Ja, ik had 't precies gedaan zoals jij zegt. Ik denk dat ik gewoon de handigheid nog een beetje moet krijgen met de hoeveelheden water en zo. Er stonden in mijn recept geen hoeveelheden maar teksten als "tot het goed aanvoelt". Ik denk dat ik daar een beetje in de fout ben gegaan.quote:Op zaterdag 5 maart 2011 23:38 schreef MaximusTG het volgende:
Huh? Had je er wel een deeg van gemaakt dan? Het idee is dat je eerst een cultuur maakt; dat is je zuurdesem, ofwel moederstarter, barm. Die bestaat puur uit bloem (kan ook meel, of roggebloem of zo zijn) en water. Je barm bewaar je langere tijd het beste in de koelkast. Nu wil je een brood bakken; Je neemt je barm en ververst die, door em te verdubbelen, of te verdriedubbelen. Stel je hebt 100 gram barm, dan voeg je 100 gram bloem en 100 gram water toe. Goed roeren, en afgedekt bij kamertemperatuur uur of 6 laten staan. Nu gaan zowel de gisten als de bacterien groeien. Maar de gisten sneller. Na die 6 uur is je barm weer klaar voor gebruik en kan drie dagen gebruikt worden. In de koelkast bewaren. Om er nu een brood van te maken neem je een deel van de barm, en verwerk je die of eerst tot een biga, stevige starter, of direct met meer bloem water en zout tot een deeg. Hoe langer de barm na verversing in de koelkast staat, hoe zuurder het brood. Dan halen de bacterien (die voor het zure zorgen) de gist weer in. De barm blijft dus altijd onaangetast. Je gebruikt een deel. Als je dus veel wil bakken moet je de barm dus eerst flink een aantal keer verversen.
Nee maar als het minder kan doe ik dat graagquote:Op zondag 13 maart 2011 11:32 schreef DarkElf het volgende:
Waarom doe je er zoveel suiker in eigenlijk? Wordt t daar niet te zoet van?
voor maisbroodjes? niet perse maar ik gebruikte dit recept voor zachte witte bolletjes en je kan heus eea vervangen voor maismeel.quote:Op zondag 13 maart 2011 11:41 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Nee maar als het minder kan doe ik dat graag
Ze wilden overigens niet netjes rijzen dus ik had maïsklompjes(klef van binnen).
Heb ze opengesneden en nog even in de oven gelaten wie weet wordt het nog wat.
Jij een beter recept DE?
Je zou iets minder water kunnen gebruiken (240 ml) of wat lang kunnen doorkneden, dat zou wat kunnen schelen in het plakken. Wat zit er in die maismix trouwens? Gezien het feit dat je er nog zelf gist ed. bij moet voegen lijkt het me geen kant en klare mix?quote:Op zondag 13 maart 2011 11:04 schreef Ml-etje het volgende:
Mogge
Hier liggen de maïsbolletjes in de oven
400 gram maismix
275 mililiter lauw water
20 gram olijfolie
10 gram suiker
8 gram verse gist of 4 gram droge gist
5 gram gejodeerd zout
Goed voor 4 bolletjeshet jammere is dat het enorm plakte.
Tips anyone?
Klopt het is een door de molenaar gemaakt mengsel van maïs en tarwemeel als ik het goed hebquote:Op zondag 13 maart 2011 12:07 schreef mjan het volgende:
[..]
Je zou iets minder water kunnen gebruiken (240 ml) of wat lang kunnen doorkneden, dat zou wat kunnen schelen in het plakken. Wat zit er in die maismix trouwens? Gezien het feit dat je er nog zelf gist ed. bij moet voegen lijkt het me geen kant en klare mix?
Ah, je hebt handmatig gekneed? Weet je ongeveer hoe lang? Zeker 10 minuten actief doorkneden zal het deeg wel nodig hebben. Met de hand zou ik sowieso met wat minder water beginnen, anders zou ik ook al snel wanhopig worden van de plakbende.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:14 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Klopt het is een door de molenaar gemaakt mengsel van maïs en tarwemeel als ik het goed heb
Het kneden ben ik maar mee gestoptwas niet te doen.
Ze hebben zojuist een enkeltje prullebak gehadquote:Op zondag 13 maart 2011 12:30 schreef mjan het volgende:
[..]
Ah, je hebt handmatig gekneed? Weet je ongeveer hoe lang? Zeker 10 minuten actief doorkneden zal het deeg wel nodig hebben. Met de hand zou ik sowieso met wat minder water beginnen, anders zou ik ook al snel wanhopig worden van de plakbende.
Waren ze nog wel lekker geworden?
quote:Op zondag 13 maart 2011 12:36 schreef DarkElf het volgende:
die olijfolie moet die erin? ik kneed eigenlijk alleen olijfolie door focaccia's en ja dan wordt het deeg er plakkeriger van .. ik gebruik verder nooit olie in deeg (alleen om de kom in te vetten waarin t rijst)
boter = roomboter imoquote:Op zondag 13 maart 2011 12:37 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
ik ga vanmiddag opnieuw aan de slag met roomboter dan wel, gewone boter heb ik dus niet eens
Wat jammer en zonde van je werk! Maismix klinkt opzich wel goed, ik vroeg het vooral omdat ik zeker wilde zijn dat je niet alleen maismeel hebt gebruikt, volgens mij zitten daar nl geen gluten in (kun je even nazoeken evt) en dat zou kunnen verklaren waarom je brood niet rees. Overigens vind ik 100gr per broodje ook wel erg veel; ik zou denken dat je uit 400gr toch zéker 8 broodjes moet kunnen halen.quote:Op zondag 13 maart 2011 12:34 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Ze hebben zojuist een enkeltje prullebak gehadje kon er iemand de hersenen mee inslaan.
Ben er geen 10 minuten mee bezig geweest het was echt niet te doenzal inderdaad nog een poging wagen met minder water, bijgieten kan altijd.
Overigens ben ik twijfelkont nu aan het zoeken wat er exact in maismix zit, onze molenaar is nogal op leeftijd dus wie weet heb ik het verkeerd begrepen.
Waar koop je die mix?quote:Op zondag 13 maart 2011 16:37 schreef Gwywen het volgende:
Hoef je bij handmatig kneden maar 10 minuten te kneden? En ik maar een half uur spierballen kweken elke keer...
Ben trouwens erg te spreken over de speltmix van Oerbrood. Hoeft alleen water bij, ik doe de hele zak met 520 lauw water, enorme superbroden worden dat.
Ik had het over minimaal 10 minuten hequote:Op zondag 13 maart 2011 16:37 schreef Gwywen het volgende:
Hoef je bij handmatig kneden maar 10 minuten te kneden? En ik maar een half uur spierballen kweken elke keer...
Ben trouwens erg te spreken over de speltmix van Oerbrood. Hoeft alleen water bij, ik doe de hele zak met 520 lauw water, enorme superbroden worden dat.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |