'We' zien dat niet. Jíj ziet dat blijkbaar.quote:Op zondag 7 november 2010 01:04 schreef Leonidas82 het volgende:
De hedendaagse gemiddelde onverschilligheid en oppervlakkigheid waarmee velen het dagelijks leven tegemoet treden, stoort mij enigzins. We lopen op straat en we zien gemiddelde ontevredenheid en ongeinteresseerde blikken.
Hij is niet de enige: ik zie het ook en ik hoor van mensen die even verder kijken dan hun neus lang is hetzelfde.quote:Op zondag 7 november 2010 01:17 schreef flukzus het volgende:
[..]
'We' zien dat niet. Jíj ziet dat blijkbaar.
En waarom jij dan we schrijft begrijp ik niet.
Wat ik wel begrijp uit je OP is dat je nogal generaliseert.
Nou, dan ben ik net als TS nieuwsgierig hoe je erover denkt.quote:Op zondag 7 november 2010 01:49 schreef TimMer1981 het volgende:
[..]
Hij is niet de enige: ik zie het ook en ik hoor van mensen die even verder kijken dan hun neus lang is hetzelfde.
ik denk eerder dat ze dat in de middeleeuwen als verwerpelijk en immoreel hadden gezienquote:Op zondag 7 november 2010 01:04 schreef Leonidas82 het volgende:
De hedendaagse gemiddelde onverschilligheid en oppervlakkigheid waarmee velen het dagelijks leven tegemoet treden, stoort mij enigzins. We lopen op straat en we zien gemiddelde ontevredenheid en ongeinteresseerde blikken. Als tijdreizen mogelijk was geweest, hadden onze voorouders uit de middeleeuwen onze hedendaagse (westerse) maatschappij met haar rijkdommen, ongekende welvaart, sociale voorzieningen, democratie, gelijke rechten en plichten en ongekende vrijheid, als paradijselijk en mogelijk utopisch beschouwd.
dat deden "we" vroeger ook niet dus waarom verwacht je wel dat mensen dat nu wel doenquote:Je zou kunnen zeggen dat we misschien wel het hoogtepunt bereikt hebben qua welvaart, technologie en levensstandaard. Niemand heeft het slecht, er is genoeg eten en drinken, er is schoon drinkwater, gelijke kansen voor iedereen en een wakende overheid.
![]()
Toch verwonderen we ons niet meer, athans zo lijkt het. Kent iemand zijn of haar geschiedenis van haar eigen stad? Genieten we nog echt van een goede maaltijd op een doordeweekse dag? Durven we nog echt contact te maken met vreemden op straat? Kortom, we zien de materiele wapenfeiten om ons heen maar zelden vragen we ons nog de diepere betekenis achter 'de dingen' die we dagelijks zien en ervaren of zijn wij daar niet bereid toe.
we blijven mensen dus we zeiken over alles en nog wat.quote:Kortom, het is de onterechte onverschilligheid en vanzelfsprekendheid die velen van ons ervaren in het dagelijks leven en dat doet, naar mijn mening, geen recht en eer aan het prachtige en rijkelijk leven wat onze generatie mag ervaren.
Ben benieuwd hoe jullie hierover denken
Oh, ik ben heel erg gelukkig met de plek en tijd waar ik geboren ben. Ben zelfs bang dit binnenkort te gaan verliezenquote:Op zondag 7 november 2010 01:04 schreef Leonidas82 het volgende:
De hedendaagse gemiddelde onverschilligheid en oppervlakkigheid waarmee velen het dagelijks leven tegemoet treden, stoort mij enigzins. We lopen op straat en we zien gemiddelde ontevredenheid en ongeinteresseerde blikken. Als tijdreizen mogelijk was geweest, hadden onze voorouders uit de middeleeuwen onze hedendaagse (westerse) maatschappij met haar rijkdommen, ongekende welvaart, sociale voorzieningen, democratie, gelijke rechten en plichten en ongekende vrijheid, als paradijselijk en mogelijk utopisch beschouwd.
Ongeveer hetzelfde als TS: een verwend, chagrijnig zooitje wat steeds dommer, kortzichtiger en meer ongeïnteresseerd wordt.quote:Op zondag 7 november 2010 01:55 schreef flukzus het volgende:
[..]
Nou, dan ben ik net als TS nieuwsgierig hoe je erover denkt.
Hoe denk je over die hedendaagse onverschilligheid en oppervlakkigheid, die mensen die verder kijken dan hun neus lang is waarnemen.
Je beklaagt je over je medemens. Je bent niet nieuwsgierig naar het gedrag van je medemens, maar keurt het moreel af.quote:Op zondag 7 november 2010 01:04 schreef Leonidas82 het volgende:
Ben benieuwd hoe jullie hierover denken
Ohjee, moeten we Ayn Rand ook weer opgravenquote:Op zondag 7 november 2010 11:11 schreef eldodo het volgende:
[..]
t.
(Lees Atlas in staking of bekijk komend jaar de film voor een mogelijk scenario voor deze eeuw)
Kapitalisme als vrije markt zie ik nergens. Wel corporatisme, mercantilisme etc.quote:Op zondag 7 november 2010 15:00 schreef rimidalw het volgende:
[..]
Ohjee, moeten we Ayn Rand ook weer opgraven
Let wel dat waar zij zo sterk tegen was het (opkomende) communisme was, en dat is niet bepaald de kant die we opgaanEerder naar extremer en extremer kapitalisme.
Anarchokapitalisme is de meest extreme vorm van kapitalisme.quote:Op zondag 7 november 2010 15:24 schreef eldodo het volgende:
[..]
Kapitalisme als vrije markt zie ik nergens. Wel corporatisme, mercantilisme etc.
Zuiver vrije markt is anarcho-kapitalisme, maar mensen krijgen en geven elkaar niet de kans voor zo'n toestand. (nog niet, ik hoop dat het wel een keer uitgeprobeerd gaat worden!)
quote:In het anarchokapitalisme is de staat volledig afgeschaft en daarmee is er ook geen belastingheffing meer zoals inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting of btw. De openbare diensten, welke nu gedeeltelijk of helemaal door de overheid worden geleverd, zullen door de markt worden aangeboden. Openbare voorzieningen zoals wegen of dijken zullen privaat eigendom zijn. Zo kan iemand mede-eigenaar zijn van de straat die naar zijn huis leidt, waardoor beveiliging van een buurt gemakkelijk kan worden gerealiseerd.
Het probleem van anarchisme en aanverwante stromingen is idd dat het nooit langer dan zeg.. vijf minuten anarchisme blijft. Zo lang als het nodig is voor een groep om desnoods met geweld de macht te grijpen. Want er is niemand die dat tegenhoudt.quote:Op zondag 7 november 2010 15:24 schreef eldodo het volgende:
[..]
Kapitalisme als vrije markt zie ik nergens. Wel corporatisme, mercantilisme etc.
Zuiver vrije markt is anarcho-kapitalisme, maar mensen krijgen en geven elkaar niet de kans voor zo'n toestand. (nog niet, ik hoop dat het wel een keer uitgeprobeerd gaat worden!)
Nouja, het is dan gewoon geen vrije markt meer, maar onvrije.quote:Op zondag 7 november 2010 15:58 schreef rimidalw het volgende:
[..]
Het probleem van anarchisme en aanverwante stromingen is idd dat het nooit langer dan zeg.. vijf minuten anarchisme blijft. Zo lang als het nodig is voor een groep om desnoods met geweld de macht te grijpen. Want er is niemand die dat tegenhoudt.
Zelfde met een 'zuiver vrije markt'. Zeg dat je de markt helemaal vrij laat, dus ook geen monopolies meer reguleert. Ik weet zeker dat we dan binnen vijf jaar op 'Google Earth' wonen (of de Goldman Sachs planeet, wat je wilt).
IMO is er een ander soort 'vrije markt' nodig. Eén die dan wel vrij is maar waar wel regulering is zodat alles eerlijk verloopt. (dus niet b.v. de AFM gaan opdoeken). Dit om bijvoorbeeld kunstmatig opgezette hoge drempels om een bepaald bedrijfsgebied in te gaan voorkomt (kartelvorming).
Anders krijg je een monopolie of een oligargie, ook niet veel beter (duidelijk geval marktfalen). Want het is compleet in tegenstelling tot het ideaal van een 'vrije markt' waarin nou juist is dat iedereen een kans krijgt, en zo de concurrentie ervoor zorgt dat kwaliteit en goede prijzen gewaarborgt worden.
Dusja dat blijft altijd de dubbelzinnigheid...
Nouja, de geschiedenis is daar altijd heel duidelijk in volgens mij. Er is niet 1 keer geweest dat een machtsvacuum echt, waar dan ook, lang duurde. Of je moet antarctica en andere onbegaanbare gebieden meerekenen.quote:Op zondag 7 november 2010 16:08 schreef eldodo het volgende:
[..]
Nouja, het is dan gewoon geen vrije markt meer, maar onvrije.
Dat mensen altijd en overal gewelddadig zijn is een aanname, en empirisch niet helemaal correct vrees ik.
Ik vind dat helemaal niet gemeen, waarom zouden we het lijden van de hele wereld als onze verantwoordelijkheid moeten zien, ipv gewoon goed voor onze eigen mensen te zorgen?quote:Ik : Ik vind het gemeen dat wij ons budget voor ontwikkelingssamenwerking verlagen, en er op die manier voor zorgen dat duizenden moeders die zelden een auto zien hun kinderen geen eten meer kunnen geven.
Je kan alleen de baas spelen als er genoeg mensen loyaal jou willen dienen en je genoeg materieel hebt om de rest te bedwingen.quote:Op zondag 7 november 2010 17:16 schreef rimidalw het volgende:
[..]
Nouja, de geschiedenis is daar altijd heel duidelijk in volgens mij. Er is niet 1 keer geweest dat een machtsvacuum echt, waar dan ook, lang duurde. Of je moet antarctica en andere onbegaanbare gebieden meerekenen.
En ik claim sowieso niet dat iedereen, altijd gewelddadig is. Er hoeft maar 1 party pooper te zijn in je anarchie die de baas gaat spelen en het is afgelopen ermee. Bekijk het van de andere kant wat is de kans dat die er NIET is?
Het feit dat ze hun leven "lijden" in plaats van "leiden" is inderdaad de kern van het probleem. 95% van de mensen in Europa doet geen flikker aan noemenswaardige dingen met zijn/haar leven en dat maakt het voor de resterende 5% verdomd moeilijk om dit wel te doen.quote:Op zondag 7 november 2010 18:36 schreef Friek_ het volgende:
maar mensen zijn (zoals iemand hier al terecht opmerkt) ook gewoon gewoontedieren die hun leven lijden.
Wat zijn precies noemenswaardige dingen met je leven doen volgens jou? Ik voer ook niet bepaald zaken uit die de wereld op z'n kop zetten hoor.quote:Op zondag 7 november 2010 18:43 schreef TimMer1981 het volgende:
[..]
Het feit dat ze hun leven "lijden" in plaats van "leiden" is inderdaad de kern van het probleem. 95% van de mensen in Europa doet geen flikker aan noemenswaardige dingen met zijn/haar leven en dat maakt het voor de resterende 5% verdomd moeilijk om dit wel te doen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |