Hét grote probleem van windenergie (en trouwens óók zonne-energie) is dat de levering van energie onregelmatig is. In mindere mate geldt dat trouwens ook voor anderssoortige energie-opwekkers. Er zit altijd een kloof tussen vraag en aanbod. Met windenergie bijvoorbeeld waait het misschien s'nachts erg hard terwijl er dan nauwelijks stroom wordt verbruikt, terwijl het overdag windstil is. Daar zijn nog wel meer variaties op te bedenken.
Het ingenieursbureau Lievense bedacht in de jaren '80 voor het Markermeer een plan dat er op neer kwam dat er rond dat meer allerlei windmolens werden neergezet die water in dat meer pompten, en als men energie nodig had, dan liet men het weer leeglopen door elektriciteitsgeneratoren heen. Dat plan is toen niet doorgegaan vanwege de kosten maar ook vanwege het mogelijke gevaar dat de stad Amsterdam liep bij een eventuele dijkdoorbraak.
Ze hebben bij dat bureau echter niet stil gezeten en onlangs heben ze een verbeterde versie bedacht, het energie eiland:
quote:
Het nieuwe plan-Lievense, gemaakt door ingenieursbureau Lievense en energieconsultant KEMA, is een energie-eiland in de Noordzee, dat niet uit een stuwmeer bestaat waar het water hoger staat dan de omringende zee, maar om een valmeer waarvan het peil maar liefst 40 m lager ligt. Het eiland wekt energie op door het meer vol te laten stromen. 'Het eiland kan een belangrijke ondersteuning zijn voor een alternatieve energiebron als windenergie', zegt ir. Arie Mol, directeur van Lievense. 'Het aanbod van deze energievorm varieert immers sterk en loopt niet in de pas met de vraag.' Volgens Mol biedt het eiland ook mogelijkheden voor natuurcompensatie en voor de aanleg van een windmolenpark en eventueel een biomassacentrale. Een rendement in de ordegrootte van 70 % is volgens hem haalbaar.
[url=]bron[/url]
Enkele plaatjes:
![LIEVENSE00623_web.jpg]()
![LIEVENSE01359_web.jpg]()
![LIEVENSE00324_web.jpg]()
Bijkomende voordelen zijn kustbescherming en nieuw land voor recreatieve doeleinden (of een vervanging van Schiphol?)
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar meningen hierover. Is het een goede oplossing voor het energiebufferingsprobleem of de zoveelste zeepbel?