abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 9 maart 2013 @ 10:43:24 #151
30789 RonaldV
Phabulous Phantoms
pi_123821143
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2013 21:46 schreef AchJa het volgende:

[..]

Laten we voorop stellen dat de bewapening (vnl het "minder agressieve" .50 debacle) een politieke keus is geweest waar 99% van defensie het er op zijn zachtst gezegd niet helemaal mee eens was, ook op het hogere tot hoogste dek werd die beslissing tandenknarsend geslikt. Er zijn wel een paar TOW's het gebied in gekruid maar daar zaten of geen richtmiddelen op, of er was geen munitie, of ze deden het gewoon niet.
Dat is me allemaal bekend, net zoals het me bekend is dat zowel binnen NAVO als binnen onze eigen organisatie meerdere keren gezegd is dat de militairen de leiding moesten hebben over de operatie. Maar met uitzondering van ťťn Nederlandse generaal die zijn ontslag nam omdat hij het er niet mee eens was, heeft de gehele defensietop het geaccepteerd. Dat ze off the record mopperden mag dan zo wezen, maar ze zijn wel allemaal gebleven.
quote:
En het is niet zo zeer dat daar "geleerd" is door de militaire leiding, generaals als bv. v/d Vlis en Couzy hadden wel een mening over dat handjevol militairen wat de boel moest gaan bestieren, die hadden al lang door dat die nooit stand konden houden als het uit de klauwen ging lopen. Maar ja, de politiek bedacht wat anders. Als de politiek destijds wat meer naar de militaire leiding had geluisterd was het misschien anders afgelopen, hell, dan hadden we wsl niet eens in die pocket gezeten. Tactisch gezien zat je daar simpelweg op een kutlocatie. Een fucking vallei omringd door heuvels en bergen... hoe verzin je het. |:(
Dat is allemaal waar, maar het feit blijft dat ze zijn blijven zitten, in plaats van het voorbeeld van ťťn enkele collega te volgen. Ook zij (en ZEKER ook Couzy) hebben interviews gegeven waar ik me destijds vreselijk aan heb zitten ergeren over de naÔviteit. Nu weet ik beter: het was geen naÔviteit, het was de politieke realiteit. Ik erger me nu aan het feit dat de militaire top de rug niet rechthield en uitstapte (en dat is nog steeds zo trouwens).

De defensiekrant (net als alle andere publicaties) publiceert alleen maar wat politiek niet gevoelig ligt, het is immers een officiŽle defensiepublicatie. Deze overste heeft off the record vast ook een paar keer behoorlijk gevloekt, maar dat zie je niet in de officiŽle verslaglegging terug. Het enige verschil tussen hem en Couzy is dat die laatste sindsdien een platform heeft gekregen om te zeggen dat hij het allemaal wel geweten heeft en er tegen geageerd heeft. Dat is lekker makkelijk, achteraf. Daarom vind ik het ongepast om een collega militair, zeker bijna 20 jaar na dato, zo af te vallen.
- "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
- Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
- Privacy Matters
  zondag 10 maart 2013 @ 12:13:32 #152
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_123860074
Wat er exact op hoog niveau is geleerd en onthouden is nog onduidelijk totdat we biografieŽn gaan krijgen van destijds defensie leiding. Dat de defensie leiding de opdracht "accepteerde" is natuurlijk logisch, ze moeten gewoon luisteren naar de regering. Een echt instrument ontbreekt bij defensie om bij deze situaties een goede voet tussen de deur te kunnen zetten. Ze kunnen hoogstens ontslag nemen, naar de media stappen staat gelijk aan carriŤremoord. De politiek krijgt daarmee snel genoeg draagvlak om desbetreffende generaal te ontslaan.

Ik denk dat ze bij de opdracht in Afghanistan toch goed hebben opgelet wat mee te nemen, andere landen verschillen in veel gevallen van het niet hebben van eigen luchtsteun. Dat is zo prominent aanwezig geweest dat zelfs nu na het opzeggen van Kunduz die dingen nog achterblijven. De Klu is ook het defensie onderdeel dat naar mijn idee de meeste macht heeft in de politiek en bedrijfsleven. Een heel wat machtigere positie dan bijvoorbeeld de Landmacht. De marine heeft namelijk ook een vinger in de industriele en politieke pap.

De F-16's, de Chinook's, De cougars en Apaches. Dat is naast overige vliegapparaten bijna de hele Klu die actief is geweest. Dus ik denk dat wel te zeggen is dat er nogal wat is verandert in het gehele optreden. De doctrines die al decennia lang bekend waren, ook al tijdens Srebrenica zijn simpelweg een keer nageleefd.

Naar wat ik begreep was de politiek ook minder betrokken bij het gehele Afghanistan gebeuren, dan tijdens YougoslaviŽ.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  zondag 10 maart 2013 @ 16:47:08 #153
30789 RonaldV
Phabulous Phantoms
pi_123872521
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 12:13 schreef Pumatje het volgende:
(...)

Naar wat ik begreep was de politiek ook minder betrokken bij het gehele Afghanistan gebeuren, dan tijdens YougoslaviŽ.
Dat is de belangrijkste les van Yugo.
- "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
- Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
- Privacy Matters
  zondag 10 maart 2013 @ 18:31:24 #154
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_123876782
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 16:47 schreef RonaldV het volgende:

[..]

Dat is de belangrijkste les van Yugo.
Dat is denk ik ook het geval geweest. Maargoed, nog steeds was er bij Uruzgan veel te veel bemoeienis. Als het zo was gelopen als Defensie zelf wilde zaten daar 1500 man meer, permanent.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Moderator / Redactie FP zaterdag 7 september 2013 @ 06:41:48 #155
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_130909382
Kabinet zal uitspraak Srebrenica uitvoeren

DEN HAAG -
Het kabinet gaat de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag over Srebrenica bestuderen en zal met de advocaat van de nabestaanden van de drie moslimmannen in overleg gaan. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad. Hij stelde dat het kabinet de uitspraak zal uitvoeren, maar wilde niet zeggen of het kabinet excuses zal maken aan de nabestaanden.

Rutte benadrukte dat er sprake is geweest van een „zeer langlopende en slepende procesgang”. „Wij zijn als land in cassatie gegaan, dat hebben we verloren. Daarmee ligt er een duidelijke uitspraak en die wordt uitgevoerd. Dat vereist een antwoord en de precieze maatvoering gaan we bestuderen.”

De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van de drie moslimmannen die in juli 1995 op de Nederlandse basis in Srebrenica werkten. Ze werden door de Nederlandse militairen daarvan afgezet en vervolgens tijdens de val van de enclave vermoord door het Bosnisch-Servische leger.

Het kabinet heeft nooit verantwoordelijkheid willen nemen voor het van de basis zetten van de drie mannen. Rutte stelde dat de Hoge Raad de Staat daarover nu duidelijk in het ongelijk heeft gesteld.

Hij zei verder dat de val van Srebrenica „een buitengewoon moeilijke fase is in onze geschiedenis”, maar dat Nederland en Dutchbat niet verantwoordelijk waren voor de val van de enclave en voor de massamoord op ongeveer 8000 moslimmannen en -jongens door het Bosnisch-Servische leger.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)aak_uitvoeren__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP zaterdag 7 september 2013 @ 06:43:22 #156
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_130909384
Bakker: tijd voor excuses voor Srebrenica

HILVERSUM -
De Nederlandse regering moet excuses aanbieden aan de nabestaanden van drie moslimmannen die tijdens de val van Srebrenica in 1995 door het Bosnisch-Servische leger zijn vermoord. Dat zei Bert Bakker, oud-voorzitter van de parlementaire enquÍtecommissie die de val van de enclave onderzocht, vrijdag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Hij heeft nooit goed begrepen waarom de regering zo huiverig is om excuses aan te bieden. Maar nu de Hoge Raad vrijdag de juridische aansprakelijkheid van Nederland voor de dood van de mannen heeft bevestigd, zou het volgens Bakker „heel chic zijn dat te laten volgen door verontschuldigingen”. Excuses staan volgens hem nog los van het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding.

Het vroegere D66-Tweede Kamerlid vindt de uitspraak van de Hoge Raad verheugend, omdat er een eind komt aan een lange tijd van onzekerheid voor de betrokkenen en ook omdat het misschien „de politieke huiver doorbreekt om verantwoordelijkheid en medeverantwoordelijkheid” te erkennen. „Daar hebben we het in Nederland toch vaak moeilijk mee.” De rechter heeft volgens Bakker nu geoordeeld dat de medeverantwoordelijkheid ook juridische aansprakelijkheid betekent. „Die duidelijkheid mocht er wel eens komen”, zei hij.

Premier Mark Rutte zei eerder op de dag dat het kabinet de uitspraak zal uitvoeren, maar hij wilde niet zeggen of het ook excuses aan de nabestaanden zal aanbieden.

Volgens oud-politicus Jan Pronk, destijds minister van Ontwikkelingssamenwerking, heeft het uitblijven van verontschuldigingen vaak te maken met de angst voor schadeclaims. „In Nederland is jarenlang altijd de gedachte geweest 'wees voorzichtig met het accepteren van dit type verantwoordelijkheid want er kan een claim komen die grote financiŽle consequenties heeft' en dat kan als een precedent worden gezien. Dat is vaak een angst, misschien nog meer van topambtenaren dan van politici om op een gegeven moment te zeggen: ja, wij zijn ook medeverantwoordelijk”, zei Pronk in Nieuwsuur.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)or_Srebrenica__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP woensdag 9 oktober 2013 @ 15:12:28 #157
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_132006307
registreer om deze reclame te verbergen
Geen collectieve schaderegeling Dutchbatters

DEN HAAG -
Defensie ziet niets in een collectieve regeling voor schadevergoeding voor zeker tien Dutchbat-militairen. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. Advocaat Geert Jan Knoops had via een brief aan de Tweede Kamer voor zo'n regeling gepleit.

Defensie zegt ieder verzoek om schadevergoeding apart te bekijken en te beoordelen. Het gaat om militairen die tijdens hun uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd zijn geraakt en gebrekkige nazorg van Defensie zouden hebben ondervonden.

Aanleiding voor het pleidooi van Knoops is de uitspraak in de zaak van oud-Dutchbatter Dave Maat. Voor hem bereikte Knoops deze zomer een schaderegeling, na 10 jaar juridische strijd. Minstens 10 militairen uit dezelfde lichting of eenheid als Maat hebben volgens Knoops ook te kampen met posttraumatische stressstoornis (PTSS), „met name ook door het gebrek aan adequate nazorg destijds”. Zij zouden dus ook in aanmerking moeten kunnen komen voor schadevergoeding. Blijft een collectieve regeling uit, dan moeten ze rekenen op jaren procederen, aldus Knoops.

Volgens Defensie zijn er al allerlei nazorgregelingen waar getraumatiseerde oud-militairen gebruik van kunnen maken.

Dutchbat was verantwoordelijk voor de verdediging van de moslimenclave Srebrenica. Die viel in juli 1995 toen troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic de enclave onder voet liepen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_Dutchbatters__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_133143289
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 november 2010 22:39 schreef m.k het volgende:

[..]

er staat zo'n zelfde zwembad in Kabul, daar zijn veel mensen publiekelijk geŽxecuteerd
eventjes een behoorlijke schop :P maar ik zal vanavond ff mn externe HD uit t stof halen en een foto posten van dit zwembad.

Ik ben daar geweest en heb er zelf foto's gemaakt. Het is een zwembad dat hoort bij een russisch casino, dit was door de russen gebouwd als R&R locatie voor officieren. VLak voor de russische aftocht hebben de muhajadin een hoop russen " krijgsgevangen" genomen en deze met groepen tegelijk het (lege)zwembad ingedreven en toen kapot geschoten.

En t zal wel vaag zijn/vreemd klinken maar er hing daar een heel erg vreemde sfeer, zowel in het casino als bij dat zwembad. Het ligt op een heuvel/berg net buiten Kabul stad en het uitzicht is er echt geweldig, ik snap best dat de russen deze locatie gekozen hebben.

Je kijkt vanaf daar ook uit op de paleizen van de koning en koningin, die laatste is ook het laatste stronghold van de Taliban geweest tijdens OEF/slag om Kabul en duidelijk te zien ook... colledig naar de klote geschoten en.... ook hier ben ik binnen geweest en de (arabische) teksten op de muren lijken mij niks anders te betekenen dan verwensingen aan Isaf/amerikanen maar aangezien mijn arabisch niet je van het is snap ik dr geen hol van.

paleis:

http://imageshack.us/f/191/32kl.jpg/ (copy/paste deze link)

casino:

http://imageshack.us/photo/my-images/843/kw88.jpg/ (copy/paste deze link)
  maandag 11 november 2013 @ 21:34:28 #159
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_133164785
Oh god.. dat is precies wat je krijgt als je een Rus vraagt in Kabul een Casino neer te zetten :')

Een soort van red alert achtige vesting die tegelijkertijd dient als trainingscentrum van yuri's. :')
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Moderator / Redactie FP maandag 23 december 2013 @ 12:48:32 #160
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_134602174
Srebrenica-slachting gaat Nederland geld kosten

Nederland is bereid een schadevergoeding te betalen aan nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van de compound van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd. Advocaat Liesbeth Zegveld en het Ministerie van Defensie bevestigen dat er gesprekken worden gevoerd. Zegveld zegt over de inhoud ervan geen mededelingen te willen doen.

De Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland, oordeelde begin september dat de Staat aansprakelijk is voor het drama dat zich destijds op 13 juli voltrok. Militairen stuurden de drie mannen weg van de compound, terwijl zij juist daar hun toevlucht hadden gezocht voor het Bosnisch-Servische leger. Buiten de compound werden ze vermoord, terwijl de militairen evacueerden.

Bron: Srebrenica-slachting gaat Nederland geld kosten
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP dinsdag 28 januari 2014 @ 06:47:09 #161
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_136039096
Hennis: veteranen met trauma snel helpen

DEN HAAG -
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil voor veteranen die tijdens hun uitzending naar Srebrenica getraumatiseerd zijn geraakt en gebrekkige nazorg van Defensie zouden hebben ondervonden, snel een oplossing. Dat zei ze maandag tijdens een debat over veteranen in de Tweede Kamer.

Vorig jaar kreeg de ex-militair Dave Maat die in 1995 getraumatiseerd raakte tijdens de Dutchbatmissie in het voormalige JoegoslaviŽ, van de hoogste rechter voor militair ambtenarenrecht te horen dat hij recht heeft op een schadevergoeding. Daaraan ging een juridische strijd van meer dan 10 jaar aan vooraf. Hij heeft inmiddels een regeling getroffen met Defensie.

Na de uitspraak in de zaak van Dave Maat kwam advocaat Geert Jan Knoops met tien Dutchbatters aan die volgens hem ook recht hebben op schadevergoeding. Maar Defensie wil geen collectieve regeling. Maar Hennis gaat er wel vaart achter zetten waar het kan. Ze gaat ook procedures bij haar ministerie versnellen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_snel_helpen___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP dinsdag 20 mei 2014 @ 09:38:33 #162
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_140159769
Nabestaanden Srebrenica vrezen beÔnvloeding
Nederland • 20-05-2014 @ 09:29 •

Er mag geen militaire raadsheer zijn onder de rechters die zich buigen over de procedure die bepaalt of Dutchbatcommandant Thom Karremans en zijn rechterhand Rob Franken alsnog moeten worden vervolgd. Advocaat Liesbeth Zegveld van nabestaanden van drie slachtoffers van het drama in Srebrenica heeft daarvoor een verzoek bij het gerechtshof in Arnhem ingediend. Daar dient de procedure.

Zegveld benadrukt dat in het verleden onomstotelijk is gebleken dat defensie het Openbaar Ministerie zo heeft beÔnvloed, dat is besloten om de verantwoordelijke officieren niet te vervolgen. Karremans was commandant in Srebrenica toen troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic de moslimenclave in juli 1995 onder de voet liepen. Duizenden Bosnische moslims werden toen vermoord.

Een van de betrokken nabestaanden was tolk van Dutchbat. De Nederlandse militairen die de moslimenclave en de bevolking moesten beschermen, hebben zijn broer en vader destijds toch overgedragen aan de Bosnische ServiŽrs. Datzelfde lot onderging de elektricien van Dutchbat. Ook zijn nabestaanden willen dat Karremans en Franken hiervoor alsnog worden vervolgd, omdat de drie allemaal werden vermoord.

,,We weten dat tijdens het feitenonderzoek van het OM defensie zich onwelwillend heeft opgesteld en de waarheidsvinding niet steunde. Het ministerie van Defensie heeft zonder twijfel tot op heden de besluitvorming binnen het OM bepaald, dan wel in hoge mate beÔnvloed’’, concludeert Zegveld. ,,Het heeft de waarheidsvinding gefrustreerd.’’

De nabestaanden zijn daarom naar het hof gestapt om het OM alsnog te laten dwingen Karremans en Franken te laten vervolgen. Daardoor hangt berechting hen nu alsnog boven het hoofd.

Door de ,,beÔnvloedende rol van defensie’’ mag er geen militair onder de behandeld rechters zitten, vindt Zegveld. ,,In Nederland is een militaire rechter voor zijn aanstelling en herbenoeming afhankelijk van het oordeel van het ministerie van Defensie’’, licht ze toe. En defensie is werkgever van de militaire rechter. Zo’n rechter heeft volgens haar daarom minimaal de schijn van partijdigheid tegen zich.

Bron: Nabestaanden Srebrenica vrezen beÔnvloeding
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  dinsdag 20 mei 2014 @ 10:14:15 #163
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_140160610
Kunnen ze die Zegveld niet eens monddood maken?
:r
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  dinsdag 20 mei 2014 @ 13:16:33 #164
30789 RonaldV
Phabulous Phantoms
pi_140165666
Dus wat ze eigenlijk wil is dat een gedeelte van de Nederlandse strafrechtsgang even wordt uitgeschakeld, omdat haar dat beter uitkomt? Willen we dat allemaal niet? Dat we het belastingrecht even uitzetten, bijvoorbeeld?
:|W
- "Blind faith in your leaders, or in anything, will get you killed" Bruce Springsteen - War
- Door controle aan de landsgrenzen op te heffen kan men nu grenzenloos gaan controleren...
- Privacy Matters
  donderdag 22 mei 2014 @ 15:24:05 #165
388308 superbly
always hot
pi_140242981
Flikkker op met die schijt Moslims
Altijd wat te zeiken die lui
  Moderator / Redactie FP vrijdag 4 juli 2014 @ 06:05:15 #166
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_141878133
Hoofdkwartier Dutchbat nu museum
donderdag 3 jul 2014, 18:24 (Update: 03-07-14, 18:56)

Het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari, in Srebrenica, wordt een museum. Dat meldt vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi). Het gebouw wordt grondig gerenoveerd, met financiŽle hulp van de Nederlandse ambassade in Sarajevo en de Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Veteranen van Dutchbat helpen mee met het herstel van een wachttoren op het terrein en een observatiepost die in de bergen staat. Verder komt er een tentoonstelling met onder meer foto's die toen door Nederlandse blauwhelmen zijn gemaakt. Ook worden er verhalen en verklaringen van Dutchbatters getoond.

Verschillende visies
In het voormalige hoofdkwartier wordt een aantal ruimtes ingericht zoals in 1995. In juli van dat jaar liepen Bosnische ServiŽrs de enclave Srebrenica onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat was niet in staat om de moord op duizenden Bosnische moslims te voorkomen.

PAX wil met het project belangrijke informatie over Srebrenica verzamelen en toegankelijk maken. De organisatie zegt dat het niet gaat om een zoektocht naar de ultieme waarheid, maar om conflicterende verhalen en visies naast elkaar te presenteren.

Met het project is bij elkaar een miljoen euro gemoeid. De voorbereidingen voor de renovatie zijn vorige maand begonnen. Uiterlijk over twee jaar wordt het museum opengesteld voor bezoekers.

Bron: http://nos.nl/artikel/670(...)chbat-nu-museum.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP donderdag 17 juli 2014 @ 15:27:35 #167
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_142399284
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  dinsdag 4 november 2014 @ 13:54:14 #168
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_146290572
1556318_843571665682515_5988982058833653053_o.jpg

"help mijn man is klusser"
"gevonden op funda.nl"
"twee zonder een kap"
"doorzon woning"
>:)
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  Moderator / Redactie FP dinsdag 11 november 2014 @ 07:46:07 #169
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_146523129
Toch militaire rechter voor Karremans

door Charles Sanders
ARNHEM -

De militaire rechter van het hof in Arnhem mag de zaak Karremans volgende maand gewoon behandelen. De eerste slag in de juridische nasleep van de val van Srebrenica werd donderdag gewonnen door de drie Nederlandse hoofdrolspelers.

Een wrakingsverzoek van advocaat Liesbeth Zegveld, die moslimnabestaanden uit de voormalige VN enclave in BosniŽ vertegenwoordigt, werd afgewezen. Op 13 november zullen Thom Karremans, zijn adjudant Berend Oosterveen en plaatsvervanger Rob Franken door de beklagkamer van het gerechtshof worden gehoord.

Familie van een destijds omgekomen onderhoudsmonteur en tolk willen dat de drie, ruim negentien jaar na het drama op de Balkan, alsnog voor betrokkenheid bij genocide, moord en oorlogsmisdrijven worden vervolgd.

Tevreden

Thom Karremans meldt vanuit zijn woonplaats in Zuid-Spanje „tevreden te zijn met dit besluit van de rechtbank”. Leden van Dutchbat zullen volgende maand massaal naar Arnhem komen om hun oud-commandant te steunen. De advocaat van Karremans, mr. Geert-Jan Knoops: „Er is dus geen enkele aanwijzing voor vooringenomenheid van commandeur Renť Laurens.”

Deze generaal van de Koninklijke Marine maakt, naast twee burgerrechters, deel uit van het Arnhemse hof dat zich over drie weken buigt over een eerder besluit van het Openbaar Ministerie om de Nederlanders niet te vervolgen.

Het is gebruikelijk dat bij een strafzaak tegen militaire verdachten ook een militaire rechter wordt aangesteld. Maar nabestaanden van Rizo Mustafic en Mohammed Nuhanovic meenden dat hierdoor de onpartijdigheid van het hof in het geding kwam. Zij eisten louter civiele magistraten.

Militaire context

Volgens hun advocaat Zegveld zouden er aanwijzingen zijn dat Defensie, waar rechter Laurens onder valt, invloed heeft gehad op het eerdere besluit tot niet vervolgen. Ook meent zij dat het ministerie de waarheidsvinding in de zaak heeft gefrustreerd.

Advocaat Michael Ruperti, raadsman van adjudant Oosterveen: „In een dergelijke zaak is beoordeling van de specifiek internationale militaire context essentieel. Daarom heeft de commandeur van de Koninklijke Marine op 13 november een zeer belangrijke toegevoegde waarde.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)oor_Karremans__.html

Donderdag begint het dus weer.....
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 14 november 2014 @ 16:38:18 #170
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_146650747
Karremans waarschuwt ex-top
donderdag 13 nov 2014, 18:10 (Update: 13-11-14, 18:34)

Oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans heeft voor het gerechtshof in Arnhem gezegd dat hij de politieke en militaire leiding ter verantwoording zal roepen als hij toch wordt vervolgd vanwege de val van Srebrenica. Het hof moet bepalen of hij alsnog terecht moet staan.

Nabestaanden van enkele van de 8000 slachtoffers willen dat Karremans wordt vervolgd. Ze houden hem medeverantwoordelijk voor de dood van hun mannen, broers en vaders. Het OM vond eerder dat er onvoldoende houvast was om tot een strafzaak over te gaan.

Verontschuldiging
Karremans bood voor het hof opnieuw zijn excuus aan voor wat er op 11 juli 1995 is gebeurd in de moslimenclave. "Het spijt ons dat wij toen, met z'n allen, niet mťťr hebben kunnen doen. Het spijt ons ook dat wij, allemaal, na 19 jaar nog geregeld herinnerd moeten worden aan die vreselijke gebeurtenissen."

Hij gaf verder toe dat het nooit is goed te praten wat er toen met de moslimmannen is gebeurd.

Moreel verantwoordelijk
De vroegere Dutchbatcommandant zei verder voor het hof in Arnhem dat hij zich moreel maar niet strafrechtelijk verantwoordelijk acht voor wat er destijds is gebeurd.

"Ik heb niet ťťn valide argument gehoord dat zou duiden op een eventuele strafvervolging. Maar dat is natuurlijk aan U, het hof, om te beoordelen. Echter, indien er een strafzaak tegen ons moet komen dan zal ik die niet uit de weg gaan. Maar dan zal in mijn perceptie ook de toenmalige politieke en militaire leiding verantwoording moeten afleggen."

Karremans herhaalde zijn standpunt na afloop buiten waar enkele tientallen Dutchbatters zich hadden verzameld om hun vroegere commandant te steunen. Zijn woorden werden met applaus ontvangen.

Bron: http://nos.nl/artikel/721124-karremans-waarschuwt-extop.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 14 november 2014 @ 16:43:02 #171
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146650928
Dat gehele Kabinet en in het bijzonder de minister van Defensie is verantwoordelijk.
Die heeft zich elke keer laten bespelen door het kabinet, en de CDS daarvan heeft dat allemaal ook geslikt en doorgespeeld naar beneden. Lafaards.

Die Karremans was inderdaad de meest ongeschikte kandidaat om naar die plek te worden gestuurd maar de eindverantwoordelijke betreft het militaire gedeelte is toch echt de CDS en daarboven de Mindef. Wat is dit weer heerlijk krom.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_149655019
Megadocu van BBC: Death of Yugoslavia.
Wel ~4u lang, maar het wel waard denk ik

  zondag 15 februari 2015 @ 09:56:14 #173
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_149686523
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 februari 2015 01:11 schreef topdeck het volgende:
Megadocu van BBC: Death of Yugoslavia.
Wel ~4u lang, maar het wel waard denk ik

Vooral met de Oekraine in het nieuws het kijken waard mensen!!
De geschiedenis herhaald zich. Interessant voor hen die de geschiedenis van het voormalig JoegoslaviŽ politiek gezien niet meer voor de geest weten te halen, en hoe politiek ingewikkeld dit allemaal lag.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  Moderator / Redactie FP dinsdag 28 april 2015 @ 22:54:10 #174
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_152110606
Srebrenica blijft Karremans achtervolgen

DEN HAAG -
Thom Karremans (66) wordt bijna twintig jaar na de val van de 'veilige' enclave Srebrenica nog steeds achtervolgd door het drama. Woensdag krijgt de oud-commandant van Dutchbat te horen of hij hiervoor alsnog wordt vervolgd.

De gedachte aan de duizenden moslimmannen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 zijn doodgeschoten door Bosnische ServiŽrs moeten een loden last zijn die hij met zich meedraagt. Het beeld dat Karremans voor een deel medeplichtig is geweest aan de slachting, wordt veroorzaakt door een reeks gebeurtenissen.

Zo zei Karremans tijdens een persconferentie in Zagreb na de val dat er in het conflict „geen good guys en geen bad guys waren”. Waarschijnlijk een juiste constatering, maar desastreus in het licht van de toen aanzwellende stroom berichten over de genocide.

Ook zag de Nederlandse televisiekijker hem het glas heffen met de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, die inmiddels terechtstaat voor de genocide. Karremans gaf daarbij een beetje onbeholpen aan dat hij maar een onbeduidende pion was in het conflict met de woorden „don't shoot the pianoplayer”.

Wat de kijker niet zag was dat Karremans onder grote druk stond toen hij de toast in hotel Fontana kreeg opgedrongen. Er werden zelfs Nederlandse VN-militairen gegijzeld in hetzelfde hotel.
In het NIOD-rapport over Srebrenica uit 2002 kwam naar voren dat Karremans geen kwade rol heeft gespeeld. Dutchbat kon niet verantwoordelijk worden gehouden en Karremans kreeg onvoldoende steun van de VN, luidde de conclusie.

Toch is Karremans al die jaren het gezicht van het nationale trauma Srebrenica gebleven en niet de politici en legertop die hem zonder middelen naar de brandhaard hadden gestuurd. Met het 'Karremans-gevoel' dat de programmamakers Barend & Van Dorp introduceerden, is zijn vermeende falen zelfs verwoord.

Ondanks de verkettering van Karremans noemen toenmalig Dutchbatters hem tot op de dag van vandaag „gewoon een goede commandant”. Ze omschrijven Karremans als man die moest uitvaren op de Titanic en toen de ramp zich aandiende alleen nog maar de stoelen op het zinkende schip kon verplaatsen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_achtervolgen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP woensdag 29 april 2015 @ 12:57:05 #175
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_152121058
quote:
Karremans niet vervolgd

Thom+Karremans1.JPG
Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse blauwhelmen in BosniŽ, en zijn toenmalige secondanten, worden niet vervolgd voor de massamoord in Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

Karremans leidde de Nederlandse militairen (Dutchbat) tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische ServiŽrs. Dutchbat zat in BosniŽ om de plaatselijke bevolking te beschermen.


Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan. Ze wilden dat het hof alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie geeft om Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen te laten berechten.

Het OM kwam eerder al tot de conclusie dat Karremans, Franken en Oosterveen ,,niet verwijtbaar hebben gehandeld''.

Bron: Telegraaf
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')