Beide. Jij bent een van de weinige lichtbakens in mijn zo duistere werkelijkheid, Frollo.quote:Op maandag 6 december 2010 17:42 schreef Frollo het volgende:
Zijn jullie nou zo paranoïde of ben ik nou zo naïef?
Dus...? Hoe moet het dan anders?quote:Op maandag 6 december 2010 17:39 schreef sigme het volgende:
[..]
Zij beschikken over jou. Jij zal vermoedelijk nooit in hun raderen vermalen worden, maar ik ken er helaas genoeg die dat wél worden. Overigens wordt in die gevallen geen van jouw vragen beantwoord.
Misschien beide? Hoewel ik echt té veel "incidenten" zie, waar mensen in het ergste geval alles, behalve hun leven, verliezen. Zonder overdrijving kapot gemaakt door 'de overheid', zonder dat duidelijk wordt wie precies dan die overheid is, laat staan waarom.quote:Op maandag 6 december 2010 17:42 schreef Frollo het volgende:
Zijn jullie nou zo paranoïde of ben ik nou zo naïef?
Je hoeft de overheid ook niet te vertrouwen. Je moet hem kritisch volgen. Dat is niet hetzelfde als 'm categoraal afschrijven. Zoals een paar LPT's al is opgemerkt: ons systeem is juist gebaseerd op geinstitutionaliseerd wantrouwen. 'De overheid' en ons politieke systeem van de trias politica zijn niet dezelfde dingen.quote:Op maandag 6 december 2010 17:40 schreef Ringo het volgende:
Overheden zijn, net als corporate company's, conglomeraties van menselijke geest. Nu is de mens per definitie een onbetrouwbaar en despicable wezen; samenscholingen van diezelfde mens zijn dat dus helemaal. De overheid vertrouwen is hetzelfde als denken dat een getemde leeuw niet meer kan bijten.
Moedwil, soms. Gecombineerd met de twee opvolgenden. Maar echt: moedwil is er ook.quote:Op maandag 6 december 2010 17:49 schreef Gellius het volgende:
Maar is dat moedwil, of is dat een kwestie van incompetentie en/of bureaucratie, sigme?
Wat kan ik aandragen? Oncontroleerbare anecdotes, die jij, als je wil, terzijde kan schuiven.quote:Dat is de vraag. Beeer lijkt a priori van het eerste uit te gaan en ik heb het idee dat het Ringo vooral om de romantiek van het verzet te doen is. De enige die ik er hier wel eens iets fundamenteels over heb zien schrijven is Claudia.
Ik ben van mening dat mij als burger voldoende middelen te beschikking staan om me tegen een onrechtvaardigheid van 'de overheid' te beschermen. De regering wordt gecontroleerd door de volksvertegenwoordiging, en ik kan altijd naar de rechter stappen om iets op rechtvaardigheid te toetsen. Natuurlijk, dat is een wassen neus als je er, alweer a priori, vanuit gaat dat deze instituties corrupt en onbetrouwbaar zijn. Dat moet je dan nog wel even hard maken.
Oh ja? Waarom zou dát een voorwaarde zijn om bovenstaande niet gerechtvaardigd te achten?quote:En een beter alternatief aandragen.
Dus deugt er iets niet, op dit moment. Ergens gaat er iets mis, waardoor vastgelegde rechten met voeten kunnen worden getreden, zonder dat corrigerende mechanismes dit voldoende opmerken.quote:
Eens.quote:Op maandag 6 december 2010 15:16 schreef mane het volgende:
En ik ben het eens met wat Dalrymple hierover schrijft. Geheimhouding is in veel gevallen begrijpelijk en noodzakelijk. Zoals het ook begrijpelijk is dat er binnen de tweedekamer een commissie bestaat waarbinnen staatsgevoelige zaken besproken worden die zij niet naar buiten mogen brengen. Dat is niet alleen maar een bevoogdende houding (wij bepalen wat u wel of niet beter kunt weten), het is voor diplomatie en gevoelige onderhandelingen belangrijk dat er in vertrouwelijkheid kan worden gesproken. Ik denk dat iedereen dat wel kan begrijpen. Dan blijft inderdaad wel de vraag bestaan die zodiakk opwerpt, waar liggen de grenzen en wie bepaalt dat.
Overigens is het natuurlijk niet nieuw, Ringo, wat jij schetst. De manipulaties ten tijde van oorlog en de drijfveren daarachter. Dat is echt van alle tijden, en dat bedoel ik helemaal niet cynisch. Ik denk alleen dat de mondige burgers van nu het steeds minder 'pikken'. En dat sommige mensen dat vuurtje ook graag aanwakkeren. De overheid waakt niet langer over ons, nee, de overheid zelf is onze vijand. Dat idee. Dat is een negatieve beeldvorming die volgens mij echt niet klopt. Een kritische burger hoeft de overheid nog niet meteen als vijand te gaan zien die hij moet ontmaskeren.
Het 'waarom' is langzaam gecultiveerd en bestaat uit een aantal factorenquote:Op maandag 6 december 2010 17:35 schreef Gellius het volgende:
Ik krijg nooit helemaal helder waarom 'de overheid' (wie is dat eigenlijk? De regering? De ambtenaren? DeGemeenteambtenaren?
) nu de grote vijand is. Ik lees bij beeer en ringo alleen dat dat zo is, maar niet waarom dat zou is.
Ik onderschrijf de twijfel van Gellius of dat nou moedwil is of onzorgvuldigheid, danwel bureaucratie en conflicterende wetgeving. Daarbij komt dat ik niet zo maar zou durven beweren dat de overheid daarin alleen staat. Het is het soort fouten dat je wel meer tegenkomt bij grote, onpersoonlijke organisaties, ook in het bedrijfsleven. Het individuele, moeilijke geval wordt daar soms het slachtoffer van.quote:Op maandag 6 december 2010 18:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Dus deugt er iets niet, op dit moment. Ergens gaat er iets mis, waardoor vastgelegde rechten met voeten kunnen worden getreden, zonder dat corrigerende mechanismes dit voldoende opmerken.
Hoe moet het anders? Dat lijkt me een te grote wending, ik hou het er even bij dat wantrouwen van de overheid best grond heeft.
Juist!quote:Op maandag 6 december 2010 13:10 schreef Ringo het volgende:
Het is een strategie van framing en misleidende informatie die voert naar een werkelijkheid vormgegeven naar de wensen van degenen aan de touwtjes. (...) De +1 van deze tijd is dat de macht over de media niet meer voorbehouden is aan het autoritair gezag. (...) De rest mogen wij lekker zelf uitzoeken.
Oh, die ga ik ook even bekijken!quote:Op maandag 6 december 2010 17:25 schreef Lienekien het volgende:
OMG Claudia, ik heb spoilers gelezen over ATWT. Pas maar op dat je vliezen niet voortijdig breken!
Ik had gegoogeld op "Larry McDermott" en toen kwam ik iets aan de weet over Alison en Hunter.quote:Op maandag 6 december 2010 20:33 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Oh, die ga ik ook even bekijken!
Ik begrijp je weerzin tegen het afgeven op de overheid. Het is vaak weinig constructief en biedt geen alternatieven. De vraag of en hoe het beter kan is legitiem en overheidssceptici doen er verstandig aan om daar een antwoord op te geven dat het anekdotische ontstijgt.quote:Op maandag 6 december 2010 17:49 schreef Gellius het volgende:
Maar is dat moedwil, of is dat een kwestie van incompetentie en/of bureaucratie, sigme? Dat is de vraag. Beeer lijkt a priori van het eerste uit te gaan en ik heb het idee dat het Ringo vooral om de romantiek van het verzet te doen is. De enige die ik er hier wel eens iets fundamenteels over heb zien schrijven is Claudia.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |