abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_90509298
Nou, er ligt er weer eentje te rijzen in de oven. Ik zal wel ietsjes later naar bed gaan vanavond, gezien het nog een half uur moet rijzen, daarna nog een half uur bakken en daarna wil ik nog een lekker plakje proeven uiteraard ;)
Als het lekker is gooi ik de ingredienten wel online.
pi_90514386
Nou, hij is dus erg lekker, maar ik vind de korst iets te knapperig terwijl de binnenkant iets te zacht is. En hij is iets te zout. Al doende leert men, dus dit recept kan ik wel wat aanpassen :)

235gr volkorenmeel
235gr bloem
30gr grove havermoutvlokken (+ wat extra voor er bovenop)
2tl zout
7gr gist
1el stroop
2el honing
100ml water
200ml melk
25ml zonnebloemolie

Behalve de smaak is hij dus gebakken in een cakeblik omdat ik nog niet in het bezit ben van een broodbakblik. Komt vanzelf, maar voor nu voldoet het cakeblik ook.

Vraagjes:
1. Hoe krijg ik de korst iets minder knapperig?
2. Hoe krijg ik de binnenkant wat steviger (zijn de 'vlekken' aan de binnenkant trouwens gevolg van teveel olie?)?


pi_90515398
Mss de honing/stroop wat die vlekken maakt en het geheel er wat papperig uit laat zien :?
pi_90525693
quote:
Op maandag 27 december 2010 22:36 schreef Freddeh het volgende:
Nou, hij is dus erg lekker, maar ik vind de korst iets te knapperig terwijl de binnenkant iets te zacht is.
De knapperigheid van de korst wordt door heel veel factoren beïnvloed, waaronder de temperatuur, het vochtgehalte van het deeg, de luchtvochtigheid in de oven en de luchtcirculatie in de oven. Maar je zou de volgende keer kunnen proberen om het brood bij een iets lagere stand te bakken (10 graden minder moet meer dan genoeg zijn). Dan wordt de korst minder snel knapperig en de binnenkant van het brood gelijkmatiger verwarmd.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_90526887
quote:
1s.gif Op maandag 27 december 2010 22:57 schreef Bluezz het volgende:
Mss de honing/stroop wat die vlekken maakt en het geheel er wat papperig uit laat zien :?
Nee, ik heb de stroop/honing opgelost in het water/melk en dat zit dus volledig gelijkmatig verdeeld door het brood. Het geeft het brood een iets gelige kleur, maar die vlekken blijf ik wel apart vinden.
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 07:03 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

De knapperigheid van de korst wordt door heel veel factoren beïnvloed, waaronder de temperatuur, het vochtgehalte van het deeg, de luchtvochtigheid in de oven en de luchtcirculatie in de oven. Maar je zou de volgende keer kunnen proberen om het brood bij een iets lagere stand te bakken (10 graden minder moet meer dan genoeg zijn). Dan wordt de korst minder snel knapperig en de binnenkant van het brood gelijkmatiger verwarmd.
Ik had hem nu op 200C gebakken een half uur lang, volgende keer probeer ik hem wel op 180C dan :)
  dinsdag 28 december 2010 @ 09:36:29 #231
52575 Schranseman
Heeft altijd honger
pi_90526974
Voor het eerst een brood gebakken in de oven:


Beetje brakke telefoonfoto, maar ik had de camera niet bij de hand.

Hij was erg lekker. Omdat het de eerste keer was het basisrecept uit het OP gevolgd.
Schranseman heeft honger en vertelt erover op http://www.brambbq.nl
pi_90533501
Foto is geen link :)
pi_90549081
quote:
Op dinsdag 28 december 2010 09:32 schreef Freddeh het volgende:

[..]

Nee, ik heb de stroop/honing opgelost in het water/melk en dat zit dus volledig gelijkmatig verdeeld door het brood. Het geeft het brood een iets gelige kleur, maar die vlekken blijf ik wel apart vinden.

[..]

Ik had hem nu op 200C gebakken een half uur lang, volgende keer probeer ik hem wel op 180C dan :)
200 C vind ik al vrij koel. Weet je wel zeker dat de temperatuur van je oven enigszins klopt en dat je de gril niet aan hebt staan?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_90549515
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 19:23 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

200 C vind ik al vrij koel. Weet je wel zeker dat de temperatuur van je oven enigszins klopt en dat je de gril niet aan hebt staan?
Weet ik helemaal zeker :Y De vorige 3 broden heb ik op 220C gebakken en die korsten werden zo zwart als... nevermind. Maar de binnenkant bleef dus half gaar terwijl de buitenkant al richting verbranden ging.
  donderdag 30 december 2010 @ 11:50:08 #235
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90621413
Vergeten de bakplaat in te vetten :')

  donderdag 30 december 2010 @ 12:18:27 #236
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_90622610
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 11:50 schreef Erasmo het volgende:
Vergeten de bakplaat in te vetten :')

[ afbeelding ]
Maar wel een bakblik van de Aldi zie ik
:P
Ik gebruik trouwens keukenpapier
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_90625821
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 12:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maar wel een bakblik van de Aldi zie ik
:P
Ik gebruik trouwens keukenpapier
Keukenpapier of bakpapier?
pi_90670204
voor vanavond om lekkere hapjes op te doen. Foto van doorsnede volgt :)

  vrijdag 31 december 2010 @ 11:58:50 #239
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90670342
quote:
1s.gif Op donderdag 30 december 2010 12:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maar wel een bakblik van de Aldi zie ik
:P
Ik gebruik trouwens keukenpapier
Schuldig :P

Aldi heeft vaak prima keukenspullen :)
  vrijdag 31 december 2010 @ 14:50:51 #240
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_90677331
Ben nu ook bezig met een stokbrood, maar moet die ook 40 minuten @ 180* of wat korter?
pi_90687503
doe die van mij altijd op 230 graden - 25 min.
lekker broodje joh... hmmm :P

pi_90692361
Dat ziet er prachtig luchtig uit zeg :9
Receppie?
pi_90693441
Misschien niet echt brood, maar ben op oudejaarsavond toch nog even aan de slag gegaan met een aantal bagels. Voor het eerst, nog niet eerder bagels gemaakt en ben erg benieuwd wat er uit komt. Het deeg ging in ieder geval prima en idioot snel gewoon :)
Over 25 minuten verder met het vormen en nog eens rijzen. Daarna koken, de oven in en smullen maar ;) (hoop ik...)
pi_90693640
quote:
Op vrijdag 31 december 2010 22:28 schreef Freddeh het volgende:
Misschien niet echt brood, maar ben op oudejaarsavond toch nog even aan de slag gegaan met een aantal bagels. Voor het eerst, nog niet eerder bagels gemaakt en ben erg benieuwd wat er uit komt. Het deeg ging in ieder geval prima en idioot snel gewoon :)
Over 25 minuten verder met het vormen en nog eens rijzen. Daarna koken, de oven in en smullen maar ;) (hoop ik...)
Zegguh, heb jij op oudejaarsavond niet iets beters te doen dan brood te bakken en te fokken? ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_90693722
Haha, nee. Dit jaar eventjes rust. Heb morgen alweer een verjaardag met heel de familie, dus die wens ik dan allemaal wel een goed 2011 toe ;)
Nu ondertussen maar een filmpje kijken tot het rijzen klaar is en dan weer verder.
pi_90696983
Eerste post en eerste (mis?)baksel van het nieuwe jaar ;)



Zoals je ziet zijn ze niet zo perfect bruin als ze hadden moeten zijn. Over een uurtje of 7 proef ik wel of ze goed gelukt zijn verder.
Ze ruiken in ieder geval erg goed. Heb er 2 met kaas, 3 met sesamzaadjes en 1 zonder topping want m'n dochtertje houdt niet van vieze handjes :')
pi_90772276
Nou, mijn eerste experimentje van dit jaar :9 Een kilo meergranenmeel van de lokale molen, omgevormd tot drie kleine broodjes:



Leuk om te doen :9 Volgende keer iets meer tijd voor uittrekken :Y) Proeven komt zometeen als ze een tikkie zijn afgekoeld :D
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_90772337
zien er mooi uit! _O_
Ja doei.
pi_90772427
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 23:23 schreef motorbloempje het volgende:
zien er mooi uit! _O_
Ja. Was ik ook al verbaasd over :o Ik ben zo benieuwd he *O* Naar de smaak that is. En de geur in huis :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  zondag 2 januari 2011 @ 23:43:41 #250
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_90773433
maak je ook een foto van de doorsnede?

wil eens zien hoe luchtig ze zijn geworden
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')