Op de Atlantische Oceaan ontwikkelde zich zondag een vrij extreme stormdepressie. De depressie trekt in de loop van de komende week over Europa en maakt de weg vrij voor een eerste winterse speldenprik.
![0611-storm.jpg]()
De stormdepressie in ontwikkeling
Vandaag ligt de depressie nog ten westen van Groenland. Komende nacht komt ze ten oosten van Groenland te liggen. De situatie in de atmosfeer is daar ideaal om het lagedrukgebied snel te laten activeren. In 12 uur tijd daalt de luchtdruk in het centrum van 990 hPa tot 963 hPa. En dat terwijl er midden op de noordelijke Atlantische Oceaan een hogedrukgebied ligt met een centrumwaarde van 1037 hPa. In 12 uur tijd neemt het luchtdrukverschil tussen de twee systemen toe van 53 hPa naar 74 hPa. Het directe gevolg is dat de wind toeneemt van 7 Bft naar 10 Bft, oftewel een zware storm.
En dan is het pas zondagmiddag. In de avonduren blijft de wind toenemen zodat er op de oceaan zelfs even een zeer zware storm staat, 11 Bft. Inmiddels bereikt de depressie de kusten van Ierland en Groot-Brittannië. Het wordt daar zondagavond dus zeer onstuimig weer met forse regenval en zeer zware windstoten.
Maandagochtend trekt de depressie over Ierland. De forse wind heeft dan ook de kustprovincies van Frankrijk en Spanje bereikt. De wind zal er 7 tot 8 Bft zijn met ook hier zeer zware windstoten.
Dinsdagnacht bereikt de depressie Bretagne. Het lagedrukgebied bepaalt dan de wind op alle zeeën rondom Europa, iets wat niet veel lagedrukgebieden kunnen. Van de Oostzee naar de Noordzee, via de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tot in de Zwarte Zee. Overal neemt de wind toe tot 6 tot 8 Bft, en soms nog iets meer.
Eenmaal boven land neemt de wind snel af, maar de invloed van het lagedrukgebied zeker niet. Woensdag ligt de kern boven Polen en donderdag boven de Baltische Staten en het westen van Rusland.
![0611-kou.jpg]()
Scandinavië donderdag in de kou
Aan de achterzijde van het lagedrukgebied waait de wind uit het noorden tot noordoosten zodat zich koude lucht over Noord- en Midden-Europa uitbreidt. Vooral in Scandinavië wordt het winters met zelfs overdag op veel plaatsen lichte vorst. In Midden-Europa gaat het op uitgebreide schaal 's nachts vriezen. Overdag komt het kwik uit tussen de 3 en 7 graden. Nederland loopt deze kleine kou-uitval overigens grotendeels mis.
Lang houdt de kou geen stand, want op de oceaan vormt zich in de tweede helft van de week een nieuwe extreme stormdepressie. Als de weermodellen gelijk krijgen kan de wind op zee gaan toenemen tot orkaankracht, 12 Bft! Deze depressie trekt noordelijker en blaast vrijdag of zaterdag minder koude lucht richting Scandinavië.
![0611-vrij19.jpg]()
Vrijdag ontstaat er een nieuwe zware storm
Bron: weerplaza