FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / IMF waarschuwd voor competitive devaluation
Digi2zondag 3 oktober 2010 @ 10:16
IMF waarschuwt voor valutaoorlogen
quote:
Uitgegeven: 2 oktober 2010 18:12

AMSTERDAM - De voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, waarschuwt landen hun valuta niet te devalueren om de export te stimuleren. Strauss-Kahn sprak zaterdag op een economische conferentie in Oekrane.
ANP

Strauss-Kahn zei dat dergelijke maatregelen het herstel van de mondiale economie tegenhouden. Hij riep landen op om samen te werken en zogenoemde valutaoorlogen te voorkomen.

Hij stelde tevens dat er 'geen nationale oplossingen voor mondiale problemen zijn'. Dergelijke maatregelen werken alleen maar in de hand dat andere landen represailles nemen, aldus Strauss-Kahn.

Sommige landen, zoals China, zijn bekritiseerd omdat ze hun valuta laag houden om zo de export te stimuleren
Nu
quote:
Competitive Devaluation
Definition Competitive Devaluation
When a country tries to devalue its currency to increase its international competitiveness. However, this often encourages other countries to also devalue leading to only temporary increases in the competitiveness of exports.

In competitive devaluation, a country only gains a temporary advantage until the next country devalues as well.

Devaluation can often lead to inflation which reduces long term gains in competitiveness.
economicshelp dictionary

We gaan dus mogelijk een 2e ronde in van dit fenomeen. Want oplopend naar de credietcrisis was er al de 1e ronde van competitive devaluation. Het neveneffect hiervan was een wereldwijde credietbubble die uiteindelijk klapte op de amerikaanse huizenmarkt. Er volgde echter geen hyperinflatie omdat met het klappen van de creditbubble de vraag naar crediet implodeerde. Hierop gingen overheden zich in de schulden steken en voorkwamen zo een sterke creditcrunch en deflatie. Nu zitten overheden echter op enorme schuldenbergen. De neiging is nu om de valutakoers te drukken door nog meer geld in omloop te brengen. Door deze defacto devaluatie hoopt men de export aan te zwengelen en zo voldoende cashflow te genereren de gedevalueerde schuldenberg af te lossen. Zou deze 2e ronde mogelijk wel een inflatoire uitkomst kunnen hebben?

quote:
Op zondag 13 mei 2007 15:46 schreef digitaLL het volgende:
De grote centrale banken drukken steeds meer geld. De oorzaak is dat de amerikaanse centrale bank steeds meer geld drukt wat de $ devalueert. Hierdoor worden amerikaanse producten en diensten goedkoper. De andere centrale banken reageren daarop door zelf ook steeds meer geld te drukken om de waarde van hun munt ook te devalueren. Het gevolg is dat er wereldwijd steeds meer papiergeld beschikbaar komt. Dat gaat de inflatie aanwakkeren tov schaarse goederen zoals metalen en olie. De geldgroei zou voor zover mij bekent gelijke tred moeten houden met de economische groei maar daar is nu totaal geen sprake meer van. De geldgroei van de is nu 11% van de $ meer dan 12%. Die van de chinese yuan 18%. De russische roebel gaat naar 30%. Wat ik me afvraag is of er geen risico op een hyperinflatie bestaat als de centrale banken steeds meer geld tegen elkaar op gaan drukken.
Geldgroei explodeert wereldwijd
Verburg_Kzondag 3 oktober 2010 @ 10:48
Goud naar de 5000 $ / 2000
huizenmarkt-zeepbel.nlzondag 3 oktober 2010 @ 12:29
Geldgroei 2007.. Wat gebeurde daarna?
http://sdw.ecb.int/home.do?chart=t1.2
Ik hoef geen goud. Deflatie kom er maar in......

http://sdw.ecb.int/home.do?chart=t1.11
Dit zorgt voor een kleine groei.....
xenobinolzondag 3 oktober 2010 @ 13:13
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 12:29 schreef huizenmarkt-zeepbel.nl het volgende:
Geldgroei 2007.. Wat gebeurde daarna?
http://sdw.ecb.int/home.do?chart=t1.2
Ik hoef geen goud. Deflatie kom er maar in......

http://sdw.ecb.int/home.do?chart=t1.11
Dit zorgt voor een kleine groei.....
Niets aan de hand hier mensen, economische herstel 'is on the way' :')
Dit is wat al de afgelopen twee jaar door de echte kenners word geroepen, de economie word draaiende gehouden door de overheidsbestedingen. Hoe kunnen de roze brillenmannetjes dan uitgaan van economisch herstel 8)7
Digi2zaterdag 17 maart 2012 @ 16:40
quote:
'Brazili beschermt eigen munt en industrie'

AMSTERDAM – Brazili zal doen wat nodig is om de waarde van de nationale munt, de real, laag te houden. Daarmee wil het land de eigen industrie beschermen.

“We willen onze industrie niet verliezen”, zegt de minister van Financin, Guido Mantega, dit weekeinde in een interview met de Financial Times.

Mantega stelt dat Brazili niet lijdzaam kan toezien "hoe andere landen hun valuta devalueren om ze een concurrentievoordeel te geven." President Dilma Rousseff riep andere landen eerder ook al op om hun munten niet kunstmatig laag te houden.

Mantega kondigt ook nieuwe maatregelen aan om de binnenlandse industrie te beschermen. De belastingvoordelen die al gelden worden uitgebreid naar andere sectoren, zoals de textiel- en kledingbranche.

Economische groei

Brazili vormt samen met Rusland, India en China de zogeheten BRIC-landen, met een sterke economische groei. Aan die groei lijkt echter een eind te komen.

In de eerste maand van dit jaar viel de productie van de industriesector met ruim 2 procent terug en de economische groei bedroeg vorig jaar 2,7 procent tegenover 7,5 procent in 2010.
Nu
Shispeedzaterdag 17 maart 2012 @ 18:53
quote:
1s.gif Op zondag 3 oktober 2010 10:48 schreef Verburg_K het volgende:
Goud naar de 5000 $ / 2000
en de euro stort ook in elkaar?
Perrinzaterdag 17 maart 2012 @ 19:02
quote:
10s.gif Op zaterdag 17 maart 2012 18:53 schreef Shispeed het volgende:

[..]

en de euro stort ook in elkaar?
Het is wel een post van anderhalf jaar geleden waar je op reageert..
broekballeballemabbezondag 18 maart 2012 @ 16:44
Mensen willen het niet horen, maar de volgende crisis staat alweer voor de deur, zegt methodoloog en onafhankelijk onderzoeker Sander Boelens. Hij voorspelt in 2012 een pensioencrisis die zijn weerga niet kent.

De vraag waarom je dit verhaal zo weinig hoort, vindt Boelens een verkeerde. "Ik kan zo twintig boeken noemen waarin delen van dit verhaal staan." Waarop hij allerlei buitenlandse boeken uit zijn boekenkast haalt: 'Der Crash kommt' van Max Otte, 'The second Great Depression' van Warren Brussee en 'Quand les autruches prendront leur retraite' van Alain Madelin en Jacques Bichot. Ook besteden de Duitse kranten volgens hem wel veel aandacht aan het onderwerp.

In Nederland willen mensen het niet horen, geeft hij toe. Zelf denkt hij dat dit een gevolg is van de visie van de dominante generatie: de babyboomers. "Zij gaan nog altijd uit van groei. In de jaren zestig kon dat ook, maar inmiddels niet meer. Europa heeft een geboortecijfer van 1,4. Economische groei op de middellange termijn is dan een illusie."


http://biflatie.nl/artike(...)gende-crisis-in-2012
Digi2woensdag 12 december 2012 @ 17:06
quote:
Yen zakt weg op ruimhartig Japans overheidsbeleid

De yen verzwakt in de Europese handel ten opzichte van de dollar en de euro bij het vooruitzicht van een versoepeld monetair beleid in Japan na de verkiezingen as. zondag.

Peilingen in Japan wijzen op een overwinning voor de grootste oppositiepartij, de Liberaal Democratische Partij, geleid door de voormalige premier Shinzo Abe, die samen met zijn kleinere bondgenoot volgens de peilingen op een tweederde meerderheid uitkomt. Abe heeft beloofd de overheidsuitgaven te verhogen en heeft opgeroepen tot onbeperkte versoepelingsmaatregelen door de Bank of Japan om een inflatie van 2% te bereiken.

Ook de dollar daalt voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve ten opzichte van de meeste andere valuta. Marktparticipanten zijn in afwachting van de verklaring van de Federal Open Market Committee, die om 18.30 uur verschijnt.

De Fed zal naar verwachting een nieuw stimuleringspakket aankondigingen, in de vorm van rechtstreekse aankopen van Amerikaanse obligaties met een waarde van $45 miljard per maand, nu Operation Twist afloopt.

Omstreeks 14:30 uur noteert de euro ten opzichte van de dollar op $1,304 tegen $1,3006 dinsdag bij het slot van Wall Street, terwijl de euro ten opzichte van de yen op JPY107,91 noteert, tegen Y107,30 op dinsdag omstreeks 22.00 uur
RTLZ

Alle grote centrale banken gaan door met competitive devaluation er zijn nu ook centrale banken die weer goud beginnen te kopen ipv verkopen. Ook de repatriering van goud lijkt toegenomen.
piepeloi55woensdag 12 december 2012 @ 17:58
Het ironische is dat inflatieverwachtingen (en dus een stijgende rente) het bankroet van Japan zullen betekenen. Verkiezingsbeloften die niet kunnen word waargemaakt (gelukkig).
Digi2woensdag 12 december 2012 @ 18:16
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2012 17:58 schreef piepeloi55 het volgende:
Het ironische is dat inflatieverwachtingen (en dus een stijgende rente) het bankroet van Japan zullen betekenen. Verkiezingsbeloften die niet kunnen word waargemaakt (gelukkig).
Voor zover ik weet begint Japan te ontsparen door de toenemende vergrijzing. De spaartegoeden worden aangsproken. Dat zal mogelijk de rente omhoog stuwen omdat de japanse overheid uit een steeds kleinere poel moet vissen.
piepeloi55woensdag 12 december 2012 @ 18:19
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2012 18:16 schreef Digi2 het volgende:
Voor zover ik weet begint Japan te ontsparen door de toenemende vergrijzing. De spaartegoeden worden aangsproken. Dat zal mogelijk de rente omhoog stuwen omdat de japanse overheid uit een steeds kleinere poel moet vissen.
Ook dat is inderdaad een risico, al zullen die ontsparingen de komende jaren langzaam gaan en is er altijd nog een centrale bank die QE zowat tot bijbel heeft benoemd. Autoriteiten moeten daarom ook ver van een mogelijke afgrond verwijderd blijven, je weet immers nooit wanneer en hoe je het ravijn inkukelt.
Digi2maandag 24 december 2012 @ 17:29
quote:
Yen Weakens to 20-Month Low on Abe’s BOJ Pledge; Euro Up

By Joseph Ciolli & Neal Armstrong

The yen fell to a 20-month low versus the dollar after Japan’s incoming Prime Minister Shinzo Abe said he will consider changing the law governing the central bank unless it boosts its inflation target.

The euro rose versus most of its major counterparts as Italian Prime Minister Mario Monti said he would consider being the candidate for a coalition backing his economic agenda, even after saying he won’t run in the country’s February elections. Mexico’s peso is the biggest winner against the dollar this year, while the Brazilian real has lost the most.

“Abe saying he will rewrite the legislation for the Bank of Japan (8301) if it doesn’t impose its own higher inflation target has definitely been a reason for yen underperformance,” Richard Franulovich, a senior currency strategist at Westpac Banking Corp. (WBC) in New York, said in a telephone interview. “We’re finally seeing how exactly he’s going to implement one of his key election platforms, which is a much more dovish BOJ.”

The yen fell 0.6 percent to 84.71 per dollar at 9:48 a.m. New York time, touching the weakest level since April 12, 2011. The euro strengthened 0.8 percent to 111.96 yen and climbed 0.2 percent to $1.3216.

Annual Numbers

Japan’s currency has tumbled 12.8 percent this year, including a 3.6 percent drop in the past month, the worst performer among the 10 developed-nation currencies tracked by Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. The dollar has weakened 2.9 percent this year and the euro has dropped 0.8 percent.
.....
BB

Deze daling van de yen maakt export voor Japan gemakkelijker. In die zin slagen ze in de opzet. Echter ook de VS willen hun export aanjagen en zullen dus een lagere dollar nastreven. Op dit moment gaat de euro dus in de lift omhoog. Zolang het duurt en de ECB de geldpers weer een slinger geeft.
Digi2maandag 24 december 2012 @ 17:36
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2012 18:19 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Ook dat is inderdaad een risico, al zullen die ontsparingen de komende jaren langzaam gaan en is er altijd nog een centrale bank die QE zowat tot bijbel heeft benoemd. Autoriteiten moeten daarom ook ver van een mogelijke afgrond verwijderd blijven, je weet immers nooit wanneer en hoe je het ravijn inkukelt.
It takes mal investments to get a recession but it takes politicians to make a recession into a depression :{
We weten nu dus wel dat ze het ravijn inkukellen want de politici in Japan gaan de geldpers bedienen. En hoe dat eindigd laat zich raden.
piepeloi55maandag 24 december 2012 @ 17:45
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 17:36 schreef Digi2 het volgende:
It takes mal investments to get a recession but it takes politicians to make a recession into a depression :{
We weten nu dus wel dat ze het ravijn inkukellen want de politici in Japan gaan de geldpers bedienen. En hoe dat eindigd laat zich raden.
Het is de vraag of dat inflatie gaat creeren, aangezien ze dit al jaren proberen.

Ik denk trouwens dat Abe niet alle plannen waar kan maken of niet zoals hij zegt dit te doen. Het is natuurlijk levensgevaarlijk als Abe wel hierin slaagt, aangezien het de perceptie op inflatie en fiscale politiek kan veranderen. Dat vertaalt zich in een hogere rente en gezien de schuldpositie en rentekosten ontketent zich dat vrij snel in een 'self fulfilling prophecy' richting het faillisement van Japan.

Het is in het belang van Japan om te blijven kwakkelen rond een inflatie van 0 of licht negatief om zodoende de rente laag te houden. Dat is de beste manier om dit, imo onvermijdelijk gebeuren, zo lang mogelijk vooruit te schuiven.
sitting_elflingmaandag 24 december 2012 @ 17:54
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 17:45 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Het is de vraag of dat inflatie gaat creeren, aangezien ze dit al jaren proberen.

Ik denk trouwens dat Abe niet alle plannen waar kan maken of niet zoals hij zegt dit te doen. Het is natuurlijk levensgevaarlijk als Abe wel hierin slaagt, aangezien het de perceptie op inflatie en fiscale politiek kan veranderen. Dat vertaalt zich in een hogere rente en gezien de schuldpositie en rentekosten ontketent zich dat vrij snel in een 'self fulfilling prophecy' richting het faillisement van Japan.

Het is in het belang van Japan om te blijven kwakkelen rond een inflatie van 0 of licht negatief om zodoende de rente laag te houden. Dat is de beste manier om dit, imo onvermijdelijk gebeuren, zo lang mogelijk vooruit te schuiven.
Zou je het probleem dan ook direct oplossen als er in een (onwerkelijk) scenario, de overheden in Europa de begrotingen wel op orde krijgen komende, lets say 2/3 jaar, dat het grootste gedeelte richting Griekenland zal worden weggescholden en dat Amerika en Europa zich weer enorm aan China kunnen optrekken?

Ik heb namelijk het idee dat wanneer Amerika en Europa meer stil komen te staan, China en (bijv. India) in die zin ook relatief snel dicht zullen slippen. Dan vraag ik me af waar dan bijv. enorme groei (daadwerkelijke economische groei/banen/etc) vandaan zal gaan komen? Oost-Europa?

Ik denk wel trouwens, dat Japan het feestje van het 'onvermijdelijke' probleem nog lang uit kan zingen.
Digi2maandag 24 december 2012 @ 17:56
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 17:54 schreef sitting_elfling het volgende:
Ik denk wel trouwens, dat Japan het feestje van het 'onvermijdelijke' probleem nog lang uit kan zingen.
Kan je ook onderbouwen waarom je dat denkt?
piepeloi55maandag 24 december 2012 @ 18:30
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 17:54 schreef sitting_elfling het volgende:
Zou je het probleem dan ook direct oplossen als er in een (onwerkelijk) scenario, de overheden in Europa de begrotingen wel op orde krijgen komende, lets say 2/3 jaar, dat het grootste gedeelte richting Griekenland zal worden weggescholden en dat Amerika en Europa zich weer enorm aan China kunnen optrekken?
Overheidstekorten zijn een gevolg en slechts een onderdeel van de schuldencrisis, de schuldafbouw en het herstructureren van financiele instellingen is maar net begonnen (als die al is begonnen) en voornamelijk tegengewerkt/uitgesteld. Terwijl dat de werkelijke oplossingen zijn voor deze crisis.

Tuurlijk moet een overheid die onder druk staat van de financiele markten zijn begroting op orde brengen, imo zelfs al lang van tevoren. Er hoeft echter maar een tegenslag te zijn en de tekorten en schulden lopen weer fors op, ook als de factoren van die tegenslag buiten eigen bereik zijn.

Stel Griekenland is ergens in 2014 uitgebodemd, tekorten zijn redelijk weggewerkt en begint weer te groeien. Als de wereldwijde economie door een bepaald gebeuren weer in contractie komt gaat Griekenland gewoon weer mee door het putje.

quote:
Ik heb namelijk het idee dat wanneer Amerika en Europa meer stil komen te staan, China en (bijv. India) in die zin ook relatief snel dicht zullen slippen. Dan vraag ik me af waar dan bijv. enorme groei (daadwerkelijke economische groei/banen/etc) vandaan zal gaan komen? Oost-Europa?
Dat idee heb ik ook, we zitten allemaal in het zelfde schuitje. De een met een nog grotere bubble als de ander, nog los van de verbondenheid door globalisatie. Nog nooit in de historie hebben we een wereldwijde bubble gehad van deze proporties en die gaat vroeg of laat leeglopen. Only god knows how and when, maar je kunt je wel een voorstelling maken van mogelijkhede en risico's in kaart brengen.

quote:
Ik denk wel trouwens, dat Japan het feestje van het 'onvermijdelijke' probleem nog lang uit kan zingen.
Laten we het hopen, als Japan gaat gaan we allemaal onderuit waarbij Lehman zou verbleken. Een gamechanger die de hele wereldperceptie veranderd. Het begin van de volgende crisis (of het begin van het einde van de crisis) zal denk ik pas komen als overheden vrijwel door al hun middelen zitten om de deleveriging te stutten. Logischerwijs zou je dan zeggen dat een aantal overheden failliet gaan, ik denk dat Japan een goede kans maakt om als een van de eerste te gaan zolang de eurozone de PIIGS blijft sponsoren.
sitting_elflingdinsdag 25 december 2012 @ 01:07
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 17:56 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Kan je ook onderbouwen waarom je dat denkt?
Omdat ze 1) al langer in de problemen zitten en dat 'relatief' nog goed kunnen uitzingen. Het probleem van Japan is al veel langer bekend dan bijv. Griekenland en zie wat voor effect het heeft gehad op wereldeconomie en 2) zie ik Japan ten opzichte van de andere landen toch niet als 1e verbleken. Ik zie het politiek systeem in een ander land eerst afbreken en daarop verwacht ik dat andere landen daar van zullen profiteren waaronder Japan.

Maar goed, als je dit soort grafiekjes ziet :')

Debt%20to%20Revenue_1.jpg
Digi2dinsdag 25 december 2012 @ 01:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2012 01:07 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Omdat ze 1) al langer in de problemen zitten en dat 'relatief' nog goed kunnen uitzingen.
Is dat niet eenzelfde soort redenering als dat de huizenprijzen al jaren stijgen dus dat zullen ze wel blijven doen?
quote:
Het probleem van Japan is al veel langer bekend dan bijv. Griekenland en zie wat voor effect het heeft gehad op wereldeconomie en 2) zie ik Japan ten opzichte van de andere landen toch niet als 1e verbleken. Ik zie het politiek systeem in een ander land eerst afbreken en daarop verwacht ik dat andere landen daar van zullen profiteren waaronder Japan.

Maar goed, als je dit soort grafiekjes ziet :')

[ afbeelding ]
Japan is dan ook niet snel verbleekt het doet er decennia over. Japanners zijn spaarzaam en hebben een sterke industrie. Dat is toch een andere uitgangpositie als Griekenland. Bovendien heeft Japan een eigen munt en Griekenland niet. Ik waardeer je reactie en inderdaad dat ze het al zo lang uitzingen maakt het juist zo verradelijk. Wanneer breekt het lijntje en waardoor?

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 25-12-2012 01:34:51 ]
sitting_elflingdinsdag 25 december 2012 @ 01:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2012 01:28 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Is dat niet eenzelfde soort redenering als dat de huizenprijzen al jaren stijgen dus dat zullen ze wel blijven doen?

[..]

Ik zeg dat ze het nog wel even kunnen uitzingen. Niet dat ze spoedig over de kop zullen gaan. Ik schat Japan daar nu eenmaal beter om zoiets te voorkomen ten opzichte van andere landen.

quote:
Japan is dan ook niet snel verbleekt het doet er decennia over. Japanners zijn spaarzaam en hebben een sterke industrie. Dat is toch een andere uitgangposities als Griekenland. Bovendien heeft Japan een eigen munt en Griekenland niet. Ik waardeer je reactie en inderdaad dat ze het al zo lang uitzingen maakt het juist zo verradelijk. Wanneer breekt het lijntje en waardoor?
Ik weet niet meer waar ik dat had gelezen; "Japan is like timex, it's need a licking but will keep on ticking". Ja, ze staan er slecht voor, ja het zal naar alle waarschijnlijkheid niet goed gaan. Maar een datum prikken of een 'event' voorspellen wat het draadje zal laten knappen is net zo kansloos als afvragen hoelang ze het nog wel volhouden. Er zitten hier teveel externe factoren in het spel (politieke invloeden van andere landen, cultuur etc.)

En in laatstgenoemde zie ik Japan het langer volhouden ivg. met de Europa/VS.

Ik snap dat het interessant is om te kijken waardoor het lijntje zal breken, maar niemand zal dat toch expliciet forecasten. Zelfde geld met Lehman. Ik ben eigenlijk veel meer benieuwd hoe de wereld gaat reageren op het moment dat het 1e land (Griekenland?) straks gaat vallen. Want daar ben ik wel zeker van, maar wanneer dat gebeurt, maakt me niet zo veel uit. Tot die tijd zo veel mogelijk geld bij elkaar sprokkelen.

Het heeft niet zo heel veel zin om allerlei draaiboeken voor financiele crashes in huis te hebben. Laat dat een les zijn van de vorige keren dat we crisis hadden.
Digi2dinsdag 25 december 2012 @ 10:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2012 01:36 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik zeg dat ze het nog wel even kunnen uitzingen. Niet dat ze spoedig over de kop zullen gaan. Ik schat Japan daar nu eenmaal beter om zoiets te voorkomen ten opzichte van andere landen.

[..]

Ik weet niet meer waar ik dat had gelezen; "Japan is like timex, it's need a licking but will keep on ticking". Ja, ze staan er slecht voor, ja het zal naar alle waarschijnlijkheid niet goed gaan. Maar een datum prikken of een 'event' voorspellen wat het draadje zal laten knappen is net zo kansloos als afvragen hoelang ze het nog wel volhouden. Er zitten hier teveel externe factoren in het spel (politieke invloeden van andere landen, cultuur etc.)

En in laatstgenoemde zie ik Japan het langer volhouden ivg. met de Europa/VS.
De Japanse onroerendgoed bubble knapte begin jaren 90. In de US en EU is het slechts enkele jaren geleden geknapt. De uitgangspositie van de EU en US is heel anders(slechter) dan die van Japan.
Ik ben het met je eens dat die het geen tientallen jaren zullen kunnen oprekken.

quote:
Ik snap dat het interessant is om te kijken waardoor het lijntje zal breken, maar niemand zal dat toch expliciet forecasten. Zelfde geld met Lehman. Ik ben eigenlijk veel meer benieuwd hoe de wereld gaat reageren op het moment dat het 1e land (Griekenland?) straks gaat vallen. Want daar ben ik wel zeker van, maar wanneer dat gebeurt, maakt me niet zo veel uit. Tot die tijd zo veel mogelijk geld bij elkaar sprokkelen.

Het heeft niet zo heel veel zin om allerlei draaiboeken voor financiele crashes in huis te hebben. Laat dat een les zijn van de vorige keren dat we crisis hadden.
Griekenland is meer een controlled default. Het is klein en bol te werken. Op private investeerders is al voor een groot deel gedefault. Laatst de defaults op de rentebetalingen aan steunlanden. Die moesten met veel minder rente genoegen nemen. Nu begint duidelijk te worden dat de ECB en steunlanden mogelijk moeten gaan afschrijven op de hoofdsommen. Dat zal echter zeer gevaarlijk blijken want daarmee liggen flinke degrades op de loer voor AAA landen.

Ik ben van mening dat je wel van voorgaande crises kan leren en je uitgangspositie verbeteren.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 25-12-2012 10:33:36 ]
Libertarisch_Socialistdinsdag 25 december 2012 @ 15:49
Is er ook maar enig scenario te bedenken waarbij we een globale crisis kunnen voorkomen? Als dit niet zo is, lijkt het me beter om het geheel maar zo snel mogelijk te laten klappen. Het lijkt me ook niet dat de gevolgen van het klappen van de nog grotere bubble over een paar jaar, nog groter zullen zijn. Het compleet imploderen van het hele systeem gebeurt nu waarschijnlijk al, dus dat kan niet erger. Niets is in de toekomst is niet anders of erger dan niets nu.

Verder zou een complete nationalisatie van de bankensector wereldwijd, naar mijn idee ten minste voor een gecontroleerde default kunnen zorgen. Dat dit niet realistisch is snap ik ook wel. Maar het feit blijft dat de situatie nu vergelijkbaar is met die van voor de Grote Depressie, qua welvaartsconcentratie en globalisatie.

De enige plausibele manier om hieruit nog te komen is eruit te groeien. Dit betekent, naast genationaliseerde banken, strenge kapitaalcontrole, groter dan normale, edoch niet mega, inflatie en enorme overheidsinvesteringen. En we moeten nu niet gaan zeuren van: 'Meeehhhhh, mijn geld, wat doe je?', want een te groot deel van de totale pie in bezit van the lucky few, zorgt alleen voor stagnatie en depressies. De keuze is f je raakt bijna al je geld kwijt en je kan daarna weer rustig opbouwen, f er breken rellen uit en je raakt alsnog al je geld kwijt. Dan lijkt me de eerste optie de minst slechte. Trouwens dat geld heb je alleen in die mate kunnen krijgen door meer welvaart te krijgen dan je produceerde. Hierdoor stijgt jouw deel van de totale pie ten opzichte van de mensen die deze welvaart wel hebben geproduceerd.

Indien werkelijk de banken zijn genationaliseerd en er strenge, wereldwijde controle is op kapitaalvlucht, dan zal de toename in de overheidsschuld, die in principe door juiste investeringen in groei geen problemen zouden moeten veroorzaken, ook echt geen probleem. Er kan niet door de virtuele senaat(de kapitaalkrachtigen) zwaar worden gespeculeerd om het voor hen gewenste resultaat te bewerkstelligen. Ik weet niet of dit ook voor Japan kan werken, aangezien het zelfs mij niet mogelijk lijkt om uit een schuld van zo'n 2000% van het BBP te groeien. De groei kan wel de hoeveelheid die moet worden kwijtgescholden verminderen.

De gedrochten van de bourgeoisie, genaamd het IMF, de WTO en de Wereldbank, zullen dit natuurlijk niet toestaan. Uiteindelijk zal de druk van onder moeten komen, maar daarvoor is de situatie nog lang niet slecht genoeg en dan is het nog niet zeker dat er niet naar domme oplossingen als oorlog worden gegrepen. In het verleden is wel gebleken dat een oorlog met name uitgelokt wordt als er geen grondstoffen meer beschikbaar worden voor een groot land. Zo kon Japan niet meer met het Britse Rijk handelen, door de protectionistische maatregelen tegen de depressie. Hierdoor kon Japan ook niet meer groeien. Hierdoor gingen zijn dus een eigen rijk proberen te veroveren, zodat ze in hun eigen grondstoffen konden voorzien. Dit is dan ook een van de voornaamste redenen dat de WTO is opgericht, zodat dit nooit meer kon gebeuren. Er is dus wel degelijk een functie die moet worden vervuld, maar omdat de WTO compleet is gevangen door de belangen van het grote geld, moet de VN deze taak maar overnemen. Ik zou niet weten wie dit anders zou moeten doen.

Wat ik probeer te zeggen, is dat devaluatie erg belangrijk is om het probleem op te lossen. Het is niet leuk voor de rijken en pensioenfondsen, maar het is niet zo dat ze hun geld anders wel behouden. Het staat al vast dat dit geld verloren gaat worden. Echter door een beleid gericht op groei kan dit voor een deel worden verzacht.

Ik weet dondersgoed dat dit een utopie is en het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gaat gebeuren. Toch wil ik erop wijzen dat er in drastische tijden ook drastische maatregelen kunnen worden genomen en dat het enige vereiste massale vereniging van het proletariaat is met duidelijke eisen en de wil om de gevolgen van de onvermijdelijke tegenreactie van de bourgeoisie te ondervinden. Al hebben we wel het geluk dat het tegenwoordig niet meer zo geaccepteerd wordt door de bevolking als er geweld tegen hen wordt gebruikt.

En nee, ik ben geen communist.
Digi2vrijdag 28 december 2012 @ 08:11
quote:
De industrile productie in Japan is in november onverwacht sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid vrijdag publiceerde.

De productie zakte met 1,7 procent ten opzichte van oktober en lag 5,8 procent lager dan in november 2011. Daarmee viel de industrie terug naar het laagste peil sinds het land werd getroffen door ernstige aardbevingen en een tsunami in maart 2011.

Uit een ander overheidsrapport bleek dat Japan nog altijd kampt met deflatie. Het gemiddelde prijspeil lag in november 0,2 procent lager dan een jaar eerder. De kerninflatie, de graadmeter die de prijzen van vers voedsel en energie buiten beschouwing laat, kwam uit op min 0,5 procent.
RTLZ

quote:
Japan: Third Largest Trade Deficit on Record

November saw the sixth month of falling exports for Japan and imports increased. The result was a trade deficit for the export dependent country that amounted to 953.4 ($11.3 billion), the third lowest in history. Only January of this year clearly exceeded the latest data, with a trade deficit just short of 1.5 trillion. November was essentially tied with the trade deficit for January 2009 in the depths of The Great Recession.

Follow up:

The large trade deficit for the first two months of the fourth quarter does not bode well for Japan pulling out of the new recession that started in the second quarter this year. The negative from trade seems certain to push the country into a third quarter of negative growth. However, the yen has been weakening and government policies to weaken the currency further may help reverse the balance of trade in 2013. Clearly 2012 is the year with the most negative balance of trade by far for the past 33 years.
econintersect
japan-balance-of-trade-2008-2012-580px.jpg

Dat valt tegen. De yen is al behoorlijk gedaald in waarde tov buitenlandse valuta en nog steeds is er sprake van deflatie en krimp van productie. Je zou verwachten dat de export en dus de productie zou toenemen. Men verwacht door toenemende devaluatie dat het volgend jaar wel het geval zal zijn.
Digi2woensdag 16 januari 2013 @ 15:25
quote:
Russia Says World Is Nearing Currency War as Europe Joins

The world is on the brink of a fresh “currency war,” Russia warned, as European policy makers joined Japan in bemoaning the economic cost of rising exchange rates.

“Japan is weakening the yen and other countries may follow,” Alexei Ulyukayev, first deputy chairman of Russia’s central bank, said at a conference today in Moscow.

The alert from the country that chairs the Group of 20 came as Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker complained of a “dangerously high” euro and Norwegian Finance Minister Sigbjoern Johnsen said a strong krone challenges the economy.

The push for weaker currencies is being driven by a need to find new sources of economic growth as monetary and fiscal policies run out of room. The risk is as each country tries to boost exports, it hurts the competitiveness of other economies and provokes retaliation.

Yesterday “will go down as the first day European policy makers fired a shot in the 2013 currency war,” said Chris Turner, head of foreign-exchange strategy at ING Groep NV in London.
G-20 Clash

The skirmish may lead to a clash of G-20 finance ministers and central banks when they meet next month in Moscow, three months after reiterating their 2009 pledge to “refrain from competitive devaluation of currencies.”

While emerging markets have repeatedly complained about strong currencies as a result of easy monetary policies in the west, the engagement of richer nations is adding a new dimension to what Brazilian Finance Minister Guido Mantega first dubbed a currency war in 2010.

After Switzerland blocked the franc’s appreciation against the euro since September 2011, Japan has reignited the latest round of rhetoric as newly elected Prime Minister Shinzo Abe campaigns to spur growth via a more aggressive central bank. The yen has slid 11 percent against the dollar since December and this week touched its lowest level in two years.

Now other policy makers are speaking out. Juncker, who leads the group of euro-area finance ministers, said yesterday that the euro’s 7 percent gain against the dollar in the past six months poses a fresh threat to the European economy just as it shows signs of escaping its three-year debt crisis.
‘No Concern’

While the euro fell, the power of his words may be limited by signals from the European Central Bank that it isn’t prepared to favor a weaker currency. ECB President Mario Draghi last week said he has no goal for the exchange rate, although he noted the euro was trading at its long-run average.

The euro exchange rate is “not a major concern,” ECB council member Ewald Nowotny told reporters in Vienna today.

“For us, the exchange rate of the euro is one variable to be factored in, but isn’t a goal in itself,” ECB Executive Board member Peter Praet told La Libre Belgique newspaper in an interview published today.

Still, economists at Goldman Sachs Group Inc. and Citigroup Inc. (C) said in reports today that a further strengthening of the euro could eventually help trigger an interest-rate cut from the ECB.
‘Negative Impacts’

In Norway, Johnsen said in an interview today that the government must ease pressure on the Norges Bank to avoid krone strengthening by conducting a “tight” fiscal policy. Norges Bank Deputy Governor Jan F. Qvigstad said yesterday that if the krone remains strong until policy makers meet in March, “that of course has an obvious effect on the interest rate.”

That pushed the currency, which has emerged as a haven from the European crisis, to its lowest level in more than two months versus the euro.

Elsewhere, Bank of Korea Governor Kim Choong Soo said Jan. 14 that a steep drop in the yen could provoke an “active response to minimize any negative impacts on exports and investor confidence.” Vice Finance Minister Shin Je Yoon said today that South Korea wants the G-20 talks in Moscow to focus on adverse effects of monetary easing in the U.S., Europe and Japan.

If Japan continues to pursue a softer currency, reciprocal devaluations would hurt the global economy, Russia’s Ulyukayev said today. That echoes recent concern from other international policy chiefs.

Federal Reserve Bank of St. Louis President James Bullard said Jan. 10 that he’s “a little disturbed” by Japan’s stance and the risk of “beggar-thy-neighbor” policies.

Reserve Bank of Australia Governor Glenn Stevens said Dec. 12 that there is a “degree of disquiet in the global policy- making community,” while Bank of England Governor Mervyn King said Dec. 10 that he worried “we’ll see the growth of actively managed exchange rates.”
BB

Japan is met Abe overduidelijk uit op opzettelijke devaluatie van de Yen. De woorden van Abe laten daarover geen twijfel. Ik denk dat vooral andere aziatische landen in reactie hun munten zullen proberen te devalueren.

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 16-01-2013 15:31:54 ]
SeLangwoensdag 16 januari 2013 @ 15:50
Juncker probeerde gisteren de euro omlaag te praten

n6p284.png
Digi2zaterdag 26 januari 2013 @ 00:47
quote:
Japan ontkent valuta manipulatie

Japan ontkent vrijdag dat het eerder deze week aangekondigde monetaire verruimingsprogramma door de Bank of Japan tot doel heeft de waarde van yen te laten dalen en weerlegt daarmee groeiende kritiek uit het buitenland over vermeende valuta manipulatie.

"De kritiek van valuta manipulatie is misplaatst," zei de Japanse minister van financien Taro Aso vrijdag tijdens een persconferentie, waarbij hij refereerde aan opmerkingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel die donderdag aangaf bezorgd te zijn over Japan en verklaarde dat "centrale banken er niet zijn om problemen als slechte beleidsbeslissingen en een gebrek aan concurrentievermogen op te lossen."

Volgens Aso zijn de monetaire verruimingsmaatregelen van de Japanse centrale bank "bedoeld om de deflatie in het land tegen te gaan."

Ondanks de groeiende kritiek houden Japanse officials vast aan hun opvatting dat de recente waardedaling van de yen te maken heeft met een correctie op de munt en niet komt door monetaire verruiming.

De Japanse minister van economische zaken Akira Amari verklaarde vrijdag dat hij de positie van Japan tijdens het World Economic Forum in Davos graag wil toelichten.
Japan ontkent valuta manipulatie "[Mw Merkel] heeft voorzichtige opmerkingen geplaatst waarin ze haar zorgen uit", zei hij. "Ik zou onze positie graag [in Davos] willen toelichten zodat de zorgen weggenomen kunnen worden."

De opmerkingen van Merkel donderdag volgden op kritiek die andere internationale overheids-officials eerder hebben geuit op het beleid van Japan. Men is vooral bang dat het beleid van de kersverse premier Shinzo Abe een valuta-oorlog veroorzaakt of een competitieve devaluatie van munteenheden. Zo waarschuwde de gouverneur van de Zuid-Koreaanse centrale bank Kim Choong-soo vorige week dat een scherpe daling van de yen een "actieve reactie kan veroorzaken om een eventuele negatieve impact op de export te minimaliseren."
De vice-minister van financien van Zuid-Korea Shin Je-yoon riep de G-20 landen op om de effecten van monetaire verruimingsmaatregelen in de Verenigde Staten, Europa en Japan volgende maand tijdens een top in Moskou te bespreken.
RTLZ
Digi2zaterdag 16 februari 2013 @ 00:05


Het is duidelijk dat competitive devaluation een feit is en dat de politici elkaar er niet echt op durven aanspreken. Waar in vroeger tijden een harde munt geroemd werd beklaagt men er zich nu over.

quote:
G20 set to dilute big powers' demands on currencies

(Reuters) - The Group of 20 nations will not single out Japan over the weak yen and will disregard a call from G7 powers to refrain from using economic policy to target exchange rates, according to a text drafted for finance leaders.

A G20 delegate who has seen the communique - prepared by finance officials for their bosses - also said it would make no direct mention of new debt-cutting targets, something Germany is pressing for but which the United States wanted struck out.

If adopted by G20 finance ministers and central bankers meeting in Moscow on Friday and Saturday, Japan will escape any censure for its expansionary policies which have driven the yen lower and drawn demands for action from some quarters.

"There will not be a heavy clash about currencies in the end, because nobody can risk such a negative signal," said another G20 delegation source.

The currency market was thrown into turmoil this week after the Group of Seven - the United States, Japan, Germany, Britain, France, Canada and Italy - issued a joint statement stating that domestic economic policy must not be used to target currencies, which must remain determined by the market.

Tokyo said that reflected agreement that its bold monetary and fiscal policies were appropriate but the show of unity was shattered by off-the-record briefings critical of Japan.

The G20 draft merely sticks to previous language on the need to avoid excessive currency volatility, the delegate said.

The yen has fallen by around 20 percent since November. Having firmed earlier on Friday, it turned tail and dropped about 0.6 percent against the dollar and euro in response to the communique details.

"Although this week has been marked by volatility surrounding G7 and G20, it appears the path to currency weakness will remain intact," said Nick Bennenbroek, head of currency strategy at Wells Fargo in New York.

One senior G20 source said any reference to targeting exchange rates was also not acceptable to China, which is the world's No.2 economy and holds much of its $3.3 trillion in foreign reserves in U.S. Treasury bonds.

After a working dinner, Japanese Finance Minister Taro Aso said he had heard no criticism of his country's policies.

"We explained our stance and other countries voiced no such opinions as approval or objection," Aso told reporters. "We stick to our policy, and consequently it (the yen weakening) happened. But that was not our target. Our target is getting out of recession and deflation."

"NO CURRENCY WAR"

Officials lined up to pour cold water on talk of a currency war where countries indulge in competitive devaluations.

European Central Bank President Mario Draghi said recent sparring over currencies was "inappropriate, fruitless and self-defeating" and U.S. Treasury official Lael Brainard warned against "loose talk".

France has been a lone voice calling for euro exchange rate targets. Draghi said the currency was trading in line with long-term averages, a point endorsed by International Monetary Fund chief Christine Lagarde.

"The current talk of currency wars is overblown," she told the G20 ministers and central bankers. "There is no major deviation from fair value of major currencies."

Other policymakers in Moscow said Japan's aggressive fiscal and monetary expansion aimed at raising the inflation rate to 2 percent was to be welcomed if it boosted growth.

Australian Treasurer Wayne Swan indicated support for Japan's monetary policy saying "everybody's got a stake" in its ability to foster growth.

And Indonesia, one of the rising Asia-Pacific economies, said it was also less concerned about the exchange rate of the yen than about Japanese recovery.

"If the Japanese increase their domestic demand it will help Indonesia, especially from the export side," said Hartadi Sarwono, deputy central bank governor.

Others have noted that the United States has created vast amounts of new money just as the Bank of Japan has, although Federal Reserve Chairman Ben Bernanke said the U.S. central bank was acting in line with the G7 statement, "using domestic policy tools to advance domestic objectives".

GROWTH VS AUSTERITY

The meeting in Moscow of ministers from the G20 nations, which account for 90 percent of the world's gross domestic product and two-thirds of its population, also looked set to lay bare differences over the balance between growth and austerity policies.

The draft communique reflected a row brewing between Europe and the United States over extending a promise to reduce budget deficits beyond 2016. A pact struck in Toronto in 2010 will expire this year if leaders fail to agree to extend it at a G20 summit of leaders in St Petersburg in September.

The G20 put together a huge financial backstop to halt a market meltdown in 2009 but has failed to reach those heights since. At successive meetings, Germany has pressed the United States and others to do more to tackle their debts. Washington in turn has urged Berlin to do more to increase demand.

"It's very important to calibrate the pace of fiscal consolidation," Brainard said. "It's ... important to see demand in the euro area and some of that must take place through internal rebalancing."

There will be no direct mention of fiscal targets, in response to U.S. pressure, reflecting its focus on running expansive policies until unemployment falls, the G20 delegate said.

Canadian Finance Minister Jim Flaherty, addressing the working dinner, said the growth versus austerity debate represented a "false dichotomy" that should not preclude action to boost jobs and growth now while targeting balanced budgets later.
heiden6zaterdag 16 februari 2013 @ 00:15
Fraaie boel.
flyguyzaterdag 16 februari 2013 @ 15:01
Wereldwijd gewoon 1 munt invoeren en geen enkele herverdeling (subsidies en dat soort onzin) via overheden/supranationale organen of wat dan ook zou ideaal zijn.
GoedeVraagzaterdag 16 februari 2013 @ 16:43
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 17:29 schreef Digi2 het volgende:

Op dit moment gaat de euro dus in de lift omhoog.
Dat gebeurt alleen zolang goud en olie goedkoper worden in euro's. Wat dat betreft valt het mee met die lift.
Boris_Karloffzaterdag 16 februari 2013 @ 16:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 15:01 schreef flyguy het volgende:
Wereldwijd gewoon 1 munt invoeren en geen enkele herverdeling (subsidies en dat soort onzin) via overheden/supranationale organen of wat dan ook zou ideaal zijn.
Nu beginnen mensen al te wensen waar de complot theoristen al jarenlang bang voor Zijn.
Digi2zondag 17 februari 2013 @ 10:12
quote:
Currency War 3 Has Just Begun

Last two ran for 15 to 20 years

Jim Rickards, Pentagon advisor, investment banker and author of the famous book, Currency Wars, speaks with Jim Puplava on the Financial Sense Newshour to discuss the new age of global financial warfare and its potential outcome on savers and investors around the world.
Jim Rickards: Currency War 3 Has Just Begun mp3

quote:
The Triffin dilemma (or the Triffin paradox) is a theory that when a national currency also serves as an international reserve currency, there could be conflicts of interest between short-term domestic and long-term international economic objectives. This dilemma was first identified by Belgian-American economist Robert Triffin in the 1960s, who pointed out that the country whose currency foreign nations wish to hold (the global reserve currency) must be willing to supply the world with an extra supply of its currency to fulfill world demand for this 'reserve' currency (foreign exchange reserves) and thus cause a trade deficit.


[ Bericht 7% gewijzigd door Digi2 op 17-02-2013 10:21:03 ]
Digi2maandag 23 december 2013 @ 16:45
quote:
'Er wordt een harde monetaire oorlog gevochten'

Rene Tissen[

De monetaire oorlog is volgens Rene Tissen volop aan de gang, en er wordt momenteel zo hard gevochten om een plekje in de wereldeconomie, dat het lang niet uitgesloten is dat een of meer munten uit elkaar spatten.

Met als doel een uitweg te forceren uit de diepe crisis waarin Itali zich bevindt, voert de regering Letta momenteel de druk op Europa fors, en zelfs agressief op. Letta doet dat om de euro aanzienlijk in waarde te laten dalen zodat zijn land weer concurrerend kan worden ten opzichte van het buitenland. Ooit was het predicaat “Made in Italy” kenmerkend voor de bloeiende binnenlandse maakindustrie, varirend van auto’s tot mode en design.

Nu is sprake van kaalslag en verwoesting. Als Itali nog de beschikking had over de Lire dan was het land allang overgegaan tot devaluatie, naar goede Italiaanse traditie. Maar in het keurslijf van de euro is geen eigen uitzonderingspositie mogelijk.

Europa wil heus wel

Toch wil ook Europa alleen nog maar goedkope euro’s in de markt brengen. Dat levert groei op. Maar die groei willen Japan, Amerika, China en Australi ook. Om van de rest van de wereld maar niet te spreken. Vaststaat dat als ieder land wil exporteren om de eigen economie te redden en zelfs het eigen land te laten voortbestaan, er uiteindelijk niemand is om te importeren. In alle crisislanden is dat het geval, simpelweg omdat door bezuinigingen de binnenlandse vraag naar in het buitenland geproduceerde goederen sterk afneemt. Meer bezuinigingen betekenen gewoon dat mensen hun handen op de knip houden en steviger knijpen.

Als je dus niets hebt om te exporteren en je kan je buitenlandse producten niet veroorloven, komen landen geleidelijk in de cash-trap terecht. In dat geval komt er steeds minder cht geld binnen en bij gelijkblijvende overheidsuitgaven ontstaan er dan op een zeker moment liquiditeitsproblemen. Dat is in alle crisislanden het geval. Vandaar dat centrale banken bijspringen. Amerika, Japan , China en Europa zijn op dit moment steviger in handen van hun centrale banken, dan ooit.

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Om de gemoederen een beetje te kunnen sussen wordt er momenteel veel goed nieuws propaganda over de bevolking uitgestort. Politici weten van nature dat het geen zin heeft om mensen met de echte waarheid te confronteren. Het is immers politieke zelfmoord om mensen de moed te ontnemen en dan is het liever gokken op de magische oplossing of de grote verdwijntruc, dan het probleem van de handelsbalans bij de wortel beet te pakken.

Als alle wereldvaluta tegelijkertijd in waarde dalen verandert er niets. Dan heeft het ene land geen voordeel ten opzichte van het andere land en betaalt alleen de bevolking de hoge prijs van een monetaire oorlog. Deze is volop aan de gang en er wordt momenteel zo hard gevochten om een plekje in de wereldeconomie, dat het lang niet uitgesloten is dat een of meer munten uit elkaar spatten. Nog altijd is de Euro een voor de hand liggende kandidaat om te verdwijnen.

Twee Euro’s is beter dan n

Omdat er in Europa veel ‘binnenlandse’ exporten zijn –van de ene lidstaat naar de andere- zijn we er allemaal in Europa bij gebaat om een systeemeuro in te voeren voor handelsgebruik. Deze kan gekoppeld worden aan wisselende koersen per lidstaat afhankelijk van de staat van de economie van deze lidstaat. Verbind deze systeemeuro aan het Target 2 systeem van handelsstromen en er ontstaat per direct een werkbaar mechanisme dat de economische groei aanjaagt.

Europa krijgt daarmee ook een wapen in handen om de exporten naar het ‘echte buitenland’ in te zetten voor de economische groei van het geheel. Omdat zoveel lidstaten er momenteel slecht voorstaan, kan dan met rede tot devaluatie worden overgegaan, zonder dat de betrouwbaarheid van de Euro in het geding komt. Itali is hard toe aan de systeemeuro en staat daarin niet alleen.

Het ‘twee munten en toch n gezicht’-systeem verdient veruit de voorkeur boven het beleid van de Europese Commissie om met de lidstaten bindende economische contracten overeen te komen. Zo’n beleid kan nooit werken. Politici en ambtenaren kunnen geen economie bedrijven. Een chte economie werkt alleen als soevereine staten het heft in eigen hand kunnen nemen en houden. Daarom mag Nederland niet opgaan in het vage geheel van Europa. We zouden er ons eigen graf mee graven. En dat mag niet gebeuren.
Alle grote centrale banken voeren nog immer een verruimend monetair beleid. Ze doen dit mede als reactie op directe dan wel indirecte gevolgen van de valuta oorlog. Resultaat is lage rentes, hoge overheidsschulden en asset bubbles wereldwijd.
sitting_elflingmaandag 23 december 2013 @ 18:02
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 16:45 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Alle grote centrale banken voeren nog immer een verruimend monetair beleid. Ze doen dit mede als reactie op directe dan wel indirecte gevolgen van de valuta oorlog. Resultaat is lage rentes, hoge overheidsschulden en asset bubbles wereldwijd.
Je zult toch een katalysator nodig hebben om 1 van deze bubbles te laten knappen. Ik zie het nog niet hoor. Men blijft maar pompen, en men zal dat blijven doen. Tijdens de vorige crisis had je een duidelijke katalysator, nu is dat wel anders.

Toon nu maar eens aan wat als 1e gaat vallen?
Digi2maandag 23 december 2013 @ 19:22
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2013 18:02 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Je zult toch een katalysator nodig hebben om 1 van deze bubbles te laten knappen. Ik zie het nog niet hoor. Men blijft maar pompen, en men zal dat blijven doen. Tijdens de vorige crisis had je een duidelijke katalysator, nu is dat wel anders.

Toon nu maar eens aan wat als 1e gaat vallen?
Dat is de 64 trillion question inderdaad.
Digi2donderdag 8 mei 2014 @ 22:14
quote:
NOS Teletekst 133

ECB wil inflatie laten oplopen

De Europese Centrale Bank zal komende
maand mogelijk in actie komen om de
lage inflatie en de sterke euro aan te
pakken.Dat zegt ECB-president Draghi.
De ingreep kan volgens hem nodig zijn
voor het economisch herstel in de EU.

De inflatie in de eurozone was in april
0,7%.De ECB streeft naar 2%.Als geld
steeds minder waard wordt,zijn mensen
geneigd het sneller uit te geven en dat
is goed voor de economische groei.

De euro is nu 1,39 dollar waard.Dat is
het hoogste niveau sinds eind 2011.Een
dure euro is slecht voor de export.Als
de vooruitzichten negatief blijven,zal
de ECB in juni maatregelen nemen.
De ECB zal dus proberen de euro omlaag te krijgen. Nu de financiele crisis in de EU lijkt te luwen herstelt de koers van de euro. Blijkbaar vindt men dat effect een ongewenste ontwikkeling.
miro86vrijdag 9 mei 2014 @ 00:07
Eerder, de ECB heeft een inflatiedoelstelling van net onder de 2% en de inflatie ligt duidelijk onder 1% en is voorspeld om voorlopig ver onder de 2% te blijven. De ECB wil aan zijn doelstelling voldoen en wil daarom de inflatie laten oplopen.
Digi2vrijdag 9 mei 2014 @ 08:52
Het is maar de vraag of de ECB wel de middelen heeft de inflatie op te laten lopen. QE blijkt eerder tot asset bubbles te leiden dan tot hogere inflatie. Twee belangrijke parameters voor de inflatie zijn krapte op de arbeidsmarkt en de olie/energieprijs. Binnen de EU is er een enorme werkloosheid en de olie en energieprijzen zijn al behoorlijk hoog. De ECB kan het dan wel goedkoper maken voor overheden om te lenen door QE maar de meeste landen hebben al zoveel schulden dat ze die eerder gaan terugbrengen dan die schuldenbergen nog verder te laten oplopen door extra uitgaven. Naar mijn idee heeft de ECB dan ook praktisch gezien niet meer de tools de inflatie op te laten lopen. Overheden des te meer. BTW/VAT verhogingen, brandstofkosten verhogingen, progressiever lonen belasten, allemaal zaken die direct de inflatie aanjagen maar die gaan dan weer vooral flink ten koste van de koopkracht van Jan met de pet. Maar dat is ook wat inflatie feitelijk is. Erosie van koopkracht. Als de lonen die stijging niet bijhouden heb je een probleem (Abenomics Japan). Als het doel is inflatie aan te jagen om zo mensen tot uitgeven aan te zetten maar tegelijkertijd hun koopkracht harder achteruitholt kunnen ze niet meer uitgeven. Daarmee vevalt de logica achter de hogere inflatie. Economische groei kan er alleen zijn als de koopkrachtstijging groter is dan de inflatie.

[ Bericht 6% gewijzigd door Digi2 op 09-05-2014 09:02:58 ]