quote:Verwante topicsHaïti moet zich voorbereiden op het ergste
"Haïti moet zich voorbereiden op het ergste" nu de cholera-epidemie steeds verder om zich heen grijpt. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van het land laten weten. De cholera-epidemie in Haïti heeft al het leven gekost aan 304 mensen. Meer dan 4.770 mensen zijn geïnfecteerd.
Ondertussen waarschuwen wetenschappers in Nature Geoscience dat Haïti rekening moet houden getroffen te worden door een nieuwe, mogelijk nog zwaardere aardbeving dan die van januari dit jaar. Daarbij werden 1,3 miljoen mensen dakloos en vielen 230.000 doden.
Een infectie met de cholerabacterie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt. Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven. Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.
Woede
Angst voor de besmettelijke ziekte is ondertussen omgeslagen in boosheid onder de bevolking. De Haïtianen geven buitenlandse hulpverleners en vredessoldaten de schuld van de eerste cholera-uitbraak ooit in het land.
Het gonst van de geruchten dat Nepalese VN-vredessoldaten de bron van de epidemie zouden zijn. De VN hebben dit ontkend.
De VN-Missie in Haïti Minushtah gebruikt septische tanks die niet in verbinding staan met de rivier de Artibonite, die de meeste Haïtianen als drinkwaterbon gebruiken.
Dokters en hulpverleners aangevallen
Het opzetten van een behandelcentrum in de plaats Saint Marc is stopgezet nadat driehonderd inwoners doktoren en hulpverleners aanvielen.
Minstens vijf Latijns-Amerikaanse landen hebben preventieve maatregelen genomen om een verspreiding van de cholera-epidemie te verhinderen. Op de Dominicaanse Republiek, in Peru, Colombia, Venezuela en Peru is sinds dinsdag epidemiologisch alarm van kracht.
Dat is vooral gericht naar grensposten, havens en luchthavens. Het toezicht op de reizigers wordt er versterkt en er zijn sanitaire maatregelen. Op de Dominicaanse Republiek, een buurland van Haïti, bijvoorbeeld moeten mensen die de grens over willen hun handen ontsmetten en een medische vragenlijst invullen.
Cholera heeft in Latijns-Amerika al meer dan 10.000 mensen gedood sinds de ziekte in 1991 in Peru verscheen.
Nieuwe aardbeving onvermijdelijk
Ondertussen waarschuwen wetenschappers in Nature Geoscience dat Haïti rekening moet houden getroffen te worden door een nieuwe, mogelijk nog zwaardere aardbeving dan die van januari dit jaar. Daarbij werden 1,3 miljoen mensen dakloos en vielen 230.000 doden.
Uit een eerste studie blijkt dat de aardbeving in januari tot verrassing van veel wetenschappers niet op een bekende breuklijn plaatsvond die verantwoordelijk was voor verschillende eerdere aardbevingen, maar langs een vrij onbekende lijn. Bij de aardbeving kwam bovendien maar een fractie van de opgebouwde spanning vrij, waardoor het wachten is op een nieuwe beving, die ook een tsunami kan veroorzaken.
Een tweede studie in hetzelfde tijdschrift bevestigt die stelling op basis van satellietbeelden en metingen. Daaruit blijkt dat de aarde na de aardbeving veel minder verplaatst is dan bij vorige grote aardbevingen, en dat dus een groot deel van de spanning tussen de tektonische platen nog steeds aanwezig is. Haïti, en met name de hoofdstad Port-au-Prince, loopt daardoor het risico getroffen te worden door een nieuwe aardbeving, zeggen de onderzoekers. Deze beving kan nog heviger zijn dan de dodelijke aardbeving van januari
quote:Woede
Angst voor de besmettelijke ziekte is ondertussen omgeslagen in boosheid onder de bevolking. De Haïtianen geven buitenlandse hulpverleners en vredessoldaten de schuld van de eerste cholera-uitbraak ooit in het land.
Dokters en hulpverleners aangevallen
Het opzetten van een behandelcentrum in de plaats Saint Marc is stopgezet nadat driehonderd inwoners doktoren en hulpverleners aanvielen.
quote:Lijkt mij zeer lastig en totaal respectloos tegen over jezelf.
quote:Sommige mensen voelen zich er goed bij en moeten dit vooral doenOp donderdag 28 oktober 2010 11:02 schreef wise het volgende:
[..]
Lijkt mij zeer lastig en totaal respectloos tegen over jezelf.
quote:Er is geld, er zijn mensen genoeg, het lijkt me dat er genoeg handjes zijn om die tentenkampen om te vormen tot woonwijken, scholen, huizen, winkels etc. maar het enige wat ik af en toe van Haiti zie zijn mensen die klagen, voor hun tentje zitten en niks doen, ligt dat aan mij of willen ze gewoon niet?Op donderdag 28 oktober 2010 10:23 schreef Frutsel het volgende:
de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven.
Maar als ie over 10 jaar komt is net alles weer opgebouwd....quote:Op donderdag 28 oktober 2010 10:23 schreef Frutsel het volgende:
Dit jaar hebben ze gelukkig geen orkaan op hun dak gehad en laten we hopen dat een nieuwe aardbeving de eerste tig jaar daar niet meer gebeurd
Nederland heeft niet de meeste inwoners ter wereld...quote:Op zondag 7 november 2010 16:38 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
[..]
Maar als ie over 10 jaar komt is net alles weer opgebouwd....Misschien dat hij dan zelfs nog meer slachtoffers maakt. Willen we echt een nieuwe ramp voorkomen dan zouden we nu massaal aardbevingsbestendige huizen moeten bouwen. Juist nu het land in zo'n slechte staat verkeerd wordt alles snel en constructief heel slecht opgebouwd. Eigenlijk kan die energie het beste nu allemaal vrij komen.
[..]
Kunnen we niet eens stoppen met die posts? Nederland is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld dus als je de overbevolking wil tegen gaan zou je het beste bij nederland kunnen beginnen
Of gewoon gewapende soldaten meesturen die toestemming hebben om met scherp te schieten.quote:Op donderdag 28 oktober 2010 10:33 schreef wise het volgende:
[..]¡¡¡
Ik zeg, totale terug trekking van de hulp en laat het land maar aan hun lot over. De meeste mensen staan daar, met het goede bedoelingen en groot hart, vrijwillig mensen te helpen, krijg je dit gekut over je heen.
Totale ondankbaarheid van de bevolking daar.
Weg uit de gebied en sterf maar
quote:Cholera bereikt Port-au-Prince
De cholera uitbraak op Haiti heeft de hoofdstad Port-au-Prince bereikt. Een driejarig jongetje heeft de ziekte opgelopen en de overheid onderzoekt bovendien nog twee sterfgevallen en enkele tientallen andere verdachte gevallen.
Er waren al enkele gevallen van de ziekte in de stad gemeld, maar toen ging het telkens om mensen die gevlucht waren uit de gebieden die al waren getroffen. Dit is de eerste keer dat de ziekte een inwoner van de hoofdstad zelf treft.
Hulpverleners waren al bang dat de ziekte, die sinds oktober al in kleinere steden slachtoffers maakt, Port-au-Prince zou bereiken. Ze vrezen vooral voor het lot van de anderhalf miljoen vluchtelingen die na de aardbeving van januari nog in tentenkampen wonen.
Te laat
Door de cholera-uitbraak zijn al 544 mensen omgekomen. 8000 mensen raakten besmet. De ziekte is makkelijk te bestrijden, maar veel mensen realiseren zich niet dat ze besmet zijn geraakt tot het te laat is. Wie ziekt wordt, kan al na enkele uren aan uitdroging sterven.
De orkaan Tomas die de vorige week over het eiland trok, heeft de situatie verergerd. Door de zware regenval zijn veel rivieren buiten hun oevers getreden en de ziekte verplaatst zich juist via water. Ook zijn veel mensen op de vlucht geslagen, wat de kans vergroot dat zieken anderen besmetten.
ah zeg dat maar als er 300 woedende mensen op je af komen stormenquote:Op donderdag 28 oktober 2010 10:42 schreef IHVK het volgende:
@wise
Nee. Je weet als hulpverlener dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Je moet daar boven kunnen staan.
Dus nog meer geld, tijd en materieel investeren.quote:Op woensdag 10 november 2010 09:48 schreef ErikSchuitema het volgende:
[..]
ah zeg dat maar als er 300 woedende mensen op je af komen stormen
iig moeten ze een troepenmacht mee sturen om de orde te bewaken of helemaal geen hulp
Na alle geboden hulp, goederen en geld durf je de rijke landen nog racistisch te noemen ook nog?quote:Op woensdag 10 november 2010 16:26 schreef kitao het volgende:
Zijn we hulpmoe was de vraag in de OP ?
Hangt ervan af wie de bevolking is, in dit geval een zwarte bevolking die de Fransen eruit geknikkerd hebben als eerste.
Dat dit gebeurt in de achtertuin van de VS, wie maakt zich daar druk om ?
Geen hond en de amerikanen blijkbaar ook niet.
Was ook niet anders te verwachten, zelfs in eigen land lieten ze tijdens Katrina hun eigen zwarte bevolking liever creperen dan adequaat hulp op te zetten.
Welke hulp ?quote:Op woensdag 10 november 2010 16:29 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Na alle geboden hulp, goederen en geld durf je de rijke landen nog racistisch te noemen ook nog?
Als het nooit zal veranderen dan is het wachten op de volgende slachtingsopstand tegen de imperialisten lijkt mij.quote:Op woensdag 10 november 2010 16:59 schreef Wokkel het volgende:
Haitanen zijn wel het meest passieve volk wat de mensheid ooit heeft gehad. Al geef je miljarden aan hulp, dat land zal nooit veranderen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |