Stalking is strafbaar, als de pleger op een structurele manier (de wet noemt dit stelselmatig) bezig is om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer van een ander, vaak de ex-partner. De stalker moet daarmee tot doel hebben om de ander te dwingen om bijvoorbeeld de relatie te herstellen of toch weer contact met haar aan te gaan, terwijl zij dat niet wil; soms heeft de stalker alleen maar tot doel om zijn ex-partner bang te maken. Om iemand voor stalking aan te klagen moet dus aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
- Het gedrag van de stalker moet een structureel karakter hebben;
- De stalker moet dit opzettelijk doen en hij moet tot doel hebben om de ex-partner bijvoorbeeld ergens toe te dwingen of om haar bang te maken.
Belangrijk daarbij is dat de slachtoffer op enig moment aan de ex-partner heeft duidelijk gemaakt dat u haar gedrag niet op prijs stelt en wenst dat hij hiermee ophoudt. Hierbij kunt u ondersteuning van de politie vragen.
Wat kan de politie doenIn noodsituaties waarbij uw ex-partner u direct bedreigt, uw spullen vernielt of bijvoorbeeld uw woning probeert binnen te komen, kunt u het alarmnummer van de politie bellen (112). De politie zal zo snel mogelijk bij u komen om te proberen de acute dreiging te stoppen. Niet in alle gevallen heeft de politie de bevoegdheid om uw ex-partner dan ook werkelijk aan te houden en bij u weg te houden. Dat hangt van een aantal juridische voorwaarden af. Soms kan dat u het gevoel geven dat de politie u niet direct helpt maar alleen maar met uw ex-partner praat en haar hooguit wegstuurt.
Dat heeft dus te maken met de juridische grenzen van de bevoegdheden van de politie. Toch is het van groot belang dat u de politie wel belt, omdat de waarnemingen die zij doen belangrijk kunnen zijn voor de vervolgaanpak en worden vastgelegd in de computer.
Voor meer info:
Bron:
websiteBron:
Stichting ZijwegBron:
Politie.nl