Mijn broer heeft dit najaar drie maanden stage gelopen in een (Nederlands/Belgisch) asiel in Spanje, en daar is het ook zo dat je eerst ja moet zeggen op het adopteren voordat ze de hond naar Nederland laten komen. Je verplaatst namelijk alleen het probleem als je een asielhond naar Nederland haalt maar die uiteindelijk geen woning krijgt en dus hier in een asiel komt. Wat ze bij dit asiel doen is dat er mensen van het asiel bij je thuis op bezoek komen, om te kijken of de hond op een goede plek komt maar ook om vragen te beantwoorden van de eventuele adoptant. Volgens mijn broer zijn ze bij dit asiel wel altijd eerlijk over het karakter van de hond, en mocht het toch zo zijn dat de hond en het gezin echt niet samengaan, hebben ze een opvang in Nederland waar de hond dan naartoe kan, maar ze krijgen niet veel honden terug. (Mijn broer is natuurlijk positief over dit asiel omdat hij er heeft gewerkt, maar het is een eerlijke jongen die het ook zegt als het geen goed asiel zou zijn

) Dit asiel heeft elf jaar ervaring en ze hebben nooit echt problemen gehad, ze testen de honden uitgebreid op hun gedrag, of ze bijvoorbeeld met kinderen kunnen, met andere dieren etc. En als het beestje in huis zou pissen krijg je dat ook gewoon te horen. ;p
Het grootste probleem met deze hondjes is dat ze gewoon erg schuw zijn en je moet wat meer tijd steken in het winnen van vertrouwen, ze zijn natuurlijk gewend om op straat steeds weggejaagd te worden. Bij de hond (geschat op twee jaar oud) die wij nu uit Spanje hebben is dat ook zo, ze vertrouwt ons nu wel maar gaat nog steeds gauw onder de tafel zitten als je iets te hard op de bank ploft. Ze moet nog even leren dat we haar echt altijd goed gaan verzorgen, en niet alleen even lief doen en eten geven en haar dan weer wegjagen ofzo.
Ze was in Spanje wel een van de dominantere honden, maar ze kwam er hier heel gauw achter dat haar plek onderaan is, zonder enige strijd of wat dan ook. Ze krijgt als laatste eten en de andere hond duwt haar gewoon weg als die vindt dat ze aandacht wilt. Het straathondje kon eerder altijd rustig eten, en eventueel wat eten laten liggen voor later omdat de ondergeschikte honden er toch niet aan kwamen, maar onze vreetgrage Berner-Sennen had haar na één dag al geleerd dat eten hier niet bewaard wordt, zodra ze haar voerbak alleen liet kwam schrokop de boel opeten. ;p
Haar schuwe, verlegen gedrag is nog nooit omgeslagen naar agressiviteit, en alle andere honden die mijn broer daar in dat asiel heeft gezien/leren kennen hebben ook allemaal geen agressiviteit, alleen straathond schuw.
Met de kat en de hond die hier dus al waren gaat het heel goed, maar dat komt voor een deel ook omdat die twee eigenlijk niet heel veel aandacht geven aan de nieuwe hond, ze laten haar gewoon een beetje met rust waardoor ze zelf ook rustig kan wennen. Met het uitlaten pept ze de wat oudere Berner wel wat op, ze spelen graag samen. Ze is nog wel wat angstig voor van alles en nog wat, en wil graag vluchten zo ver als de riem het toe laat, maar als je daar niet teveel aandacht aan schenkt en als ze merkt dat de andere hond nergens last van heeft ziet ze zelf ook dat er niks is om bang voor te zijn. Ik woon zelf niet meer thuis, maar ik kwam gister na een maand hier niet geweest te zijn weer hier en hoewel ze gister niet eens bij mij in de buurt wilde komen, kwam ze vandaag al wel weer voorzichtig om een knuffel. Maar ze kan zich dus optrekken aan de Berner-Sennen die mij zonder enige twijfel tegemoet rent om te begroeten.
We hebben haar nu zo'n twee maanden en je ziet al regelmatig dat ze zich echt kan ontspannen en dan is het echt een hele vrolijke gezellige hond die graag aangehaald wilt worden, maar het zal nog wel even duren voor ze echt compleet ontspannen aan je voeten durft te slapen zonder het idee te hebben dat ze de omgeving in de gaten moet houden. Mijn moeder is hier de gelukkige die de honden vaak voor de lange wandeling van minstens een uur meeneemt, en ze oefent veel met de hond en zij kan haar ook al loslaten, ze heeft haar geleerd dat ze moet gaan zitten als ze liever wil vluchten en dat gaat al heel goed. Ik kan haar nog niet loslaten omdat ze mij dus nog niet goed genoeg kent en vertrouwt en niet naar mij durft terug te komen.
Het is dus vooral een kwestie van tijd, maar we steken er hier niet veel meer tijd in dan we deden toen onze oude hond nog een pup was, ik denk dat je bij elke nieuwe hond in het begin tijd nodig hebt om het vertrouwen te winnen. In een Nederlands asiel weet je ook niet altijd het verleden van de hond, en hoe de hond in het asiel is, is natuurlijk geen garantie van hoe het beestje thuis is.
Het is inderdaad wel echt een drempel om de hond zonder gezien te hebben te adopteren vanuit het buitenland, mijn broer had onze nieuwe hond al leren kennen en mijn moeder is een paar dagen op bezoek geweest in Spanje dus voor ons was het wel een stuk makkelijker natuurlijk. Maar onze ervaring is dat de hond gauw went en met wat training en aandacht al gauw een rustige, kalme hond wordt, al is het wel afwachten hoe het karakter zich ontwikkelt als de hond straks meer zelfvertrouwen heeft, maar we verwachten eigenlijk geen problemen.