abonnement Unibet Coolblue
  Moderator zaterdag 13 november 2010 @ 14:44:37 #51
155227 crew  Guppy
dus
pi_88671144
Ik voer ze ook Science Selective. Ik ben pas geleden daarop overgestapt omdat ze van het gemengde voer wat ze kregen (Gertys) niet alles opaten. En dat is zonde. Science zijn allemaal dezelfde brokjes, dus dan moeten ze alles wel opeten.
Misschien zijn ze er inderdaad een beetje op uitgekeken?
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_88671849
Ja, dat vermoeden heb ik dus ook.
Vooral omdat ze hier dus ook brokjes laten staan, maar de rest wel rap opeten.
Liej
  Moderator zaterdag 13 november 2010 @ 15:17:10 #53
155227 crew  Guppy
dus
pi_88671917
Tja, en naast dat het zonde is dat je behoorlijk wat weggooit, krijgen ze op die manier ook niet alle voedingsstoffen binnen. Terwijl Gertys ook prima voer is natuurlijk, maar dan moeten ze wel alles opeten.
Dus Science Selective was voor mij een logische keuze.
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_88699884
Dat deden de mijne ook toen ze nog gemengd kregen, alleen de lekkere dingen aten ze eruit. Ik voer ze nu al even Science Selective en dat werkt prima. Overigens krijgen de dames Beaphar Care+ want die willen alleen Science Selective als ze het bij Beer uit zijn bakje kunnen jatten ;(
pi_88701458
Cavia's en eten jatten :')

Hier krijgen ze ook SS en ze doen het er goed op.
Alleen als ze uit logeren gaan krijgen ze Gerty en ik merk dat ze niet alles opeten.
Zij krijgen alleen bij mij niets, totdat alle brokjes op zijn.
Helaas pindakaas voor de caafjes dus.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_88710551
Beetje streng zijn moet soms ook wel. Misschien dat ze dan leren dat ze het echt op moeten eten :P
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
pi_88721977
Orde en tucht moet er zijn :')

Nou ja ze krijgen wel altijd ruim hooi, maar eerst hun bord leeg.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_88745423
Beer heeft wat last van plakpoep, tips? Hij krijgt even geen groentes meer en extra hooi maar hij zit de hele tijd te schooien :?
pi_88753774
je doet het al goed zo. Beetje Protexin kan ook heel goed helpen.
I had a signature once. It was awful.
pi_88760844
Hier even een foto, gemaakt met me EOS (toen ik de kooi ging verschonen, had ik ze tijdelijk in de wasmand gezet) :')

Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
pi_88765519
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 22:39 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
Hier even een foto, gemaakt met me EOS (toen ik de kooi ging verschonen, had ik ze tijdelijk in de wasmand gezet) :')

[ afbeelding ]
Truusjes *O*
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_88770588
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 22:39 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
Hier even een foto, gemaakt met me EOS (toen ik de kooi ging verschonen, had ik ze tijdelijk in de wasmand gezet) :')

[ afbeelding ]
O+

quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 20:42 schreef zoeperzazke het volgende:
je doet het al goed zo. Beetje Protexin kan ook heel goed helpen.
Hij voelt zich erg zielig want meneer zit de hele dag te schooien :')
  woensdag 24 november 2010 @ 15:32:12 #63
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_89096868
Ik had al een vermoeden (2-3 weken), maar omdat ik er niets van zag heb ik er nog niets mee gedaan. Ik vermoed namelijk dat een van mijn dametjes last heeft van blaasgruis (oid). Gisteravond heb ik ze verschoond, en bleek dat de dame waar het vermoeden bij was, een klein beetje bloed plastte ;(.

Zie op het caviaforum dat het wel dodelijk is op langere termijn, dus wil eigenlijk z.s.m. een afspraak maken bij een goede dierenarts; zal vanavond de caviaopvang hier in de buurt een mail sturen, omdat zij wel vaker naar een da gaan dan ik (voor bv. steralisatie) :{.
Zou de da een check kunnen doen om te zien of ze inderdaad er last van heeft? Of is er gelijk een "grondig" onderzoek voor nodig? Dit als het laatste betreft, ik ook een mannetje wil laten checken of hij ook niet hetzelfde heeft (en ik er dan wel op tijd bij ben)
pi_89103530
Nee, als je erop tijd bij bent is daar niets dodelijks aan.

Laat bij de DA gelijk een RX maken. Dit hoeft NIET onder narcose, als de DA dat voorstelt kun je beter gelijk naar een andere DA gaan ;) Veel te belastens, als je de caaf met twee man vasthoudt (soms mag je zelf helpen) kun je daar prima een foto van maken.

Op de foto zie je gelijk of er een steen in de blaas/urineleider aanwezig is. Deze is duidelijk herkenbaar als witte vlek:

Zo bv.

Als je geen steen ziet, is de oplossing simpel: Kuurtje met AB (sulfatrim/bactrimel of enrofloxoral/baytril, geen doxoral nemen als dat niet hoeft want dat werkt laxerend) en caprofen voor een weekje. Zou al een enorm goed resultaat moeten geven.

Zie je wel een steen, is er maar 1 oplossing: zsm opereren. Een goede DA kan dit prima aan, al is het geen gemakkelijke operatie. De steen dient in zijn geheel verwijderd te worden. Zorg dat de DA enkel gebruik maakt van gasnarcose. Vraag na de operatie ook gelijk om een injectie primperid om de darmen terug op gang te brengen en zorg dat je ook primperan of metacloral mee naar huis neemt om gasvorming te bestrijden.
Spasmoglucinol is ook een fijn middel bij blaasstenen omdat het de blaas helpt te ontspannen en de persdrang verminderd. Maar weinig da's kennen de toepassing van dit middel bij caafs, maar ik heb er zelf ervaring mee dat dit goed helpt. Tabletjes fijnmalen en in water vermengen gaat het beste trouwens, de tabletjes zijn heel vies om zo te geven.

Bij gruis (kan op de RX zichtbaar zijn als een wittige ruis, en geen hard afgetekende witte vlek zoals hierboven) doe je er ook verstandig aan je cavia een tijdlang eurologist te geven (soms levenslang). Dit kun je bestellen op www.huisdierendokter.nl . Dit verbeter de kwaliteit van de blaas aanzienlijk en zorgt ook dat de cavia meer gaat drinken. Een vollere blaas zorgt ook voor een gemakkelijker plasje. Daarbij vermindert Eurologist de kansen op blaasproblemen in de toekomst aanzienlijk. Heb hier heel positieve ervaringen mee.

Het is nogal een verhaal, maar ben helaas ervaringsdeskundige met blaasproblemen. Als je specifieke vragen hebt kun je ze altijd stellen, maar als ik jou was zou ik hoe dan ook niet van het ergste uitgaan en eerst de RX afwachten.

Ohja, kosten RX gemiddeld 40 euro.
I had a signature once. It was awful.
  woensdag 24 november 2010 @ 18:44:11 #65
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_89104661
Kan een cavia bij blaasgruis ook afvallen?
Had ook gemerkt gister dat ze wat minder "dik" was als haar zus(je), en heb 't zojuist gewogen; scheelt bijna 3 ons (750 t.o. 1050 gram).

Ga me wel zorgen maken nu :{

Ze is overigens nog wel "actief", zit misschien wel wat vaker in een huisje, maar piept ook wel als het hooi of voer gepakt wordt. Dus is ze niet echt (in ieder geval hoe ik het zie) een 'schimmetje' geworden.

[ Bericht 25% gewijzigd door Sjowhan op 24-11-2010 18:50:52 ]
pi_89110409
Dat is heel erg veel afgevallen, daar loopt die cavia al een poosje mee (verwijt jezelf niets, ze houden dit zó goed verborgen) ;( Ik ben bang dat het daarom al meer is dan een simpele blaasontsteking.
Is het een mannetje? Bij mannetjes kunnen blaasstenen, wanneer je te laat bent, diep in de plasbuis klem te komen zitten. De steen kan dan geen kant meer op, want de penis is veel te klein om een steen door uit te persen (een zeug kan dit soms nog, maar dit is wel gigantisch pijnlijk!). Als dat het geval is, dan heb je wel een probleem.... Opereren kan dan nog geprobeerd worden, maar dan wordt het erg lastig allemaal. Bij een zeug kun je proberen nog beweging te krijgen in de steen door de blaas te spoelen of met een klein kijkoperatiebuis-dingetje de steen proberen te pakken. (danwel via de ingang, danwel via de buik).

Laat morgen hoe dan ook een RX maken, dan heb je direct zekerheid....
I had a signature once. It was awful.
  woensdag 24 november 2010 @ 21:09:52 #67
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_89112075
Pfff fuckzooi :{. Had ik maar haar eerder gewogen, heb de mannetjes allemaal (doe het niet per week ofzo) een tijdje terug gewogen zodat ik 't een beetje in de gaten kan/kon houden, maar de dametjes had ik nog niet gedaan :{.

Vreemde is dat het me wel opviel dat de dames minder aten (eten/hooi bleef wat langer liggen zeg maar), maar doordat ze ook gewoon smakelijk de stukjes fruit etc veroberden, dacht ik meer aan dat ze wat verwend waren :{.
pi_89112644
Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn caafs al een hele tijd niet gewogen heb, ik ga pas wegen als ik daar aanleiding toe heb. Ik zie en voel al snel genoeg wanneer er iets met ze aan de hand is... maar soms is het slimmer om het wel te doen. Ze houden het zo goed verborgen....

Hoe oud zijn ze?

Is het bloed overigens wel helder rood? Als het donkerrood, slijmerig en stinkend is dan kun je niet meer tot morgen wachten, donker bloed bij een zeugje duidt op baarmoederontsteking en is héél ernstig. Helder bloed is praktisch altijd de blaas.

De kans is groot dat als je morgen met AB+ pijnstilling begint ze het beter zal gaan doen. Mocht het een steen zijn en de DA vindt de conditie te zwak, vraag dan sowieso of je spasmoglucinol mee kan krijgen om haar meer te laten ontspannen. Ook zou ik zsm beginnen met dwangvoeren voor wat extra conditie, met science recovery, critical care of nutripoeder. Vooral die laatste vinden veel caafs heel erg lekker!

sterkte en succes :*
I had a signature once. It was awful.
  woensdag 24 november 2010 @ 21:32:54 #69
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_89113699
Wat ik van mijn vriendin hoorde is dat 't wel helder bloed is, dus zal waarschijnlijk wel de blaas zijn ja :o.
Had de cavia's bij iemand opgehaald die ze niet meer kon verzorgen, die had aangegeven dat ze in Juli 2009 geboren waren, dus een jaar oud.

Weet alleen niet of de da morgen tijd heeft, en of ik eerder weg kan/mag van kantoor :{.

Het valt me wel op dat ze wel water drinkt en hooi etc eet, maar blijkbaar niet genoeg dan :o
pi_89125816
Succes en sterkte.. ;(
  Moderator donderdag 25 november 2010 @ 09:22:09 #71
155227 crew  Guppy
dus
pi_89126155
Arm caafje ;(
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  donderdag 25 november 2010 @ 09:47:47 #72
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_89126634
Als de DA een goede is zal het vast goedkomen. Ik heb er wel vertrouwen in :Y
  donderdag 25 november 2010 @ 12:58:38 #73
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_89132195
De caviaopvang heeft gereageerd, en heeft deze dierenarts aanbevolen:
http://www.dierenartsvanrijn.nl/

Zo te zien maakt hij in ieder geval gebruik van gasnarcose, maar dat kom ik vanmiddag te weten als ik ga bellen :)

Morgenavond een afspraak gemaakt. De assistente zei dat ze eigenlijk enkel 's ochtends foto's maken, maar probeer er op aan te dringen om er toch een te maken als het niet goed beoordeeld kan worden.,

[ Bericht 12% gewijzigd door Sjowhan op 25-11-2010 14:52:13 ]
pi_89142244
quote:
2s.gif Op donderdag 25 november 2010 12:58 schreef Sjowhan het volgende:
De caviaopvang heeft gereageerd, en heeft deze dierenarts aanbevolen:
http://www.dierenartsvanrijn.nl/

Zo te zien maakt hij in ieder geval gebruik van gasnarcose, maar dat kom ik vanmiddag te weten als ik ga bellen :)

Morgenavond een afspraak gemaakt. De assistente zei dat ze eigenlijk enkel 's ochtends foto's maken, maar probeer er op aan te dringen om er toch een te maken als het niet goed beoordeeld kan worden.,
Succes!
Je laat vast wel hier weten wat de uitkomst is.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_89142983
Kun je anders de caaf niet 's ochtends afgeven en 's middags ophalen? Dan kunnen ze tussendoor zelf vast een foto maken.... en doe je 's avonds het consult?
I had a signature once. It was awful.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')