade zonder fooi 228 euro. Zij hebben van mij 10% fooi gekregen omdat ze het absoluut hebben verdiend, dus mooi afgerond op 250 euro. Wat een heerlijke manier om mijn jubileum te vieren! En wat een koopje!
Cijfer8,5 neigend naar 9
[ Bericht 0% gewijzigd door kahlie op 07-11-2010 08:55:11 ]