Ik snap wel dat je de cognitieve afhankelijkheid van experts ziet als een soort afhankelijkheid in groepsverband, maar dat is niet precies wat het collectivisme behelst. Waar het collectivisme kritiek op heeft is een bepaald beeld van het zelf: dat kan niet als atomair iets gedacht worden. Zoals de metafoor gaat, "geen mens is een eiland". Het ik kan slechts bestaan in een wereld die hem als ik erkent. De erkenning van de ander is dan een manier om de subjectieve vrijheid van het ik te verenigen met de objectiviteit van een wereld. Die discussie loopt nu nog steeds tussen het liberalisme en communitarianisme.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 15:21 schreef Helena1989 het volgende:
Geluk en succes heeft ook niks met individualisme te maken. Individualisme ontstaat per definitie als iemand niks van de wereld kan verwachten behalve tegenstand of in het beste geval onverschilligheid. Succes heb je per definitie dankzij de wereld. Individualisme betekent dat je uit jezelf moet putten om het gebrek aan geluk te compenseren. Dat is iets waar Russen erg goed in zijn en de Nederlanders juist niet. In Nederland wordt het zelfs zo erg dat scholieren rekenmachines moeten gebruiken om sommen te doen op school. Zo leren ze alleen maar gedachteloos toetsen indrukken en de uitkomst overschrijven. Hun eigen intelligentie wordt overgenomen door een externe intelligentie, door iemand anders gemaakt. En mensen gaan tegenwoordig steeds meer naar een psycholoog om gewone problemen te bespreken als het overlijden van een familielid of een verbroken relatie. Als dat dingen zijn die gewoon bij het leven horen, dan moet iedereen daar ook zelf mee kunnen omgaan. Als mensen in staat zijn om dergelijke emoties te ervaren, dan moeten ze ook een vermogen hebben om hen te overwinnen. Hoe kun je jezelf laten overmeesteren door jezelf. Maar blijkbaar verliezen we dit vermogen en hebben we hulp van experts nodig. En dat, mijn dames en heren, heet collectivisme en het is niet goed als het zo ver doorslaat. In Rusland slaat juist de noodzaak tot zelfredzaamheid door, want mensen kregen daar altijd erg weinig empathie en tegemoetkoming.
Juist in dat gelukkig zijn en onze zoektocht naar authenticiteit zijn we afhankelijk van de mening van anderen. Een realistisch zelfbeeld kan niet zonder iemand anders die je de spiegel voorhoud; ik kan mijzelf als niet-sociaal wezen denken.quote:Individualisme heeft imho weinig te maken met voor jezelf opkomen en dingen voor jezelf eisen. Dan ben je juist afhankelijk van de buitenwereld. Een echte individualist heeft overal schijt aan en kan ook onder moeilijke omstandigheden gelukkig zijn.
Klinkt als de beruchte 'Russische Ziel'.quote:Op zondag 16 januari 2011 13:29 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Met "heidens" bedoel ik afkeerd hebbend voor datgene wat objectief juist is. Dus dat kun je best tegenover rationeel stellen. Het is bijvoorbeeld een feit dat veel alcohol drinken slecht voor je is. De Russen weten dit en desondanks gaan ze door met zichzelf doodzuipen. Voor hun heeft het een andere waarde dan alleen maar hun lichaam vergiftigen. Ze hebben schijt aan hun belangen. Dat is wat Dostojevski omschreef als een 2x2=5 mentaliteit: een eigen, subjectieve dimensie toevoegen aan de werkelijkheid. (Orwell beschreef de 2+2=5 toestand, maar hij bedoelde daarmee de ontkenning en vervalsing van feiten, da's wat anders).
Ook al vind ik je analyse hier wel goed, met 'individualisering' hoeft niet per se iets slechts bedoeld te worden. Kijk bijvoorbeeld naar hoe we steeds meer keuzes hebben: tegenwoordig kun je zelfs je Ikea-meubels volledig customizen. Dat is ook een vorm van individualisering: steeds meer zaken worden speciaal voor jou op maat gemaakt.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 15:21 schreef Helena1989 het volgende:
Daarom kan ik er ook niet tegen als mensen praten over hoe individualistisch het Westen is en wat een collectivistische cultuur Rusland wel niet heeft. Nederland is zo'n fatsoenlijk en poppetjesachtig landje, je staat hier nooit alleen. Vergeleken daarmee is Rusland een halfbeschaafd land. Dus als mensen hier gaan klagen/opscheppen over de "individualisering", dan is dat voor mij gewoon te pijnlijk. En omgekeerd, in Rusland hebben mensen altijd alleen maar op zichzelf kunnen rekenen. Dat land werkt je in het slechtste geval tegen, in het beste geval is het onverschillig. En als ik hier dan naar allemaal Vinex-intellectuelen moet luisteren die denken dan Russen domme beertjes zijn die niet zonder leiding kunnen, dan kan ik dat gewoon niet verdragen.
De mens is naar mijn inziens juist vrij wanneer het in harmonie met de natuur leeft. Wat de natuur van ons verlangt ligt voor onze handen. Ver weg van het chaotische, ver weg van de massa. Ver weg van het collectieve dat ons gemoedsrust bestookt met allerlei schadelijke elementen. 'Homo homini lupus', oftewel de mens is een wolf voor zijn medemens. De animale warmte van de mensenmassa, zo confronterend en treffend weergegeven door Schopenhauer die als metafoor het beeld van de stekelvarkens gebruikt. Een groep stekelvarkens geconfronteerd door de kou, waardoor ze genoodzaakt zijn om tegen elkaar aan te kruipen zodat ze de barre winterse omstandigheden kunnen trotseren. Al snel in aanraking gekomen met elkaars stekels waarop ze zich van elkaar verwijderen. Totdat de drang en behoefte naar warmte ze weer naar elkaar toe drijft en hetzelfde tafereel weer plaatsvindt. Het metafoor van de stekelvarken, door Schopenhauer in het leven geroepen om de menselijke behoefte aan gezelschap te typeren. De behoefte aan gezelschap die uit de leegte en eentonigheid van het eigen innerlijk geboren wordt en de mensen naar elkaar toe drijft, maar weldra geconfronteerd wordt met de vele 'onaangename eigenschappen en onverdraaglijke fouten' hen van elkaar afstoot. 'De gematigde afstand, die ze tenslotte uitvinden en waarbij een samenleving kan bestaan, is de beleefdheid en haar gewoonten. Krachtens deze wordt weliswaar de behoefte aan wederzijdse verwarming slechts onvolkomen bevredigd, maar daardoor ook het prikken van de stekels niet gevoeld.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 15:21 schreef Helena1989 het volgende:
Individualisme wordt in het Westen geassocieerd met vrijheid; collectivisme met dwang en armoede. Volgens mij zit het net omgekeerd. Als je erover nadenkt, als je een mensje aan de rauwe wereld uitlevert, wat stelt het dan voor? Helemaal niks. De natuur heeft geen interesse in je behoeftes en voorkeuren, dus het wordt vechten en met de kraan open dweilen.
- Schopenhauer.quote:''De filosofie is een hoge alpenweg. Daarheen voert slechts een steil pad over scherpe steen en stekelige doornen. Het is eenzaam en wordt steeds woester hoe hoger men komt, en wie het bewandelt mag niet bang zijn, maar moet alles achter zich laten en zich rustig door de koude sneeuw zelf een weg banen. Vaak staat hij plotseling aan de afgrond en ziet beneden zich het groene dal. Duizeligheid trekt hem met geweld naar beneden, maar hij moet zich staande houden, al zou hij met zijn eigen bloed zijn voetzolen aan de rots moeten vastkleven. Als tegenprestatie ziet hij spoedig de wereld met haar zandwoestijnen en moerassen onder zich verdwijnen, haar oneffenheden heffen elkaar op, haar wanklanken dringen niet tot boven door, haar ronding manifesteert zich. Hijzelf staat steeds in de zuivere koele alpenlucht en ziet reeds de zon, wanneer het beneden nog donker is.''
Maar onze vrije markt, valt die mensen niet erg lastig met allerlei waarden en standaarden die ze moeten hooghouden? Als dat niet zo is, waarom hebben mensen tegenwoordig zo veel minderwaardigheidsgevoelens en burnouts? Blijkbaar is dat ideaal van "haal alles uit jezelf" en "geniet van het leven" voor de mens toch onnatuurlijk. Mensen zijn er niet alleen om hun potentieel te ontwikkelen, gewoon bestaan zoals je al bent kan al goed genoeg zijn. Als iemand bijvoorbeeld niet bijzonder knap, intelligent, ondernemend of wat dan ook is, is het dan een waardeloos persoon? En mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, verklaar je ze eigenlijk niet (onbedoeld) voor non-personen als je de mens synoniem maakt aan ontwikkeling en productiviteit?quote:Op zondag 16 januari 2011 14:15 schreef Friek_ het volgende:
[quote]Individualisme betekent voor mij een bepaalde morele houding, politieke filosofie/ideologie die de nadruk legt op "the moral worth of the individual". Aanhangers van het individualisme promoten het naleven van ieders idealen en verlangens en zodoende de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van de mens.
Volgens mij was de Sovjet-staat zo hard en leugenachtig dat dit mensen juist dwong om na te denken over wat juist is en wat niet, en onderscheid te maken tussen jezelf en de rest van de wereld.quote:Collectivisme betekent voor mij een bepaalde morele houding, politieke filosofie/ideologie die de nadruk legt op de afhankelijkheid van de mens aan elkaar in groepsverband en geeft de prioriteit van de gemeenschappelijke doelen boven de individuele doelen.
Maar er zijn wel verschillende manieren om dit te bereiken. In primitievere samenlevingen zoals Rusland zijn mensen voor hun zelfbeeld meer afhankelijk van hun vrienden en familie, dat wil zeggen: vormen van collectiviteit die door niemand expres worden gecreeerd. Je vrienden zijn er niet alleen om je iets over jezelf duidelijk te maken maar ook voor andere dingen. En je hebt ze meestal niet zelf uitgekozen en je familie al helemaal niet. Terwijl psychotherapeuten er zijn alleen en speciaal voor dat. Dus komt er meer bewuste samenwerking bij kijken. Snap je?quote:Ik snap wel dat je de cognitieve afhankelijkheid van experts ziet als een soort afhankelijkheid in groepsverband, maar dat is niet precies wat het collectivisme behelst. Waar het collectivisme kritiek op heeft is een bepaald beeld van het zelf: dat kan niet als atomair iets gedacht worden. Zoals de metafoor gaat, "geen mens is een eiland". Het ik kan slechts bestaan in een wereld die hem als ik erkent. De erkenning van de ander is dan een manier om de subjectieve vrijheid van het ik te verenigen met de objectiviteit van een wereld. Die discussie loopt nu nog steeds tussen het liberalisme en communitarianisme.
Ik denk dat het bovenstaande van enorm belang is. Wat ben ik zonder de erkenning van de ander? Het individualisme lijkt mij in die zin ook een vorm van grootheidswaanzin; denken dat je op de één of andere manier los staat van de maatschappij. Het is ook iets wat je tussendoor zegt:
Juist in dat gelukkig zijn en onze zoektocht naar authenticiteit zijn we afhankelijk van de mening van anderen. Een realistisch zelfbeeld kan niet zonder iemand anders die je de spiegel voorhoud; ik kan mijzelf als niet-sociaal wezen denken.
Volgens mij is dat geen individualisering maar juist collectivisering. Je talenten ontwikkelen en aan (al) je behoeften toekomen lukt niet als je alleen op een eiland woont. En collectivisme is precies dat: de kwaliteiten van individuele mensen eruit halen en voor de maatschappij gebruiken. En voor hun behoeften zorgen, want uiteindelijk kun je dat in je eentje nauwelijks. Niet dat ik zeg dat dat per definitie slecht is, wel dat het te ver kan gaan en volgens mij ook gaat, in het Westen. De psychologische druk om "iets van jezelf te maken" wordt erg groot. Dat betekent feitelijk dat alleen bestaan niet genoeg is. Je moet andere mensen iets leveren om gerespecteerd te moeten worden. En als het doorslaat, wordt dat erg fout ja. Zoals ik al eerder heb gezegd, als iemand geen opvallende kwaliteiten heeft, of een beperking, is dat een minder-waardig persoon? Volgens de logica die wij tegenwoordig hebben, luidt het antwoord volgens mij ja.quote:Op zondag 16 januari 2011 14:34 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Ook al vind ik je analyse hier wel goed, met 'individualisering' hoeft niet per se iets slechts bedoeld te worden. Kijk bijvoorbeeld naar hoe we steeds meer keuzes hebben: tegenwoordig kun je zelfs je Ikea-meubels volledig customizen. Dat is ook een vorm van individualisering: steeds meer zaken worden speciaal voor jou op maat gemaakt.
Goed dat je dit te berde brengt, daar heb ik ook iets over te melden. Wat ik vind is dat mensen overal ter wereld in principe hetzelfde zijn. Je hebt overal slimme en domme mensen, assertieve en onzekere, rationele en hartstochtelijke. Alleen, ik denk ook dat bepaalde kanten van de menselijke natuur in bepaalde landen door hun specifieke omstandigheden net iets intenser uitpakken dan elders. Je moet dus niet zozeer kijken naar wat een bepaald land niet heeft, maar naar wat het juist net iets meer heeft dan de andere.quote:Op zondag 16 januari 2011 14:26 schreef Friek_ het volgende:
Ook vind ik het speculeren naar een bepaalde volksaard een beetje mythevorming. Ik geloof er niet zo in dat de mens van nature op verschillende plaatsen in de wereld anders wordt (al zeg je dit niet zo letterlijk). Wel geloof ik erin dat mensen, door situationele omstandigheden, zich anders gaan gedragen.
Ik snap niet precies hoe het een reactie is op het door mij aangehaalde citaat. Ik stelde simpelweg vast dat het begrip 'individualisering' meerdere betekenissen kan hebben, waaronder de sociologische die ik zelf gaf. Daarin wordt juist het individu tot een soort ultieme status verheven: het geeft om jouw smaak, jouw originele designmeubels enzovoort. In deze tijd zou ik juist zeggen dat we allemaal een beetje geboren worden met het waanbeeld dat we origineel of bijzonder zijn, wat nog eens versterkt wordt door dergelijke keuzemogelijkheden.quote:Op zondag 16 januari 2011 19:13 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
Volgens mij is dat geen individualisering maar juist collectivisering. Je talenten ontwikkelen en aan (al) je behoeften toekomen lukt niet als je alleen op een eiland woont. En collectivisme is precies dat: de kwaliteiten van individuele mensen eruit halen en voor de maatschappij gebruiken. En voor hun behoeften zorgen, want uiteindelijk kun je dat in je eentje nauwelijks. Niet dat ik zeg dat dat per definitie slecht is, wel dat het te ver kan gaan en volgens mij ook gaat, in het Westen. De psychologische druk om "iets van jezelf te maken" wordt erg groot. Dat betekent feitelijk dat alleen bestaan niet genoeg is. Je moet andere mensen iets leveren om gerespecteerd te moeten worden. En als het doorslaat, wordt dat erg fout ja. Zoals ik al eerder heb gezegd, als iemand geen opvallende kwaliteiten heeft, of een beperking, is dat een minder-waardig persoon? Volgens de logica die wij tegenwoordig hebben, luidt het antwoord volgens mij ja.
Een leuke documentaire die deze thematiek een beetje aanstipt is Alles wat we wilden. Daarin worden een aantal creatieve en ambitieuze jongeren gevolgd die allemaal stuk voor stuk wat willen maken met hun leven. Bij hun zie je die zoektocht naar erkenning (of het respect) van de ander voor hun identiteit pathologische vormen aannemen.quote:Op zondag 16 januari 2011 20:19 schreef Helena1989 het volgende:
[..]
En dat geldt ook voor individualisme. Mensen willen tegenwoordig dat hun hele leven aan hun smaken voldoet, hun baan, huis, kleding, relatie etc. Maar een druppel individualiteit te veel is al genoeg om uniek te zijn. Ik heb geen unieke baan (werk bij Shell), draag geen bijzondere kleding, richt mijn huis niet op een bepaalde manier in.... En toch zeggen mensen tegen mij altijd dat ik origineel ben. Dan zit het dus snor, als je er niks voor doet en het toch hebt
Als alle mensen zelfvoorzienend zijn en niemand nodig hebben, dan is het leven armoedig. Daarom wordt er samengewerkt. De tegenstelling die je noemt heeft betrekking op de wijze waarop deze economische samenwerking wordt georganiseerd. Moet deze door een centrale overheid worden geregeld ( een centraal geleide planeconomie) of kan een vrije markt economie zichzelf reguleren d.m.v. vraag en aanbod? Een vrije markt is in hoge mate zelfregulerend en heeft geen externe sturing nodig (alleen wat wet en regelgeving). Dat maakt de economie vrijer. In een vrije markt economie werken mensen samen, moeten ze zich specialiseren en zijn ze niet zelfvoorzienend.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 15:21 schreef Helena1989 het volgende:
Individualisme wordt in het Westen geassocieerd met vrijheid; collectivisme met dwang en armoede. Volgens mij zit het net omgekeerd. Als je erover nadenkt, als je een mensje aan de rauwe wereld uitlevert, wat stelt het dan voor? Helemaal niks. De natuur heeft geen interesse in je behoeftes en voorkeuren, dus het wordt vechten en met de kraan open dweilen. Alleen mensen zijn geinteresseerd in je belangen. Dus willen mensen toekomen aan hun geluk, dan hebben ze elkaar nodig. Ja, als een mensenleven 1000 jaar zou duren, en iedereen 1000 vierkante km tot zijn beschikking zou hebben, dat mensen dan in staat zouden zijn om helemaal zelf hun huis te bouwen, van waterleiding te voorzien, hun voedsel en kleding te maken en ondertussen ook nog plezier hebben. Maar het leven is kort, daarom moeten mensen hun verantwoordelijkheden verdelen om hun lasten te verlichten. Een individualistisch leven heeft dus niks te maken met individuele behoeften en keuzevrijheid. Als je helemaal alleen gaat leven op een eiland of zo, reken maar dat je leven dan langzaam, saai en vol herhaling is, met veel moeilijkheden en af en toe een pufje van geluk dat je niet aan jezelf te danken hebt. Als ik terugdenk aan mijn 10 jaar in Rusland, het was daar gewoon.... Nou ja, erg SAAI! Je had geen tv met 30 zenders, geen winkels vol met spullen en eten, geen pretparken. Je stond helemaal zelf tegenover de onverschillige wereld en moest jezelf zien te vermaken.
Het individualisme dat jij beschrijft duidt erop dat de economische samenwerking faalt.quote:Rusland wordt altijd een collectivistische samenleving genoemd en Nederland/het Westen individualistisch. Nou ken ik Rusland niet erg goed maar ook niet slecht. En als ik naar dat land kijk, zie ik dat er toch iets anders aan de hand is. Een paar feiten over modern Rusland:
- In verschillende landen is het experiment van Solomon Ash uitgevoerd, over conformisme. Mensen dachten dat ze een gezichtsvermogentest kregen. Ze moesten naar lijntjes van verschillende lengte kijken en dan zeggen welke hetzelfde is als lijntje 1. Er zaten acteurs bij die expres het foute antwoord gaven. Dus werd er gekeken hoe de persoon reageerde die geen acteur was. Het bleek dat mensen uit de culturen die altijd als collectivistisch bestempeld worden, zoals Japan en Rusland, een stuk minder conformisme toonden dan de Westerlingen. In Rusland was het ongeveer 2x minder dan in Amerika. En in Japan nog lager.
- Uit diverse onderzoeken blijkt dat Rusland een van de meest geindividualiseerde samenlevingen van Europa is. 75% van de mensen zegt niemand te vertrouwen behalve zijn familie. Ook binnen Rusland werden onderzoeken gedaan naar in hoeverre de leden van verschillende ethnische groepen zich daadwerkelijk deel voelden van die groep en niet alleen als los individu. Dat bleek bij de Russen het laagst te zijn. Ook de behoefte hieraan bleek laag.
- Rusland kent geen echte liefdadigheid. Bij de aardbeving in Haiti doneerden verschillende naties over de hele wereld miljoenen euro's. In Rusland hadden mensen geen prive-donaties verzameld.
- De mensen in Rusland zijn in het openbaar ongelofelijk onverschillig en zelfs grof. Als je iets vraagt, behandelen ze jou alsof het iets abnormaals is om hen aan te spreken. Als er iemand op straat valt of zit te bedelen, loopt iedereen gewoon door.
Nogmaals. Wat jij beschrijft duidt erop dat de economische samenwerking faalt. Het was een centraal geleide planeconomie. Dat wordt opgelegd. Hard werken loont niet, want de opbrengst gaat naar het collectief die het verdeeld (er is onvoldoende terugkoppeling).quote:Dit is allemaal erg interessant aangezien Rusland 70 jaar lang een totalitair, collectivistisch regime heeft gekend. Je zou dan verwachten dat ze juist heel open en conformistisch zijn ipv alleen maar voor zichzelf bezig zijn. Maar volgens mij komt het juist door de Sovjet-Unie dat de Russen zo zijn. Immers, hoe kun je echt, gezond collectivisme ontwikkelen, als de staat het door je strot duwt? Alles wat echt is, moet vanbinnenuit komen en de vrijheid krijgen om langzaam te groeien. Niet geforceerd worden. Mensen leerden daar juist onverschillig zijn, van niemand iets verwachten en voor zichzelf proberen te zorgen. Mensen denken in het Westen bij totalitarisme alleen aan dwang en verzorging. Maar totalitaire regimes laten mensen eigenlijk heel erg aan zichzelf over, juist door geen oog te hebben voor hun behoeften. Dus kregen mensen juist een prikkel om voor zichzelf te zorgen. Als mensen oog hebben voor elkaars belangen is dat per definitie collectivisme, of het nu gaat om universele belangen of individuele. Dus juist liberale regimes maken mensen lui en afhankelijk.
De term individualisme heeft in Nederland te maken met het verdwijnen van de traditionele gemeenschappen en hun sociale controle. Vroeger waren de meeste mensen (economisch) gebonden aan de lokale gemeenschap waarin men opgroeide. In de vrije markt economie is dat minder sterk en verdwijnen deze traditionele verbanden.quote:Volgens mij kunnen de Russen van nature ook helemaal niet zo goed samenwerken. Volgens mij kunnen ze juist heel irrationeel en onvoorspelbaar zijn. Ze hebben nog te veel van die dierlijke kant die de mensen in het Westen zo goed als overwonnen hebben, de kant waarmee niet valt te communiceren en die nergens goed voor is. Als ze echt zo'n gevoel hebben voor collectivisme en harmonie, waarom is Rusland altijd een land geweest waar de mensen amper meer hadden dan zichzelf? Individu betekent "het onverdeelbare" in het Latijn. Het is datgene wat overblijft als je al het externe weghaalt. En in Rusland hebben mensen bijna altijd de dingen gemist die gemist kunnen worden. Vrijheden, bezit etc. Het enige wat ze hadden is hun herinneringen en gevoelens, dingen die door niemand worden gemaakt en ook niet weggenomen kunnen worden. Terwijl mensen hier in Nederland hun identiteit ontlenen aan zaken als hun werk, kleding, hoe hun huis ingericht is etc. Dingen waarvoor ze afhankelijk zijn van anderen en die ze weer kunnen kwijtraken. Je kunt dit best beter vinden dan hoe mensen in Rusland altijd hebben geleefd. Maar waarom zou je het individualistisch noemen terwijl het niet zo is?
Het individualisme betekent dat de verbanden tussen mensen losser zijn geworden. Maar daarmee zijn mensen afhankelijker geworden van vreemden en moeten ze zichzelf voortdurend bewijzen. Daar gaat ook een grote dwang vanuit en leidt tot conformisme.quote:Volgens mij zijn mensen van nature ontevreden met wat ze hebben en streven ze naar wat ze missen. Niemand gaat geobsedeerd lopen zijn met datgene wat vanzelfsprekend voor hem is. Ik ben het ermee eens dat de persoonlijke relaties in Rusland nogal intens kunnen zijn. Maar ik ben het er niet mee eens dat dit door collectivisme komt. Rusland heeft altijd een enorm tekort gehad aan door de mens gemaakte zekerheden. Dus mensen klampen zich daar aan elkaar vast omdat ze wanhopig willen ontsnappen aan die zee van onzekerheid en eenzaamheid. En in het Westen is dat omgekeerd: dat iedereen hier bezig is met zijn individualiteit, zal wel betekenen dat het niet snor zit. Immers, als het normaal was, waarom zou je er dan extra moeite voor doen.
In Rusland faalt het politieke / economische systeem, waardoor mensen op zichzelf zijn aangewezen. Daardoor is het leven daar zo hard.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 15:21 schreef Helena1989 het volgende:
Daarom kan ik er ook niet tegen als mensen praten over hoe individualistisch het Westen is en wat een collectivistische cultuur Rusland wel niet heeft. Nederland is zo'n fatsoenlijk en poppetjesachtig landje, je staat hier nooit alleen. Vergeleken daarmee is Rusland een halfbeschaafd land. Dus als mensen hier gaan klagen/opscheppen over de "individualisering", dan is dat voor mij gewoon te pijnlijk.
En omgekeerd, in Rusland hebben mensen altijd alleen maar op zichzelf kunnen rekenen. Dat land werkt je in het slechtste geval tegen, in het beste geval is het onverschillig. En als ik hier dan naar allemaal Vinex-intellectuelen moet luisteren die denken dan Russen domme beertjes zijn die niet zonder leiding kunnen, dan kan ik dat gewoon niet verdragen.
Het is de vraag of het nu in de Rus of Nederlander zit, of in de situatie. Ik denk het laatste. Er hoop voor Rusland. Die gemeenschapswaarden komen daar vast een keer van de grond. Dat Rusland zo groot is maakt het moeilijker.quote:Individualisme heeft te maken met niks verwachten van de wereld, jezelf als klein en machteloos erkennen en gewoon doen wat het leven je opdraagt. Juist dat is dapper. De grootste mensen zijn degenen die andermans borden afwassen. En ik zeg niet eens dat dat goed is. Van mij mag iedereen voor zichzelf ontdekken wat het beste bij hem past, de dierlijke onverschilligheid Russian style, of de Westerse samenwerking en conformisme. Maar ik sta er wel op dat mensen eerlijk zijn over hun talenten en tekortkomingen. Van de Russen wil ik niks meer horen over hun gemeenschapswaarden want die hebben ze toch niet. Ze zijn jaloers op de Westerse welvaart, maar begrijpen niet dat er heel veel discipline en zelfopoffering voor nodig is. Zolang ze blijven hameren op hun gemeenschapswaarden die binnenkort, nee echt binnenkort zullen aanbreken, zullen ze hun echte problemen nooit oplossen en alleen maar monstruositeiten als het stalinisme voortbrengen. Ze moeten leren leven met hun stoerheid, of er iets aan veranderen. Maar geen troost putten uit iets wat er niet is.
OK hongerige straathond, ook jij bent (hoe dan ook) deel van de wereld.quote:En de Westerlingen zijn net zo, ze missen de romantiek en authenticiteit van het leven, maar ze kunnen ook niet loslaten van hun wereld van spulletjes en regels, allemaal door mensen bedachte, kunstmatige dingen. Ze zijn jaloers op iets wat de ongelukkige volkeren als de Russen door pijn en ontbering hebben verkregen.
Het is voor mij ook een persoonlijke kwestie. Tegen mij zeggen mensen altijd dat ik exotisch en individualistisch ben enzo. Maar dat ik zo ben, komt omdat ik in mijn leven altijd als een voetbal werd rondgeschopt. Ik had nauwelijks keuzes en inspraak, daarom heb ik geleerd om onverschillig te zijn naar mijn belangen, maar ook naar de regels van de wereld. Niet bewust onverschillig, ik heb gewoon niet geleerd om de regels hoog te houden. Dat mensen los komen te staan van de wereld (individualiteit ontwikkelen) heeft alles te maken met pijn en machteloosheid. Die voorkomen namelijk dat je deel kunt worden van de wereld. Dus als ik dan zie hoe graag mensen tegenwoordig uniek willen zijn, en dit proberen te bereiken met kleding en dat soort dingen, vind ik dat gewoon zielig. Maar het is ook zielig dat ik jaloers ben op anderen. Ik heb vaak het gevoel dat andere mensen allemaal prinsjes en princesjes zijn en ik een vieze, hongerige straathond. Maar ondertussen heb ik nu veel moois wat ik zou missen als ik hun levensstijl had... Dus iedereen moet leren tevreden zijn met wat hij heeft, niet de rijkdommen van je buurman benijden.
Ik denk dat het algemeen erkend wordt dat Dostojevski niet zomaar wat keukenromannetjes schreef, maar probeerde een realistisch portret van de mensheid (zij het met hyperbolen) neer te zetten en daarmee de strijd aan te gaan met enkele wijsgerige opvattingen. Dostojevski is daarbij iemand die vaak de vraag in het midden hield; zijn boeken hebben een morele lading, maar vaak wel zodanig dat je op het verkeerde been wordt gezet en ook ziet dat moreel oordelen vaak best lastig kan zijn.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 17:41 schreef Helena1989 het volgende:
Maar dat was in tsaristisch Rusland trouwens ook zo. Veel mensen begrijpen bijv niet dat Misdaad en Straf van Dostojevski niet zomaar een roman is maar filosofie in fictievorm. (Al was het kritiek op de materialistische bewegingen die juist anti-monarchie waren. Maar ook over deze zaken was vrije discussie niet mogelijk).
Onder vrienden worden ik en mijn vrouw vaak het 'conservatieve setje' genoemd. Niet alleen omdat ik regelmatig, als het over politiek/maatschappij gaat, uit de rechterhoek kom zetten, maar toch ook vooral omdat wij als enigen al gesetteld zijn; getrouwd, koophuis, hond, allebei al jaren hetzelfde vaste werk (ik logistiek, zij zorg), weinig relationele spanningen, financieel niet rijk maar wel redelijk voor elkaar, enz. Weinig spanning aan, toch?quote:Op zondag 16 januari 2011 20:19 schreef Helena1989 het volgende:
En dat geldt ook voor individualisme. Mensen willen tegenwoordig dat hun hele leven aan hun smaken voldoet, hun baan, huis, kleding, relatie etc. Maar een druppel individualiteit te veel is al genoeg om uniek te zijn. Ik heb geen unieke baan (werk bij Shell), draag geen bijzondere kleding, richt mijn huis niet op een bepaalde manier in.... En toch zeggen mensen tegen mij altijd dat ik origineel ben. Dan zit het dus snor, als je er niks voor doet en het toch hebt
Oftewel: de moderne focus op het individualisme is in wezen totalitair en heeft zodoende niks met echt individualisme te maken![]()
Schopenhauer was natuurlijk een knap schrijver en redenaar, en ik denk dat zijn misantrope pessimisme een hoop wijsheid bevatquote:Op zondag 16 januari 2011 17:43 schreef AryaMehr het volgende:
[..]
De mens is naar mijn inziens juist vrij wanneer het in harmonie met de natuur leeft. Wat de natuur van ons verlangt ligt voor onze handen. Ver weg van het chaotische, ver weg van de massa. Ver weg van het collectieve dat ons gemoedsrust bestookt met allerlei schadelijke elementen. 'Homo homini lupus', oftewel de mens is een wolf voor zijn medemens. De animale warmte van de mensenmassa, zo confronterend en treffend weergegeven door Schopenhauer die als metafoor het beeld van de stekelvarkens gebruikt. Een groep stekelvarkens geconfronteerd door de kou, waardoor ze genoodzaakt zijn om tegen elkaar aan te kruipen zodat ze de barre winterse omstandigheden kunnen trotseren. Al snel in aanraking gekomen met elkaars stekels waarop ze zich van elkaar verwijderen. Totdat de drang en behoefte naar warmte ze weer naar elkaar toe drijft en hetzelfde tafereel weer plaatsvindt. Het metafoor van de stekelvarken, door Schopenhauer in het leven geroepen om de menselijke behoefte aan gezelschap te typeren. De behoefte aan gezelschap die uit de leegte en eentonigheid van het eigen innerlijk geboren wordt en de mensen naar elkaar toe drijft, maar weldra geconfronteerd wordt met de vele 'onaangename eigenschappen en onverdraaglijke fouten' hen van elkaar afstoot. 'De gematigde afstand, die ze tenslotte uitvinden en waarbij een samenleving kan bestaan, is de beleefdheid en haar gewoonten. Krachtens deze wordt weliswaar de behoefte aan wederzijdse verwarming slechts onvolkomen bevredigd, maar daardoor ook het prikken van de stekels niet gevoeld.
Wij zijn allemaal galeislaven van de wil die door ons jaagt, we zijn geketend aan een blinde drang tot overleven en de ketting waar we aan vastgeklonken zijn, snoert ons tegelijk vast aan anderen, waardoor iedere beweging die we maken, pijn bij anderen veroorzaakt.
De enige vrijheid is die van de filosofie.
[..]
- Schopenhauer.
Niet alleen de economische maar zo'n beetje iedere samenwerking die er maar mogelijk is.quote:Op zondag 16 januari 2011 23:55 schreef deelnemer het volgende:
Het individualisme dat jij beschrijft duidt erop dat de economische samenwerking faalt.
Maar het is onzin om te zeggen dat er geen andere waarden of gemeenschappen voor terugkomen. Volgens mij heeft Nederland wel een individualistische tijd gehad, de jaren '60-'70. Maar inmiddels zijn we weer bij onze protestantse truttigheid terug, alleen zijn de waarden geseculariseerd. Als je vroeger moest werken om in de hemel te komen en daarvoor veel van je eigenheid opofferen, dan moet je nu je eigenheid opofferen om gelukkig te worden op aarde. We zijn dus terug bij af en hebben misschien wel meer ingeleverd. Als je vroeger niet met je schoonheid/sex appeal te koop mocht lopen omdat het zondig was, dan moet je je nu schamen als je niet zo sexy bent.quote:De term individualisme heeft in Nederland te maken met het verdwijnen van de traditionele gemeenschappen en hun sociale controle. Vroeger waren de meeste mensen (economisch) gebonden aan de lokale gemeenschap waarin men opgroeide. In de vrije markt economie is dat minder sterk en verdwijnen deze traditionele verbanden.
Nee, alleen de directe verbanden zijn losser geworden. Strategisch gezien zijn de verbanden alleen maar groter. In primitievere landen als Rusland hebben mensen bijv nog een eigen moestuin waar ze voedsel kweken. Dus als daar een enorme crisis komt, kunnen mensen tenminste een deel van hun voedsel zelf maken. Als hier in Nederland de supermarkten verdwijnen, hebben we helemaal niks meer. En mensen leren in Rusland veel meer om zichzelf te vermaken. Als hier het licht uitvalt, zijn we onze tv, internet en games kwijt. Dus zijn we hier juist afhankelijker.quote:Het individualisme betekent dat de verbanden tussen mensen losser zijn geworden. Maar daarmee zijn mensen afhankelijker geworden van vreemden en moeten ze zichzelf voortdurend bewijzen. Daar gaat ook een grote dwang vanuit en leidt tot conformisme.
Leuk. Heb ook wat inhoud of is dit alles wat ik krijg?quote:Op woensdag 19 januari 2011 16:39 schreef AryaMehr het volgende:
Ik vind het maar een hoop onzin wat je hier betoogt.
Daarover zijn we het eens. Het opgeven van een deel van je individuele vrijheid maakt samenwerking mogelijk en creert daarmee mogelijkheden die je vrijheid (op een andere manier) weer vergroten. Hoe je dat afweegt, is een tweede. Maar dat is nooit een individuele keuze. Mensen in Rusland, die het Nederlandse model wel willen, kunnen daar ook niet individueel voor kiezen. Het individu is afhankelijk van wat anderen doen en laten, en heeft daarmee altijd een goede reden om zich te beklagen.quote:Op woensdag 19 januari 2011 16:23 schreef Helena1989 het volgende:
Maar het punt dat ik wil maken is dat iedere beschaving de menselijke natuur op haar eigen manier vernauwt.
En zo zijn wij ook: wij hebben de menselijke natuur vernauwd tot het streven naar veiligheid, duidelijkheid en keuzevrijheid. Maar mensen hebben behoefte aan veel meer dan dat.
Dus wat het punt betreft dat collectivisme de belangen van het individu opoffert aan de gemeenschap: Nederland voldoet daar wel degelijk aan.
Maar mensen krijgen hier wel degelijk iets voor terug, namelijk welvaart. Dat is waar het collectivisme om draait: jezelf opofferen om aan jezelf toe te kunnen komen.
Hier in Nederland hebben we veel (welvaart) maar we betalen er ook een enorme prijs voor. In landen als Rusland hebben mensen niet zo veel, maar er wordt ook niet zo veel van hen gevraagd.
Sterker nog, ik denk dat de Russen dit precies willen. Het is onzin om sterke staten/leiders te verbinden aan collectivisme. Ze zijn juist superhandig voor onverschillige, individualistische mensen die hun sociale verantwoordelijkheid kwijt willen.
Dat is dus het punt dat ik wil maken: Nederland is een mooi land dat haar mensen veel geeft, maar ze pakt er ook veel voor af, want niets ontstaat tenslotte uit het niets. En mensen zijn daardoor gefrustreerd en ongelukkig, maar ze hebben niet door waar hun probleem zit, of willen het niet erkennen.
En de Russen zijn net zo: ze willen de Westerse welvaart en geluk, maar ze willen er niet anders voor worden. Dus proberen ze het tekort aan echte samenwerking op te lossen met precies die eigenschap die het tekort veroorzaakt: fantaseren over hun spirituele gemeenschapswaarden, of met veel geweld een paradijs op aarde proberen op te bouwen. Maar dat zijn allemaal smoesjes om onverschillig en individualistisch te kunnen blijven.
Dus mensen moeten erkennen wat er aan de hand is en dan kiezen of ze zo doorgaan of dingen veranderen. Maar niet de eigenschappen van andere volkeren psychologisch proberen te stelen. De Russen moeten met hun jatten van het collectivisme afblijven want dat hebben ze toch niet.
Maar de Westerlingen moeten van het individualisme afblijven, want dat is het lot van ongelukkige landen als Rusland. Als mensen dat gaan verdraaien, kan ik daar gewoon niet tegen.
Van deze autenticiteit wordt niemand gelukkiger. Dat was toch ook het punt van Dostojevski in 'Schuld en boete'.quote:Op woensdag 19 januari 2011 16:37 schreef Helena1989 het volgende:
In Rusland heb je gevallen van gynaecologen die een patiente vermoorden door jaloezie als ze eindelijk zwanger is. Of mensen die het leuk vinden om anderen met hamers dood te slaan, just for the fun of it. Of vrouwen die inbrekers op de vloer krijgen, vastmaken aan de radiator, volstoppen met viagra enn verkrachten. Of een oude vrouw die haar man voorstelt om zich samen op te hangen, van het plan af ziet als ze hem ziet hangen en als weduwe overblijft. Dat is echt een land waar mensen nog niet zo volgens gebruiksaanwijzinen leven en dus alle kanten van de menselijke ziel nog veel puurder naar boven komen. En dat is niet per definitie goed, want het zorgt ook voor onvoorspelbaarheid en geweld.
Nederlanders moeten daarover nadenken voordat ze meer "authenticiteit" in hun leven willen. De authentieke mens is namelijk ook smerig en gewelddadig...
Nee, het punt van "Schuld en Boete" is juist dat mensen gruwelijke dingen kunnen doen uit rationaliteit. Raskolnikov was juist niet authentiek maar vergiftigd met al die materialistische ideeen, en vond dat die vrouw nutteloos en schadelijk was en dat je haar dus mocht vermoorden om iemand anders, een nuttiger, gezonder persoon die meer voor de wereld kon doen, door middel van haar bezittingen te helpen (hij wilde zichzelf helpen). Het is juist een les voor de Westerse wereld, dat je de mens met alles erop en eraan moet accepteren, ook het nutteloze en schadelijke, en deze dingen niet moet onderdrukken. Alle mensen zijn waardevol, ook degenen die schade veroorzaken.quote:Op woensdag 19 januari 2011 18:14 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Van deze autenticiteit wordt niemand gelukkiger. Dat was toch ook het punt van Dostojevski in 'Schuld en boete'.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |